Notta voitaisiinko jättää tekopyhä ääri-puritanismi pois, kun puhutaan näistä asioista ja suhtautua nautintoaineiden käyttöön realistisesti ja rationaalisesti, jopa myöntäen sen, että niistä kaikkien sinänsä aitojen haittojen lisäksi koituu myös paljon, niin, nautintoa...
Boldaus minun. Tästä taidettiin muistaakseni joskus Ted Raikkaan kanssa käydäkin ketjussa keskustelua. Realistinen ja rationaalinen ihminen pystyy punnitsemaan riskit hyötyjen ja haittojen välillä, esim. kannabiksen terveyshaitat vs. kannabiksen terveyshyödyt ja se nautinto. Kaikki eivät kuitenkaan tähän pysty ja mopo lähtee äkkiä lapasesta. Mulla on monta tuttua, osa jo maan allakin, joilla se mopo karkasi pysyvästi varmaan jo synnytyslaitoksella ja nämä ovat niitä, jotka peruskouluikäisinä vetivät kaikkea jolla pää sekosi. Imppasivat bensaa, joivat alkoholia, käyttivät kaikki mahdolliset doupit joita vain käsiinsä saivat, taatusti jossain kohtaa pilveäkin. Nautinnon halu meni täysin riskien edelle.
Jotenkin nurinkurista, että järkevät ihmiset, jotka osaavat asettaa asiat ja aineet oikeisiin mittasuhteisiin ja punnita niitä hyötyjä ja haittoja kärsivät tuon ensimmäisessä kappaleessa kuvailemani ihmistyypin vuoksi, tämä toki hieman kärjistäen, jotta pointti aukeaa. Uskallan vielä väittää, että suurin osa on näitä järkeviä. Kannabiksen laillistamista vastustavat ovat joskus argumentoineet mielipiteensä tueksi, että kun ei viinaakaan osata juoda. No osataanpa, ne ovat taas nuo ensimmäisessä kappaleessa kuvaillut, jotka eivät osaa. Toki alkoholilla yhteiskunnallisen asemansa takia on paljon enemmän väärinkäyttäjiä kuin kannabiksella, mutta toisaalta kannabiksen kaikki käyttäjät (paitsi reseptikannabistyypit) ovat väärinkäyttäjiä, koska laki.
Teini-iässä on vaikea (ellei mahdoton) suhtautua asioihin realistisesti ja rationaalisesti, siksi ymmärrän TosiFanin kannan tuohon "voisitko näyttää tämän taulukon" -kysymykseeni. Tuntuu siltä, että kasvavassa iässä olevilla tuo kääntyy toisinpäin, taas kärjistäen toki. Että järkeviäkin on, mutta suurin osa on siinä mielessä riskiryhmää, että voi sattua vahinkoa ja tulla haittoja, päihteestä riippuen vakaviakin. Tätä ei pidä sotkea porttiteoriaan, vaan kyseessä on nimenomaan nautinnon hakeminen päihteestä riippumatta, ei niinkään aina vaan kovemman päihtymisen hakeminen, johon porttiteorian käsittääkseni väitetään perustuvan.
Ja vielä asia, johon haluaisin kiinnittää huomiota. Tämäkin taas kärjistäen, koska oletan lukijan sen ymmärtävän. Ne kotikasvattajat ovat poissa kaikkea paskaa kauppaavien asiakaslistalta. On ihan tunnettu tosiasia, että diileriltä löytyy kaikenlaista tajustinta ja sillehän siitä on hyötyä, jos asiakas jää kovempaan ja kovempaan koukkuun. Ymmärrän kyllä jossain määrin sen näkökulman, että kotikasvatus olisi kannabiksen laillistamisen yhteydessä ehdottomasti pysyttävä laittomana ja vaikka sitten kovennettava siitä saatavaa rangaistustakin, mutta kun nämä kovemmat tuomiot eivät oikeastaan ikinä ole toimineet pelottimena missään, niin miksi ihmeessä nyt sitten täällä? Jos oletusskenaario on se, että valtiolla on Alkon kaltainen monopoli kannabikseen, niin kotikasvatuksesta saamatta jäävät verot ovat samaa luokkaa, kuin alkoholista saamatta jäävät, jotka johtuvat vaikka kotiviinin valmistamisesta. Eli veikkaisin, että aika mitättömät.
On älyllisesti epärehellistä käyttää laittomuuden argumenttina mahdollisia vesi- ja sähkövahinkoja, joita kannabiksen kotikasvattaminen aiheuttaa, koska sen ollessa laillista ei tarvitsisi rakentaa valeseiniä tai puskea tuulettimia sun muita johonkin pieneen vaatekaappiin ja näin omista virityksistä johtuvat vahingot vähenevät merkittävästi. Ja ihan yhtä lailla sitä chiliä voi hydrokasvattaa ja kasvatetaankin. Miksihän näistä ei juuri (ilmeisesti) ole vesivahinkoja tai tulipaloja aiheutunut? Koska sen kasvattaminen on laillista, jolloin kasvatuslaitteita voi käyttää niin kuin niitä on tarkoitettu käytettävän ja omia piilottelusta johtuvia ja vaaratilanteita aiheuttavia virityksiä ei tarvita.