Ilveksestä…
Rohkeat joukkueet voittavat pelejä ja pelkääjät häviävät, ja tällä hetkellä jääkiekko on sellaista, että kiekkoa kannattaa opetella pitämään omalla joukkueella ja pyrkiä hyökkäämään koko viisikolla. Minä en ymmärrä miksi Ilves pelaa noin kuin se pelaa, joku ei luota joukkueen pelaajiin tai sitten taustalla ovat muut syyt mutta nyt hukataan kaikki se potentiaali mitä joukkueen pakeillakin olisi.
Vaikka nyt en olekaan Ilveksen pelityylin kannattaja sinällään, niin on tuossa logiikka, ja ainakaan rohkeuden puutteesta peliä ei voi syyttää. Rohkeus osoitetaan vaan vähän eri tavalla, kuin kiekottelemalla omassa päässä. Ilveksen pelillinen rohkeus lähtee yksilön rohkeudesta tehdä ratkaisuja kiekon kanssa hyökkäyspäässä ja rohkea kolmella pelaajalla suoritetusta aggressiivisesta karvaamisesta. Ilves siis kanustaa olemaan rohkea kiekon kanssa.. vastustajan päädyssä.
Pelitavan ideana on pelata kiekko aina mahd. nopeasti omalta alueelta pois (kuten Masi Sihvosen esimerkissä, sinänsä ok esimerkki, vaikkakin parempiakin olisi löytynyt), jonka ideana on siis päästä pelaaman mahdollisemman paljon vastustajan alueella.
Omissa ei haluta (Hiitelän omin sanoin) ”koska meidän jätkät ei pärjää laitapainissa” (Share Ilveksen vieraana).
Tuo juuri kuulostaakin täysin käsittämättömältä perustelulta pelata noin. Minusta siellä on kuitenkin kiekollisesti hyviä pakkeja enkä oikein keksi miten esimerkiksi paluttaminen tai viivelähtöjen lisääminen pakottaisi joukkueen painimaan omissa. Kerrassaan hämmentävää.
No puolustuskalusta katsomolla minäkin peluuttaisin palauttaen, mutta Ilveksen heiveröinen, mutta nopea hyökkäyskalusto, joka on keskimäärästä parempaa kiekonkäsittelyltään, halutaan hyödyntää niin, että pelaajilla on virtaa ja energiaa tehdä rohkeita peliliikkeitä vastustajan alueella.
Pullonkaulana on ollut sinne pääseminen niin, että kiekko on omassa hallussa, mutta tämä on parantuneen luisteluherkkyyden myötä (Karjalaturnauksen jälkeen) llisääntynty ja viimekautista nopeudella dominointia on nähty jälleen.
Tähänkin olisi mukava saada valmennusjohdolta lisävalaistusta, miksi kummassa joukkue pelaa näin? Jos joukkueen vahvuus on luistelunopeus ja yleensäkin hyökkäyspäässä pelaaminen niin eikö se silloin olisi teoriassa järkevintä juuri pyrkiä rintamana ylös ja hyvällä rakenteella alueelle? Silloin siihen tarvittaisiin viivelähtöjä niitä kertoja varten kun ei päästä avaamaan nopeaa tai puolinopeaa.
Näinhän minäkin sen näkisin, mutta logiikka on Ilveksessä selvästi erilainen. Siinä pelataan eri logiikalla kuin kiekollisessa pelissä. Eli kun kiekollinen joukkue katso puolustamisen lähtevän siitä, että niin kauan kun kiekko on meillä, se ei ole meidän maalissa, lähtee Ilvesläinen pelitapa sitä, että niin kauan kun kiekko ei ole meidän alueella se ei ole meidän maalissa.
No, nyt alkavat ne hetket kun liigassa ruvetaan tosissaan katsomaan kuka on kuka ja myös pelikirjat mitataan tosissaan vasta kevään tasokkaammissa ja panoksellisemmissa peleissä. Silloin vasta näemme miten Ilves pärjää ja kuka lopulta oli oikeassa (Sihvonen vai Hiitelä/Helminen).
Ei Ilveksen pelitapa voi tuoda menestystä hyvin organisoitua kiekkokontrollijoukkuetta vastaan ilman, että pelaajat olisivat parempia maalintekijöitä. Eli laukaisujen laadun olleessa heikko, ei maalipaikkojen hyödyntämisprosentti ole tarpeeksi suuri. Ilveksen pelitapa tuottaa paljon maalipaikkoja toimiessaan, mutta ne ovat kaikki erilasia, niissä ei ole kontrolloidun hyökkäyksen tuomaa toistoa ja sitä kautta rutiinia. Vaan jokaiseen maalitilanteeseen pääseminen on jokseenkin erilainen ja suomalaisten laukaisulaadulla näistä ei tehdä tarpeeksi maaleja. Jaloslaisessa kiekossa on hyvää se, että hyökkäystapahtumat toistuvat samantapaisena ottelusta toiseen joka johtaa siihen, että edellisien hyökkäyksen/ottelun virheitä voi aina oppia uutta. Ilveksen virtuoosimaiseen hyökkäyssapluunaan tämmöistä toisto-ominaisuutta ei kuulu.
Mutta maalipaikkojen määrä riittäisi menestykseen, jos joka jätkä olisi jäätävä viimeistelijä, mutta perisuomalaiseen tapaan, se kiekko napsahtaa yleensä logoon..
Ilves yllätti viime kaudella mutta oli siltikin vasta kymmenes runkosarjassa. Nyt sen joukkue vahvistui paperilla ja siltikin pelin taso suorastaan syöksyi alkukaudesta vaikka periaatteessa joukkueen piti pelata sitä samaa hyväksi havaittua peliään. Kummallinen yhtälö tosiaan.
Luisteluvauhti oli heikko kauden alussa. Syytä en tiedä, mutta ainahan se katse valmennukseen kääntyy. Nopeusominaisuuksien ollessa heikko, tai samaa tasoa kuin vastustajalla, ei pelitavalla ollut toivoakaan menestyä. Se sama ongelma puskee heti esiin, jos väsy alkaa painaa esim otteluruuhkassa. Pelitapa vaatii nopeampaa jalkaa kuin kaverilla, ja jos tätä ei ole, se on siinä.