No kyllähän minä tuota vauhtia juoksen nimenomaan lähinnä palauttavat tai sitten reilusti pidemmät pk-lenkit.
Erittäin hitaista pitkistä lenkeistä ei ole mielestäni hyötyä, koska se vauhtiero maratonvauhtiin kasvaa liian suureksi, jos hakee kovempaa maratonaikaa. Ainakin lähempänä maratonia. Tonnin vetojesi km-vauhti viittaa johonkin kolmen tunnin mara-aikaan. Pitkän lenkin tarkoitus ei ole kestää yhtä kauan kuin maratonsuoritus kestää ja jos ajatellaan, että juokset maratonin vaikkapa 3.00 tai 3.15 niin juokset vaikkapa 30 kilometriä 6.00 vauhdilla niin se on kolme tuntia ja se on suhteessa mielestäni silloin jo turhan pitkän ajan vievä suoritus. Joku 2.30-2.45 olisi varmasti riittävä kesto. Niinpä joku 30km à 5.30 voisi olla joku maksimilenkki ja sitten lyhyempiä pitkiksiäkin voi tehdä.
Sen sijaan palauttaviin lenkkeihin se sopii ihan hyvin, mutta niissä on silti ehkä tärkeintä se, ettei se aika kasva liian suureksi. Eli se ei ole loppujen lopuksi niin tärkeätä kuinka hitaasti juoksee, koska ne juoksee kuitenkin hitaasti, mutta sen harjoituksen kesto pitäisi mielestäni olla alle kolme varttia.
kovat treenit ovat sellaisia, joihin pitää keskittyä kunnolla ja tehdä ne huolellisesti.
Jos tähtää pitkälle matkalle niin myöskään kovia treenejä ei saa tehdä liian kovaa, koska muuten se palautuminen vie liikaa aikaa. Eli esim. tonnin vetoja ei kannata juosta täysiä, vaan sopivalla vauhdilla. Voisi ajatella esim. niin, että maratonharjoittelussa 800m vedot kestävät minuuteissa saman kuin maraton kestää tunneissa. Eli jos tavoittelee maratonilla 3.30 aikaa niin voisi juosta 800m vetoja 3½min vauhtia ja tuosta voi sitten laskea, mikä tonnin vetojen vauhti voisi olla. Sen sijaan mikäli treenaa vaikkapa kympille niin tilanne on eri. Kovempaa vauhtia ja ehkä vähemmän kilometrejä/enemmän lepoa.
DAF kirjoitti:
Omalla parin maratonin vaatimattomalla kokemuksella on todettava, että kasvattavinta ja "arvokkainta" treenikaudessa ovat ne pitkät ja hitaat lenkit. Se kun iskee se seinä maratonilla väkisin, on ainakin joku kokemus yli 2 h juoksemisesta. Joku semmonen kolmen tunnin lenkki silloin tällöin, vaikka kuinka hitaasti, on ihan tämän tankkaustekniikan (välillä tuossa on toki juotava) ja keston kannalta kullankallis maratonille mentäessä.
Siinä olen samaa mieltä, että yli 2 tunnin juoksemisesta pitää olla kokemusta. Ei kaksi tuntia välttämättä ole edes pitkä lenkki, ellei ole ihan hemmetin kova menijä. Kun en tiedä maratonaikaasi niin on vain tosi vaikea sanoa tuohon muuta. Mitä esim. tuo seinä sinulle tarkoittaa? Jos jalat hyytyvät eli eivät kestä sitä iskutusta jne. niin sitä saa yleensä parannettua riittävällä harjoittelulla. Viikkokilometrit ratkaisevat tässä sekä se kuinka monta harjoitusvuotta/kilometriä yhteensä on tullut taivallettua, eikä pelkästään yksittäisen lenkin kesto. Jos taas tulee totaalisen huono olo tai jotain muuta vastaavaa niin silloin pitää opetella tankkaamaan ja juomaan kisatilanteessa riittävästi ja oikein. Ei siinä ole välttämättä kysymys siitä, että treeneissä mitään tarvii muuttaa, vaan pitää kilpailla maratonilla riittävän monta kertaa, jotta oppii sen, kuinka itsellä se pitää tehdä (miten pitää tankata, koska ja montako geeliä juoksun aikana, kuinka paljon nestettä jne.).
Jos on hyvin kokematon maratonjuoksija niin silloin se on luonnollista, että ainakin alussa noi pitkät lenkit tosiaan pitää ja kannattaa juosta todella hiljaa, muttei enää silloin, jos juoksee tonnin vetoja tuota vauhtia, mitä Snakster juokse. Sanoisin myös niin, että jos maratonvauhti on hiljainen ja juoksukokemus vähäinen niin pitkiä lenkkejä ei ehkä niin hirveän montaa voi tehdä, koska palautuminen niistä kestää liian pitkään. Silloin voi riittää ihan hyvin jotkut vaikkapa 16-20 kilsan lenkit osalla viikoista ja tehdä sitten vain muutama sellainen selkeästi pidempi lenkki. Ei ole oikein sellaista oikopolkua, että nopeasti seuraavalle maratonille voisi parantaa huikeasti suorituskykyä joka tasolla, vaan kun juoksee vaikkapa 5 kertaa viikossa niin lyhyemmät matkatkin nostavat sitä peruskestävyyttä, koska se viikkokilometrimäärä on kuitenkin merkittävin tekijä. Hyvin pitkät lenkit voivat olla joillekin aivan samalla tavalla liian rankkoja harjoituksia kuin liian nopeat vedot.