Mun mielestä sykemittarin hyvät puolet korostuvat juuri aloittelijoilla. He tuppaavat vetämään liian kovaa, jos ajaltellaan treenaamista vaikka puolimaratonia ajatellen. Tällöin sykemittariin laitetuista rajoista on ehdottomasti hyötyä. Sitten kun kokemusta tulee enemmän alle niin osaa jo tulkita paremmin omaa kroppaansa, jolloin ei tarvitse niin orjallisesti seurata sykemittaria (jos sitä nyt tarvii enää ollenkaan). Silti se on aloittelijallakin koko ajan vain se renki vaikka pitää isännän lailla kurissa ettei vauhti nouse liikaa tehtäessä peruskestävyystreeniä.
Millainen juoksija lasketaan kokeneeksi? Mähän olen tässä juoksutreenauksessa käytännössä ensimmäisen vuoden rookie tällä hetkellä, kun oikeasti aloin treenaamaan maaliskuussa. Tai ehkä toisen vuoden, jos viime syksyn juoksut otaan laskuun. Koko vuotena (2009) juoksua kuitenkin tuli vain 580km, joka ei tee paljon esim. viikkotasolla. Löysin netin arkistoista oman viestini toiselle palstalle, joka koski ensikokeiluani sykemittarin kanssa. Tuon jälkeen heitinkin sen pois, enkä ole sen koomin käyttänyt. Ja mainittakoon, että tuossa viestissä ollut 200km:n ohjelma ei toteutunut. Tulikohan 50km juostua?
Tombe76 28.9.2009
"Tein itselleni syyskuulle "ohjelman", joka käsittää 30h urheilua ja siihen sisältyen 200km juoksua. Tähän sisällytin lähinnä pitkäkestoisia (1.00-2.30) juoksulenkkejä ja tarkoitus on tehdä ne HYVIN rauhallisesti, matalalla sykkeellä, fiksumpien ohjeiden mukaan. Arvioin tuon Karvosen kaavan perusteella omaksi aerKynnykseksi suurinpiirtein lukeman 150-155, ja ihan tätä varten otin tuon halpiskarvalakkisykemittarini mukaan, kun aamulla kukonlaulun aikaan (05:50) kaverin kanssa lenkille lähdettiin. Edessä oli 12,5km hiekkaa ja päällystettä ja tavoitteena oli vetää HYVIN rauhallisesti ja vielä siten ettei loppua kohden kiristetä yhtään. Alunperin arvioin, että tuo tosi helppo vauhti tarkoittaa sellaista 6 minuutin kilometrivauhtia.
Lähdettiin sitten liikkeelle edelleen HYVIN hiljaa, oikeastaan en osaa tuoreilla jaloilla juuri hiljempaa juosta ja sykkeet näytti olevan koko ajan siellä 165-170 lukemissa. Juoksun aikana pystyi hyvin keskustelemaan, ja mietittiinkin, että pitäisiköhän tässä vuosi pari kävellä, että pääsisi noihin PK-alueen sykkeisiin? Toki hieman hengästytti, varsinkin ylämäissä, mutta ikinä en ole juossut useita kilometrejä putkeen niin ettei yhtään hengästyttäisi. Eikä tuo juuri keskustelua haitannut. Ja tuosta rupattelusta johtuen matkakin taittui todella nopeasti, ja lopussa vielä varottiin kiihdyttelyä. 1:13:33 (5.53/km) meni aikaa, ja en nyt sano että olisin voinut vetää toisen kierroksen heti perään samaan aikaan, mutta varmasti aika lähelle, noillakin sykkeillä.
Ei tuo lenkki nyt ainakaan vk-harjoitukselta tuntunut, koska se oli todella rauhallista tahtia. En tiedä sitten onko tuossa mittarissani jotain vikaa (tai minussa). Kun ei ole tullut noita sykkeitä koskaan juuri seurattua, niin ei ole juuri tullut hifisteltyä noihin laitteisiinkaan. Jonkun kylkiäsienä taisin tuon nykymittarini saada. 4:n tunnin unet olivat pohjilla. Mahtoikohan tuo vähäinen unimäärä nostaa sykettä?"
Tähän sain aika kokeneemmalta kaverilta vastauksen:
"Olen varma, että mittarisi näyttää ihan oikein. Ensimmäisillä lenkeillä on tapana, että syke on korkeammalla. Myös vähät unet vaikuttavat. Treenaile tuolla samalla nopeudella, niin uskon, että keskisykekin tuosta laskee."
Ei siis suositellut ylämäkien kävelemistä vaikka sykkeet olivatkin reilusti koholla. Nyt vuotta myohemmin tuo rauhallinen lenkkivauhti tarkoittaa 5.10-5.20 vauhtia, tosin olen kyllä juossut kovaakin välillä. Mutta myös näitä hiljaisia ja rauhallisia lenkkejä. Monipuolisesti kaikke (4.00-6.00/km, 5-30km), siinä oma harjoitusfilosofiani... ja ilman sykemittaria.