Marisätkän polttaminen ei aiheuta mitään muuta kuin endogeenisen kannabinoidijärjestelmän aktivoitumisen. Eli kaikki mitä kannabinoidijärjestelmä kontrolloi, aktivoituu. Kannabiksella ei ole vakavia fyysisiä vaikutuksia. Siksi sitä helposti vähätellään. Sen psykoaktiivinen vaikutuskaan ei ole erityisen raju. Kannabiksella voi olla puolustajia siinä missä vastustajiakin. Se on aihe, josta on mahdotonta päästä sopuun. Kumpikin puoli on aina osin oikeassa.
Kannabiksen käyttäjien riippuvuus voi ilmetä psyykkisenä riippuvuutena. Se on kuitenkin varsin harvinaista, ja koskee 1- 2 prosenttia kaikista kannabiksen käyttäjistä. Vaaravyöhykkeessä ovat etenkin ne, joilla on jo aiemmin ollut psyykkisiä ongelmia.
Kannabis täyttää riippuvuutta aiheuttavan aineen tunnusmerkit. Jos kuitenkin puhutaan fyysisestä riippuvuudesta, se ei niitä täytä. Jos ihminen käyttää kannabista, hän ei tule siitä fyysisesti riippuvaiseksi siinä mielessä, että kannabiksen käytön lopettamisesta ei seuraa merkittäviä fyysisiä oireita.
Seurauksena voi kuitenkin olla väärinkäyttö, käytön hallinta voi karata käsistä.Jos on vuosia käyttänyt suuria annoksia marihuanaa, ja sitten lopettaa yhtäkkiä viikkoja, jopa kuukausia lopettamisen jälkeen, masennusta, ahdistuneisuutta, ruokahalun puutetta ja ärtyvyyttä on yhä tunnettavissa.
Kiinnostavaa kyllä tutkimukset ovat osoittaneet, että jos tällaiselle henkilölle
annetaan THC:tä, keskeisintä psykoaktiivista komponenttia miltei kaikki oireet katoavat. Se osoittaa, että elimistö on mukautunut korkeaan tasoon ja että se tarvitsee tämän tason ylläpitoa.
Kannabiksen kohdalla riippuvuusdiagnoosin tekeminen vaatii erityistä tarkkuutta. Muiden aineiden kohdalla kulutettu määrä korreloi hyvin selvästi riippuvuustason tai -riskin kanssa. Kannabiksen kohdalla tämä malli ei päde. Syynä on se, että käyttäjä harvoin tietää, minkä tyyppistä aine on vaikka hankkisikin sen aina samasta paikasta. Aineiden THC-pitoisuus vaihtelee suuresti.
Tällaisen kaivelin tuolta, jonka lääkärimme on kirjoittanut muutama vuosi sitten. Uskoisin veli Aatoksella olevan lihaksia väitteensä tueksi. Nyt toivoisin, että epäilijät lukisivat tuon ensimmäisenä boldaamani kohdan oikein ajatuksella ja sisäistäisivät, että 1-2 prosenttia kaikista käyttäjistä on aika vähän. Silti tätä psyykkistä riippuvuutta rummutetaan kovastikin joidenkin toimesta, vaikka todennäköisyys addiktioon on hyvin vähäinen. ja kuten tunnettua, minkäänlaista fyysistä riippuvuutta ei kannabiksella aikaiseksi saa. Joko saa sanoa päihdettä isossa kuvassa harmittomaksi?
Sitten tuohon toiseen boldaamaani kohtaan. Nuo Aatoksen kuvailemat lopetusoireet ovat mulle tuttuja, tosin hyvin lievinä. Kuten olen jo kertonutkin, niin säännöllisen ja pidempiaikaisen polttelun jälkeen budin loppuessa alkaa jonkinmoinen nihkeily, mutta ei kestä kuin ehkä päivän, korkeintaan kaksi. Mutta minäpä osaan tunnistaa ne oireet ja purra hammasta tai purkaa paineita muilla keinoin, koska tiedän, että nuo oireet häviävät nopeasti. Kun tietää mitä on tulossa, pystyy ennakoimaan ja jakamaan itselleen hyvät kortit. Uskoisin ja oikeastaan tiedänkin, että moni muukin kannabiksen käyttäjä ajattelee samalla lailla.
Mutta lääkekäytöstä mulla oli varsinaisesti asiaa. Laskin viime viikolla huvikseni, paljonko tämän ms-taudin oireita hoitavia lääkkeitä jäi syömättä, kun "korvasin" ne kannabiksella. Normaalisti otan päivässä sellaiset 100-200 milligrammaa Tramalia, aika usein 25 mg Ketipinorin tuomaan unta ja Opamoxia pitämään unessa. Vielä sellaiset 6-12 mg Sirdalud Retardia jäykkyyteen. Lisäksi on esim. Lyrica, Rivatril ja Temesta tarvittaessa.
Viikon aikana en ottanut yhtenäkään päivänä yli 100 mg Tramalia ja kolmena päivänä en ollenkaan. Sirdaludia menee viikossa yleensä sellaiset 7-12 kapselia, viime viikolla kolme kappaletta. Ketipinorin otin yhtenä iltana, kun ei väsyttänyt ja piti päästä uneen. Opamoxia en syönyt ainuttakaan pilleria, kannabis on paljon laadukkaampi unilääke. Ei yhtään Lyricaa, Temestaa tai Rivatrilia, joita normaalisti menee kuitenkin jokunen tarvittaessa. Pilveä poltin kolmesti, joskus neljästi päivässä, eli suunnilleen gramman per vuorokausi. Haluan korostaa, että en ole tässä julistamassa totuuksia, vaan kertomassa omia kokemuksiani ja ymmärrän kyllä syöväni vähemmän lääkkeitä jos olen ottanut tavoitteeksi syödä mahdollisimman vähän pillereitä, eli sellaista määrättyä objektiivisuutta on turha hakea.
No joka tapauksessa huomasin ainakin omalla kohdallani kannabiksen auttavan nukkumiseen (unen laatu on parempi, vähemmät unet riittävät, herään virkeänä jne.), ruokahaluttomuuteen, immunomodulaatiolääkkeen tuomaan pahaan oloon ja oksenteluun, jäykkyyteen ja hermokipuihin. Katsokaa nyt noita lääkkeitä joita mulla on kaappi täynnä, kaikki huomattavasti kannabista vaarallisempia, koukuttavimpia ja vähemmän tehokkaita lukuunottamatta Tramalia, joka on kyllä oikein hyvä kipulääke, mutta aiheuttaa vittumaisen riippuvuuden jo ihan tuolla minunkin annostuksella. Ja näistä kaikista kannabis on se laiton ja paha.
♪ Apinaa koijataan, apinaa pumpataan...♪♫
*edit* vielä
linkki tuohon Aatoksen koko viestiin ja sananen siitä, että kyllähän kannabista saa reseptillä, ei kuitenkaan yleiseltä puolelta (jollei lasketa Sativexia). kannabismyönteiset lääkärit ovat harvassa, prosessi on raskas ja lääkkeelle tulee minun lompakon mielestä liikaa hintaa, esim. Bediol maksaa n. 14 euroa gramma. Siksi suosin laadukasta kotikasvatettua ja otan tietoisen riskin rikkomalla lakia. Ja kaiken lisäksi tämä on huomattavasti halvempaa. Kuulemani mukaan muuten kaduilla huudellaan nykyään pariakymppiä grammasta budia, ei voi vanhan liiton mies muuta kuin painaa päänsä. Että siinä mielessä, jos ei omaa oikeita kontakteja, niin tuo apteekin 14 euroa on varmaan ihan hyväkin hinta.