Pitäisikö kannabis laillistaa Suomessa?

  • 538 084
  • 4 830

Raatelurakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Liverpool, Jokerit.
Olen elänyt kuitenkin uskossa, että sylkitesti ei nykyisellään vastaa alkuunsakaan alkometrin luotettavuutta saatika tarkkuutta. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole?

On melkoinen rasite virkavallalle alkaa raahaamaan joka ainoaa hampulle haisevaa (tai suurpiirteisessä sylkitestissä narahtanutta) autoiljiaa verikokeeseen.

Eli jos kannabis laillistettaisiin, (mikä väistämättä johtaisi ko. aineen käytön lisääntymiseen) niin siittä eteenpäin poliisi toteaisi sunnuntaiaamuna, että huomenta; reipas puhallus & sylkäisy? Ja ei kai se käyttöajankohta ole välttämättä se ratkaiseva kysymys, kai sillä vedetyllä määrälläkin joku merkitys on. Pystyykö senkin varmistamaan luotettavasti?

Tuon ongelman voi ratkaista vain ja ainoastaan käytännön kokeilla jota poliisit valvovat. Eli siis ennen lainmuutosta on syytä tehdä testit, eli miten määrä xkannabista vaikuttaa xtuntimäärän ajokuntoon. Ainoastaan noin voidaan empiirisesti vaikuttaa kannabiksen %rajojen määritykseen. Mitenkähän muuten hollannissa tuo kannabis% määritellään koskien ajoneuvoja?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Aiemmin olin epäilevällä tai jopa kielteisellä kannalla kannabiksen laillistamista kohtaan. Nyt en suoranaisesti olisi sitä hetimmiten laillistamassa mutta kaipaisin avointa keskustelua jossa tuodaan julki keskustelun kautta niin hyvät kuin huonotkin puolet - vaikutukset yhteiskuntaan, rikollisuuteen, yhteydet mt-ongelmiin (kannabispsykoosi), mahdollisuudet käyttää lääkkeenä (nyt ilmeisesti yksi suomalainen saa käyttää kannabista lääkkeenä).

Asia on nostettava esille ja keskustelu on käytävä kiihkotta, koskee molempia puolia - niin puolesta kuin vastaan. Keskustelun on oltava mahdollisimman objektiivista, jotta voidaan tehdä päätös suuntaan tai toiseen - pelkkä "minusta tuntuu" ei riitä argumentiksi päätöksiä tehtäessä, eli mukaan on otettava ennenkaikkea lääkärit, tutkijat, virkavalta, eri viranomaistahot kuin myös poliitikot sekä muut mahdolliset asiantuntijat. Kuuntelisin myös itse käyttäjiä, koska heilläkin voi olla tärkeitä kokemuksia jaettavana. Lisäksi on otettava vertailuun ulkomaiden käytännöt esim. Alankomaat.

vlad.
 

Cube

Jäsen
Sinulla, Kuutio, kun tuntuu olevan tämä kannabis-asia hyvin hallussa, niin osaatko sinä sanoa, että kuinka kyseistä huumausainetta nauttineet saadaan selville poliisin puhallustyyppisessä ratsiassa?
En tähän ajamisjuttuun ole juurikaan perehtynyt ja täysin luotettavan testausmenetelmän puute on varmasti ongelma, kuten sanoit. Eiköhän tuohon ajan myötä joku pätevä ratkaisu kehitetä. Sillä välin voidaan keskittyä miettimään sitä minkä luokan ongelma tämä on. Erowidin kannabista ja autoilua käsittelevä osio selventää asiaa jonkin verran

Tässä myös linkki Erowidin yleiselle kannabissivulle.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Kuuntelisin myös itse käyttäjiä, koska heilläkin voi olla tärkeitä kokemuksia jaettavana.
Sekä samaan konkurssiin sitten myös käyttäjien lähipiiriä. Käyttäjän ja tämän lähipiirin, tai tuttavapiirin käsitykset kannabiksen käytön seurauksista kun voivat erota toisistaan aika paljonkin, kerron omasta kokemuksestani. Tuttava on lähes haltioissaan tästä jumalaisen aineen olemassaolosta ja suunnitteli taannoin oikein puutarhurin uraa, pyhittäessään koko elämänsä hampun kasvattamiselle - sekä sadosta nauttimiselle. Mikäs siinä, mutta sivusta katsellessa ja silloin tällöin itsekin pössytelleenä (rikos vanhentunut, ei maksa vaivaa raportoida poliisille...) kaveri vaikutti itseasiassa ihan seinähullulta.

Kannabis voi ottaa vahvan psyykkisen otteen käyttäjästä; vähättely ja vertailu esim. kahviin tai sokeriin eivät tuo esille tuotteen todellisia riskejä jotka eivät luonnollisesti konkretisoidu jokaisen kohdalla mutta toisaalta ovat silti todellisia asioita ja vaikutusten tunnistaminen ennen käyttöä voi olla mahdotonta. Käytön lopettaminen riskitapauksen tunnistaessa itsensä... Yeah, right. ;)

Toisaalta kannabistuotteiden kaikkia terveysvaikutuksiakaan ei tunneta kovinkaan laajalti; vaikka kannabismyönteiset henkilöt mieluusti kertovat ettei tunnettuja haittavaikutuksia juurikaan ole, niin totuus lienee kuitenkin ettei ole myöskään kovin laajoja ja pitkäaikaisia tutkimuksia aiheen ympäriltä. Poltettaessa on faktaa että syövän ilmenemistä edistäviä karsinogeenejä kannabiksessa on tupakkaa merkittävästi enemmän. Lisäksi kannabiksen rasvaliukoisuus pidentää aineen jäämien häviämisaikaa elimistöstä, verrattuna vaikkapa vesiliukoiseen alkoholiin.

Se on selvää, että esimerkiksi alkoholi on vaarallisempi aine kuin kannabis. Tämä ei kuitenkaan missään nimessä voi toimia perusteluna käytön oikeutukselle; myös suhtautuminen alkoholiin on muuttumassa, joten olisi suorastaan järjetöntä ajaa muiden päihteiden osalta päinvastaista politiikkaa. Tähtäimessä täytyy kuitenkin lopulta olla päihteetön yhteiskunta, ei suinkaan yhteiskunta jossa päihteiden hankinta ja käyttö on helppoa. On yhtälailla siis selvää, että uusien päihteiden laillistamisen täytyykin olla merkittävästi suuremmalla kynnyksellä hyväksyttyä kuin vanhojen "sietäminen" ja asenteiden kasvattaminen kohti raittiutta.

Yksi näkökulma kannabistuotteiden kiellon jatkamiseksi on myös päihteiden käytön helppouden kontrollointi; mitä helpompaa ja vähävaikutuksisempaa päihteiden käyttö on, sitä suurempi osa siitä tulee meidän elämäämme. Päihteiden käyttö ei saa ottaa tarpeettoman suurta roolia yksilön elämästä eikä varsinkaan yhteiskunnallisella tasolla; alkoholi osoittaa että sinällään oikein käytettynä vaaraton aine voi nousta jopa niin suureen asemaan että sillä on useanlaisia merkittäviä vaikutuksia kansallisella tasolla. Alkoholin käyttö on lisäksi useimmiten ulospäin havaittavissa; alkoholin käyttö ei ole "helppoa" vaan sisältää useimpien kohdalla mm. krapulaa joka omalta osaltaan hillitsee käyttöä. Mitä tapahtuu jos meillä on laillinen päihdeaine jonka jopa päivittäiselle käytölle ei muodostu esteitä? Katastrofi. Täydellinen, peruuttamaton katastrofi. Meitä palvelee pankeissa ihmiset jotka unohtavat asioita muutamia minuutteja keskustelun jälkeen. Meitä ohjaa kuntosalilla yhtäkkiä täysin persoonallisuudeltaan muuttuva ohjaaja. Päihdeongelmat "turvallisesta päihteestä" räjähtävät rajoittamattoman käytön myötä käsiin ja paluu tästä pisteestä, saavutettujen etuuksien poisottaminen, ei tule sujumaan yhtä jouhevasti kuin uusien vapauksien myöntäminen.

On varmaa, että ihmiset tulevat kielloista huolimatta kasvattamaan kannabista ja käyttämään sitä. Tiettyä määrää toleroidaankin; suomessa kannabiksen käyttöön ei puututa 100% tapauksista, mutta toisaalta suoraan syliin tipahtavat tapaukset hoidetaan oikeusjärjestelmän piiriin ja saatetaan asiasta määrätty rangaistus voimaan. Tämä riittää pitämään suitsia omissa käsissä; vannoutuneet käyttäjät käyttävät kannabista ja paasaavat omaa agendaansa, samaan aikaan kuitenkin aine pidetään pois suuren yleisön ulottuvilta.

Mielestäni valittu strategia on oikea. En suosittele omien havaintojeni pohjalta kannabiksen laillistamista - tosin en myöskään ole siitä täysin yhtä mieltä että kannabiksen demonisointi on myöskään järkevää, sillä se synnyttää samalla kiinnostusta ja tarpeetonta epäluottamusta koko huumevalistusta kohtaan - sekä tietenkin ilmentää tarkoituksenmukaista "asennetta" yhteiskuntaa kohtaan, näin jopa houkutellen uusia käyttäjiä. Ongelmia meillä on ihan riittämiin, niin päihdeaineisiin liittyviä kuin muunlaisiakin. Ei ole järkevää millään mittarilla ottaa vapaaehtoisesti vielä yhtä ongelmaa lisää käsiteltäväksi.

Omat kokemukseni kannabiksesta eivät ole kovin ihmeellisiä; käytän mm. alkoholia lähinnä seurusteluaineena enkä omalla kohdallani näe kannabistuotteiden voivan korvata iltaoluen nauttimista ystävien kanssa. Pössyttely ei myöskään koskaan ole itselleni tuonut mitenkään selkeästi känniä "parempaa" fiilistä, mutta toisaalta taas on tuttuja joiden kokemukset ovat olleet aivan eri tasolla perinteisten kännien kanssa - joten kokemus vaihtelee käyttäjien kesken aika laajalla skaalalla.
 

fewe0

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Senators
En tiedä onko tässä ketjussa ollut jo aiemmin puhetta dokumentista: Super High Me. Stand-Up koomikko Doug Benson pajauttelee putkeen 30 päivää. Toteutettu Spurlongin, Super Size Me -dokumentin tavoin lääkärillä käyntien ja erinlaisten testien suorittamisen kera.

Hyvin opettavainen dokkari kaikille niille, jotka ovat kannabista täysin vastaan tai vastaan.

En tiedä, että tarkoitatko kannabista, mutta: Poltettuna kyllä. Syöden, juoden tai vaporisaattorilla nautittuna kannabis ei ole sen vaarallisempaa kuin esim. kahvi.

Aikaisemmin mainittu Super High Me -dokumentti on hyvää katsottavaa kaikille epäilijöille tai uteliaille.

Tieteen Kuvalehdestä numero 16/2005 löytyy hyvä artikkeli kannabiksesta ja kannabiksen käytöstä lääkkeenä.

Tuli katsottua nyt tämä kyseinen dokkari. Opettavainen myös itselleni ja monta epäselvää asiaa selvisi tämän takia. Kiitokset hyvästä vinkistä

Suosittelen tätä niin puolesta puhujille, kuin vastustajille. Doug tekee tämän kunnialla alusta loppuun ja tulokset ovat erittäin mielenkiintoisia
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Mitä tapahtuu jos meillä on laillinen päihdeaine jonka jopa päivittäiselle käytölle ei muodostu esteitä? Katastrofi. Täydellinen, peruuttamaton katastrofi. Meitä palvelee pankeissa ihmiset jotka unohtavat asioita muutamia minuutteja keskustelun jälkeen. Meitä ohjaa kuntosalilla yhtäkkiä täysin persoonallisuudeltaan muuttuva ohjaaja.

Näinkö on käynyt mm. Alankomaissa, Espanjassa ja tietyissä Saksan osavaltioissa?

Mukava kuitenkin lukea pohdittua ja perusteltua tekstiä. Jatkakaamme samalla linjalla.
 

CaGe

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Hienoa kuulla sinun kokemuksistasi. Esitän oman näkökulmani.

Mielestäni itse aine ei ota valtaa koskaan, muutoksia henkilösta joka rupee pössyttelemeen juomisen sijaan niin on havaittavissa. Tämä harvemmin johtuu aineen valtaan ottamisesta vaan ajatusmaailman muuttumisesta. Monet miettivät päihtyvyyttä mittarina 0-100 kaikille aineille, asia ei ole niin yksinkertainen. Päihteitä on niin monenlaisia että päihtymistila ei ole mitattavissa tuollaisella mittarilla. Miettikää sitä enemmän kuin ympyrää jossa keskipiste on raittius. Eri aineet vievät eri suuntiin jotkut reunoihin asti, jotkut eivät niin pitkälle. Se että henkilö muuttuu ja rupeaa suunittelemaan puutarhurin uraa kannabiksesta johtuen kuullostaa mielestäni melko naurettavalta ajattelulta, mutta mikäs siinä jos sen tuntuu hyvältä vaihtoehdolta. Itsekin olen palvonut kannabista, ja olen monta kertaa miettynyt miten paljon parempi maailma olisi mikäli ihmiset pössyttelisivät dokaamisen sijaan.

Asia ei kumminkin ole näin yksinkertainen. Ihmisiä on niin moneen junaan ja se mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle. Se on jokaisen itsensä päätettävissä. Mikäli minulla olisi mahdollisuus poistaisin maailmasta samantien kaikki päihteet. Jopa kannabiksen vaikka itse poltan silloin tällöin. Mutta asia nyt vain on niin että huumet ovat tulleet jäädäkseen, ja se että resursseja tuhlataan kannabiksen laittomuuteen ei vain mahdu kallooni. Joillakin menisi varmaan pössyttely yli mikäli se laillistettaisiin sitä en kiellä, mutta arvatkaapas mitä. Niinhän se menee nytkin monilla, eikä välttämättä vain jää pössyttelyyn sillä mistäs sitä hommataan? Arvasitte oikein: Hämäriltä tyypeiltä. Mitäs muuta heiltä saa? No vaikka mitä.

Kannabis liikkuu paljon rikollisten keskuudessa sillä se on hyvä tulolähde. Olisi myös valtiolle. Joten rahallisesti tämä olisi kannattava veto. Resurssit kannabista vastaan mitkä ovat miinuksella kääntyisivät plussan puolelle. Samalla rako kovempiin huumeisiin saataisiin suuremmaksi sillä sitten 2 yleisintä päihdettä olisivat molemmat laillisesti saatavilla ilman yhteyksiä hämärään.

Mitä tulee sinun ystävääsi ja hänen muuttumiseen vielä. Niin onhan se normaalia että ihminen muuttuu. Koko elämä on yhtä muutosta, ala-asteelta ylä-asteelle. Parisuhteesta parisuhteeseen. Ihminen muuttuu ja muokkautuu elämäntilanteensa ja tapansa mukaan. Mikäli joku todella nauttii seksistä hän saattaa suunitella elämää pornotähtenä. Monet varmaan sanovat tämän ja elävät siinä uskossa hetken mutta tyytyvät sen sijaa sexhibition messuihin kerran vuodessa.

Se että ystäväsi on innostunut näin niin uskon että se on alkuhuumaa uuteen juttuun josta hän nauttii. En usko että hänestä on tulossa kasvitieteilijää, vaan korkeintaan istuttaa kesäsin vähän kukkia parvekkeelle. Mitäs pahaa tässä on? Vaikka innostus olisi niinkin kova että hän perustaisi puutarhan niin haittaa tästä ei koittuisi kenellekkään. Korkeintaan sinun kaveriporukalle irtoaisi hyvät naurut että "toi Joni istuttelee ruusuja päivät pitkät, en ymmärrä sitäkään jätkää kyl mikä sille tuli.".

Kannabispsykoosia en ole koskaan todistanut. Monia muita psykooseja olen, juoppohulluutta mukaanlukien mutta en koskaan kannabispsykoosia.

Tässä tiede.fi:n juttu sylkitesteistä, selatkaa otsikkoon "Huumeseulontaa aloitellaan" http://www.tiede.fi/arkisto/print.php?id=75&vl= . Huom. Tämä artikkeli on vuodelta 2005 joten edistystä on saattanut tapahtua myös tällä saralla.

Ihmisiä on moneen junaan ja se mikä käy yhdelle ei käy toiselle. Laittomuuden puolustelijat argumenteilla "pärjätään ilmankin" niin sanon sen verran että me pärjätään ilman monia asioita, mutta laittomuudella me emme ole ilman kannabista. Me vain annamme rikollisuudelle hyvän ja helpon tulolähteen ja luomme lisää rikollisia käyttäjien muodossa.

Jatkan mielellään keskustelua huomenna sillä nyt on pakko mennä nukkumaan.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Näinkö on käynyt mm. Alankomaissa, Espanjassa ja tietyissä Saksan osavaltioissa?

Mukava kuitenkin lukea pohdittua ja perusteltua tekstiä. Jatkakaamme samalla linjalla.
On totta että on olemassa esimerkkejä kannabisksen vapautuksen lievemmistä ilmiöistä. On myös totta, ettei elämä mm. Amsterdamin Coffee Shoppien ympärillä ole aivan niin puhtoista mitä usein halutaan kertoa - esimerkiksi muutamat Hollannissa asuneet ovat kuvailleet ettei tuo nyt varsinaisesti sellainen ympäristö ole jossa lapsiaan haluaisi kasvattaa.

Kuitenkin on totta myöskin se, että Suomi kansakuntana on varsin perso päihdeaineille enkä henkilökohtaisesti jaksa uskoa että meillä olisi lailliseen kannabikseen sen terveempää suhdetta kuin vapaaseen alkoholiinkaan.
Mielestäni itse aine ei ota valtaa koskaan, muutoksia henkilösta joka rupee pössyttelemeen juomisen sijaan niin on havaittavissa. Tämä harvemmin johtuu aineen valtaan ottamisesta vaan ajatusmaailman muuttumisesta. Monet miettivät päihtyvyyttä mittarina 0-100 kaikille aineille, asia ei ole niin yksinkertainen.
Kyse ei suinkaan ole yhdestä pössyttelysessiosta jolloin persoonallisuus muuttuu vaan muutamien vuosien aktiivisesta käytöstä. Ikävä kyllä erittäin terävä-älyinen ja aktiivinen ystäväni on muuttunut (puhutaan nyt tässä muodossa - oikeastihan tästä on aikaa jo yli 10 vuotta) passiiviseksi ja tuntuu käyvän hieman hitaalla. Asiat eivät mene jakeluun. Hän saattaa kertoa linja-automatkalla jotain tarinaa jossa ei ole päätä eikä häntää. Lopussa häntä itseään tuntuu kuitenkin naurattavan. Lähes kaikki puhutut asiat keskittyvät enemmän tai vähemmän kannabikseen jollain tavalla kytkeytyviin juttuihin. Fyysinen olemus, kunto, menestys opinnoissa ei kiinnosta koska elämässä on jotain parempaa päämääränä. Suoraan sanottuna jouduin katselemaan vierestä kun minun mielestäni kyseinen henkilö heitti elämänsä ihan hukkaan.

En sano, että näin käy jokaiselle kannabiksen käyttäjälle. Eihän näin käynyt minullekaan eikä monelle muulle satunnaiskäyttäjä-tuttavalleni. Kuitenkin oli melko häiritsevää ja suorastaan läpinäkyvää tarkkailla vierestä kuinka aine otti otetta ystävästäni ja lopulta muutti koko persoonallisuutta. En osaa kertoa kuinka tarina päättyy koska koulun jäätyä kesken en ole tavannut kyseistä heppua kuin alkuun satunnaisesti ja nyt viimeisestä tapaamisesta on useita vuosia aikaa.

On toki muitakin harmillisia tarinoita ja toisaalta myös harmittomia tarinoita erilaisten päihteiden ympäriltä. Tätä tapausta seuraillessa kuitenkin kannabiksen vaikutus koko ihmiseen, tapaan ajatella, persoonallisuuteen ja "koukkuun jäämiseen" oli suht läheltä seuraillessa hyvinkin läpinäkyvää. Olen ihan hyvilläni että taannoin tuli itse tehtyä sellaisia valintoja kuin tein, koska esillä on ollut hyvinkin vahvasti myös tuohon kelkkaan lähteminen joka kyllä nuorena miehenalkuna oli hyvinkin houkutteleva vaihtoehto.

Pidän vaarallisena tekijänä kannabistuotteiden vaarattomuuden ylikorostamista. Sinäkin haluat sivuuttaa havaintoni sillä, että ystäväni on alkuhuumassa ja tulee tästä vielä ryhdistäytymään mutta todellisuus on, että tämä alkuinnostus muuttui vuosien mittaan fanaattisuudeksi ja nämä muutokset nousivat esille vasta paljon alkuhuuman jälkeen. Vaikka kannabis itsessään ei välttämättä sisälläkään fyysistä riippuvuutta siheuttavia aineita niin psyykkinen tai sosiaalinen riippuvuus on myös hyvin vakavasti otettava asia: käyttäjä itse haluaa olla riippuvainen kyseisestä tuotteesta. Sanotaan että pirun paras keksintö on ollut uskotella ettei häntä ole olemassa; periaate pätee kannabistuotteisiinkin - käyttäjien koukuttaminen tapahtuu sitä kautta että uskotellaan ettei aineeseen voi jäädä koukkuun. Ja se ei ole totta!

En usko että satunnainen pössyttely johtaa välttämättä mihinkään, en ainakaan itse tunnista itsessäni mitään erityistä joka johtuisi silloin tällöin nuorena imaistuista jointeista. Päihteen vapauttaminen kuitenkin todella vapauttaa käytön ja se tarkoittaa varmasti myös sitä että helppoutensa ja oireettomuutensa vuoksi laillinen kannabis kehittää nopeasti itselleen käyttäjäkunnan joka käyttää päihdettä jopa päivittäin. Tämä taas tulee luomaan ongelmia aivan eri mittakaavassa kuin satunnainen pössyttely.

Kannabiksen laillistaminen tulisi todennäköisesti myös näkymään uudenlaisena sosiaalisena ryhmittymänä yhteiskunnassa jossa ei suoraansanottuna syrjäydytä käyttäjänä mutta kuitenkaan ei olla yhteiskunnassakaan tavallaan mukana, "sisällä". Lapsia syntyy tähän ryhmään jossa kannabistuotteet ovat erittäin vahvassa asemassa - onko tämä tavoittelemisen arvoinen asia? Kuinka vaikeaa olisi päästä tällaisesta yhteiskunnallisesta asemasta pois? Onko "raitistumiselle" enää oikeastaan mitään mahdollisuuksia halutessaankaan kun koko elämä ja ympäristö tuovat kannabistuotteiden autuutta esille?

En sano että nykymeno olisi jotenkin niin hyvä juttu että mitään muutoksia ei kannattaisi tehdä; sanon että koko rintamalla pitäisi suunnata kohti päihteetöntä yhteiskuntaa mielummin kuin alkaa kerjäämään lisää ongelmia. Tiedän että täysin päihteetön yhteiskunta voi olla hyvinkin utopistinen ajatus, mutta toisaalta kyse on paljolti asenteista joihin voidaan vaikuttaa (vrt. asenteet tupakkaa kohtaan 80-luvulta nykypäivään) eikä valmista tarvitse olla heti huomenna. Työtä tämä varmasti vaatii eikä varmasti suinkaan kitkatta suju, mutta on silti mielestäni tavoittelemisen arvoinen asia. Ehkäpä jonain päivänä tosiaan yhteiskunnallinen asenne on ihmettelevä sitä kohtaan, miksi ylipäänsä kukaan haluaisi sekoittaa mieltään.

Kannabistuotteiden hankkiminen "hämäriltä tyypeiltä" ei myöskään minun havaintojeni mukaan ole aivan niin justiin kun sen haluat sanoa. Toki on piirejä joista voi ostaa mitä tahansa, mutta esim. minulle ei kukaan ole koskaan tarjonnut tilalle kovempia aineita vaan kyllä omat piirit on aina keskittyneet vahvasti kannabistuotteiden jakeluun. Uskon että varmasti jotain muutakin on "piireissä" liikkunut, mutta toisaalta porttiteorian perusteluna sen käyttäminen että samalta diileriltä voi ostaa muutakin ei sinällään osu yksiin omien kokemusten kanssa ollenkaan; kyllä se kannabis"diileri" oli ihan tuttavapiirin jäsen, eikä häneltä mitään muuta saanut. Eikä tullut mieleeni kysyäkään. Porttiteoria kuitenkin sinällään on ilmiö joka on todellinen; samanlaisen kuvion todentaminen tapahtumien jälkeen on mahdollista, mutta porttiteoria itsessään ei sinällään aja ketään kulkemaan tuota polkua pitkin. Porttiteorian merkittävä tekijä on "inhimillinen tekijä" ja porttiteoria on todellakin todellinen ilmiö. Näin asioiden ulkopuolelta on helppo huudella, miten kukaan tekee valinnan ryhtyä käyttämään huumeita, päihteitä, syyllistyä rikoksiin, mutta toisaalta taas itse tilannetta eläessä, "siinä hetkessä", "siinä mielentilassa", valinnat ovat huomattavan paljon pienempiä ja loogisempia. Toisaalta taas jälkikäteen selkeämmässä mielentilassa ja vanhemmalla iällä on vaikeaa nähdä enää samanlaisia perusteita valinnoille tai sitä pakottavaa tarvetta tehdä valintoja joita porttiteorian läpi kulkeminen edellyttää. Täältä jostain, tavallisesta elämästä on helppo arvostella ja väittää ettei tällaista ilmiötä ole olemassakaan!
 

sixtus

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Barcelona
Schwalbe kirjoitti:
Ja ei kai se käyttöajankohta ole välttämättä se ratkaiseva kysymys, kai sillä vedetyllä määrälläkin joku merkitys on. Pystyykö senkin varmistamaan luotettavasti?

Tottakai käyttöajankohta on se ratkaiseva, halutaanhan selvittää onko kuljettaja ollut ajohetkellä sekaisin vai selvinpäin. Päihtymystila kannabiksen osalta ei kestä juurikaan pidempään, vaikka käytetty määrä kasvaisi reilustikin(ääripäät poisluettuna).


Tähtäimessä täytyy kuitenkin lopulta olla päihteetön yhteiskunta

Siis mitä ihmettä, miksi? Miksi yhteiskunnan pitää olla se, joka säätää mitä saa ja mitä ei saa itselle tehdä? Miksei jokainen saa itse ajatella, mikä on itselleen parasta?
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Siis mitä ihmettä, miksi? Miksi yhteiskunnan pitää olla se, joka säätää mitä saa ja mitä ei saa itselle tehdä? Miksei jokainen saa itse ajatella, mikä on itselleen parasta?
En näe mitä korvaamatonta hyötyä päihteet tuovat, sen sijaan erilaiset haitat ovat kyllä osoitettavissa ihan selkeästi. Asenteet tosiaan tällä hetkellä ovat tasolla jossa päihteettömästä yhteiskunnasta on täysi mahdottomuus puhuakaan tulematta leimatuksi jonkinasteiseksi haihattelijaksi, enkä usko että tämä voi olla lähelläkään toteutumista ihan seuraavien sukupolvien aikana, mutta toki työ kohti yhteiskuntaa jossa päihteille ei yksinkertaisesti ole mitään käyttöä täytyy aloittaa jo nyt. Kysehän ei ole yksin päihdepolitiikasta, vaan koko yhteiskunnan ja asenteiden kehittymisestä.
 

Schwalbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tottakai käyttöajankohta on se ratkaiseva, halutaanhan selvittää onko kuljettaja ollut ajohetkellä sekaisin vai selvinpäin. Päihtymystila kannabiksen osalta ei kestä juurikaan pidempään, vaikka käytetty määrä kasvaisi reilustikin(ääripäät poisluettuna).

Eli silläkö ei ole mitään merkitystä, onko kannabista vetänyt vaan vähän tai ihan julmetusti? Vai onko sitä yhtä hyvässä / huonossa ajokunnossa molemmissa tapauksissa?

Alkoholin kanssa tuo on ainakin selkeämpää näin käyttäjän näkökulmasta, maksa polttaa yhden kaljan sisältämän alkoholimäärän tunnissa, ja parin jälkeen voi vielä ajaa.
 

pongo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Siis mitä ihmettä, miksi? Miksi yhteiskunnan pitää olla se, joka säätää mitä saa ja mitä ei saa itselle tehdä? Miksei jokainen saa itse ajatella, mikä on itselleen parasta?
Eli kun Pekka Eric Auvinenkin toteutti vain itseään, hän ei tehnyt mitään väärää. Selvä.

Täytyy ottaa huomioon se, että vaikka olemmekin periaatteessa itsellisiä ihmisiä, me elämme YHTEISkunnassa. Meidän ympärillämme on jatkuvasti paljon ihmisiä, tahtomattaankin jokainen joutuu tekemisiin muiden ihmisten kanssa. Mikäli kaikki YHTEISkunnan jäsenet käyttäytyisivät täysin piittaamatta yhteiskunnan normeista ja moraalisäännöistä, olisiko tämä maailma senkään vertaa turvallinen paikka elää kuin nyt?

Samalla tavalla voisi kysyä, miksi työnantaja määrää milloin työntekijän tulee olla työpaikalla? Miksei työntekijä voi mennä ja tulla miten haluaa, kunhan palkka juoksee. Suomessakin aika monet päihdeongelmaiset ja pilvenpolttajatkin ovat niitä sosiaalitoimiston asiakkaita ja työttömyyskorvauksia nostavia kansalaisia. Ei läheskään kaikki, mutta monet.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mikäli kaikki YHTEISkunnan jäsenet käyttäytyisivät täysin piittaamatta yhteiskunnan normeista ja moraalisäännöistä, olisiko tämä maailma senkään vertaa turvallinen paikka elää kuin nyt?

Noh, esim. alkoholin käyttö ja siitä tulevat haittavaikutukset yhteiskunnalle ja yhteiskunnan jäsenille näyttäisi olevan täysin hyväksyttäviä yhteiskunnan normien ja moraalisääntöjen mukaan. Rattijuoppoja taputellaan päähän ja väkivallan teoista saa sitä enemmän anteeksi mitä enemmän veressä on alkoholia. Alkoholistit ovat myös yksi suurimmista sosiaalitoimen ja terveydenhuollon maksueristä. Mitä pössis tähän toisi lisää? Muutaman pössispäisen autolla ajajan, mutta näilläkin olisi todennäköisesti enemmän tajua ajasta ja paikasta kuin jollain vitun Arto Javanaisilla 3 promillen jurreissa.
 

pongo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Noh, esim. alkoholin käyttö ja siitä tulevat haittavaikutukset yhteiskunnalle ja yhteiskunnan jäsenille näyttäisi olevan täysin hyväksyttäviä yhteiskunnan normien ja moraalisääntöjen mukaan. Rattijuoppoja taputellaan päähän ja väkivallan teoista saa sitä enemmän anteeksi mitä enemmän veressä on alkoholia. Alkoholistit ovat myös yksi suurimmista sosiaalitoimen ja terveydenhuollon maksueristä. Mitä pössis tähän toisi lisää? Muutaman pössispäisen autolla ajajan, mutta näilläkin olisi todennäköisesti enemmän tajua ajasta ja paikasta kuin jollain vitun Arto Javanaisilla 3 promillen jurreissa.
Minua kuvottaa todella paljon koko yhteiskunnan tila tällä hetkellä. En kannata enkä käytä päihteitä missään muodossa. Suomalaisessa oikeuslaitoksessa on todellakin tuo vika, että alkoholin käyttö voi olla jopa lieventävä asianhaara tuomiota annettaessa. Kaikkein eniten olen kuitenkin huolissani nykyisistä ja tulevista lapsista ja nuorista. Minkälaiseen yhteiskuntaan he syntyvät ja minkälainen kasvuympäristö heillä on mikäli yhteiskuntakin antaisi päihteiden käyttöön kannustavaa signaalia hyväksymällä yhä uusia ja uusia päihteitä.

Mikäli kannabis laillistettaisiin, seuraisi ihan takuulla suuri keskustelu siitä miksi vahvemmat aineet ovat kiellettyjä. Mikä kumman pakko se on saada pössytellä itseltään pää sekaisin? Jos ja kun sen päänsä haluaa sekaisin eikö sitä voi suorittaa niillä keinoilla mitkä on jo nyt sallittuja? Miten ihmiset vetäisivät sen rajan millon ja missä sen kannabissätkän saa keuhkoihinsa imaista? Vaarana olisi se, että yhä useammasta ihmisestä tulisi ns. "julkijuoppoja", eihän se sätkän imeminen täysin samalta näytä julkisella paikalla kuin pullon kallistelu.
 

Cube

Jäsen
Muutaman pössispäisen autolla ajajan, mutta näilläkin olisi todennäköisesti enemmän tajua ajasta ja paikasta kuin jollain vitun Arto Javanaisilla 3 promillen jurreissa.
Koska harvempi varmaan todellisuudessa ehtii tai jaksaa tuohon eilen laittamaani linkkiin perehtyä, lisään tähän vielä, että Ohmi on tuossa oletuksessaan oikeassa. Tutkimusten mukaan paukuissa ajajat ovat vähemmän huonoja kuskeja kuin kännissä ajavat. Tai ainakaan en ole nähnyt tutkimustuloksia, jotka väittäsivät päinvastaista.
 

pongo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sittenhän meidän liikennekulttuurimme 'kohenisi' niiltä osin, että meillä olisi sekä rattijuoppoja että pössipäitä. Houkuttelevaa. Vai meinaatteko että kaikki juomapuoleen perehtyneet kuljettajat vaihtaisivat kossupullon tuoremehuun ja siirtyisivät ajelemaan kannabispöhnässä.
 

Raatelurakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Liverpool, Jokerit.
Sen verran tästä täysin päihteettömän yhteiskunnan haluamisesta ja sen aikaansaamisesta, että onnea yritykseen. Kuitenkin historia on osoittanut sen että täysin päihteetöntä yhteiskuntaa on täysin mahdotonta rakentaa ilman täydellistä terveysfasismin voimaantuloa. Toinen asia mitä historia on mulle opettanut että jo Jeesuksen ajoista asti on vedelty mitä erilaisimpia päihdeaineita mitä moninaisimpiin tarkoituksiin. Joskus uskonnollisten kokemusten hakuun joskus ihan vain nautinnonhalusta.
 
Viimeksi muokattu:

Cube

Jäsen
Sittenhän meidän liikennekulttuurimme 'kohenisi' niiltä osin, että meillä olisi sekä rattijuoppoja että pössipäitä. Houkuttelevaa.
Sehän ei ole aineen vika, jos ihmiset mahdollisesti käyttäytyvät tyhmästi sitä nautittuaan. En usko, että kannabiksessa on mitään omaisuutta, joka nimenomaan ajaa ihmiset tarttumaan rattiin vaikutuksen alaisena.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Sen verran tästä täysin päihteettömän yhteiskunnan haluamisesta ja sen aikaansaamiseksi, että onnea yritykseen. Kuitenkin historia on osoittanut sen että täysin päihteetöntä yhteiskuntaa on täysin mahdotonta rakentaa ilman täydellistä terveysfasismin voimaantuloa. O
Kiitos vain. Silmät kannattaa kuitenkin pitää auki; asenteet esim. rattijuopumuksia, julkijuopumusta ja vaikkapa tupakointia kohtaan ovat muuttuneet jopa melko paljon esim. verrattuna 80-lukuun. Muutokset eivät tapahdu nopeasti, lainsäädäntö hiljalleen ohjaa meitä raittiiseempaan suuntaan ja asennekasvatus vaatii sukupolvia juurtuakseen. Suunta kuitenkin on selkeä; päihteille halutaan antaa päivä päivältä ja sukupolvi sukupolvelta entistä vähemmän sijaa elämässä.
 

pongo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sehän ei ole aineen vika, jos ihmiset mahdollisesti käyttäytyvät tyhmästi sitä nautittuaan. En usko, että kannabiksessa on mitään omaisuutta, joka nimenomaan ajaa ihmiset tarttumaan rattiin vaikutuksen alaisena.
Niijjust. Eikä se ole kirveen vika jos joku lyö sillä toista päähän. Tuolla logiikallahan mitään ei tarvitsisi kieltää. Oma vastuu.

Me ihmiset olemme niin uskomattoman tyhmiä, että me tarvitsemme lakeja ja moraalisääntöjä jotta pystymme elämään yhteiskunnassa. Ilman niitä meitä ei todennäköisesti ohjaisi yhtään mikään. Vuosituhansien kuluessa ihmiskuntaan on muotoutunut eri vaikuttimien ja eräänlaisten viisasten kerhojen myötä suuntaviivoja ja käsitystä siitä miten täällä kannattaisi ehkä elellä jotta täällä ylipäätään pystyy elämään. Vai meinaatteko, että Suomessakaan ei nähdä jo tarpeeksi päihteiden ja muiden vaikuttajien synnyttämää ahdistusta, pelkoa ja vihaa? Pois sitä ei kokonaan saada kytkettyä , mutta ei sitä tarvitse tieten tahtoen lisätäkään. Turha meidän on ajatella jokaisen yksilönvapautta liian pitkälle, ei se vaan toimi niin! Pidemmän päälle se oma vapaus ja minkään ohjaamattomuus vain ahdistaisi, eikä tuottaisi ihmiselle ainakaan parempaa elämä. Olemme laumaeläimiä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ilves
On myös totta, ettei elämä mm. Amsterdamin Coffee Shoppien ympärillä ole aivan niin puhtoista mitä usein halutaan kertoa - esimerkiksi muutamat Hollannissa asuneet ovat kuvailleet ettei tuo nyt varsinaisesti sellainen ympäristö ole jossa lapsiaan haluaisi kasvattaa.

Totta. Itse en toivo että Suomessa ryhdyttäisiin perustamaan "kahvikauppoja". En ainakaan ennen kuin niitä löytyisi jo useammasta Euroopan maasta. Kannbisturismi on Alankomaissa ongelma, enkä halua samaa Suomeen. Jos Suomi olisi ainoa maa Euroopassa joka sallisi alkoholin myynnin, en todellakaan haluaisi kasvattaa lapsiani baarin läheisyydessä, missä joutuisi katselemaan päivittäin saksalaisia ja brittiläisiä viinaturisteja.

Itse apinoisin päihdepolitiikkamme Espanjasta, missä pienen määrän hallussapidosta, käytöstä yksityistiloissa tai pienistä kotikasvatuksista ei rangaista. Myynnin pitäisin edelleen rangaistavana tekona: myyt kaverille -> sakkoa, myyt sadalle "kaverille" ja/tai alaikäisille -> linnaa. Mitä tämä sitten muuttaisi? Tuskin paljon mitään. Pankkitätimme, kuntosaliohjaajamme ja opettajamme eivät ryhtyisi pössyttelemään päivittäin "kun kerran laillista on, eikä krapulaakaan tule". Minä en ainakaan ryhtyisi. Entä itse? Entä lähipiirisi ihmiset? Kannabismyönteiset ihmiset kasvattaisivat ja polttelisivat kotonaan niin ovat tähänkin asti tehneet. Poliisin ei tarvitsisi käyttää resurssejaan siihen, että käy tasaisin väliajoin katkomassa hipin puskat. Savujen ystävä ei menettäisi työpaikkaansa tai saisi narkkarin leimaa satunnaisesta poltettelusta. Tällä hetkellä käytön suurimmat haitat johtuvat juridisista seuraamuksista.

En usko että kannabis korvaisi alkoholijuomat kokonaan. Saunaolutta en vaihtaisi saunasavuihin, liköörikarkkeja kannabismuffinseihin tai ruokaviiniä kaakaoon. Sen sijaan humalahakuisen juomisen vaihtaisin jointtiin mielelläni.

Ei ehkä pitäisi, mutta tartutaan näihin kumminkin.
Mikä kumman pakko se on saada pössytellä itseltään pää sekaisin? Jos ja kun sen päänsä haluaa sekaisin eikö sitä voi suorittaa niillä keinoilla mitkä on jo nyt sallittuja?

Silloin tällöin on hauskaa pitää hauskaa. Keinot, jotka ovat jo nyt sallittuja, ovat hengenvaarallisia. Omasta suvustanikin löytyy varoittava esimerkki.

Mikäli kaikki YHTEISkunnan jäsenet käyttäytyisivät täysin piittaamatta yhteiskunnan normeista ja moraalisäännöistä, olisiko tämä maailma senkään vertaa turvallinen paikka elää kuin nyt?

Jos kaikki yhteiskunnan jäsenet käyttytyisivät piittaamatta yhteiskunnan normeista ja moraalisäännöistä, ei kyse olisi enää yhteiskunnan normeista ja moraalisäännöistä, vaan esim. pongon normeista moraalisäännöistä. Yhteiskunnan normit ja moraalisäännöt elävät koko ajan. Kysy vaikka homoilta.

Suomessakin aika monet päihdeongelmaiset ja pilvenpolttajatkin ovat niitä sosiaalitoimiston asiakkaita ja työttömyyskorvauksia nostavia kansalaisia. Ei läheskään kaikki, mutta monet.

Totta, mutta on hyvä huomata että useimmilla oli ongelmat ennen kannabista, ei toisinpäin.
 

pongo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ei kirveitä mielestäni pitäisikään kieltää. Mikä on pointtisi?
Ehkä oli vähän köykäinen vertaus, mutta kyllä kai jokainen näkee mitä ongelmia päihteet aiheuttavat maassamme jo nyt. Miksi niitä ongelmia pitäisi tieten tahtoen lisätä? Luuletteko tosiaan, että päihdeongelmat paranisivat mikäli kannabis laillistettaisiin. Väitän, että päinvastoin. Jos joku välttämättä haluaa toteuttaa itseään ja käyttää kannabista, kantakoon sitten rikosoikeudellisen vastuunsa siitä huvista.
Silloin tällöin on hauskaa pitää hauskaa.
Tuosta asiasta ei liene tarvitse kiistellä, ihmettelinkin vain sitä miksi pää pitää välttämättä sekoittaa...
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos ja kun sen päänsä haluaa sekaisin eikö sitä voi suorittaa niillä keinoilla mitkä on jo nyt sallittuja?

Ei, mikäli haluaa päänsä sekaisin ilman että siitä on haittaa omalle ja lähipiirin terveydelle. Alkoholinkäytön vaaroista suhteessa kannabikseen on olemassa useita tutkimuksia joita jokaisen keskusteluun osallistuvan tulisi lukaista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös