Kannabiksen käytön haittavaikutuksiin puuttuminen ei siis pitäisi mielestäni olla missään tekemisissä sen kanssa onko se laillistettu vai ei.
Ei varmaan pitäisi, mutta niin se kuitenkin on. Tässä on YAD:n Juuso Armilan ihan asiallinen kirjoitus siitä, että
ehkäisevä huumetyö kärsii huumeiden ja päihteiden eriyttämisestä.
Varmasti on ihan totta, että peliriippuvaisten ja muiden mainitsemiesi avun hakemiseen on korkea kynnys, mutta heille on kuitenkin apua olemassa ja olettaakseni sitä apua kehitetään koko ajan. Tämä johtuu nähdäkseni ihan siitä, että nuo pelaamiset, liikasyömiset ja muut ovat laillista toimintaa, jolloin niihin voidaan puuttua avoimesti ja ilman väärinkäyttäjän asettamista häpeään, vaikka varmasti itse riippuvuuttaan häpeääkin. Ei tule pelaajille tai dokaajille sakkoja riippuvuudestaan, ei tule mahdollisia rikosrekisterimerkintöjä, vankeustuomioista puhumattakaan. Ei oteta ajokortteja pois ja työnnetä puolen vuoden seulan läpi, että tänä aikana kun puhallat aina kutsuttaessa nollat saat korttisi takaisin.
Ei se välttämättä kannabisriippuvaisellakaan noin mene, kunhan kärjistelin kuten mahdollinen lukija varmasti ymmärtää, mutta kaikki nuo mahdollisuudet ovat ainakin teoriassa olemassa ja se jo itsessään nostaa avun hakemisen kynnyksen huomattavasti peliriippuvaisen kynnystä korkeammaksi.
[empiria] Kyllä, tunnen pari-kolme henkilöä, jotka käyttävät kannabista ihan liikaa. Jokainen myös dokaa ihan perkeleesti, joten varmaankin ovat useampaan addiktioon taipuvaisia. Vastaavasti tunnen kymmeniä ellen jopa satoja aikuisia ihmisiä, jotka hoitavat duuninsa ja muut velvollisuutensa moitteetta ja ovat nähdäkseni muutenkin ainakin suurimmilta osin yhteiskuntakelpoisia yksilöitä, vaikka silloin tällöin jonkun jointin imaisevatkin.[/empiria]
Koska tuo on vain oma kokemus, ei siitä tule vetää sen kummempia johtopäätöksiä. Mun mielestä on kuitenkin väärin, että ylivoimaisen enemmistön talutushihnaa pidetään kireällä, koska ylivoimainen vähemmistö ei osaa pitää pakkaansa kasassa. Sama pätee toki alkoholinkin kohdalla.
@A Siente mainitsi tuossa, että ei tää oo niin ihmeellinen homma, ne käyttää ketkä käyttää, on kannabis laillista tai ei ja niinhän asia onkin. Kannabis ei tule häviämään mihinkään. Eivät nuo suurilta osin kohtuukäyttäjät halua lähteä mahdollisen laillistamisen myötä kaduille hieromaan asiaa vastaantulijoiden naamaan ja painaa menemään pitkin kaupunkia jointti huulessa. Ihan samalla lailla polttelisivat - tai miten sitten kannabiksensa käyttävätkin - omissa oloissaan ja omissa porukoissaan, kukaan ulkopuolinen ei siitä kärsisi.
Olen sanonut tämän ennenkin, mutta näkisin, että kannabis voisi aivan hyvin olla laillista ja sen laillinen status ainakin todennäköisesti johtaisi pitkällä tähtäimellä massojen hyväksyntään ja vielä pidemmällä tähtäimellä jopa alkoholin ja muiden kannabista vaarallisempien päihteiden käytön vähenemiseen. Naiivi ajatusmalli, tiedän. Kuitenkin kannabiksen laillistamisesta ja sen vaikutuksista on ympäri maailmaa ihan positiivisia kokemuksia, oikeastaan kaikkialla missä se on laillistettu. Jenkkien tilannetta pitää vielä pari vuotta tutkailla ennen painavampien johtopäätösten tekemistä.
Jotenkin on vaan väsynyttä, kun tämä aihe tuppaa aina päättymään samaan väitteeseen, eli
"ei toimi Suomessa." Se tiedetään niin saatanan varmaksi, että turha on edes kokeilla. Meidän sukupolvemme (täytän kesällä 34 v) ei ehkä vielä täysin kollektiivisesti hyväksyisi alkoholia vähemmän haitallista kannabista alkoholin tilalle, ei ehkä seuraavakaan sukupolvi, mutta kyllä se hyväksyntä sieltä ajan kanssa tulisi. Täällä juodaan itsensä hengiltä vielä sadan vuoden päästäkin, jos muutosta päihdekulttuuriin ei tehdä. Valtio sitä yrittää ja on yrittänyt jo kauan, vaikeutetaan alkoholin hankkimista ja nostetaan sen hinta kattoon. Ei ole toiminut, ihminen sekoittaa kyllä päänsä jos siihen tarvetta kokee. Alkoholin sijaan sen voisi tehdä huomattavasti vaarattomammalla ja vähäisemmillä haitoilla varustetulla kannabiksella.
Lieventelen tähän loppuun vähän aiempia höyryämisiäni, kyllähän kannabisriippuvaiselle hoitoa on tarjolla. Se hoito vaan on aika kosmeettista, pääset ehkä juttelemaan jollekin vapaaehtoistyöntekijälle ja saatat saada pamin jos vähän ahdistaa. Saattaa toki johtua siitäkin, että kannabisriippuvuutta pidetään melko lievänä hommana kaikkien riippuvuuksien joukossa, koska "pitkäaikaisenkin kannabiksen käytön vieroitusoireet ovat suhteellisen lieviä, koska kannabis poistuu hitaasti elimistöstä."* Vieroitusoireina voi olla lähinnä rauhattomuutta, unihäiriöitä jne. Eri homma on toki sitten jos käytön takia alkaa hihna luistamaan, mutta siinä ei kyse ole niinkään päihteestä vaan yksilöstä, joka todennäköisesti olisi flipannut mistä tahansa keskushermostoon vaikuttavasta päihteestä.
Sitä paitsi kannabiksen riippuvuuspotentiaali on naurettavan pieni, addiktiopotentiaali ja vieroitusoireet jäävät jopa kofeiinille, kuten täällä ollaan ennenkin todettu. Eikä tämä ole mitään mutuilua vaan tutkittua tietoa, kuten
tämä THL:n tässä ketjussa jo monesti esiintynyt vertailukin osoittaa.
*
Kannabisriippuvuus - Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet - THL