Punttisalilla kävijät/bodausta harrastavat

  • 933 055
  • 4 656

Oiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lisäravinteet, pillerit, pulverit ja vitamiinit

Pakko ottaa vielä vähän tarkemmin kantaa näihin kaikkien puntti-ihmisten huulilla oleviin asioihin eli lisäravinteisiin.

Tuntuu, että kaikilla on jokin hemmetin pakonomainen tarve löytää jokin pilleri tai pulveri, joka kasvattaa isot ja vahvat lihakset. Aivan kuin lihasten kehittäminen olisi jotain salatiedettä ja mystiikkaa. Aivan kuin voimailua ei voisi harrastaa ilman jotain kummallisella numerokirjainyhdistelmällä varustettua lisäravinnepönttöä.

Aivan kuin se kehityksen avain ja edellytys olisi purkissa.

Näinhän se ei missään nimessä ole. Suuri osa näistä pulveripurkeista on suurimmalle osalle harrastajista täysin turhia. Uskallan väittää, että kolme neljännestä kuntosalilla kävijöistä pärjää aivan hyvin ilman mitään lisäravinteita ja melkein se loppukin neljännes suunnilleen palautusjuomalla. Muutama prosentti on niitä, joilla kehityksen marginaalit ovat niin tiukat, että kaikki keinot on otettava käyttöön. Näistä osa ottaa valitettavan usein käyttöön myös ne keinot, joihin ei kannattaisi sortua.

Tavallinen harrastaja, joka haluaa kehittää joko voimiaan tai kroppaansa, voi huoletta laittaa euronsa järkevämpään kohteeseen kuin kuntosalien kylkeen kehiteltyyn oheisbisnekseen, jota lähinnä kuntoilulehdet ylläpitävät ja markkinoivat. Eikä tarvitse pelätä, ettei kehittyisi.

Riittää, kun muistaa kolme avaintekijää: oikeanlainen harjoittelu, lepo ja kunnon ruoka.

Oikeanlainen harjoittelu tarkoittaa määrällisesti, laadullisesti ja tehollisesti sopivaa kuormitusta. Yleensä vasta-alkaja ei tätä osaa itse. Silloin kannattaa kysyä apua joltain asiantuntijalta. Se salin isoin kaveri ei välttämättä ole paras neuvoja eikä varsinkaan kannata plagioida hänen treeniohjelmiaan. Yhtä vähän kannattaa katsoa Body-lehdestä, miten joku Bull Mentula treenaa ja alkaa tekemään perästä. Näiden kavereiden tekemiset ovat aivan toisessa maailmassa kuin tavallisen, pitkäänkin rautoja nostelleen harrastajan. Ei kukaan juoksua harrastavakaan lähde kopioimaan Gebressilassien harjoituksia. Tuloksena olisi vain rikkoontuneita paikkoja ja armoton ylikunto. Jos nyt ylipäätään saisi tehtyä niitä harjoituksia.

Lepo tarkoittaa sitä, että kuormituksen välissä lihasten ja hermoston annetaan palautua. Elimistö ei kestä kuin asteittain tapahtuvaan kuorman lisäystä. Kovaakin treenaavien kannattaa pitää 2-3 huilipäivää punttisalilta. Kelpo tuloksia saa varmasti aikaan esim. 3 kertaa viikossa voimailemalla. Palauttavien harjoitusten ja venyttelyn merkitystä ei kannata väheksyä.

Kunnon ruoka tarkoittaa ensi sijassa sitä, että syödään riittävän usein: vähintään viisi kertaa mutta jopa seitsemän kertaa päivässä. Lisäksi syödään oikeanlaista ruokaa. Proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja sopivassa suhteessa. Ruokavalio on myös monipuolinen: siihen kuuluu viljoja, maitotuotteita, lihaa, kalaa, kanaa, munia, vihanneksia, hedelmiä jne. Yllättävän harva edelleen tietää näistäkään asioista kunnolla. Apua onneksi löytyy.

Jos noista kolmesta avainasiasta huolehtimalla ei saa aikaan kehitystä, on luultavasti jotain pielessä.

Jos asiat on oikein tehty, mutta kunnianhimoa riittää vielä enempään, voi kehitystä lähteä repimään niistä viimeisistäkin marginaaleista, joista sitä kuitenkin on huomattavasti vähemmän löydettävissä kuin avainasioista.

Yllä oleva on kirjoitettu eri asiantuntijoilta, kirjallisuudesta ja artikkeleista saatujen tietojen, mutta ennen kaikkea kohtuullisen pitkän kokemuksen perusteella.
 

Pappa1

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Tribe, Tigers, Angels, Rangers (Texas)
Jos treenipäivät on ma, ke, pe- tyyliin ja halutaan maximaalinen hyöty ja rääkki, niin miksei Pappa1 voisi kuvitella 1-jakoista ohjelmaa? Tulee lepopäivät sopivasti ja nuori kroppa kestäisi sen, samalla palautuen hyvin.

No itse en koskaan ole perustanut 1-jakoisista, varsinkaan kun on aikaa käydä salilla tarpeeksi. Tuo oli vain ehdotus, itsehän se on löydettävä, mikä itselle sopii. Palautumis aikakin on henkilökohtaista.

Itse vain en tykkää monesta raskaasta liikkeestä kerralla; kyykky, prässi, penkki, (joillekin maastaveto). Helposti jää sitten porukalla tekemättä kyykky ja tyytyy prässiin. Puhumattakaan liikkeistä joita jää tekemättä alatalja/ylätalja, vinopenkki, takaolkapäät jne... Itse vain en perusta yksijakoisista, mutta täytyy myöntää etten ole koskaan kokeillutkaan. Ja voin sanoa, etten tule jatkossakaan kokeilemaan.
 

Ex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Itse vain en perusta yksijakoisista, mutta täytyy myöntää etten ole koskaan kokeillutkaan. Ja voin sanoa, etten tule jatkossakaan kokeilemaan.

Asenne ainakin on kunnossa. Ja voin sanoa, että kehittymismahdollisuutesi ovat jatkossakin pienemmät kuin niillä jotka omaavat pikkaisen avoimemman mielen.

Miten lihas kasvaa? Simppeli versio: Hajoitat sitä treenaamalla (mikrovaurioita solukkoon), korjaat vauriot ruualla (well, proteiinilla really), ja tämä prosessi (proteiinisynteesi) siis tapahtuu levossa. Kauanko naturaalilla kasvua tapahtuu? Useiden tutkimusten mukaan korkeintaan 48 tuntia.

Johtopäätös: Jokainen joka treenaa yhden lihasryhmän kerran viikkoon, menettää 5 päivää viikossa potentiaalista lihaskasvua. 1-jakoinen on siis ylivoimainen treenimetodi natuille -- silloin kun haetaan massaa. Voiman hakuun on sitten muunlaiset metodit tarpeen, mutta ensin pitää olla massaa ennen kuin kannattaa painottaa voimaa.

Edelleen suosittelen siis 1-jakoista treeniä, joka painottuu nelikolle kyykky, mave, leuanveto ja penkki. Apuliikkeiksi vaikka yksi olkapääliike, yksi hauisliike ja yksi pohjeliike (esim. 2x6 kutakin)*. Kyllä kasvaa.

T: Nimim. "78 kg --> 100 kg reilussa kolmessa vuodessa"


PS. Varoituksen sana: Suunnittele progressiivinen treeni jossa jää aina toistoja varastoon, niin hienosti palautuu 48 tunnissa.


*) Tämä liikehän voi ja kannattaa olla esim. joka päivä eri... (ma/ke/pe)
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Onkos kellään kokemusta negatiivisista toistoista? Kannattaako sotkea ihan perustreenin joukkoon? Jos tekee esim penkkiä negatiivisena, niin kannattaako alle ottaa ensin perustoistot, vai heti ensimmäisenä negatiiviset? Yksi vai useampi toisto per sarja?
 

Ex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Onkos kellään kokemusta negatiivisista toistoista? Kannattaako sotkea ihan perustreenin joukkoon? Jos tekee esim penkkiä negatiivisena, niin kannattaako alle ottaa ensin perustoistot, vai heti ensimmäisenä negatiiviset? Yksi vai useampi toisto per sarja?

Tästä on monia koulukuntia. Itse en tekisi negatiivisia juuri ollenkaan, ja ainakaan 1- ja 2-jakoisiin treeneihin niitä EI kannata ympätä. Jos aivan pakosti haluat painottaa voimaa, ja treenaat 3- tai 4-jakoisella, mahtuvat negatiivisetkin mukaan. Tällöin tekisin ne lopuksi (lihakset lämpiminä), korkeintaan 2 sarjaa, joissa suht vähän toistoja (1-3).

Negatiivisten suurin ongelma liittyy tietenkin palautumiseen, ja ainakin itselläni uhkaa 7 päivän taukokin olla liian nafti kun näitä vedetään.

"Pakkotoisto on voiman pahin vihollinen." Tällaistakin kuulee sanottavan, joten varovaisesti siellä!
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Onkos kellään kokemusta negatiivisista toistoista? Kannattaako sotkea ihan perustreenin joukkoon? Jos tekee esim penkkiä negatiivisena, niin kannattaako alle ottaa ensin perustoistot, vai heti ensimmäisenä negatiiviset? Yksi vai useampi toisto per sarja?

Tähän tietenkin vaikuttaa hyvin paljon tavoitteesi ja ohjelmasi "kokonaiskuva". Yleistasolla kuitenkin kehottaisin harkitsemaan erilaisten tehokeinojen käyttöä (pakkotoistot, negatiiviset toistot, rest-pauset jne.). Vaikka itsekin vielä varsin aloittelija olenkin, niin kuitenkin voin sanoa, että erilaisten tehokeinojen käyttö saattaa helposti mennä överiksi alkuinnostuksesta johtuen, minkä takia niistä hyvinkin helposti on enemmän haittaa kuin hyötyä. Missään tapauksessa kuitenkaan niitä ei tulisi käyttää liikkeiden tai sarjojen alussa. Niiden funktio on lähinnä tehdä sarjat "viimeiseen asti" eli siis vetää kaikki mehut pois. Vasta sen jälkeen, kun normaaleja toistoja ei enään pystytä tekemään puhtaasti. Ei siis todellakaan sovellu jokaiseen sarjaan, ei edes jokaiseen reeniin. Lähinnä kun ennen siirtymistä kevennetylle jaksolle haetaan maksimaalista kehitystä ajamalla kroppa väliaikaiseen ylirasitustilaan, ovat tehokeinot hyödyllisiä.

Aloittelijana en siis käyttäisi lainkaan. Vasta siinä vaiheessa, jos reenit ovat suunniteltu progression toteuttamisesta ja palautumisesta lähtien kohtalaisen tarkasti viikkoja eteen, näkisin niille käyttöä.

Ex tuossa asiaa jo vähintäänkin sivusi, eli tehokeinoilla rasitetaan pääosin hermostoa, minkä takia niiden liian tiivis käyttö useamman reenin aikavälillä tulee näkymään negatiivisesti palautumisessa.
 
Itse olen ympännyt negatiiviset toistot kahdella tapaa mukaan. Joko (harvemmin) kesken treenijaksoa kovan treenin päätteeksi viimeisiin sarjoihin vetämään ne mehut kokonaan pois, tai sitten treenijakson aivan loppuun kovimpiin treeneihin. Lopun hyvä puoli on siinä, että mikäli tähtää aivan rajoille painojen ja sarjojen kanssa niin ne negatiiviset tulevat ikään kuin itsestään, kun ei pysty kuitenkaan monesti tekemään jokaista suunnittelemaansa sarjaa aivan loppuun asti. Kertooko se sitten suunnittelun puutteellisuudesta, suuruuden hulluudesta vai treenijakson epäonnistumisesta, en tiedä. Kuitenkin ennen viimeisiä kovia treenejä yleensä kuitenkin tiedän paljon lähtee ja kuinka monesti.. ja teen sitten niiden päälle vielä vähän. Liika on liikaa ja sopivasti on liian vähän.

Negatiivisten toistojen tarpeellisuudesta minulla ei ole mitään hajua.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Kiitokset vinkeistä :)

En tosiaan ole ihan aloittelija, ja treenit on aika tarkkaan suunniteltuja ohjelmallisesti, jaksollisesti ja ravinnollisesti. Muualta saamieni vinkkien mukaan negatiivisia kannattaisi vetää vain joka kolmas-neljäs viikko ja tosiaan ihan treenin lopussa muutama sarja. Alkuun suunnitelmissa vetää negatiivisena penkkiä ja kyykkyä (mikä olisi hyvä selkäliike vetää negatiivisena?) Täytynee testata, voin raportoida tuntemuksista täällä kun ekat treenit on takana!
 
Selälle ei montaa liikettä tule mieleen ja itsekään en ole tehnyt kuin leuoilla ja ylätaljalla rinnalle. Käytännössä varmaan kaikki selkäliikkeet, joissa on selkä kutakuinkin tukevassa asennossa eikä sen liikettä vaadita. Maastavetoa siis en missään nimessä testaisi.

Selkätreenit ovat kuitenkin kovinakin niin julmia, että en tiedä sitten onko negatiivisilla hirveästi käyttöä niissä. Ehkä juuri jossain leuanvedossa (aloittelijat!! Jos ette jaksa vetää leukoja niin ottakaa kaveri nostamaan jaloista ja tehkää negatiivisia.. kohta menee ne oikeatkin) tai ylätaljassa voisi kuvitella.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Kiitokset vinkeistä :)

En tosiaan ole ihan aloittelija, ja treenit on aika tarkkaan suunniteltuja ohjelmallisesti, jaksollisesti ja ravinnollisesti. Muualta saamieni vinkkien mukaan negatiivisia kannattaisi vetää vain joka kolmas-neljäs viikko ja tosiaan ihan treenin lopussa muutama sarja. Alkuun suunnitelmissa vetää negatiivisena penkkiä ja kyykkyä (mikä olisi hyvä selkäliike vetää negatiivisena?) Täytynee testata, voin raportoida tuntemuksista täällä kun ekat treenit on takana!

On aika häilyvä käsite mitä tarkoitetaan "aloittelijalla". Yleisesti ottaen kuitenkin voidaan pitää aloittelijana sellaista, joka on ravinnosta, levosta, ja reenistä huolehtien reenannut nousujohteisesti alle 3-4 vuotta. Toisilla tietenkin kehitys on nopeampaa kuin toisilla ihan genettisista syistä jne. Enkä sano tätä nyt päteäkseni vaan lähinnä siinä mielessä, että jos progressiota pystyy reenamisessa toteuttamaan kuta kuinkin lineaarisesti silloin tällöin kevennyksiä pitämällä, voidaan vielä puhua aloittelijasta. Siinä vaiheessa kuin yksinkertainen kaava; reeni + lepo ---> isommat raudat, suuremmat toistomäärät taikka sarjamäärät tai lyhyemmät lepotauot, ei enään toimi. Täytyy progressiota hakea "aallottamalla". Itse ainakin vielä pystyn etenemään kohtalaisen lineaarisesti, eli yksinkertaisesti tekemällä jokaisen reenin jollakin tavalla raskaammin kuin edellisen eli toteuttamalla yksinkertaisesti kaavaa, jossa pyrin parantamaan maksimisuoritustani.

Tietyssä vaiheessa kuitenkin on perusteltua siirtyä toteuttamaan tuota progressiota "aallottamalla", jolloin reenien täytyy olla suunniteltuja. Tällöinkin on syytä pitää vain yksi "elementti" muuttuvana ja muut sitten vakiona. Eli esim. toisto- ja sarjamäärät vakioina ja painot muuttuvina, jolloin siis on mahdollista toteuttaa tuota progressiota. esim. jos maksimi painoissa on 100kg niin;

1. vko 90kg
2. vko 95kg
3. vko 100kg
4. vko 105kg
5. vko kevennys

seuraava kierto sitten;

1. vko 95kg
2. vko 100kg
3. vko 105kg
4. vko 110kg
5. vko kevennys

jne.. Tuo nyt vain esimerkkinä.

Tuohon yhtälöön sitten noita negatiivisia toistoja voi sijoittaa tuohon juuri ennen kevennystä. Mikään ei tietenkään estä käyttämästä niitä ennen kevennystä, vaikka toteuttaisikin lineaarista progressiota. Silloin ne vain tuskin ovat välttämättömiä ja hyöty/haitta-suhde ei välttämättä ole kovin hyvä. Taas pitkään reenanneilla nuo tehokeinot saattavat olla suhteellisesti ottaen todella suuri etu kehitykselle, koska kehitys ylipäänsä rupeaa olemaan jo varsin marginaalista.

Alkuun suunnitelmissa vetää negatiivisena penkkiä ja kyykkyä (mikä olisi hyvä selkäliike vetää negatiivisena?) Täytynee testata, voin raportoida tuntemuksista täällä kun ekat treenit on takana!

Kannattaa sitten ihan totta miettiä noiden negatiivisten käyttöä. Jotta niistä nyt sitten saisi sen parhaan hyödyn irti tulisi niissä lähtökohtaisesti käyttää sen verran raskaita painoja, että et niillä pysty suorittamaan toiston positiivista vaihetta. Tämä nyt tietenkin tarkoittaa sitä, että esim. kyykyssä ja penkissä tarvitset väkisinkin avustajat tehdäksesi kyseisiä liikkeitä negatiivisilla toistoilla. Olisin todella varovainen sen suhteen lähtisinkö esim.kyykyssä tekemään negatiivisia toistoja. Loukkaantumisriski on todella suuri, koska väkisinkin joudut käyttämään suhteellisesti isoja romuja. Penkissä nyt ei varmaan niin suurta loukkaantumisriskiä ole, mutta ilman turvarautoja tarttet siinä avustajan/avustajia.

Kannattaa myöskin huomioida, että "vetävissä" ja "työntävissä" iikkeissä tuo negatiivinen vaihe sijoittuu toiston eri vaiheeseen. Työntävissä negativvinen vaihe on heti toiston "alussa", kun taas vetävissä se on vasta "lopussa". Selkäliikkeet kun ovat vetäviä liikkeitä, niin liikkeet on syytä valita huomioiden tuo negatiivisen vaiheen "sijoittuminen". Maastavetojen tekeminen siis on aika pitkälti mahdotonta, ja sisältäisi kyllä erittäin suuren loukkaantumisriskin. Leuvoissa taas tarvitset jotkin puolapuut tms. Jotta saat aloitettua liikkeen suoraan negatiivisesta vaiheesta, eikä sinun tarvitse vetää itseäsi ylös.

Toivottavasti tuosta nyt sai jotain selvää, mutta aika hankala sanoin selittää idioottivarmasti noita asioita..

En kuitenkaan usko, että noilla negatiivislla toistoilla tulet mitään suurta etua saamaan varsinkaan verrattuna pakkotoistoihin tai rest-pauseihin. Omasta mielestäni ne ovat kaikkein hankalimmin toteuttavissa noista. Tietenkin vaihtelu virkistää aina, ja noita tehokeinojakin olisi varmasti hyvä kierrättää, kuten liikkeitä ylipäänsä.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Tämä nyt tietenkin tarkoittaa sitä, että esim. kyykyssä ja penkissä tarvitset väkisinkin avustajat tehdäksesi kyseisiä liikkeitä negatiivisilla toistoilla.
Joo avustaja löytyy, nyt kun kaveri vaihtoi samalle salille. Siitä tää idea vähän niinkuin lähtikin, nyt on joutunut kyselemään aina random salituttuja varmistamaan esim penkkiä.
En kuitenkaan usko, että noilla negatiivislla toistoilla tulet mitään suurta etua saamaan varsinkaan verrattuna pakkotoistoihin tai rest-pauseihin. Omasta mielestäni ne ovat kaikkein hankalimmin toteuttavissa noista. Tietenkin vaihtelu virkistää aina, ja noita tehokeinojakin olisi varmasti hyvä kierrättää, kuten liikkeitä ylipäänsä.
Vaihtelua tässä haetaankin. Treeniä on tullut varioitua aika tasaisesti kahden kuukauden jaksoilla, ja nyt kehityksessä on tullut suhteellisen selkeä stoppi. Noin kahdeksan vuotta aktiivista salillakäyntiä takana, tosin yksi vuosi meni välissä täysin ilman kun oli jotenkin motivaatio aika lopussa.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Joo avustaja löytyy, nyt kun kaveri vaihtoi samalle salille. Siitä tää idea vähän niinkuin lähtikin, nyt on joutunut kyselemään aina random salituttuja varmistamaan esim penkkiä.

No tämä kyllä helpottaa asiaa huomattavasti. Varmasti kannattaa sitten käyttää noita negatiivisia toistoja, kun nyt kerran pystyt. Sitten joskus myöhemmin et välttämättä saa aina kaveria salille, niin silloin voi sitten käyttää sellaisia tehokeinoja, joita voi tehdä yksinkin.

Vaihtelua tässä haetaankin. Treeniä on tullut varioitua aika tasaisesti kahden kuukauden jaksoilla, ja nyt kehityksessä on tullut suhteellisen selkeä stoppi. Noin kahdeksan vuotta aktiivista salillakäyntiä takana, tosin yksi vuosi meni välissä täysin ilman kun oli jotenkin motivaatio aika lopussa.

Onhan tuo jo kyllä varsin korkea vuosimäärä, joten tosiaankaan sitten ei kannata soveltaa alottelijatason metodeita. Tuo yksi välivuosikaan tuskin paljoa tuossa ole vaikuttanut, koska lihasmuistilla kyllä saa palautettua vanhat tulokset kohtalaisen helposti.

Kyllä varmaan ihan motivaationkin takia syytä hakea jotain vaihtelua, jolla saada uutta kehitystä tai ylipäänsä vaihtelun itsensä takia, huomioiden siis nuo reenivuotesi.
 

Olkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 20-21
Kysymys lajin harrastajille.

Olen 47v mieshenkilö ja olen alkanut kiinnostua liikkumisesta. Pyöräilyä on tullut harrasteltua, samoin kävelyä. Tarkoitus olisi mahdollisimman monipuolisesti ja oikeaoppisesti karistaa kiloja. Tekisi mieli nostella rautaa, mutta ei ole aavistustakaan, miten homma lähtee oikeaoppisesti liikkeelle ja miten jatketaan.

Kertokaahan mimmosilla liikkeillä- ja painoilla aloittelen? Käsipainot on itsellä max 16kg kappale, penkin voin ostaa, jos kiinnostun lajista. Kaikki vihjeet otetaan kiitollisuudella vastaan. nimim. huolissaan terveydestä.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Kertokaahan mimmosilla liikkeillä- ja painoilla aloittelen? Käsipainot on itsellä max 16kg kappale, penkin voin ostaa, jos kiinnostun lajista. Kaikki vihjeet otetaan kiitollisuudella vastaan. nimim. huolissaan terveydestä.
En tiedä, olenko itsekään mikään paras mahdollinen neuvoja, mutta jotain ajatuksia voisin silti heittää.

Itse suosittelisin perusliikkeitä salilla. Eli penkkipunnerus, maastaveto, jalkakyykky ja esimerkiksi leuanveto. Näillä saadaan kehitettyä hyvin perusvoimaa monipuolisesti ja esimerkiksi jalkakyykky kuluttaa tehokkaasti kaloreita, joka on tietysti plussaa jos kiloja karistetaan. Ja tietysti kannattaa soveltaa liikkeitä sen mukaan, mitä itse pystyy tekemään. Esimerkiksi kaikki eivät taivu jalkakyykkyyn kovin optimaalisesti, jolloin korvaavaksi liikkeeksi voisi ottaa jalkaprässin.

Yksi vaihtoehto lihaskunnon harjoittamisen aloittamiseen on myös se, että aloittaa sen ihan kuntopiirillä. Normaalit punnerrukset, vatsalihakset, kyykyt, leuanvedot ja muut jumppamaiset liikkeet kehittävät tehokkaasti myös lihaskuntoa. Niiden avulla saa myös helposti tuntumaa siitä, minkä tyyppiset liikkeet sopivat kropallesi. Mikäli innostus jatkuu pidempään, niin sen jälkeen voi siirtyä punttisalin puolella. Toki kuntopiirin ohella voi myös käyttää käsipainoja joihinkin liikkeisiin.

Kannattaa muistaa myös, että liikunnan ohella ravinnolla on myös äärimmäisen suuri merkitys kehityksen kannalta. Dieettaamisessa tärkein painotus pitää olla ruokailulla, joten suosittelen perehtymään myös niihin liittyviin asioihin.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Kertokaahan mimmosilla liikkeillä- ja painoilla aloittelen? Käsipainot on itsellä max 16kg kappale...

Jo näillä käsipainoilla pääsee hyvin alkuun, jos tarkoitus on karistaa kiloja ja muutenkin jumpata ja pitää lihaskunnosta huolta. Koitan selittää mahd yksinkertaisesti, mutta jos joku ei aukea, niin heitä yyveetä.

Jaloille; askelkyykky ja yhdenjalan kyykky.

Askelkyykky menee niin, että otat painot tumppuihis ja otat toisella jalalla askeleen eteenpäin ja sitten laskeudut takimmaisen polven varaan.

Yhden jalan kyykky menee niin, että otat tuolin ja seisot selkä tuolia päin. Koukistat polvea ja asetat jalkapöydän tuolille ja siitä asennosta menet kyykkyyn, tai niin syvään, kuin pääset.
Näillä saat ihan varmasti kintut kipeiksi.

Selälle on hyvä liike esimerkiksi se ns ruohonleikkurin käynnistysliike. Toinen polvi ja toinen käsi vaikka sohvalle ja sitten sillä vapaalla kädellä nostat painoa niin, että lapaluu tekee ääriliikkeen, eli tavallaan liukuu, vähänniinkuin roikkuvaa kättä venyttäisit... vaikeaa tämä selittäminen.

Olkapäitä saat tehtyä ihan vaikka nostamalla painoja ylös tai sitten vipuliikkeitä.

Haukkarit varmaan saat ilman ohjeita...

Ojentajatkin menee, helpoiten varmaan niskan takaa nostamalla...

Mitähän jäi nyt.. lisäilen, kun mieleen tulee. Vatsat ja selkä on ihan helvetin tärkeitä, vaikkei sitä sikspackia halua tai saa, niin jo ryhdin takia...

Edit

Alaselälle meinas nyt heti unohtua... Hyvää huomenta liike sopis hyvin, eli kintut suht levellä toisistaa, että on tukeva seistä ja sitten selkä suorana kumarrat helvetin syvään, vaikka nuo painot tumpuissa....
 
Viimeksi muokattu:

Pappa1

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Tribe, Tigers, Angels, Rangers (Texas)
Selälle on hyvä liike esimerkiksi se ns ruohonleikkurin käynnistysliike. Toinen polvi ja toinen käsi vaikka sohvalle ja sitten sillä vapaalla kädellä nostat painoa niin, että lapaluu tekee ääriliikkeen, eli tavallaan liukuu, vähänniinkuin roikkuvaa kättä venyttäisit... vaikeaa tämä selittäminen.

Olkapäitä saat tehtyä ihan vaikka nostamalla painoja ylös tai sitten vipuliikkeitä.

Alaselälle meinas nyt heti unohtua... Hyvää huomenta liike sopis hyvin, eli kintut suht levellä toisistaa, että on tukeva seistä ja sitten selkä suorana kumarrat helvetin syvään, vaikka nuo painot tumpuissa....

-Eli vapaa käsi ihan rentona, sitten nosta sen rinnan kohdalle, ilman mitään heijausliikkeitä tms. Eli pelkkä käsi liikkuu. Tai vältä ainakin ääritapausta, että otat kunnon vauhdit ennen kuin rupeat vetämään kättä ylös.

-Ota "tai" pois ja laita "ja" tilalle. pystypunnerrus sekä viparit vaikuttavat eri lihaksiin, mutta yhtätärkeitä kuitenkin.

-Itsellä ainakin hyvää huomenta liike takareisi päivässä. Tangolla suoritettuna tietenkin. Tanko niskan taakse ja sama juttu. Ei ole henkilökohtaisia kokemuksia käsipaino hyvää huomenta liikkeestä.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Ei ole henkilökohtaisia kokemuksia käsipaino hyvää huomenta liikkeestä.

Lähdin nyt ajatuksella, että käytössä on siis vain nuo 16kg käsipainot. Toki asioita saa paremmiksi, jos kyseessä olisi tanko/ painoja enemmän, mutta yritin keksiä jtn, mikä jeesaisi käsipainoilla tehtäessä...
 

Pappa1

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Tribe, Tigers, Angels, Rangers (Texas)
Lähdin nyt ajatuksella, että käytössä on siis vain nuo 16kg käsipainot. Toki asioita saa paremmiksi, jos kyseessä olisi tanko/ painoja enemmän, mutta yritin keksiä jtn, mikä jeesaisi käsipainoilla tehtäessä...

Juuh. Tuntui vain tyhmältä ajatella "hyvää huomenta" -liike alaselkä liikkeenä.
 

COLHC1980

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Deutscher Fußball-Bund, NP #3
Lisäravinteet

Aiheesta ollu ainakin alkusivuilla, mutten jaksa kahlata koko ketjua läpi.

Olen kokeillut yli 10v sitten kreatiinia ja jotain muuta lisäravinnetta. Muistini mukaan, ainakin palautuminen oli nopeaa. Pelaan jääkiekkoa harrastetasolla ja punttia tulee nostettua myös talvella pari kertaa viikossa, miten siihen jää aikaa.

Nyt kesällä tulee treeenattua punttia 2-3 kertaa vkossa ja siihen päälle pyörä- ja joskus juoksulenkki sekä fudista kerran viikossa. Ajattelin josko sitä kokeilis jotain noita lisäjustkia.

Mitä lisäravinteita suosittelette? Voimaa ja lihasmassaa olis nimittäin kiva saada vähän lisää, siis vieläkin lisää, mitä nyt keväästä on saanut aikaiseksi. Olen karvan vajaa 180cm ja paino on aika vakiona 75,5kg mutta pyörii aika paljon, viikko sitten kävi 77kg:ssa.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Mitä lisäravinteita suosittelette? Voimaa ja lihasmassaa olis nimittäin kiva saada vähän lisää, siis vieläkin lisää, mitä nyt keväästä on saanut aikaiseksi. Olen karvan vajaa 180cm ja paino on aika vakiona 75,5kg mutta pyörii aika paljon, viikko sitten kävi 77kg:ssa.
Ehdottomasti suosittelen "perustarpeita", eli ainakin proteiini + hiilari.

Palautusjuomaksi proteiinia + hiilaria 50/50, nautitaan heti salin jälkeen. Tää on aika ehdoton kehittymisen kannalta, ellet syö todella paljon proteiinipitoista ruokaa.

Tuohon lisäisin vielä aamuisin nautittavan proteiinijuoman, jossa 66/33 -suhteessa proteiinit/hiilarit. Proteiinia siis aina sen verran kuin pussissa käsketään yhteen annokseen laittamaan.

Seuraavaksi hyödyllisin lisäravinne on omasta mielestä kreatiini. Jotkut ei saa tästä mitään hyötyä irti, mutta ainakin itsellä lihakset vetää paljon nestettä kreatiinin käytön myötä, josta seuraa parempi pumppi, samoin sarjakestävyys ja palautuminen nopeutuvat (ei kannata kuitenkaan odottaa mitään valtavia tuloksia noihin). Tuo nesteen vetäminen lihaksistoon aika henkilökohtainen asia, joillain toimii joillain ei.

Nuo 3 tuotetta ovat _mielestäni_ salillakäymisen perustuotteet, joita olisi hyvä olla aina varastossa.

Jos haluaa hifistellä ja rahaa löytyy, niin Evolutionin Phase-sarja on mielestäni hyvä setti, ja korvaa tuon palautusjuoman. Nautitaan kolmessa osassa (ennen salia, heti salin jälkeen ja viimeinen puoli tuntia salin jälkeen). Sisältää protskun, hiilarin ja kreatiinin lisäksi glutamiinia, arginiinia, alaniinia, lysiinia ja leusiinia. Parin kuukauden pussit maksaa n. 120€. Tähän lisäksi sitten nuo aamuprotskut vielä.
 
..kreatiini. Jotkut ei saa tästä mitään hyötyä irti, mutta ainakin itsellä lihakset vetää paljon nestettä kreatiinin käytön myötä, josta seuraa parempi pumppi, samoin sarjakestävyys ja palautuminen nopeutuvat (ei kannata kuitenkaan odottaa mitään valtavia tuloksia noihin). Tuo nesteen vetäminen lihaksistoon aika henkilökohtainen asia, joillain toimii joillain ei...
JZZ tuossa olennaisimman sanoikin, eli se palautusjuoma.

Kreatiini ei itselläni ainakaan isommin toiminut, joten sen olen jättänyt pois. Mutta beta-alaniini on semmonen spessu, jota tulee käytettyä aina tarpeeseen. On ikävän tuntusta, kun alkaa kihelmöimään niin, että tekee mieli repiä korvat irti päästä jne, mutta ainakin itselläni todella toimii - niin salilla kuin pelatessakin. Käytänkin sitä nykyään aina ennen peliä (rugby), niin jaksaa paremmin painaa sen 80min.
B-A muodostaa siis karnosiinia kehossa, joka lykkää maitohapon tuotantoa lihaksissa ja näin jaksaa pidempään.
 
Olen 47v mieshenkilö ja olen alkanut kiinnostua liikkumisesta. Pyöräilyä on tullut harrasteltua, samoin kävelyä ..... nimim. huolissaan terveydestä.

Älä unohda kävelyä äläkä pyöräilyä.

Ottaen huomioon ikäsi niin avain asia on siinä ettei riko mitään. Riippumatta mahdollisesta urheilutaustastasi painojen kanssa treenaaminen on aika erilaista muihin verrattuna. Jättäisin siis aluksi kaikki maastavedot ynnä muut voimaliikkeet kokonaan pois, ihan vain loukkaantumisriskin vuoksi. Ne loukkaantumiset ei monesti ole ihan pelkkiä oho-kun-jomottaa.

Suosittelisin lämpimästi aloitusta ihan kaupallisella kuntosalilla. Niissä on yleensä mukana ihmisiä, jotka neuvovat liikkeet ja tekevät järkeviä ohjelmia. Tämän hyöty on ennen kaikkea siinä, että saa varmasti oikeat (turvalliset) liikeradat jokaiseen liikkeeseen. Näiden jälkeen on aika luonnollista varioida oman kropan tuntemuksen mukaan liikkeitä ja voi vähän arvuutella mitä välineitä sinne kotiakin tarvitsee.

Mikäli taas haluat välttämättä aloittaa kotona niin sittenhän se penkki on hyvä ostos. Netistä (tai ystävältä) oppia oikeasta tekniikasta ja ei kun tekemään. Käsipainoilla pystypunnerrusta istuen ja selkä tuettuna. Hauisliikkeet tietenkin ja kapea penkki ojentajille. Vipunostoja kevyemmillä käsipainoilla ja selälle jo ehdotettu "ruohonleikkurin käynnistys".

Mikäli painoja nostamalla haluat rasvasta eroon niin helpointa on ajatella asia siten, että kasvatat suhteellista lihasmassaa. Se ei tule olemaan helppoa, sillä tietyn iän jälkeen ihminen menettää lihaskiloja per mikä lie aika olikaan. Johtuu ihan hormonitoiminnasta ja olet sen ajan yli jo. Senpä tähden pitäisin painot kohtuu pieninä (ellet ala mömmöjä vetämään, mitä en todellakaan voi suositella) ja keskittyisin ruokavalioon. Proteiinia hieman enemmän kuin tavanomaisesti syöt ja hiilareita sekä rasvaa hieman vähemmän. Hiilareissa kannattaa keskittyä ennen kaikkea sokerin vähentämiseen eli jos haluat karkkia tai pullaa syödä niin syö sitten suoraan treenin jälkeen.
 

arpa80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olkku:

Jos et ole juuri koskaan nostellut painoja ja olet harkinnut liittyväsi kaupalliselle salille, niin voisin suositella käymistä n. 2kk bodypumppi-tunnilla tai jossain kiertoharjoittelu tunnilla. Tämä siksi, että painoharjoittelun alussa (toki myös matkankin varrella) pitää luoda perusta, jolle on hyvä rakentaa kehittyvää lihaksistoa. Noilla tunneilla oppii vielä kakenlisäksi liikkeet (kun vaan huomauttaa vetäjälle, että on ensikertalainen). Tästä saakin luonnollisen siirtymän salin puolelle, jossa voi rakentaa pitkän tähtäimen ohjelman. Mutta huomaa salilta saatavat ohjelmat eivät yleensä ei ole kauhean järkeviä ja eivät kehitä kehoasi kuin jokusen kuukauden.
 
Suosikkijoukkue
HIFK, ManU,MIFK
Juuh. Tuntui vain tyhmältä ajatella "hyvää huomenta" -liike alaselkä liikkeenä.

Vielä tyhmemmältä se tuntuu ajatella pelkästään jalkaliikkeenä, koska ottaa niin hyvin sekä alaselkään, pakaroihin että takareisiin.

Jere#3:lle sellasta vinkkiä voisin laittaa, että SJMV eli suorin jaloin tehtävä maastaveto käsipainoilla voisi olla sun tapauksessa aika tehokas jalkaliike. Ja ottaa hyvin myös selkään ja pakaroihin yms.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Jere#3:lle sellasta vinkkiä voisin laittaa, että SJMV eli suorin jaloin tehtävä maastaveto käsipainoilla voisi olla sun tapauksessa aika tehokas jalkaliike. Ja ottaa hyvin myös selkään ja pakaroihin yms.


Lähtökohtana oli ajatus keksiä liikkeitä, joita voi tehdä noilla 16kg:n käsipainoilla, eikä mitään täydellistä saliohjelmaa. Ko. liike on toteutettavissa käsipainoilla ja voi olla ihan käyttökelpoinen, muuta ei täydellinen. Kuten aikaisempi viestin lähettäjä kysyi, niin kertokaa ihmeessä hyviä ideoita; en ole sanonutkaan olevani mikään personal rainer, vaan ihan harrastaja, joka koittaa jakaa tipsejä. No hard feelings.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös