Run Forrest Run! – Jatkoajassa lenkkeilijöitä?

  • 568 482
  • 3 894

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sellaista olisin Ikeriltä kysellyt, että kun käsittääkseni olet kuitenkin perheellinen ja työssäkäyvä mies, niin miten onnistut yhdistämään tuollaiset treenimäärät näihin kahteen muuhun asiaan?

Itselläni ainakin tuppaa lenkit keskittymään klo 21 jälkeiseen aikaan, mikä on joskus vähän raskasta. Joskus tosin juoksen aamullakin töihin ja joskus takaisin, mutta pääosin silloin kun muu perhe nukkuu.
Tuossahan ne yhdistyy ihan mukavasti, vaikka oman aikansa treenaaminen tietenkin ottaa ja kotona tosiaan on vaimo äitiyslomallaan ja tänään tasan 7 kuukautta mittariinsa täyteen kelannut tytär.

Töissäkin tulee se perus n. 8 tuntia vuorokaudesta vietettyä, onneksi sentään kukaan ei kyttää työaikoja ja saa viihtyä toimistolla aika vapaasti, eli se mahdollistaa hyvin esim. aamutreenaamiset niin että sitten saapuu toimistolle vaikka klo 9 aikaan tai vähän jälkeen. Ja tietenkin silti kotiin lähdetään neljän maissa, se nyt on selvä asia..

Tänään esim. tuli lähdettyä töistä puoli neljältä, äkkiä kotiin ja siihen heti se 9 km/45 min juoksua ja sali päälle, eli oli sitä sentään jo kuuden aikaan taas kotona. Välillä menen aamuseitsemäksi salille ja puoli yhdeksän aikaan töihin mutta yleensä siis kahdeksan aikoihin duuniin ja siellä sitten kotiinlähtiessä lenkkikamat niskaan ja juoksulenkki himaan, eli noin yritän säästää juuri sitä aikaa että on mahdollisimman paljon sitten illalla aikaa perheen kanssa ennen kuin alkaa iltapuurot, kylvetykset ja nukkumaanmenot. Säästyy se ylimääräinen kotiin siirtyminen kikkailuineen ennen suoritusta.

Se on omaksi "kunniaksi" sanottava, että itsekuri treenaamisen suhteen on kyllä aikalailla kohdallaan, eli aina vaan tulee ikäänkuin täysin itsestäänselvyytenä lähdettyä päivän treenisuoritukselle, oli sitten keli tai sää aivan mikä hyvänsä tai vaikka se klo 5.50 herätys lenkkiä varten työaamuna tuntuukin just sillä hetkellä aika saatanan ankealta. Myös viikonloppuisin ja esim. kesälomalla, jos ja kun oli ihan riittävästi muita kiireitä ja sovittuja menoja, sitten vaan kello aamulla aikaisin soittamaan, tytölle maidot naamariin että malttaa nukkua ja antaa äitinsäkin nukkua ainakin sen tunnin tai pari vielä ja sitten vaan treenaamaan. Jotenkin vaan mieli on sellainen, että urheilu ei jää oikeastaan millään verukkeella väliin, eli ei ole oikeastaan sellaista päivää muistissa että olisinkin todennut että vitut, nyt jään sohvalle enkä lähde painamaan. Vielä kun olen tosiaan säästynyt kaikenlaisilta vammoilta ja vaivoilta jo yllättävänkin pitkään, niin ei ole ollut mitään tuskaa lähteä liikkeelle tai pakonomaista tarvetta ylimääräiselle levolle.

Tässä kun on vauva-arki vielä ollut päällä tammikuun alusta asti, niin aika hyvin sitä on silti esim. yövalvomisista huolimatta saanut itsensä aamulla liikkeelle jollain ilveellä. Toki viikossa on sitten yleensä se yksi päivä levolle, mutta se on ennalta mietitty tai pikemminkin tulee luonnollisesti rytmin mukana sitten vastaan ja esim. tällä viikolla se tulee olemaan sunnuntai kun sopivasti kaikki päivät sitä ennen on tullut hyvin urheiltua ja lauantaina pitäisi vähän ns. viihtyäkin stadin kesäillassa.

Mutta joo, mahdollisimman paljon tekee tietenkin mieli viettää aikaa kotona ja antaa vaimollekin sitä aikaa mennä ja touhuta, eli aamulla aikaisin tai suoraan duunin jälkeen kun treenaa niin kaikkein parhaiten siinä jää sitten aikaa muulle. Ja viikonloppuna tietenkin aikataulutus on helppoa sekä äskettäin päättyneellä kesälomalla luonnollisesti myös.

Lisäystä: Pakko muuten vielä mainita, varattiin just marraskuulle reissu New Yorkiin ja kappas että sattui sinne saapuminen näköjään samalle päivälle kuin NY Marathon eli 4.11. Ollaan tosin vasta joskus viiden aikaan muistakseni siellä sunnuntaina, mutta saattaa siellä vielä jotain järjestelyjen rippeitä olla katukuvassa. Harmi ettei tullut mentyä jo lauantaina kuten itse asiassa oli ennalta tarkoitus, olisi ollut aika nasta olla sunnuntaina siellä rauhassa lomafiiliksissä palloilemassa ja katselemassa päivän mittaan legendaarisen maratonin vaiheita.
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Sellaista olisin Ikeriltä kysellyt, että kun käsittääkseni olet kuitenkin perheellinen ja työssäkäyvä mies, niin miten onnistut yhdistämään tuollaiset treenimäärät näihin kahteen muuhun asiaan?
En yritä masentaa ketään sen enempää, mutta voisin kuvitella, että siinä vaiheessa kun Ikerin vaimo palaa töihin ja lapsi kasvaa uhmikseen sekä siinä rinnalla ehkä toinen mukula painaa vierellä, laskevat treenimäärät väkisinkin. Riippuu tietenkin paljon lapsien luonteista ja monesta muustakin muuttujasta. En väitä, että se olisi itsekurin puutteesta tai vastaavista kiinni, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan vauva-aika yhden lapsen kanssa meni aika jouhevasti, samoin helpon esikoisen ja vauvaikäisen kuopuksen kanssa. Nyt kun nuorimmainen on käytännössä 24/7-vahdinnassa vauhdikkaan luonteensa vuoksi, ei homma ole enää niin helppoa. Jonkun kahvakuulatreenin voi pihalla heittää, kun junnu on hiekkalaatikolla, mutta siinä se sitten onkin. Parin vuoden päästä helpottaa, kun sille voi iskeä pyörän ja lähteä itse juoksemaan mukaan. Tyttären kanssa jo pari lenkkiä on tullut tehtyä, kun poika on ollut äitinsä seurana. Hieno nuori mies, mutta vaatii paljon aktiviteetteja ja energianpurkumahdollisuuksia, ettei konsanaan pakahdu.

Mutta joo, ei siis ole tarkoitukseni latistaa ketään, vaan lähinnä tuoda se mahdollisuus eteen, että tulevina vuosina ei ehkä treenimäärät tule olemaan pienten lasten isillä niin kovin suuria. Eikös sulla Snakster ollut pari lasta ja erinäisiä luottamustoimia töiden ja harrastusten päälle? Ei sinänsä ihme, jos juoksut jäävät iltayöhön. Luulenpa, etten minäkään voi tätä lomatahtiani kovin pitkään töiden ja opiskeluiden alettua enää jatkaa. Vedetään nyt siihen saakka kuitenkin niin kuin elukka tällä omalla vaatimattomalla tasollani.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lasten kasvaminen tuo tietysti erilaisia haasteita treenaamisen suhteen, mutta kyllähän se tuo sitten myös toisenlaisia mahdollisuuksiakin. Esimerkiksi itse tulee aika usein käytyä lenkille lasten harrastusten aikana. Ja just tuo vanhempi on välillä fillarilla mukana.

Ja kyllä itselläni tosiaan elämän tilanne kaikkine harrastuksineen on sen kaltainen, että olen asettanut itselleni tavoitteeksi neljä treeniä viikossa. Eräs aikanaan melko kovalla tasolla urheillut sukulainen sanoi joskus, että perheellisen miehen pitää lähteä lenkille aina kun voi. Silloin pidin sitä vitsinä ja ajattelin, että eihän sellaisia treenimääriä kukaan pysty vetämään fysiikan puolesta, mutta nykyään ymmärrän, että noinhan se juuri on.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mutta joo, ei siis ole tarkoitukseni latistaa ketään, vaan lähinnä tuoda se mahdollisuus eteen, että tulevina vuosina ei ehkä treenimäärät tule olemaan pienten lasten isillä niin kovin suuria.
Juu, tuo on selvä asia että tilanne tästä muuttuu. Veljelläni on 4- ja 5-vuotiaat pojat kotona ja pelkästään silläkin kokemuksella arvaan ja tiedän, että tulevina vuosina sitä aikaa ei todellakaan ole samalla tavalla kuin nyt, kun lapsi on vielä noin pieni ja vaimokin kotona.

Mutta se on sitten tulevan ajan murhe, on niitä elämässä paskempiakin kohtaloita kuin joutua vähentämään treenimääriä. Sitähän voi sitten alkaa hiljalleen ajaa konetta alas ja keskittyä lepäämiseen.
 

Fordél

Jäsen
Itselläni ainakin tuppaa lenkit keskittymään klo 21 jälkeiseen aikaan, mikä on joskus vähän raskasta. Joskus tosin juoksen aamullakin töihin ja joskus takaisin, mutta pääosin silloin kun muu perhe nukkuu.

Itelläkin oli yhteen aikaan näin, että lenkille tuli lähdettyä hyvin myöhään. En kuitenkaan nähnyt sitä mitenkään ongelmana vaan päinvastoin silloin oli hiton mukava juosta. Kesäisin oli mukavan viileetä ja kaupungissakin oli arkena mukavan tyhjää. Toki siinä on ongelmana se, että nukkumaan ei pääse kovin aikaisin kun uni ei tule ihan heti lenkin jälkeen. No nykyisin tulee pääasiassa juostua aikaisemmin, mutta on sitä joskus edelleen lähdetty lenkille vaikka kympin jälkeen illalla kun esim. muut treenit eivät ole mahdollistaneet aikaisempaa ajankohtaa.

Aiempi mara meni aikaan 3.58 ja rapiat, joten tavoitteena ainakin tuon ajan parantaminen. Mietin, että lähtisi juoksemaan 5.30 kilometrivauhtia ja jos lopussa on virtaa, niin kiristää sitten.

Ok ja hyvät on teikäläisellä vauhdit. Itse ajattelin vasta totutella tohon kilsavauhtiin pidemmillä lenkeillä. Maratonillakin ajattelin vetää ekan puolikkaan hyvin rauhallisesti ja lähteä siitä vähitellen kiristämään vauhtia jahka on rahkeita. En viitsi lähteä vetämään ihan tasaisella vauhdinjaolla.

En yritä masentaa ketään sen enempää, mutta voisin kuvitella, että siinä vaiheessa kun Ikerin vaimo palaa töihin ja lapsi kasvaa uhmikseen sekä siinä rinnalla ehkä toinen mukula painaa vierellä, laskevat treenimäärät väkisinkin. Riippuu tietenkin paljon lapsien luonteista ja monesta muustakin muuttujasta.

Riippuu tosiaan hyvin monesta muuttujasta. Itse uskon, että kyse on aika paljon tahdosta ja olosuhteet pikkasenkaan natsaa niin nämä asiat pystyy kyllä järkkäämään. Olosuhteilla tarkoitan lähinnä puolisoa ja läheisiä kuten isovanhempia. Jos puoliso on itsekin liikunnallinen tai ymmärtää liikunnan merkityksen niin varmasti aikaa löytyy treenaamiseen lähes siinä missä ennenkin. Ja juoksussa (miksei monesti myös kuntosalitreenauksessa) on se hyvä puoli, että sitä pystyy treenaamaan hyvin tehokkaasti suoraan kotiovelta ihan koska vaan eikä aikaa kulu turhiin siirtymiseen kodilta harrastuspaikalle.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Riippuu tosiaan hyvin monesta muuttujasta. Itse uskon, että kyse on aika paljon tahdosta ja olosuhteet pikkasenkaan natsaa niin nämä asiat pystyy kyllä järkkäämään.
Onhan se paljon myös omasta tahdosta ja itsekurista kiinni. Esim. mulla vaikutti todella paljon henkisesti tiettyjen asioiden loksahtaminen kohdilleen kesällä, energiaa vapautui ja yhtäkkiä moneen asiaan alkoi suhtautua paljon tavoitteellisemmin. Mutta kyllä se vaan niinkin on, että duunipäivän jälkeen kun alkaa ruokaa tehdä, lapset vähän riekkuvat ympärillä ja vaimolla on ollut raskas päivä töissä, ei ihan heti viitsi ehdottaa, että jos tästä vaille pari tuntia olen taas pois kuten olin eilen ja ajattelin olla huomennakin. Arjessa nuo jutut vain tuntuvat, vaikka oma motivaatio olisikin kohdillaan. Mutta noissa tilanteissa voi todellakin ottaa sopivan ikäisen muksun pyöräilemään mukaan tai jos on joku uimakoulu tai satubaletti, niin sen aikaa juoksentelee ympäri lähimetsiä. Mahdollista treenaaminen on, mutta se vaatii hiukan enemmän järjestelyä.
 

Fordél

Jäsen
Mahdollista treenaaminen on, mutta se vaatii hiukan enemmän järjestelyä.

Tästä lähtisin juuri liikkeelle eli täysin mahdollista ja vaatii vain hiukan enemmän järjestelyä. Ikerin tapauksessa tuntuu kaverilla olevan vielä sen verran hyvä itsekuri ja tahto treenata, että en usko näiden asioiden tuottavan ongelmia.

Juoksun tehokkuudesta kertoo muuten se, että 45 minsassa kotiovelta kotiovelle saa vedettyä jo hyvän treenin. Jos olisin pyöräilijä, olisin vasta päässyt tossa ajassa vauhtiin. Lätkää pelatessa olisin ehkä vasta ajanut jäähallille ja saanut kamat päälle. Olkaamme siis iloisia tässäkin mielessä, että meillä on yhtenä lajina juuri juoksu:)

Tässä muuten mietiskellään jo ensi kesän/syksyn juoksuja...Aika hitosti on alkanut kutkuttamaan toi syksyisin Kittilässä juostava Ruskamaraton. Olisi varmasti hieno kokemus. Täytyy laittaa todella vakavaan harkintaan.
 

Fordél

Jäsen
No jo oli löytö! Asicsin Sky Speedit löytyi Sokokselta 40 euroon. Ovh:han noissa on yleensä jossain 160 euron tietämissä ja esim. Intersportista eivät helpolla alentele hintaa näissä. Olen jo jonkin aikaa kytännyt niitä kyseisestä kaupasta ja nyt kävi hyvä tuuri: olivat jo jonkin aikaa olleet alessa 69 euroa, mutta kun tänään näin myyjän laputtavan uuden alennuksen, iskin heti kenkiin kiinni:) Mikä tässä oli opetus? Kannattaa tutkia myös muidenkin kuin urheilukauppojen ja netin tarjontaa.

Alkaa juoksukenkiä olla muuten jo ihan mukavasti:

-Asics Cumulus x 2
-Asics Sky Speed x 2
-Brooks PureConnect

Jään odottelemaan viestejä, joissa ihmetelleen kenkein määrää, mutta samalla suosittelen tutustumaan Juoksufoorumin ketjuun, joissa esitellään kenkävarastoja. Pientähän tämä siis vielä ja eipä tarvi ostella kenkiä vähään aikaan.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jään odottelemaan viestejä, joissa ihmetelleen kenkein määrää, mutta samalla suosittelen tutustumaan Juoksufoorumin ketjuun, joissa esitellään kenkävarastoja. Pientähän tämä siis vielä ja eipä tarvi ostella kenkiä vähään aikaan.
Tuota ihmettelyä tulee meilläpäin myös kotona vaimon taholta, alkaa kuulemma olla tarpeeksi lenkkareita eteisen kaapissa.

Kohtalaisen tuoreita siellä löytyy 2 paria DS Trainereita viime kesältä/syksyltä, uudehkot Sky Speedit tältä kesältä sekä lisäksi 2 paria adidaksen aegis-mallia viime vuodelta. Lisäksi kun on kolmet käytössä olevat futiskengät, peruslenkkareita jotka on jo poistettu juoksukäytöstä ja joilla sitä fillaroi ja kävelee jne, parit sisäpelikengät ja siihen lisäksi tietenkin kaikki vapaa-ajan kengät siistimpään käyttöön ja vielä kaikki kokoluokkaa 46, siinä alkaa tosiaan pieni kaappi käymään yllättävän pieneksi kun vaimollakin noita jalkineita on aika paljon. Ylähyllylle vielä talvikäytön Caterpillarit ja luistimet, niin alkaa olla tontti tukossa.

Mutta pitäähän sitä olla, juoksu- ja futiskengät ovat kuitenkin sellaisia että kaluston pitää olla laadukasta kun käyttö on johonkin vapaa-ajan tallustamiseen tai työpäivän aikana käytettäviin tossuihin verrattuna kovaa, ja jalat ottaa helposti itseensä jos ei ole hyvät välineet alla. Aina sitä esim. työkäyttöön suorien housujen kanssa voi ostaa vähän epämukavampaakin nahkaluistinta välittämättä sen kummemmin täydellisestä istuvuudesta tai laadusta muuten, kunhan näyttää hyvältä ja suurinpiirtein sopii edes jalkaan. Urheilupuolella sen sijaan kelpaa vain hyvä, eli niihin se isoin raha menee jos minun jalkineista puhutaan.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Lähipäivinä pitäisi alkaa määrittämään jonkinnäköitä tavoiteaikaa HCM:lle. Käytännössä pitäisi siis juosta melko tosissaan joko 10 km tai puolimaraton ja kellottaa aika. Taidan mukavuussyistä juosta tällä kertaa sen 10 km testijuoksun ja tehdä johtopäätökset sen pohjalta. Jonnekin 3,5 ja 4 tunnin väliin tavoiteaika varmaankin asettuu, sillä maanantaina juoksin loppukiriä lukuunottamatta reilu 18 km aikaan 1.30. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen maratonini, minkä vuoksi päätavoitteeksi on järkevintä asettaa maaliinpääsy juosten. Ei kuitenkaan ole kokemusta yli 30 km lenkeistä, eikä näin ollen ole tietoa kuinka kroppa reagoi pidemmällä matkalla. Silti on kuitenkin ihan motivoivaa asettaa jonkinnäkönen porkkana ja tavoiteväliajat joiden mukaan edetä. Tässä likki ihan asiallisenoloiseen taulukkoon, jonka perusteella voi vedellä suuntaviivat omalle vauhdilleen:

Maratonkoulu - Laske tavoiteaikasi

Minkälaisella varustuksella porukka meinaa muuten lähteä HCM:lle? Mitään juomapullovirityksiä tuskin kannattaa ottaa, sillä juomapisteitä lienee ihan riittävästi? Joku energiageeli taisi myös kuulua tuohon osallistumismaksun hintaan, mikä lienee erittäin tarpeellinen matkan aikana kun elimistö on sokerinsa polttanut. Eli lenkkarit, shortsit ja t-paita riittänee varmaan pitkälle.
 

Piikkiperse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Minkälaisella varustuksella porukka meinaa muuten lähteä HCM:lle? Mitään juomapullovirityksiä tuskin kannattaa ottaa, sillä juomapisteitä lienee ihan riittävästi? Joku energiageeli taisi myös kuulua tuohon osallistumismaksun hintaan, mikä lienee erittäin tarpeellinen matkan aikana kun elimistö on sokerinsa polttanut. Eli lenkkarit, shortsit ja t-paita riittänee varmaan pitkälle.

Olen vähän lukenut, että noita geelejä ei kannata vedellä, ellet ole ennen kokeillut. Saattavat kuulemma vetää pakin aika sekaisin. Muutenhan nesteytys ja eväspisteitä varmasti on riittävästi, kuten tästä selviää: HCM huoltopisteet
 

Fordél

Jäsen
Olen vähän lukenut, että noita geelejä ei kannata vedellä, ellet ole ennen kokeillut.

Juuri näin ja sama pätee maratonilla kaikkeen muuhunkin tekemiseen, varusteisiin ja tankkaukseen. Maratonissa ei kannata kokeilla mitään uutta vaan niin varusteiden kuin juomien ja muun tankkauksen pitää olla entuudestaan tuttuja. Kaikessa uudessa on riski, että aiheuttaa ongelmia, oli kyse sitten uudesta paidasta, kengistä, juomasta tai näistä geeleistä. Jos geelejä aikoo käyttää, kannattaa niiden toimivuuteen tutustua etukäteen treeniensä aikana.
 

Turri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers, HIFK, Braehead Clan
Muutama paiva sitten tuli tehtya pisin juoksu koskaan, aika lailla tasan 30km. Matka taittui alle 2,5 tunnin juuri ja juuri, parilla minuutilla alittui. Juoksun aikana tuntui oikein hyvalta ja vasta viimeiset kilometrit olivat sellaisia ettei meinannut jalat toimia lainkaan. Antoi kylla erittain mukavasti uskoa siihen, etta maratonin pystyy aikanaan juoksemaan!

Mutta, tuli juostua ehka hieman liian lujaa. Juoksusta seuraavana paivana ilmeni suhteellisen pistavaa kipua jalkapoydan ulkosyrjassa. Tama siis kun kavelee. Nyt on sitten kolmas paiva jo lepoa ilman juoksua (jonkun verran kavelya) ja toiveissa on etta kohta alkaisi kipu menna ohi. Hinku olisi jo kova takaisin juoksemaan, mutta en halua kylla riskeerata mitaan ja aikaakin siihen suunniteltuun maratoniin on niin kauan, ettei edes kannata.

Mielenkiintoista lukea miten nuo huoltopisteet on HCM:lla laitettu. Vastaavasti kun itse aion juosta Edinburghissa, niin heilla nayttaa olevan juomapisteet n. 5km valein, joista kolmella viimeisella tarjolla myos noita energiageeleja (puolimaratonin juoksijoille n. 14km kohdalla olevalla pisteella). Mainintaa ei ainakaan ole, etta olisi tarjolla muutakin kuin vetta ja energiageelia.

Kenkien maaraa en muilla niinkaan ihmettele. Sen sijaan olen kateellinen, koskaan ei voi olla liikaa urheilukenkia.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Juuri näin ja sama pätee maratonilla kaikkeen muuhunkin tekemiseen, varusteisiin ja tankkaukseen. Maratonissa ei kannata kokeilla mitään uutta vaan niin varusteiden kuin juomien ja muun tankkauksen pitää olla entuudestaan tuttuja. Kaikessa uudessa on riski, että aiheuttaa ongelmia, oli kyse sitten uudesta paidasta, kengistä, juomasta tai näistä geeleistä. Jos geelejä aikoo käyttää, kannattaa niiden toimivuuteen tutustua etukäteen treeniensä aikana.

No näinhän se varmaankin periaatteessa on, mutta itse olen ihan onnistunut esimerkki päinvastaisesta. Ikinä en ole mitään geelejä kokeillut ja kisassa niitä on vedetty ilman mitään ongelmia. Samoin viime vuonna juoksin Vantaan maratonin ihan uusilla vasta pakasta vedetyillä kengillä, eikä siitäkään mitään ongelmia koitunut, vaan ennätysjuoksu ja kolmen ja puolen tunnin alitus.

Mitä vielä geeleihin tulee, niin vatsojen herkkyydessä on eroja, joten ihan hyvähän niitä on testata. Toisaalta maratonin läpi vetäminen kokonaan ilman geelejä tai muuta ylimääräistä energiaa on minusta isompi riski kuin niiden vetäminen ilman testaamista.
 

Kuoppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers
Allekirjottaneella vasta rapian vuoden kokemus koko juoksuskenestä. Mutta vaivoja alkaa nyt jo löytymään.

Tarkotuksena olis juosta Finlandian puolikas ens kuun alusta. Viime viikkoina koittanu ottaa hieman tiukempaa treeniä ja kroppa laittaa vastaan. Vasemman jalan pohje on aivan loppu, 5 treeniä viikossa + aamu HIIT 3x viikossa on osoittanut melko vaikeaksi. Pieni kutina on että voisi jopa penikka vaivata mutta mistä sitä maallikko tietää.

Miten porukalla on pohkeet yleensä kestäny ja miten näiden vaivojen kanssa olis paras toimia? Lepoa vaan vai pitäisikö vielä viikon verran sinnitellä ja sitte parin viikon perusteellinen lepo (paria verryttelylenkkiä lukuunottamatta) ennen puolikasta?

Kiitoksia jo ennakkoon mahdollisista vastauksista.
 

Elazi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings
Miten porukalla on pohkeet yleensä kestäny ja miten näiden vaivojen kanssa olis paras toimia? Lepoa vaan vai pitäisikö vielä viikon verran sinnitellä ja sitte parin viikon perusteellinen lepo (paria verryttelylenkkiä lukuunottamatta) ennen puolikasta?

Kiitoksia jo ennakkoon mahdollisista vastauksista.
Mä ehkä antaisin jaloille 4-5 päivän levon nyt ja koettaisin venytellä mahdollisimman usein. Sen jälkeen jatkaisin treenaamista ja levon alottaisi uudestaan n. viikkoa ennen puolikasta, riippuen vähän kivuista. Koska oot lenkkeilly sen verran pitkään, et tässä muutamassa viikossa saa ihmeitä aikaan, joten kannattaa keskittyä saamaan ne jalat kivuttomiksi.

Kesän treeni on ollut kyllä vähän heikkoa, ja eilen tuli juostua yksi huonoimmista lenkeistä mitä muistan. 13,3km aikaan 1h 21min, keskisykkeet oli 166. Tosin en ollu syöny kuin yhden banaanin juuri ennen lenkkiä. No tuosta suunta on vaan ylöspäin, ja ihan positiivista huomata, että huononakin päivänä päästään lähelle kuuden minuutin kilometrivauhtia.
 

Fordél

Jäsen
Tarkotuksena olis juosta Finlandian puolikas ens kuun alusta. Viime viikkoina koittanu ottaa hieman tiukempaa treeniä ja kroppa laittaa vastaan. Vasemman jalan pohje on aivan loppu, 5 treeniä viikossa + aamu HIIT 3x viikossa on osoittanut melko vaikeaksi. Pieni kutina on että voisi jopa penikka vaivata mutta mistä sitä maallikko tietää.

Miten porukalla on pohkeet yleensä kestäny ja miten näiden vaivojen kanssa olis paras toimia? Lepoa vaan vai pitäisikö vielä viikon verran sinnitellä ja sitte parin viikon perusteellinen lepo (paria verryttelylenkkiä lukuunottamatta) ennen puolikasta?

Penikkatautia on mun mielestä suht helppo epäillä, sillä se on selkeästi tulehdus sääressä ja yleensä siinä keskivaiheen tuntumassa. Siitä kun painelee ja kohta on kosketusherkkä niin voi epäillä penikkatautia. Penikoiden taustalla on kireät pohkeet tai akilles, joten jos sillä puolella on ollut ongelmia (esim. venyttelyt jäänyt ja/tai vääränlaiset kengät) niin penikkatautia on helppo epäillä.

Sulla on siis ongelmia pohkeen kanssa, mutta onko se jo säteilly myös sääreen? Ootko venytellyt tunnollisesti lenkkien jälkeen ja onko ongelmana juuri pohkeiden kireys?

Itsellä on ollut kerran täysin vääristä kengistä ja heikosta venyttelystä johtuneet hyvin kireät pohkeet sekä lopulta penikkatauti. Lääkäri taisi määrätä tulehduskipulääkkeitä, kylmähoitoa ja edesssä oli parin viikon lepo sekä venyttelyn opetteleminen. Tietysti myös kengät menivät vaihtoon. Sen jälkeen ei ole ollut oikeastaan mitään ongelmaa pohkeiden kanssa ja muistan venytellä ne erityisen huolella.

Mun heikot kohdat on nivuset ja takareidet, mutta nekin ovat lähinnä tulleet muista lajeista. Huolellisella lämmittelyllä tosin ei esim. takareidetkään vaivaa vaikka juoksisi kovempaa.
 

Kuoppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers
Juostessa tuntuu myös tossa säären sivulla, mutta ei se kosketusarka oo onneks. Seuraavana päivänä yleensä rappusten käveleminen on vähä jännää ku pohkeet on niin jumissa etteivät tuppaa venyyn portais.

Venyttely pääsee silloin tällöin unohtuun, toki venyttelen lähes jokaisen lenkin jälkeen mutta ehkä kerran viikossa pääsee unohtuun. Täytyyki alkaa ottaan joka päivälle etenki pohkeeseen kohdistuvia venytyksiä vaikkei treenipäivä välttämättä oliskaan. Viime viikolla kokeilin jo omatoimisesti hiukan hieroa noita josko auttais.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Venyttely pääsee silloin tällöin unohtuun, toki venyttelen lähes jokaisen lenkin jälkeen mutta ehkä kerran viikossa pääsee unohtuun. Täytyyki alkaa ottaan joka päivälle etenki pohkeeseen kohdistuvia venytyksiä vaikkei treenipäivä välttämättä oliskaan. Viime viikolla kokeilin jo omatoimisesti hiukan hieroa noita josko auttais.

Lihashuoltoon voi ottaa venyttelyn lisäksi esimerkiksi putkirullausta (foam rolling), josta vähän esimerkkiä tästä videosta: http://www.youtube.com/watch?v=QJLxruO3su0 Noita rullia saa urheilukaupasta kovalla hinnalla, mutta itse askartelin tuollaisen viemäriputkesta, vanhasta retkipatjasta ja ilmastointiteipistä. Eikä se hierojalla käyntikään mitenkään turhaa puuhaa ole, varsinkin jos alkaa tulla erilaisista jäykkyyksistä johtuvia vaivoja.
 

Fordél

Jäsen
Venyttely pääsee silloin tällöin unohtuun, toki venyttelen lähes jokaisen lenkin jälkeen mutta ehkä kerran viikossa pääsee unohtuun. Täytyyki alkaa ottaan joka päivälle etenki pohkeeseen kohdistuvia venytyksiä vaikkei treenipäivä välttämättä oliskaan. Viime viikolla kokeilin jo omatoimisesti hiukan hieroa noita josko auttais.

Kyllähän Samuli Vasalakin totesi venytysten perusjuttujen suhteen, että jos ei mitään muuta venytä lenkin jälkeen niin ainakin pohkeet pitäisi venyttää. Varmaankin pohkeet aiheuttaa helposti ongelmia. Eli kannattaa jatkossa olla tarkkana venyttelyn suhteen ja pitää huolta, ettei ne jää väliin.

Laadukas hieronta varmasti auttaisi myös, mutta veikkaan, että tulisi olemaan melkosen kivuliasta jos ovat jo noin kireät. Kannattaa varmasti kuitenkin kokeilla ja hakeutua osaavan kaverin käsittelyyn.

Lihashuoltoon voi ottaa venyttelyn lisäksi esimerkiksi putkirullausta (foam rolling), josta vähän esimerkkiä tästä videosta: http://www.youtube.com/watch?v=QJLxruO3su0 Noita rullia saa urheilukaupasta kovalla hinnalla, mutta itse askartelin tuollaisen viemäriputkesta, vanhasta retkipatjasta ja ilmastointiteipistä. Eikä se hierojalla käyntikään mitenkään turhaa puuhaa ole, varsinkin jos alkaa tulla erilaisista jäykkyyksistä johtuvia vaivoja.

Niitä saa käsittääkseni myös Prismasta eikä ne niin paljoa maksa, mutta kätevä kaveri (kuten Snakster) pystyy sellaisen tekemään myös itse. Ehdottomasti kannattaa kokeilla ja ottaa mukaan ohjelmistoon. Moni kaveri ja eri lajien harrastaja on kehunut tota rullausta.
 

Kuoppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers
Pienen levon jälkeen eilen kävin lönköttelemäs kevyesti 14km pätkän. Pohkeet oli viimesten 2-3 viikon aikana aina lenkillä vähä valitelleet mutta nyt olivat ku uudet. Kyllä oli miehellä hymy herkässä ku sai antaa rullailla ilman minkäänlaisia tiukkuuden tunteita pohkeissa tai muuallakaan kehossa. Taisivat vastaantulijat hieman ihmetellä että mitä toi yks tollo hymyilee nuin leveästi.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Ihmiset on sykkeidenkin osalta yksilöitä. Itse kuulun juuri ihan toiseen ryhmään, jolla sykkeet ei tuppaa nousta. No tänään sain vauhtileikittelylenkillä sykkeen jopa 170, mutta tuollaiset lukemat ovat hyvin harvinaisia. Maksimini tuskin on tosta kovinkaan paljon korkeammalla, kenties jossain 185 tai jotain. Kevyellä hölkällä mulla sykkeet on jossain 115-120 tuntumilla. Kannattaa siis selvittää oma maksimi ja vetää jatkossa lenkit oikeilla tehoilla, mikä tarkoittanee tyypillisesti vauhdin hidastamista.
Nyt sitten vedettiin aamulenkki ihan väkisin matalalla sykkeellä, mikä minulle tarkoittaa 130-140. Jos meinasi mennä yli, sitten käveltiin. Käytännössä siis kaikki vähänkään ylämäkeä muistuttavat. Seuraavaksi ruvetaan sitten katsomaan, miten pitkiä lenkkejä mennään milläkin sykkeillä. Miten muuten on noiden intervallien kanssa? Missä vaiheessa ne kannattaa aloittaa? Takana on siis vasta muutaman viikon totuttelu säännölliseen juoksemiseen. Peruskunto nyt ei ole ihan kuralla kuitenkaan.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Miten muuten on noiden intervallien kanssa? Missä vaiheessa ne kannattaa aloittaa? Takana on siis vasta muutaman viikon totuttelu säännölliseen juoksemiseen. Peruskunto nyt ei ole ihan kuralla kuitenkaan.

Minusta intervalleiksi riittää alkuvaiheessa jonkun lenkin loppupuolella silloin tällöin vedettävät nopeammat lyhyet pyrähdykset. Vaikka viisi kipaletta sellaista satasen rykäisyä rennosti kovaa. Tämä kehittää myös juoksutekniikkaa ja -lihaksistoa. Varsinaisen vauhtikestävyyttä ja hapenottoa yms. kehittävään vetoreenin aika voisi olla joskus ensi keväänä, kun juoksupohjat ovat vähän vankemmalla tolalla.
 

Fordél

Jäsen
Miten muuten on noiden intervallien kanssa? Missä vaiheessa ne kannattaa aloittaa? Takana on siis vasta muutaman viikon totuttelu säännölliseen juoksemiseen. Peruskunto nyt ei ole ihan kuralla kuitenkaan.

Keskittyisin sinuna seuraavat kuukaudet peruskestävyyteen ja laittaisin juoksupohjat ensin kuntoon. Sitten kun juoksusi on säännöllistä ja peruskuntosi on kehittynyt, ottaisin mukaan vasta intervallit.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Minusta intervalleiksi riittää alkuvaiheessa jonkun lenkin loppupuolella silloin tällöin vedettävät nopeammat lyhyet pyrähdykset. Vaikka viisi kipaletta sellaista satasen rykäisyä rennosti kovaa. Tämä kehittää myös juoksutekniikkaa ja -lihaksistoa...

Toistan Leonille saman vastauksen minkä Snakster jo tarjosikin sulle ja vieläpä samoin perustein! Vaikkei pohjakunto ihan kuralla olisikaan, niin vankan kestävyyspohjan rakentamiseen menee kuitenkin useampi kuukausi. Kärsivällisyyttä ja kovaa itsetuntoa se toki vaatii, kun tuntuu, että alkuun ns. juoksulenkillä mummot painaa rollaattoreilla ohi oikealta ja vasemmalta. Itse tein aikanaan juoksuharrastuksen aloittaessani sen virheen, että aloitin heti vetotreenauksen ja vieläpä siten, että muutenkin kuntopohja oli palloilulajien pohjalta rakennettu (eli kierroksia koneesta...). Siksi mun pulssi on kaikki nämä vuodet ollut juoksua ajatellen liian korkealla tasolla, jota vasta nyt olen korjaamassa. Ei kannata toistaa samaa virhettä!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös