JV kirjoitti:Kylläpä cobol herkällä tuulella. Unohdetaan se Fossen esimerkki. Sen sijaan jos verovuoden kuluessa:
1) Ostan rahasto-osuuden 1500 eurolla
2) Myyn sen 2499 eurolla
3) En tee mitään muuta verotukseen vaikuttavaa
niin mielestäni joudun maksmaan veron (28%) voitosta koska luovutushinta on suurempi kuin 1000 euroa, vaikka luovutusvoitto on alle 1000 euroa.
Nyt ei kuitenkaan ilmeisesti ole näin. Miksi?
En ole mitenkään herkällä tuulella, mutta kun täällä useampi yrittää kirjoittaa kuin pätevä sijoittaja, vaikka jo aivan perustermit on hukassa, niin ei jaksa selitää asiaa uudelleen ja uudelleen.
Sinun esimerkki on mainio. Verottaja tarkastelee luovutusvoiton määrää, ei luovutushintaa. Voit myydä vaikka 1 000 000 000 euron edestä osakkeita ja olla maksamatta myynnistä senttiäkään veroa. Miten se on esimerkiksi mahdollista? Koska kysymys yksinkertaistettuna on myyntihinnan ja hankintahinnan suhteesta. Tätä erotusta kutsutaan luovutusvoitoksi tai luovutustappioksi. Ja vain luovutusvoitosta maksetaan veroa. Jos luovutusvoitto on kokonaisuudessaan vähäinen eli alle verotettavan alarajan 1 000 euroa, siitä ei makseta veroa. Verottaja on siis kiinnostunut sinun saamastasi voitosta ja määrää siitä veron. Kalleimmillaan todellinen vero esimerkiksi 500 000 osakkeiden myyntivoitosta jää huomattavasti alle pääomaveroprosentin (28), koska verottaja käyttää hankintameno-olettamaa ellet pysty esittämään hankintakuluja yli olettaman. Näin ollen maksat veroa 500 000 euron myyntivoitosta todellisuudessa noin 22 prosenttia.