Nyt en ehdi vastata sen pidemmin, mutta kun se
kannabis on kuulemma niin vaaratonta, niin haittoihin perehtymisen voi aloittaa vaikka täältä:
Kannabiksen aiheuttamat terveyshaitat :: Terveyskirjasto
Kannabista käytetään yleensä sen aiheuttaman rauhallisen hyvänolon tunteen takia, mutta aineen käytöstä voi seurata myös päinvastaisia psyykkisiä oireita.
Tämähän on ihan totta, mutta kuinka suuri todennäköisyys niille psyykkisille oireille on, sitä tuossa ei käsitelty. Toki kun puhutaan vain haitoista, ei ehkä niin ole tarpenkaan. Lisäksi haluaisin kysyä, että kuka on väittänyt kannabista vaarattomaksi? Ei tässä ketjussa ainakaan muistaakseni kukaan.
Esimerkiksi Englannissa nykyään laajasti käytössä olevan sinsemilla-kannabiksessa ("skunk") THC-pitoisuus on suuri (12–18 %), samoin THC:n suhde CBD:een. On mahdollista, että nämä ominaisuudet lisäävät riippuvuuden ja kannabispsykoosin riskiä.
On mahdollista, mutta ei millään lailla varmaa tai todennäköistä, ellei sitten käyttäjä ole jo valmiiksi altis mielenterveyden ongelmille ja tämä taas ei ole millään lailla kannabiksen vika.
Yleensä kannabista poltetaan tupakan kanssa piipussa tai omatekoisena savukkeena ("jointti"). Kannabissavussa on tupakansavua runsaammin karsinogeeneja, koska kannabista poltettaessa hengitetään enemmän savua. Siksi myös karboksihemoglobiinin pitoisuudet ovat suuremmat. Suun kautta nauttimiseen ei näitä haittoja luonnollisesti liity, mutta siinä annoksen säätäminen on vaikeaa ja muun muassa aktiivisten metaboliittien syntyminen voi johtaa yllättävään, voimakkaaseen ja pitkään myrkytykseen.
Miten niin
kannabista poltettaessa hengitetään enemmän savua? Tätä en ymmärrä ollenkaan. Savua saatetaan kerralla hengittää jointista enemmän kuin savukkeesta (ns. hitit), mutta savukkeen polttamisessa niitä henkosia vedetään ihan helvetisti enemmän ja näin ollen olettaisin sisäänhengitetyn savun määrän olevan aika lailla tasoissa. Kannabissavua kyllä pyritään pitämään keuhkoissa, joten se voi tupakkaan nähden aiheuttaa laajempia vahinkoja, mutta tätä koko asiaa tuossa ei viitsitty edes mainita. Lisäksi tulee ottaa huomioon koko ajan yleistyvät vaporisaattorit, jonka kanssa kannabista on mahdollista höyrystää ilman tervaa ja muita paskoja. Toki nämä ovat aika lailla marginaalissa polttelijoiden porukoissa lähinnä hintansa ja laitteen menettämisriskin takia. Jos taas kannabis olisi laillista, niin yleistyisi varmasti myös vaporisaattorien käyttö entisestään, kun se ei enää olisi "laiton huumausaineen käyttöväline".
Niin, mitä vaikeaa voisi olla suun kautta nautitussa kannabiksessa? Nelonen budia = 12 muffinsia = 0,33 grammaa kukkaa / muffinssi ja niin edelleen. Yksinkertaista. Toki on otettava huomioon, että syötynä nautittua kannabista en kyllä "aloittelijalle" suosittelisi päihtymystilan intensiivisyyden takia, ainakaan jos leipomisessa on käytetty puhdasta ja laadukasta kukintoa, eikä mitään heinänpaskaa. Kokenutkin käyttäjä voi syödä huomaamattaan liikaa, koska vaikutuksen alkaminen kestää kauan, vaikka se sitten tullessaan onkin polttamalla saatua vaikutusta vahvempi ja pidempikestoisempi. Eli yllättävä, voimakas ja pitkä päihtymys? Kyllä, paitsi en siitä yllättävyydestä oikein tiedä, jos kuitenkin tietää syöneensä kannabista. Vaikea annostella? Jos tällä tarkoitetaan tuota, että vaikutuksen alkaminen kestää kauan ja siinä odotellessa syö liikaa niin kyllä. Jos taas ihan annostelua annosteluna, niin ei.
Kannabiksen käyttäjillä näyttää esiintyvän paljon ahdistusta, masennusta tai itsetuhoista käyttäytymistä, mutta näidenkin yhteys kannabikseen on vielä epäselvä.
Mitähän tuossakin yritetään sanoa? "Näyttäis siltä, että kannabiksen käyttäjillä esiintyy tämmösiä oireita, mutta näiden yhteys kannabikseen on epäselvä". informaatioarvoltaan nollatasoa tuollaiset "argumentit". Palataan asiaan, kun on iskeä kiistattomia todisteita pöytään.
Pitkään runsaasti kannabista käyttäneillä esiintyy muisti- ja keskittymisvaikeuksia, joiden vakavuus on suhteessa käytön kestoon ja määrään.
Tämä pitää täysin paikkansa. Tosin en jaksanut alkaa tavaamaan lähteestä, että miten tuo "runsaasti" määritellään, mutta joo, kannabis aiheuttaa kyllä lähimuistin huononemista ja jonkinlaisia keskittymisvaikeuksia, vaikka sen toisaalta tiedetään myös lisäävän keskittymiskykyä. Ehkä ne vaikeudet tässä yhteydessä tarkoittavat runsaan kannabiksenkäytön jälkeistä aikaa, jolloin varmasti on vaikea keskittyä, kun on pitkään keskittynyt päihteen avulla.
Kannabiksen suurkäyttäjillä on MRI-tutkimuksessa todettu amygdalan ja hippokampuksen kudoskatoa.
Tästä en tiennytkään. En viitsi avata lähdettä tutkiakseni, että millaisia vaikutuksia esim. tuon mantelitumakkeen kudoskato ihmiselle tuo lyhyessä ja pitkässä juoksussa, mutta onhan se totta, että vaikutus ei varmasti ole positiivinen. Se voi olla huomaamatonta tai merkityksetöntäkin, mutta ei missään tapauksessa hyväksi ihmiselle. Piste laittomuudelle!
Kannabiksen poltolla on hengityselinten sairauksiin samanlainen annos-vaikutussuhde kuin tupakanpoltolla. On osoitettu, että nuorilla suurkuluttajilla kannabis aiheuttaa hengityselinten kroonista tulehdusta ja keuhkoputkitulehduksen oireita 14. Yhdistämällä funktionaalisten keuhkotutkimusten ja tietokonetomografian tuloksia on osoitettu, että hengitystien ilmavirtaukseen yksi "jointti" vastaa 2.5–5 savukkeen vaikutusta.
Näitä suurkuluttajia ei taida ihan jonoksi asti olla, joten tuossa puhutaan mielestäni aika marginaali-ilmiöstä, todistetusta sellaisesta toki. Jälkimmäisen boldaamaani kohtaan vastaan, että ohhoh, enpä ole tiennyt. Pitää alkaa höyrystämään ja leipomaan vielä useammin.