Ja kas, kiekko pysyy oman joukkueen hallussa, kun ei ole vaikeita haltuunottoja eikä vaikeita syöttöjä. Sehän on koko kiekkokontrollin idea. Pitää kiekko omalla joukkueella mahdollisemman pitkään, eli mahdollisimman pienillä mahdollisuuksilla menettää se, eli mahdollisimman helpoilla syöttö ja syötön vastaanottotilanteilla. Kiekonmenetysriskien minimoimisella, eli ei koiteta heittää kiekkoa pystyyn keskialueen yli… Paineen alla se toki takroitaa korivenvälistä täkreä elementtiä kiekossa.. itseluottamusta (ja sitä synnyttää parhaiten kiekkokontorllipeli, koska saat pidellä kiekkoa, alat luottamaan että siinä se pysyy ja tottelee tahtoa).
Eli heikommallakin pelaajamateriaalilla voidaan hyvällä joukkueharjoittelulla päästä tilanteeseen, jossa tällä pelitavalla voitat kiekkotaitavammista yksilöistä koostuneen joukkueen.
Niin mutta sinun täytyy nyt perustella tuo väitteesi, ettei synny vaikeita haltuunottoja eikä syöttöjä. Olet ihan oikeassa siinä, että tiivis viisikko ja lyhyet etäisyydet helpottavat syöttämistä ja hyökkäämistä mutta ei se nyt ihan noin auvoista ole mitä sinä väität. Lyhytsyöttöpeli/kiekottelu vaatii nimenomaan sitä, että kiekkoa pystytään pelaamaan myös tiukkoihin väleihin ja monipuolisesti, koska vaatimuksena on, että peli virtaa koko ajan.
Mitä sitten tulee kiekkokontrolliin noin ajatuksena, niin siinähän nimenomaan otetaan se riski, että kiekko voidaan menettää, mutta se on otettava jos sitä halutaan hallita. Perinteinen pystysuunnan kiekko lähtee taas siitä, että on käännettävä nopeasti ylös koko ajan, mikä tarkoittaa väistämättä sitä, että tiukoissa paikoissa se heitetään riskittömästi vain pois.
Viimeinen kappale kuvaa taas organisointia, eikä teknisiä vaatimuksia, vaikka sinällään ihan asiaa onkin.
Kuten ” St_Patrick #16” totesi, Bykovin 2007/8 Venäjän pelityyli vaati nimenomaan erittäin kovan henkilökohtaisen taitotason. Tuolla pelityylillä heikomman taitotason joukkue olisi menettänyt kiekot aina keskialueella… Ja samasta syystä pystysuunnan kiekon joukkueet tuppaavat sen menettämään viimeistään päädyssä, ellei sitten luisteluvauhtiero ole huomattava.
Tästä johtune pystysuunnan joukkueiden menestys ei ole viimeaikoina päätä huimannut. Koska yhdelläkään joukkueella ei ole ollut sellaista materiaaliylivoimaa sarjojen sisällä, jolla vois kompensoida hyvin opetellun tiiviinä viisikkona pelaamisen. Jos kootaan pystysuunnan joukkue, sen tulisi olla taitava, nopea ja vahva.
Olen samaa mieltä, että Venäjän peli ei olisi onnistunut kenties miltään muulta maailman joukkueelta, ainakaan kyseisenä vuonna. Pelissähän käytettiin paljon myös yleensä totaalisen kiellettyjä pitkiä poikittaissyöttöjä keskialueella mutta valtavan taitoarsenaalin turvin Venäjä pystyi vaihtamaan puolta jopa kovassa vauhdissa.
Näen itse asian kuitenkin niin, että se oli enemmän juuri tuo Venäjän hyvyyttä kuin yleisellä tasolla pystysuunnan jääkiekon teknisiä vaatimuksia. Tuohon Venäjän peliin ei todella pysty kukaan pelaaja joka ei ole muuta kuin loistava kiekon kanssa. Parempi esimerkki on kenties viime vuosien USA joka ei ole niin taitava kuin tuo Bykovin Venäjä mutta pelaa pystyyn. Minä en silti pysty ostamaan sitä ajatusta, että vaikkapa nyt Leijonien pelitapa olisi teknisesti helpompi kuin USA:n vastaava, melkeinpä juuri päinvastoin.
Muistetaan se, että kiekkokontrolli on muutakin kuin lyhytsyöttöpelaamista eli siinä on kaikki elementit mukana, kun pystysuunnan jääkiekosta puuttuvat esimerkiksi pitkät syöttöketjut. Toki nopeaa pystysuunnan kiekkoa voi pelata myös lyhyillä syötöillä, mutta kuten jo totesit niin tästä ei nyt ole kyse.
Kiekkokontrollipelaajat ovat hieman erityyppisiä ja useasti teknisesti taitavampia, ns. näprääjiä, mutta siihen on ihan selvät syynsä. Ville Leino ja Pavel Datsjuk ovat ehkä ne täydelliset esimerkit, mutta sitten löytyy mm. Henrik Zetterberg joka on luistelutyyliltään enemmän "rushaaja" mutta silti pystyy huikeaan kiekkokontrolliin. Päävaatimus on kuitenkin erittäin hyvä tekninen osaaminen luistelussa ja kiekonkäsittelyssä, sekä urheilullinen ja liikkuva kroppa plus vielä hyvä peliäly.
Ilves on koittanut kompensoida voimanpuutetta niin,, että on koitettu pelata pystyyn niin, että syöttö jäisi lyhyeksi. Eli pelaajia lähtee samalta kaistalta, ja kun ensimmäinen kiekon saanut roiskaisee sen laidan kautta eteenpäin, on toinen saman kaistan pelaaja ottamassa sitä heti haltuunsa roiskastaakseen laidankautta taas eteenpäin jossa kolmas saman kaistan mies tavoittaa kiekon, ja näin ollaan hyökkäysalueella kiekon kanssa tekemässä maagisia temppuja.. teoriassa…
Tästä tuli mieleen ensimmäisenä Juhani Tamminen vuoden 1997 MM-kotikisojen studiossa näyttämässä Suomen kansalle mitä Leijonat tekee väärin. Korostan vielä, että vuosi oli 1997. Siinä Suomen hyökkääjät olivat peräkkäin samalla kaistalla...
PS. Minun mielestäni Marko Anttila ei vieläkään osaa syöttää, eikä lukea peliä tarpeeksi eteenpäin pelatakseen hyvää kiekkokontrolliin perustuvaa jääkiekkoa.