Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 759 582
  • 12 920

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Kyllähän Englannin jalkapallomenestyksestä saadaan paljon kiittää sitä nautittavaa pelaamista, jossa palloa potkitaan pitkillä potkuilla keskialueen yli ja keskitetään laidasta maalille.

No jaa, mielestäni Englanti, tai sen maajoukkue, on juurikin esimerkki siitä että mitään pelillistä identiteettiä ei oikein ole ollut, sanotaan nyt noin viimeiseen 20 vuoteen, vaan siellä on aina pelattu valmentajan mukaan erinlaista peliä tai muuten liitoissa ja muualla linjoja muuteltu kuin sukkia jne.

Ei Englanti mitenkään ekslusiivisti ole pelkkää pitkän pallon peliä pelannut, jos ajatellaan että pitkässä juoksussa olisikin sitouduttu vaikka sitten pitkän pallon pelaamiseen ja pelaajatyyppejä kehitetty sen ehdoilla, valmentaja aina valittu sen palitavan mukaan, kaikissa junioreissa pelattu vastaavalla pelikirjalla jne, niin menetys olisi ihan hyvin voinut olla parempaakin.
 
Viimeksi muokattu:

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Yhä edelleen minusta validi (vaikkakin musiikkipuolen) vertaus on se, että 'pitää osata teema ennen kuin voi improvisoida'. Kukaan ei jaksa kuunnella orkesterin soittavan pelkää teemaa, mutta kaikkien muusikoiden ei pidä myöskään antaa improvisoida sooloa.

Runko, sovittu kurinalainen pelitapa pitää olla, mutta kiinnostavuuden säilyttämiseksi ja pelin voittamiseksi pitää myös antaa tilaa henkilökohtaisille taidoille. In my opinion, kuten 'The Good Wife' -nimisessä tv-sarjassa sanotaan :)

Tarvitseeko peli mielestänne myös katsojia kehittyäkseen? Vai jarruttavatko katsojat pelin kehitystä?
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Itse asiassa pidän tätä hiukan myös "johtavan" analyysien ongelmana - jopa eräänlaisena paradoksina. Analyytikkouransa alkuvaiheissahan "johtava" koki sinänsä aivan oikein ongelmaksi sen, että 90-lukulaiseen ja valinneeseen kiekko-oppiin kasvaneiden oli vaikea muuntua, ja pinttyneet käsitykset pelistä estivät pelin kehittymisen ja sitä kautta menestyksen.

Toki "meidän pelikin" kehittyy, mutta silti: eikö tässä "meidän pelin" hegemoniassa ole jatkossa vähän sama riski? Ja eikö "johtavan analyytikon" pitäisi nähdä jo etäälle tulevaisuuteen? Pelin evoluutio ei kai pysähdy "meidän peliin"?

Vallankumous syö aina lopulta lapsensa. (La Révolution est comme Saturne: elle dévore ses propres enfants). Onko The Johtava Danton tai Robespierre, tuskin sentään giljotiiiniin päätyy teorioineen, mutta peli on armoton. Se kehittyy ja kehitys ei pysähdy "meidän peliin". Suuntaa ei tiedä kukaan kammiossaan lymyilevä "Tohtori". Hän tulee taas esiin, kun peli on edennyt uuteen vaiheeseen kehityskaaressaan ja jälkikäteen kirjaa asiat esiin, teoretisoi asian, joka on ollut käytäntöä ja tuonut menestystä.
Giljotiini – Wikipedia
TG:n vertaus musiikista on osuva: "pitää osata teema, että voi improvisoida" ja ehkä pitäisi kääntyä musiikin teorioiden puoleen, että päästäisiin eteenpäin.
 

Viltsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Eihän viime viikon torstaina, jolloin juttu piti olla jo Röngällä, tiedetty, mitä seuraavan päivän eli perjantain Hockey Night pyöreässä pöydässä keskusteltaisiin. Puhumattakaan siitä Tamin terävästä härkätaistelujen matadoorivertauksesta.

Hyvä pointti. Itse en tiedä, milloin Tammis-jutun piti olla päätoimittajalla, mutta jos noin on, se antaa Sihvosen jutulle lisää selkänojaa.

Mutta sanomattakin selvää, että juttu ja sen julkistamisajankohta laittoi miettimään viime perjantain Hockey Nightia ja Tamin kommentteja pyöreän pöydän keskustelusta. Kuten joku jo edellä totesi, ei menisi kauaa, kun Sihvonen lataisi vastineen Urheilulehteen käsitellen Tamia. On kyllä muistettava, että Sihvonen on kritisoinut Tamia jo paljon aiemmin, mm. Karjala-turnauksen yhteydessä siitä, että Tami ei avaa Meidän peliä lainkaan.

Sihvonen viittaa jutussaan mm. Tamin mahdolliseen "Kummolan pelkoon"; tätä jaksan epäillä. Tamilla ei taida olla enää mitään hävittävää urallaan, mitä esimerkiksi mahdollisiin valmennuspesteihin tulee. Niitä tulee ja löytyy, sellaisiakin, joihin Rautakanslerin valta ei ulotu.

Sihvonen on kuitenkin oikeassa siinä, että Tami ajelee studiossa puolivaloilla. Itse juttukin on hyvä. Se on mielestäni erinomaisesti taustoitettu: mm. Sportin aika, studio-osuudet, Tamin toimet TuTo Hockeyssa.

Mutta onko tämä kaikki studiossa esitetty Tamilta tietoinen valinta? Eteneekö Aurinkokuningas studiossa oman "pelikirjan" mukaan ja laittaa ensin puolustuspelin kuntoon? Haluaako Tami antaa tässä vaiheessa Leijonille valmistaumisrauhan? Iskeekö Aurinkokuningas vasta itse kisoissa? Jää nähtäväksi.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Se on sitten eri asia että kuinka kauan meidän peliä liitossa edes jaksetaan, itse veikkaan että tästä ei oikeasti tule Suomalaista pelillistä identiteettiä pitkässä juoksussa vaan on enemmänkin Jalosen varassa. No avasin siitä oman ketjunkin, mutta jo nyt muutamat nimitykset näyttävät suuntaa, esimerkiksi Helmisen, joka ei mielestäni meidän peliin voimallisesti pyrkinyt, nimittäminen ja Uraman nimittäminen tätä koko hommaa johtamaan.

Tämä mietityttää itseänikin. Meidän pelistä jauhetaan nyt ainakin täällä ja jossain studiossa enemmän mutta se on vaikeaa juurruttaa syvemmälle, jos johdossa ei riitä ymmärrystä tai halua ajaa sisään suomalaista peli-identiteettiä. Tarkoitan sitä, että nimitetään vaikkapa Raimo Helminen nuorten päävalmentajaksi, vaikka Raipe on selkeästi tällainen old school-kiekkomies (tai ainakin 90-luvun kasvatti). Nyt sitten Rauli Urama perii Jukka Rautakorven paikan, vaikka on käynyt suhteellisen selväksi, ettei Uramalla ole ymmärrystä kunnollisesta kiekkokontrollijääkiekosta tai näkemystä miten peli kehittyy ja mihin sitä pitää itse kehittää. Sen osoittaa jo poukkoilu Tapparassa ja Lukossa.

Jos mietitään Jukka Jalosta ja Jukka Rautakorpea niin molemmathan ovat olleet jo reilun kymmenen vuotta ihan eturivissä joka kerta, kun pelin moderni aalto on pyyhkäissyt yli. Jalonen tosin sillä tavalla poikkeaa, ettei hän koskaan lähtenyt siihen totaalijääkiekon kelkkaan, toisin kuin Rautakorpi joka voitti sillä kaksi hopeaa ja kultamitalin. Valmentajan siis pitää osata luoda nahkansa uudestaan ja uudestaan mutta hänen pitää ymmärtää mitä silloin tekee, ja se on selkeä ero Uraman ja näiden maestrojen välillä. Erkka Westerlundin voi toki huoletta nostaa vielä samaan kategoriaan ja laskisin vielä jopa Hannu Aravirran mukaan joukkoon, vaikka Aralta on menestys jäänyt saavuttamatta Kärpissä.

Se on kuitenkin mielekiintoinen ajatus, kun miettii miten Jukka Jalonenkin on vähän puolivahingossa noussut siihen gurun asemaan. Tämä siksi, että Jalonen oli silloin 2000-luvun alussa valmentaja joka vihasi Tapparan norsukiekkoa ja halusi filosofisista ja ehkä esteettisistäkin syistä valmentaa jo tuolloin kiekkokontrollia, tai vähintäänkin sen esiastetta. Rautakorpi meni ehkä enemmän sen modernin pelin vaatimusten mukaan, minkä osoittaa hänen täydellinen muodonmuutoksensa vuosien 2003-2005 välillä. Jukka Jalosenkin peli toki jalostui mutta pääperiaate pysyi koko ajan voimakkaasti kiekollisessa pelissä.

Nollatoleranssin tultua oli Jalonen jo sitten yhtäkkiä vuosien etumatkalla suomalaisiin kollegoihin nähden ja vuonna 2006 tuli kruunu sille jästipäisyydelle. Etenkin sen vuoden 2003 välierätappion kuvittelisi syöneen rajusti Jalosta, mutta hän piti päänsä eikä tehnyt Uramalaista täyskäännöstä pelikirjassaan. Kerhossa ei menty anti-jääkiekon kelkkaan, vaan sitkeästi haluttiin pelata peliä ja kuten tiedämme niin vuonna 2011 se tuotti hedelmää.

Koska pelitapoja ja pelikirjoja on yhtä paljon kuin on koutsejakin, on välillä melko vaikea hahmottaa keskustelua omasta yhteisestä peli-identiteetistä. Keskustelu ajautuu helposti sivuraiteille ja menee lopulta tappeluksi siitä kannattaako pelata noin vai näin. Itse näen sen kuitenkin erittäin tärkeänä, että on olemassa se oma pelillinen kulttuuri, oli se sitten mitä tahansa. Varsinainen Meidän peli-termikään ei tarkoita pelikirjaa, vaan yhteneväisiä käytäntöjä, termejä ja toimintatapoja Jääkiekkoliitossa ja myös (toivottavasti) Suomen jääkiekossa.

Sikäli Meidän peli identiteettinä ja pelikirjana on toki hivenen ristiriitainen, että meidän vahvin pelillinen kulttuurimme muodostui ehkä juuri siinä 90-luvun menestysvuosien aikana. Se peli oli hyvin erilaista verrattuna tähän nykyiseen joka ottaa vaikutteensa Ruotsista ja tavallaan myös Venäjältä. 90-luvulla olimme ehkä enemmän kallellaan Kanadaan ja Tshekkeihin, arvostettiin fysiikkaa ja kovuutta sekä vastaiskupelaamista.

Paradoksi tulee siinä, että tuo 90-luvun kulttuuri näkyy edelleen joka puolella suomalaista kiekkokenttää ja on juurtunut syvälle. Mutta se ratkaiseva askel otettiin tuolla positiivisella, rohkeutta ruokkivalla "ruotsalaisella" Meidän pelillä. Jollain tavalla olemme edelleen jossain siinä kynnyksellä, että muljahdammeko takaisin 90-luvulle vai kohti 2010-lukua.

Muutamia huippuvalmentajia lukuunottamatta suomalaisen jääkiekon johtajat tuntuvat olevan edelleen 90-luvun kulttuurin lapsia. Se ajattelu näkyy tietenkin helposti jäällä mutta tärkeämpänä pidän sitä virheellistä ajattelumallia, että jääkiekkoa kuuluu pelata vain yhdellä tavalla. Tästä jälkimmäisestä on kertakaikkiaan päästävä eroon välittömästi.

En malta olla jossittelematta menneillä nuorten MM-kisoilla ja niiden pelillisellä kaarella. Helminen teki loistotyötä siinä, että sai käyrän periaatteessa nousevaksi aina välieriin asti. Samalla siinä tulee kuitenkin se sama 90-luvun kompastuskivi eli välierissä Suomi jäi matkustajan asemaan. Tietenkin on selvää, että Ruotsilla oli ja on paljon kovempi materiaali kauttaaltaan, mutta Suomellakin oli lähes historiallinen määrä taitoa ja johtajuutta, koska viimeksi on miesten maailmanmestari johtanut pikkuleijonien ykkösketjua?

Mikäli aisoissa olisi ollut ns. moderni valmentaja, niin Suomi olisi voinut olla vieläkin parempi. Moderni siis siinä mielessä, että olisi ymmärrys, halu ja kyky ajatella peliä kokonaisuutena jossa on muitakin pelitapoja kuin se yksi. Suomi oli lähellä finaalipaikkaa mutta taas niillä vanhoilla lääkkeillä, eli kovalla taistelulla ja ilmiömäisellä maalivahdilla. Se ei ole Jukka Jalosen jääkiekkoa ja siinä näen sen pienen ongelman.

Tietenkin pitää myös muistaa, että jos vaadin tässä sitä, että joukkue pystyy pelaamaan monella eri pelitavalla turnauksen ja ottelun sisällä, niin yhtä hyväksyttävä voitto on silloin myös se, jossa maalivahti torjuu 60 laukausta. Jos se voitto on otettava sillä tavoin niin sitten se otetaan sillä tavoin. Eli ei tietenkään tule hirttäytyä siihen yhteen ja oikeaan, vaikka se olisi kuinka Meidän peliä. Voittaminen on se asia.

Voitot jääkiekossa ja kaikessa urheilussa tulevat kuitenkin aina positiivisen pelaamisen kautta. Uskalla olla rohkea, luota omiin taitoihisi, uskalla yrittää, uskalla tulla pois mukavuusalueelta. Siksi Meidän peli on hyvä lähtökohta ja pelitapana hyvä pohja, se kannustaa ja pakottaa pitämään kiekkoa ja tekemään itse ne peliä edistävät ratkaisut ja sellainen pelitapa ruokkii huipputaitoa. Meidän peliäkin pitää kehittää ja jalostaa siten, että on olemassa kiekkokontrollivalmius, nopean käännön valmius, prässi ja ohjauspeli, miesvartiointi, aluepuolustus ja näiden yhdistelmä. Joukkueen pitää pystyä olemaan ns. fleksiibeli, tai joustava niin, että kaikkeen ollaan valmiita.

Toinen paradoksi tulee sen myötä, että vaikka pelillinen kulttuuri on ehdoton asia niin tavallaan menestyvän joukkueen pitäisi olla kulttuuriton. Jokainen pelillinen kulttuuri kuitenkin sisältää rajoituksensa. Tai miksei se identiteetti voisi rakentua myös sen myötä, että sitä ei olekaan? Jos Suomi tunnettaisiinkin vuosien päästä kameleonttijääkiekkoa pelaavana maana, joka pystyy muuttumaan tänään Ruotsiksi ja huomenna Tshekiksi.

PS. Tappara ja Ilves pelasivat eilen 90-lukulaista jääkiekkoa. Tähän on molemmilla perusteltu syy: rajallinen pelaajamateriaali sekä sarjatilanne. Tässä ottelussa voitettiin alueita, MUTTA jopa näin kategorisessa pystysuunnan kiekossa nähtiin kaikuja kiekkokontrollista. Se kertoo siitä, että peli muuttuu ja valmentajat miettivät näitä ihan samoja asioita päissään ja selvinpäin.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
PS. Tappara ja Ilves pelasivat eilen 90-lukulaista jääkiekkoa. Tähän on molemmilla perusteltu syy: rajallinen pelaajamateriaali sekä sarjatilanne.

Syy vai seuraus? Eikö juuri helppoihin lyhisiinsyöttöihin perustuva peli, jossa kiekko tekee töitä olisi heikomman materiaalin joukkueen ase parempiaan vastaan.. IlvesKIN on alkanut palautteleen jonkin verran, mutta olihan tuo eilinen kuin 90 -luvun matsissa olisi ollut. Dufalla on näyttöä saada pelitapa toimimaan, mutta Ilvekseltä puuttu täysin vaadittu muskeli päätykiekoissa. Ilves on pärjännyt vain silloin, kun nuorten kaverien lusitin on kulkenut vastustajaa paremmin ja laitaan ei tartte jädä nopeampana painimaan.

Tamperelaisilla, varsinkin Ilveksellä, on tuo mainitsemasi pelitapaindetiteetirasite.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Syy vai seuraus? Eikö juuri helppoihin lyhisiinsyöttöihin perustuva peli, jossa kiekko tekee töitä olisi heikomman materiaalin joukkueen ase parempiaan vastaan.. IlvesKIN on alkanut palautteleen jonkin verran, mutta olihan tuo eilinen kuin 90 -luvun matsissa olisi ollut. Dufalla on näyttöä saada pelitapa toimimaan, mutta Ilvekseltä puuttu täysin vaadittu muskeli päätykiekoissa. Ilves on pärjännyt vain silloin, kun nuorten kaverien lusitin on kulkenut vastustajaa paremmin ja laitaan ei tartte jädä nopeampana painimaan.

Tamperelaisilla, varsinkin Ilveksellä, on tuo mainitsemasi pelitapaindetiteetirasite.

Toki varmasti molempia. Lyhytsyöttöpeli voisi olla valinta jos sitä pääsee hiomaan koko treenikauden ajan, silloin siitä voi saa parhaimmillaan huimasti etua. Nyt kun molemmilla on valmentaja joka on periaatteessa tullut kesken kaiken niin pelaajiston taso ei riitä siihen, että nopeassa ajassa saataisiin lyhytsyöttöpeli ajettua sisään.

Ihan perusteltu ratkaisu tässä vaiheessa kautta on vetää puolustuksen kautta ja tehdä kliseisesti paljon sitä duunia. Nyt on pakko vain mennä näillä mitä on ja koittaa ulosmitata paras tulos niistä.

Tapparankin peli on riippuvainen liikkeestä ja sehän on pystysuunnan kiekon ehdoton vaatimus. Ja aivan kuten Ilveksellä niin myös Tapparalla vääntövoima on kuitenkin rajallinen, ihan pari kaveria pystyvät voittamaan itselleen kiekkoja kulmista yksin.

Tappara kyllä kiekotteli välillä ihan mallikkaasti ja pyrki pelaamaan rohkeasti keskikaistaan jos pelitilanne sitä vaati, eli näkisin, että se on ihan pelikirja-asia. Vastapainoksi näki puolustajilta hitaita lähtöjä joissa ei joko ollut yhtään hyökkääjää vapaana tai itse peruuteltiin huonoon syöttökulmaan.

Ilveksellä on melkoinen urakka raapia voittoja jos Jesse Niinimäki ei saa tukea mistään. Tai en tiedä pystyisivätkö Niinimäki, Marjamäki ja kuka siellä nyt onkaan paras sentteri pelaamaan ns. kaikki munat samaan koriin meiningillä. Yksinkertaisesti parhaat jätkät samaan viisikkoon ja unohdetaan kaikki neljän ketjun peluutukset. Ja Aittokalliolle kunnon näyttöpaikka, Toskala vaikuttaisi olevan täysi turisti.
 

Mack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Sihvonen on kuitenkin oikeassa siinä, että Tami ajelee studiossa puolivaloilla. Itse juttukin on hyvä. Se on mielestäni erinomaisesti taustoitettu: mm. Sportin aika, studio-osuudet, Tamin toimet TuTo Hockeyssa.

Mutta onko tämä kaikki studiossa esitetty Tamilta tietoinen valinta? Eteneekö Aurinkokuningas studiossa oman "pelikirjan" mukaan ja laittaa ensin puolustuspelin kuntoon? Haluaako Tami antaa tässä vaiheessa Leijonille valmistaumisrauhan? Iskeekö Aurinkokuningas vasta itse kisoissa? Jää nähtäväksi.

Erinomainen kirjoitus Viltsulta kokonaisuudessa ja myös Sihvonen on aika oikeassa artikkelissaan. Tamminen on ollut toistaiseksi juuri sitä Maikkarin pöhöttynyttä osastoa, joka omalla tavallaan yllättää aika kovastikin. Täysin samaa mieltä siitä, että on vaikea nähdä Tamin kumartelevan Kummolaa enää tässä vaiheessa. Sitä on tietenkin sitten paha sanoa voisiko niin karmea asetelma olla mahdollinen, että Kummola sopimuksia tehtäessä on painottanut Mennanderille että kritiikit asetetaan minimiin ja Maikkari "sotii leijonien rinnalla" tai vastaavaa.

Se lienee varmaa, että Tamminen on puhissut kiukusta kun on lukenut tuon Sihvosen artikkelin. Voisi kuvitella, että jossain vaiheessa tulee vastine tavalla tai toisella.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Se lienee varmaa, että Tamminen on puhissut kiukusta kun on lukenut tuon Sihvosen artikkelin. Voisi kuvitella, että jossain vaiheessa tulee vastine tavalla tai toisella.
Voisin kuvitella, että jos Tami lähtee tuohon Sihvosen kirjoitukseen vastaamaan tai kuittaamaan niin se lähtee ilmoille taas rivien välistä jossain Hockey Nightin osuudessa, jossa mainitsee että "veljet voi lämpimikseen kirjoittaa mutta me entiset leijonakapteenit 46-vuotisella ammattilaisjääkiekon kokemuksella..."

Sihvoselta tosiaan ihan aiheellinen näkökulma, sillä onhan se ollut havaittavissa että Tamin tutuin elein painotetut kommentit ja "värikynät" studiossa tulevat todella maneerisesti, eikä sillä samalla palolla ja aidolla ylimielisyyttä hipovalla itseluottamuksella kuin vielä pari vuotta sitten esim. tuossa jutussakin esiin nostetussa Sport vs. Ässät -sarjassa ja sen jälkilöylyissä.

Silloin don Tami oli oikeasti iskussa, nyt on aika väsynyttä vaikka tuota samaa kiekkoleijonan rooliaan toki pitääkin yllä ja tottakai sinänsä tuon roolin takana edelleen seisookin.

Mutta onko tästä sitten haittaa, en tiedä. Ehkä siinä mielessä, että aidoimmillaan Tami todella laukoisi todelliset mielipiteensä ja silloin ei välttämättä oltaisi enää ihan niin yhtä mieltä muiden tiimin asiantuntijoiden kanssa Leijonavalinnoista.
 

Fordél

Jäsen
Sihvoselta tosiaan ihan aiheellinen näkökulma, sillä onhan se ollut havaittavissa että Tamin tutuin elein painotetut kommentit ja "värikynät" studiossa tulevat todella maneerisesti, eikä sillä samalla palolla ja aidolla ylimielisyyttä hipovalla itseluottamuksella kuin vielä pari vuotta sitten esim. tuossa jutussakin esiin nostetussa Sport vs. Ässät -sarjassa ja sen jälkilöylyissä.

Osasyy tähän voi olla yksinkertaisesti läpikäyty loppuunpalaminen, josta ei toivuta ihan helposti eikä kenties koskaan entiselleen (tavallaan hyväkin asia). Aina sieltä kuoriutuu jollain tapaa uusi ihminen.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Tässä on odoteltu kommentteja UL:n nettisivuille HPK:n valmentajanvaihdoksesta ja ehkä jopa KooKoon vai ovatko Lehkoset liian lähellä Petteri Sihvosta, että voisi kommentoida mitään, kun Timo uskaltautuu vihdoin päävalmentajaksi sm-liigaan ja Ismo sai kenkää Kouvolasta, lähes samana päivänä. Odottaisi jotain peukalo ylös tai alas tapaista analyysiä. Kun muut valmentajan vaihdokset on tähän saakka sm-liigan osalta ainakin kommentoitu erittäin vahvoin mielipitein, niin miksi nyt ei UL/Sihvonen esitä mielipidettään HPK:n Rindellin potkuista, kun sarjaa on pelattu jo yli 40 kierrosta. Onko järkeä vai, tässä vaiheessa kautta vaihtaa päävalmentajaa.

Samaan aikaan HIFK:n puuhastelu herättää Petterissä "raivoa ja häpeää", niin minussakin osittain samanlaisia tuntemuksia ja KalPan touhu on "nerokasta". Miten HPK, kiitos, päävalmentaja vaihtui.
 

Fordél

Jäsen
Ei Sihvosen tarvitse edes tehdä tässä mitään analyysiä, sillä Sihvonen on niin hirttäytynyt Meidän peli -mantraansa, ettei kykene katsomaan asioita mistään muusta näkökulmasta. Kulloinkin analysoitavien tapahtumien suhde Meidän peliin sanelee aina hänelle analyysin lopputuloksen.

Eli jos Meidän peliä tai sen edustajia vastaan hyökätään jollain tavalla, on se aina jotain äärimmäisen negatiivista. Sen sijaan jos taas edistetään Meidän peliä jollain toiminnalla niin se on taas aina mitä hienointa suomalaisen kiekkoilun edistämistä ja edistyksellistä toimintaa. Mitään välimuotoahan ei ole vaan se on aina joko tai. Ihan niin kuin on USA:n pahan akseli -retoriikassa.

Näillä mietteillä on siis täysin selvää, että Sihvosen mielestä Jalosen opissa ollut Timo Lehkonen tulee pelastamaan hämeenlinnalaisen kiekkoilun. Sen sijaan KooKoon pj. Jouni Frimodig ja KooKoon johto saavat saavillisen paskaa niskaansa siitä, että erotti Meidän pelin -lähettilään Ismo Lehkosen eivätkä antaneet Kouvolassa pelin kehittyä. Tällä erottamisella he veivät KooKoolta mahdollisuuden menestykseen.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Aikoinaan olympiakevään jälkipyykkien loppuvaiheessa "analyysit" Timo Lehkosesta ja hänen katoamisestaan maajoukkueesta suoritti oppipoika Seppänen, oletettavasti siksi, että Sihvonen ja Lehkonen kuuluivat samaan HPK.n organisaation juniorimyllyyn. Voipi olla, että tosiaankin tämä on liian lähellä oleva aihe vieläkin, vaikka valmennuspestin onkin Petteri jättänyt.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Tässä on odoteltu kommentteja UL:n nettisivuille HPK:n valmentajanvaihdoksesta ja ehkä jopa KooKoon vai ovatko Lehkoset liian lähellä Petteri Sihvosta, että voisi kommentoida mitään, kun Timo uskaltautuu vihdoin päävalmentajaksi sm-liigaan ja Ismo sai kenkää Kouvolasta, lähes samana päivänä. Odottaisi jotain peukalo ylös tai alas tapaista analyysiä. Kun muut valmentajan vaihdokset on tähän saakka sm-liigan osalta ainakin kommentoitu erittäin vahvoin mielipitein, niin miksi nyt ei UL/Sihvonen esitä mielipidettään HPK:n Rindellin potkuista, kun sarjaa on pelattu jo yli 40 kierrosta. Onko järkeä vai, tässä vaiheessa kautta vaihtaa päävalmentajaa.

Katsoin Timo Lehkosen ensimmäisen pelin päävalmentajana Urholta tänään. Jään myös mielenkiinnolla odottamaan Johtavan analyysia HPK:n päävalmentajavalinnasta ja niistä pelitapamuutoksista, joista Timo Lehkonen puhui ennen peliä ja 3-1 voittoon Tapparasta päättyneen pelin jälkeen. Lehkonen kehui pelaajien noudattaneen niitä pelitavallisia asioita, joita hän pelaajilta odotti. Lehkonen sanoi, että pelit ovat parasta harjoitusta HPK:n uudelle pelitavalle. Kertokoon Johtava tarkemmin, mistä on kyse. Itse löysin loistavan esimerkin Meidän Pelin oman puolustusalueen hyökkäyksiinlähdöstä. HPK oli tappiolla 3. erässä 0-1. HPK:n hyökkääjä palautti (P) kiekon puolustaja Tuulolalle. Tuulola luisteli maalin taakse ja pysähtyi sinne (V). Tuulola syötti pakki-pakin puolustaja Porselandille, joka syötti keskustaan sentteri Piispaselle, joka syötti vasempaan laitaan laituri Laakkoselle, joka polki laidasta maalille ja tasoitti pelin 1-1 ajassa 47.00. Tulkoon tuo HPK:lle tärkeä maali kuvattua nyt täällä, koska Urhon maalikoosteet eivät lähde hyökkäysten alusta alkaen, vaan aikaisintaan Porselandin syötöstä Piispaselle. Kaksi Meidän Pelin tärkeää pelintekoa, palautus ja maalin taakse pysähtyminen, jäävät yleensä maalikoosteista pois. Sen takia on hyvä tehdä aina nuo HVP-tilastoinnit, että pelin kokonaisuus ja pelin rytmitys selviää niistä.
Jäädään odottamaan Sihvosen/Seppäsen kommentteja HPK:n valmentajavaihdosta.

Keltaiselle Jaffalle tiedoksi, että Timo Lehkosen ja Petteri Sihvosen yhteistyö HPK:n juniorivalmennuksessa jatkuu kahden B-juniorikauden jälkeen. Jarkko Savijoki valmentaa HPK:n 2001 syntyneiden ryhmää (useita pieniä joukkueita) ja Petteri on apuvalmentajana niin paljon kuin muilta kiireiltään ehtii. Lehkonen kertoi Urholla tänään, että hän siirtyy takaisin HPK:n valmennuspäälliköksi, koska pitää työstään 30 joukkueen valmennuspäällikkönä, joten yhteistyölle saattaa tulla edelleenkin jatkoa tulevina vuosina. Timo Lehkosen haastattelusta tuli selville, että kyseessä on yksi Suomen jääkiekon menestyneimmistä pelikirjavalmentajista, joka yhteistyössä Jukka Jalosen kanssa kehitti Meidän Pelin ja johti viimeiseksi työkseen ennen nyt alkanutta päävalmentajapestiä HPK:ssa Vancouverin olympiakisojen pakkien pelaamista pronssimitalimenestykseen. Siihen päättyi 9 vuotta kestänyt yhteistyö Jukka Jalosen apuvalmentajana.
 
Viimeksi muokattu:

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Timo Lehkosen haastattelusta tuli selville, että kyseessä on yksi Suomen jääkiekon menestyneimmistä pelikirjavalmentajista, joka yhteistyössä Jukka Jalosen kanssa kehitti Meidän Pelin ja johti viimeiseksi työkseen ennen nyt alkanutta päävalmentajapestiä HPK:ssa Vancouverin olympiakisojen pakkien pelaamista pronssimitalimenestykseen.
Miten tämä tuli haastattelussa esiin? Siinähän ei mitenkään edes sivuttu Lehkosen saavutuksia tahi Vancouverin olympiakisoja?
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Timo Lehkonen antoi eilen ensimmäisen näyttönsä päävalmentajana. Tällaisen rookie-valmentajan hehkuttaminen on lähinnä liikuttavaa, kun Timo Lehkonen on tähän saakka tehnyt työnsä muiden selän takana, eikä ole tietoa hänen oikeista kyvyistään tehdä tulosta vastuuhenkilönä, mutta katsellaan. Minimivaatimus on tietysti Lehkosen työn tuloksille se, että HPK välttää viimeisen sijan runkosarjasssa, koska HPK-pesti on toistaiseksi vain parin kuukauden projektihomma, ei enempää.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Timo Lehkonen antoi eilen ensimmäisen näyttönsä päävalmentajana. Tällaisen rookie-valmentajan hehkuttaminen on lähinnä liikuttavaa, kun Timo Lehkonen on tähän saakka tehnyt työnsä muiden selän takana, eikä ole tietoa hänen oikeista kyvyistään tehdä tulosta vastuuhenkilönä, mutta katsellaan. Minimivaatimus on tietysti Lehkosen työn tuloksille se, että HPK välttää viimeisen sijan runkosarjasssa, koska HPK-pesti on toistaiseksi vain parin kuukauden projektihomma, ei enempää.

Minä kehuinkin HPK:n pelin rakennetta, minkä Lehkonen oli pystynyt muuttamaan parin päivän harjoitusten jälkeen muistuttamaan sitä Meidän Peliä, minkä Lehkonen ja Jukka Jalonen yhdessä yhdeksän vuoden aikana kehittivät. Ei se HPK:n 1-1 tasoittava maali, mikä lähti hyökkääjän palautuksella puolustajalle, joka luisteli maalin taakse pysähtyen sinne ja käynnistäen ylöspäin hyökkäyksen P+V-toimintojen jälkeen. Siinä pistettiin samalla HPK:n puolustusrakenne kuntoon ja sitähän Timo Lehkonen korosti ottelun jälkeen. Tapparan maalipaikat pidettiin vähinä tiiviin viisikon puolustuspelin ansiosta. Jää nähtäväksi, mihin Lehkosen Meidän Pelin pelitavalla HPK yltää. Rautakorpi muutti hopeakauden joulutauolla pelitavan Meidän Peliksi, kun oli peluuttanut sitä ennen nopeaa pystysuunnan jääkiekkoa malliin RD ja JYP.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Minä kehuinkin HPK:n pelin rakennetta, minkä Lehkonen oli pystynyt muuttamaan parin päivän harjoitusten jälkeen muistuttamaan sitä Meidän Peliä, minkä Lehkonen ja Jukka Jalonen yhdessä yhdeksän vuoden aikana kehittivät...

Eli Timo Lehkonen on Meidän Pelin -kehittäjä Jalosen kanssa? Miksi näin pätevää kaveria ei ole tätä ennen pyydetty päävalmentajaksi? Onko hänen johtamisessaaan vikaa? Puuttuuko kunnianhimo? Mielestäni valmentajan, joka on hyvin pitkälti vastuussa Suomen maailmanmestaruudesta, pitäisi olla varsin haluttu valmentajamarkkinoilla.

Parilla harjoituksella ei muuteta pelitapaa eli eiköhän Lehkonen peluuttanut Rindellin pelitapaa. Luultavasti pelirohkeuden lisääntyminen johti pelitavan parempaa toteuttamiseen. Valmentajan vaihdos auttaa hyvin harvoin, mutta tuo joukkueeseen hetkellisen henkisen buustin, Lukko on tästä hyvä esimerkki tältä kaudelta.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Parilla harjoituksella ei muuteta pelitapaa eli eiköhän Lehkonen peluuttanut Rindellin pelitapaa. Luultavasti pelirohkeuden lisääntyminen johti pelitavan parempaa toteuttamiseen. Valmentajan vaihdos auttaa hyvin harvoin, mutta tuo joukkueeseen hetkellisen henkisen buustin, Lukko on tästä hyvä esimerkki tältä kaudelta.

Tuskin peluutti, koska hän on Timo Lehkonen eikä Harri Rindell. Jotain periaatteita on voinut pysyä samana mutta tuskin kauheasti, sillä Lehkonen itse totesi, että pelitapa tulee muuttumaan lähes täysin. Pohtihan mies jo sitäkin, että miten joukkue sitten ehtii sisäistämään hänen ajatuksensa.

Henkinen buusti on ihan selvä asia ja monesti todettu mutta jo pelkästään HPK-fanien ilo muuttuneesta pelistä on selvä signaali siitä, että nyt ei todellakaan vedetty Rindellin pelikirjalla. Kerho teki peliä keskustan kautta, paineisti voimakkaasti kiekollista vastustajaa (etenkin omalla alueella) ja ylipäätään tuntui rytmittävän peliä kohtuullisen hyvin.

Uskon, että HPK on nähdyllä jääkiekolla kuivilla ihan kirkkaasti, ja Ilves taas matkalla kohti pohjaa (jälleen kerran). Vieraspeleissä Lehkonenkin punnitaan sitten oikeasti, niissä se pelitapa ja sen toimivuus vasta tulee kunnolla esiin.

PS. Janne Laakkosen 1-1-maali oli kuin oppikirjasta mitä tulee Meidän peliin.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuskin peluutti, koska hän on Timo Lehkonen eikä Harri Rindell. Jotain periaatteita on voinut pysyä samana mutta tuskin kauheasti, sillä Lehkonen itse totesi, että pelitapa tulee muuttumaan lähes täysin. Pohtihan mies jo sitäkin, että miten joukkue sitten ehtii sisäistämään hänen ajatuksensa...

Ihan miten vaan, mutta parilla harjoituksella on mahdotonta muuttaa joukkueen pelitapaa täysin. Voidaan sopia jostain yksityiskohdista, mutta kentällisten avauspelin täydellinen muuttaminen on mahdotonta. En tiedä mitkä ovat Rindellin ja Lehkosen pelitavan erot, enkä nähnyt eilistä peliä, mutta tällä tahdilla pelattaessa täysin uuden pelitavan sisäänajo parissa harjoituksessa on mahdotonta, toistot eivät vaan riitä.

Uuden valmentajan tullessa pelaajien suoritustaso paranee (=henkinen buusti), tehdään asioita tarkemmin, esim. etäisyyden säilyy, ajotukset ovat parempia, pelitapaa noudatetaan paremmin jne.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Keltaiselle Jaffalle tiedoksi, että Timo Lehkosen ja Petteri Sihvosen yhteistyö HPK:n juniorivalmennuksessa jatkuu kahden B-juniorikauden jälkeen. Jarkko Savijoki valmentaa HPK:n 2001 syntyneiden ryhmää (useita pieniä joukkueita) ja Petteri on apuvalmentajana niin paljon kuin muilta kiireiltään ehtii. Lehkonen kertoi Urholla tänään, että hän siirtyy takaisin HPK:n valmennuspäälliköksi, koska pitää työstään 30 joukkueen valmennuspäällikkönä, joten yhteistyölle saattaa tulla edelleenkin jatkoa tulevina vuosina.

Hyvä tietää. Itse ainakin tuolta pohjalta kyseenalaistaisin kaiken, minkä nimenomaan Petteri Sihvonen tulee kirjoittamaan Lehkosen onnistumisista. En vain pidä uskottavana sitä, kun toimittaja kehuu/haukkuu työkaveriaan/pomoaan. Tämä jääviyshomma pätee sitten kaikkiin samankaltaisessa tilanteessa toimiviin toimittajiin, ei pelkästään Sihvoseen.

Ilkeä sana tällaiselle toiminnalle olisi korruptio, eli nyt puhutaan aika vakavasta jutusta, jos Petteri jotain siihen suuntaan epäilyttävää kirjoittaisi Lehkosesta.

Jos kumminkin hän jotain kirjoittaa, niin jääviys pitää vähintäänkin tulla mainituksi tekstissä. Tämä ei ole hyökkäys (Petteri ei ole kirjoittanut vielä mitään), vaan tämä on ystävällinen varoituksen sananen.
 
Viimeksi muokattu:

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Hyvä tietää. Itse ainakin tuolta pohjalta kyseenalaistaisin kaiken, minkä nimenomaan Petteri Sihvonen tulee kirjoittamaan Lehkosen onnistumisista. En vain pidä uskottavana sitä, kun toimittaja kehuu/haukkuu työkaveriaan/pomoaan. Tämä jääviyshomma pätee sitten kaikkiin samankaltaisessa tilanteessa toimiviin toimittajiin, ei pelkästään Sihvoseen.

Timo Lehkonen ja Petteri Sihvonen kävivät kovaa sanasotaa Hämeenlinnan paikallislehtien kolumneissaan viime keväänä. Lehkonen kirjoitti omassa lehdessään arvostelevasti kynä-Petterien kirjoitteluista ja Sihvonen vastasi seuraavan kolumninsa omassa paikallislehdessään kynä-Timon kirjoitteluun. Asiat riitelivät, mutta miehet jatkoivat yhteistoimintaa HPK:n juniorivalmennuksessa. Tällä kaudella HPK on saanut juniorivalmentajaltaan Sihvoselta kovaa kritiikkiä paikallislehdesä. Luulisin, että kirjoittamisen linja pysyy sen mukaisena, miltä HPK:n peli näyttää jatkossa Lehkosen alaisuudessa.

Tosifani, HPK:lla on vuosien perinteet Meidän Pelin pelaamiselle ja Timo Lehkosella on selkäytimessä Meidän Pelin pelikirja. Vaikka johtavista pelaajista ei ole jäljellä Rautakorven hopeajoukkueesta kuin Tuulola, Laamanen, Laakkonen ja Kolehmainen, niin yllättävän nopeasti Meidän Pelin elementtejä näkyi jo eilisessä pelissä. Lehkonen puolustajien valmentajana ja peluuttajana HPK:ssa ja maajoukkueissa Jukka Jalosen aikana pisti nyt ensi hätään puolustuspeliä Meidän Pelin kuosiin, mutta kyllä siellä jo eilen nähtiin jonkin verran Meidän Pelin palautuksia ja viivelähtöjä, olipa siellä viisi pakki-pakki-pakki hidastuslähtöäkin. Seurataan tilannetta. Pelit näyttävät sen suunnan, mihin Lehkosen pelitapa kehittyy ja sen, pärjääkö HPK sillä jatkossa SM-liigan tiukoissa taisteluissa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Lehkonen puolustajien valmentajana ja peluuttajana HPK:ssa ja maajoukkueissa Jukka Jalosen aikana pisti nyt ensi hätään puolustuspeliä Meidän Pelin kuosiin, mutta kyllä siellä jo eilen nähtiin jonkin verran Meidän Pelin palautuksia ja viivelähtöjä, olipa siellä viisi pakki-pakki-pakki hidastuslähtöäkin. Seurataan tilannetta. Pelit näyttävät sen suunnan, mihin Lehkosen pelitapa kehittyy ja sen, pärjääkö HPK sillä jatkossa SM-liigan tiukoissa taisteluissa.

En epäile tätä, puutuin vain sinulle tyypillisiin kärjistyksiin.

Lehkonen varmasti pyrkii muuttamaan peliä omaan suuntaansa ja muutama pelaaja varmasti pystyy näitä elementtejä selkärangastaan toteuttamaankin. Joukkueen pelitavan muuttaminen kuitenkin vaatii paljon toistoja, ei muutamaa palauttavaa treeniä. Maajoukkuetauon jälkeen voidaan puhua Lehkosen pelitavasta, kun joukkue on ehtinyt harjoittelemaan kunnolla.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
En epäile tätä, puutuin vain sinulle tyypillisiin kärjistyksiin.

Tämä on taas näitä sinun heittojasi, kun et tustustu kirjoituksiin alkuun juuri lainkaan, vaan heität tunteella arviosi niistä. Minä kirjoitin alun perin, että HPK:n peli MUISTUTTI Meidän Peliä jo parin päivän harjoitusten jälkeen. Mikä siinä on tyypillistä kärjistystä? Seurataan nyt HPK:n pelin kehittymistä, mistä Lehkonenkin puhui eilen. Pelikirja menee uusiksi Rindellin ajoista, mikä on aivan luonnollistakin, onhan kyseessä kaksi kokenutta valmentajaa.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Tämä on taas näitä sinun heittojasi, kun et tustustu kirjoituksiin alkuun juuri lainkaan, vaan heität tunteella arviosi niistä. Minä kirjoitin alun perin, että HPK:n peli MUISTUTTI Meidän Peliä jo parin päivän harjoitusten jälkeen.
Sinä kirjoitit uima-altaallisen paskaa myös Lehkosen haastattelusta, joten hiukan ristiriitaiselta tuntuu että sinä täällä kritisoit muiden kirjoituksia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös