Viestin lähetti Gellner
Tietääkseni hirvien kaatoluvat ovat koko ajan kasvussa, tänä vuonna kaatolupia on 70 000, luvun ollessa viime vuonna 60 000. Väitätäkö siis että tänä vuonna syödään hirvien kaatolupien kasvusta johtuen reilusti vähemmän naudan tai sianlihaa kuin viime vuonna? Minä en tuohon usko. Eikö se ollut viime vuosituhannen lopussa kun hirvien kaatolupia lisättiin reilusti? Tuollaisen määrän luulisi jo todella näkyvän myytävän sian- ja naudanlihassa. Vaan eipä näy. Vuonna 1994 sianlihaa kulutettiin Elintarviketiedon mukaan 148 miljoonaa kiloa ja vuonna 2000 171 miljoonaa kiloa. Kuinkas tuo on mahdollista? Hirviä kaadettaan joka vuosi enemmän mutta silti sianlihan kulutus ei ole laskenut. Mielenkiintoista vai mitä?
Muistaakseni tälle vuodelle kaatolupia myönnettiin 80 000 kpl. Kaatolupien määrä ei kuitenkaan ole vuosittain vakio, se on vaihdellut viimeisten vuosien aikana mainitsemiesi 60 000 ja tämän 80 000 välillä.
Tuohon lihan kokonaiskulutukseen vaikuttavat niin monet seikat. Eräs tärkeimmistä vertailtaessa vuosien '94 ja 2000 kulutusta lienee Matween mainitsema lama, jolloin lihan kulutus laski jonkin verran.
Samoin tuolloin liha kaikkiaan oli kalliimpaa kuin nykyään, varsinkin sianlihan hinta laski melkoisesti eräässä vaiheessa joten se on voinut aiheuttaa hetkellisen piikin sianlihan kulutukseen. Entäpä jos verrataan kulutusta 2000 ja 2001, onko käyrä ollut nouseva vai kenties tasaantunut tai jopa kääntynyt laskuun. Entä löytyykö muita kulutuspiikkejä mainitsemiesi vuosien välillä, vai onko kulutus noussut tasaisesti kaiken aikaa.
Lisäksi olisi mielenkiintoista tietää tarkoittaako ko. kilomäärä sianlihan todellista kulutusta ts. perustuuko se kaupoista saatavaan tietoon, vai tarkoittaako se sitä sianlihan määrää joka on teurastamoissa käsitelty. Mikäli teurastamoissa tuotettuun määrään se pitänee sisällään kokonaistuotannon (sis. kotimaan kulutus + vienti), mikäli taasen kaupoissa kulutettuun määrään se pitää myös sisällään tuonnin. Sianlihan tuonti, varsinkin jouluna kinkkujen muodossa, on kasvanut jonkin verran.
Entäpä onko naudanlihan kulutus samana aikana laskenut tai pysynyt ennallaan, vai onko siinäkin tapahtunut nousua? Entä kananliha? Kala? Onko kaikkien lihatuotteiden kulutus kasvanut vai kenties siirtynyt naudasta sianlihaan etc. Jonkin verran hullunlehmän tauti vähensi myös meillä Suomessa naudanlihan kulutusta, ei paljoa mutta kuitenkin, joten oletettavaa, että ihmiset siirtyivät käyttämään naudanlihan sijaan esim. sianlihaa, jolloin kulutuksen kasvu selittyy osin tällä siirtymällä.
Kyseisen lukeman perusteella voimme ainoastaan päätellä, että sianlihan kulutus/tuotanto on kasvanut, mitään muuta se ei kokonaisuudesta kerro. Ei sitä kuinka paljon lihan kokonaiskulutus on lisääntynyt, eikä syitä kulutuksen kasvulle. Olettaen, että sellaista on tapahtunut. Siitä voin olla varma, että lihan kokonaiskulutuksessa on tapahtunut kasvua mutta kuinka paljon? Sitä ko. lukema ei kerro.
Minä en lähtisi yhden lukemien vertailun perusteella tekemään suurempia johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Varsinkaan kun en voi tietää kaikkia mahdollisia taustatekijöitä, ja niiden vaikutuksia lukuihin.
vlad#16.