Poliittinen vaikuttaminen koko laajuudessaan ei kuitenkaan ole koskaan noin yksinkertaista muualla kuin yksinkertaisen ihmisen mielessä.
Ei niin. Aktiivinen kansalainen voi esim. osallistua ilmastomarssille tai kirjoittaa Metro-lehden tekstaripalstalle. Vaikutus lainsäädäntöön tai budjettivaltaan on silti olematon.
Tämä nyt on niin täyttä höpöhöpöä, ettei ansaitse edes kunnollista vastausta. Kuitenkin edelliseltä sivulta voit löytää linkin, jossa yli 60% kokoomusvaikuttajista olisi valmiina hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa, Rydmanin todetessa: "Sekä perussuomalaisten arvopohja että käytännön politiikka ovat varsin lähellä kokoomusta, jos vertaa useimpiin muihin eduskuntapuolueisiin". Olisi kuitenkin "hauska" kuulla määritelmäsi legalismille, eurooppalaisuudelle ja humanismille...
Luitko huolellisesti sitä juttua?
Kyselyssä on tiedusteltu sitä, voisiko kokoomus toimia hallitusyhteistyössä persujen kanssa. Mielestäni on oletettavaakin, että vastaus on varovainen "kyllä". Uutisessa kuitenkin todetaan seuraavaa:
Sanallisista vastauksista käy ilmi, että suuri osa kokoomuseliitistä suhtautuu Jussi Halla-ahon johtamaan puolueeseen hyvin kielteisesti.
Eli kokoomuslaiset eivät poissulje sitä mahdollisuutta, että vaalien jälkeen tunnusteltaisiin yhteistyötä persujen kanssa. Tämä on mielestäni ihan järkevää, eikä vastaavaa toimintamallia ole poissulkenut edes vihreiden Haavisto. Ongelmat tulevat kuitenkin hyvin esiin nimenomaan vastauksista:
– Etnonationalistejaan suvaitseva puolue ei kuulu päättämään koko kansan asioista. Nykyiset kansanedustajat vääristelevät totuutta ja lietsovat kansan kahtiajakautumista, joka on vaarallista kehitystä kansalliselle turvallisuudelle. Perussuomalaiset ratsastaa maahanmuuttajien rikoksilla ja vaikenee kantasuomalaisten tekemistä vastaavista rikoksista, joita puolueelta löytyy omastakin takaa, esimerkiksi Matti Putkosen tuomio raiskauksesta ja Teuvo Hakkaraisen tuomio pahoinpitelystä, kokoomusvaikuttaja kirjoittaa IL-kyselyssä.
Minun nähdäkseni nyky-kokoomus on todella kaukana persujen populistisesta politiikasta, jossa painottuvat 1) EU-vastaisuus, 2) työvoiman liikkuvuuden estäminen, 3) passiivinen ilmastopolitiikka ja 4) työmarkkinoiden jäykkyyden säilyttäminen. Kokoomuksella ei myöskään ole tarvetta heitellä rahaa kotihoidontukiin, aluepolitiikkaan tai maakuntahallintoon.
Rydman on kuulunut koko poliittisen uransa ajan patavanhoilliseen oikeistoon, jolle on tärkeää mm. kansan seksuaalimoraalin säätely ja kasvisruoan vastustaminen. Rydman sopisi arvokysymysten perusteella persuihin vallan mainiosti, mutta perusfiksuna tyyppinä hän on haistellut, että yläluokkaisempi ja osaavampi kokoomus on järkevin paikka profiloitua.