Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 864 598
  • 13 133

Fordél

Jäsen
Se on ihan se ja sama voiko sillä voittaa, kun fakta on se, ettei sillä ole esimerkiksi viime kaudella voitettu mitään.

Tämä ei ole kyllä fakta jos ja kun asiassa huomioidaan myös Mestis, joka on voitettu kaksi kertaa putkeen nopealla pystysuunnan kiekolla. Mielestäni näitäkin esimerkkejä on hyvä tuoda esiin, jotta keskustelu ei mene liian yksipuoliseksi.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Dufva sanoi Venäjän turnauksen yhteydessä, että riistämällä on tänä päivänä erittäin vaikea hankkia maalipaikkoja eli kiekkoa on pidettävä. Vielä kymmenisen vuotta sitten Westerlundin tilastoinnin mukaan karvauksen seurauksena tapahtuva riisto loi maalipaikan kolme kertaa useammin kuin suorahyökkäys. Tämä kehitys johtuu käsittääkseni pelaajien kehitymisestä eli kaukalossa on entistä parempia pelaajia ja vähemmän virheitä.

Evoluutio vie jääkiekkoa entistä enemmän pelaajien peliksi. Pelaajan pitää osata tehdä tilanteessa oikea ratkaisu, pelikirja ei ole ehdoton vaan enemmänkin ratkaisumalleja tarjoava.

Riistoja voi tehdä muuallakin kuin hyökkäyspäässä. Mielestäni pelaajat eivät kyllä ole parantuneet (ainakaan SM-Liigassa) yhtään mihinkään noista 90-luvun lopun Westerlundin peli-analyysin kulta-ajoista, mutta peli on muuttunut ja nykyään osataan noita tianteita ehkä puolustaa paremmin, en tiedä.

Jääkiekko on aina ollut ja tulee aina olemaan pelaajien peli, sitä ei muuta evouutio eikä pelikirja eikä edes Petteri Sihvonen.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ilveksestä…

Rohkeat joukkueet voittavat pelejä ja pelkääjät häviävät, ja tällä hetkellä jääkiekko on sellaista, että kiekkoa kannattaa opetella pitämään omalla joukkueella ja pyrkiä hyökkäämään koko viisikolla. Minä en ymmärrä miksi Ilves pelaa noin kuin se pelaa, joku ei luota joukkueen pelaajiin tai sitten taustalla ovat muut syyt mutta nyt hukataan kaikki se potentiaali mitä joukkueen pakeillakin olisi.

Vaikka nyt en olekaan Ilveksen pelityylin kannattaja sinällään, niin on tuossa logiikka, ja ainakaan rohkeuden puutteesta peliä ei voi syyttää. Rohkeus osoitetaan vaan vähän eri tavalla, kuin kiekottelemalla omassa päässä. Ilveksen pelillinen rohkeus lähtee yksilön rohkeudesta tehdä ratkaisuja kiekon kanssa hyökkäyspäässä ja rohkea kolmella pelaajalla suoritetusta aggressiivisesta karvaamisesta. Ilves siis kanustaa olemaan rohkea kiekon kanssa.. vastustajan päädyssä.

Pelitavan ideana on pelata kiekko aina mahd. nopeasti omalta alueelta pois (kuten Masi Sihvosen esimerkissä, sinänsä ok esimerkki, vaikkakin parempiakin olisi löytynyt), jonka ideana on siis päästä pelaaman mahdollisemman paljon vastustajan alueella.

Omissa ei haluta (Hiitelän omin sanoin) ”koska meidän jätkät ei pärjää laitapainissa” (Share Ilveksen vieraana).

Tuo juuri kuulostaakin täysin käsittämättömältä perustelulta pelata noin. Minusta siellä on kuitenkin kiekollisesti hyviä pakkeja enkä oikein keksi miten esimerkiksi paluttaminen tai viivelähtöjen lisääminen pakottaisi joukkueen painimaan omissa. Kerrassaan hämmentävää.

No puolustuskalusta katsomolla minäkin peluuttaisin palauttaen, mutta Ilveksen heiveröinen, mutta nopea hyökkäyskalusto, joka on keskimäärästä parempaa kiekonkäsittelyltään, halutaan hyödyntää niin, että pelaajilla on virtaa ja energiaa tehdä rohkeita peliliikkeitä vastustajan alueella.

Pullonkaulana on ollut sinne pääseminen niin, että kiekko on omassa hallussa, mutta tämä on parantuneen luisteluherkkyyden myötä (Karjalaturnauksen jälkeen) llisääntynty ja viimekautista nopeudella dominointia on nähty jälleen.

Tähänkin olisi mukava saada valmennusjohdolta lisävalaistusta, miksi kummassa joukkue pelaa näin? Jos joukkueen vahvuus on luistelunopeus ja yleensäkin hyökkäyspäässä pelaaminen niin eikö se silloin olisi teoriassa järkevintä juuri pyrkiä rintamana ylös ja hyvällä rakenteella alueelle? Silloin siihen tarvittaisiin viivelähtöjä niitä kertoja varten kun ei päästä avaamaan nopeaa tai puolinopeaa.

Näinhän minäkin sen näkisin, mutta logiikka on Ilveksessä selvästi erilainen. Siinä pelataan eri logiikalla kuin kiekollisessa pelissä. Eli kun kiekollinen joukkue katso puolustamisen lähtevän siitä, että niin kauan kun kiekko on meillä, se ei ole meidän maalissa, lähtee Ilvesläinen pelitapa sitä, että niin kauan kun kiekko ei ole meidän alueella se ei ole meidän maalissa.

No, nyt alkavat ne hetket kun liigassa ruvetaan tosissaan katsomaan kuka on kuka ja myös pelikirjat mitataan tosissaan vasta kevään tasokkaammissa ja panoksellisemmissa peleissä. Silloin vasta näemme miten Ilves pärjää ja kuka lopulta oli oikeassa (Sihvonen vai Hiitelä/Helminen).

Ei Ilveksen pelitapa voi tuoda menestystä hyvin organisoitua kiekkokontrollijoukkuetta vastaan ilman, että pelaajat olisivat parempia maalintekijöitä. Eli laukaisujen laadun olleessa heikko, ei maalipaikkojen hyödyntämisprosentti ole tarpeeksi suuri. Ilveksen pelitapa tuottaa paljon maalipaikkoja toimiessaan, mutta ne ovat kaikki erilasia, niissä ei ole kontrolloidun hyökkäyksen tuomaa toistoa ja sitä kautta rutiinia. Vaan jokaiseen maalitilanteeseen pääseminen on jokseenkin erilainen ja suomalaisten laukaisulaadulla näistä ei tehdä tarpeeksi maaleja. Jaloslaisessa kiekossa on hyvää se, että hyökkäystapahtumat toistuvat samantapaisena ottelusta toiseen joka johtaa siihen, että edellisien hyökkäyksen/ottelun virheitä voi aina oppia uutta. Ilveksen virtuoosimaiseen hyökkäyssapluunaan tämmöistä toisto-ominaisuutta ei kuulu.

Mutta maalipaikkojen määrä riittäisi menestykseen, jos joka jätkä olisi jäätävä viimeistelijä, mutta perisuomalaiseen tapaan, se kiekko napsahtaa yleensä logoon..

Ilves yllätti viime kaudella mutta oli siltikin vasta kymmenes runkosarjassa. Nyt sen joukkue vahvistui paperilla ja siltikin pelin taso suorastaan syöksyi alkukaudesta vaikka periaatteessa joukkueen piti pelata sitä samaa hyväksi havaittua peliään. Kummallinen yhtälö tosiaan.

Luisteluvauhti oli heikko kauden alussa. Syytä en tiedä, mutta ainahan se katse valmennukseen kääntyy. Nopeusominaisuuksien ollessa heikko, tai samaa tasoa kuin vastustajalla, ei pelitavalla ollut toivoakaan menestyä. Se sama ongelma puskee heti esiin, jos väsy alkaa painaa esim otteluruuhkassa. Pelitapa vaatii nopeampaa jalkaa kuin kaverilla, ja jos tätä ei ole, se on siinä.
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Riistoja voi tehdä muuallakin kuin hyökkäyspäässä. Mielestäni pelaajat eivät kyllä ole parantuneet (ainakaan SM-Liigassa) yhtään mihinkään noista 90-luvun lopun Westerlundin peli-analyysin kulta-ajoista, mutta peli on muuttunut ja nykyään osataan noita tianteita ehkä puolustaa paremmin, en tiedä.

Jääkiekko on aina ollut ja tulee aina olemaan pelaajien peli, sitä ei muuta evouutio eikä pelikirja eikä edes Petteri Sihvonen.

Kaikki testitulokset ovat parantuneet noista ajoista, mikä viittaisi pelaajien kehittymiseen. Suomen jääkiekossa oli jakso, jolloin pelaajista pyrittiin tekemään robotteja, jalat, jalat jne. Nämä pelaajat tekivät sen minkä valmentaja pyysi, fyysisesti heikommat pelin ymmärtäjät putosivat pois. Nyt ollaan siirrytty aikaan, jolloin pelin ymmärtäminen on tärkeintä, pitää osata tehdä oikeita ratkaisuja oikeassa paikassa.

Ässien joukkueessa hyvä esimerkki on Mika Niemi, taiteilija, jota harjoittelu ei kovinkaan paljon kiinnosta, jonka luistelu on hassun ja naurettavan välimaastossa, mutta joka ymmärtää peliä loistavasti. 2000-luvun alussa Mika Niemi olisi pudotettu viimeistään b-junnuissa pois, koska hän ei olisi ehtinyt karvaamaan pelikirjan mukaisesti.

Sihvosen hellimä ajatus tiukasta pelikirjasta on murenemassa, peli siirtyy entistä voimakkaammin älykkäiden pelaajien käsiin. Karrikoituna Matikaisen on turha neuvoa Mi Granlundia, hän tietää mitä tehdä ja kertoo sen kentälliselleen.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
. Vielä kymmenisen vuotta sitten Westerlundin tilastoinnin mukaan karvauksen seurauksena tapahtuva riisto loi maalipaikan kolme kertaa useammin kuin suorahyökkäys.

Riistot olivat tuolloin helpompia, koska mailapeliä sallittiin enemmän. Tosin sanoen elettiin ”kahvakiekon” aikakautta.

Liigan 1113 pelitilannemaalista 300 on tehty suorista hyökkäyksistä ja vain 115 riistosta vastustajan päädyssä. Enemmän maaleja syntyy myös kulmapelin/painostuksen jälkeen (230) ja YV:llä (300), joten Westerlundin tilasto jäi nollatoleranssin jalkoihin.

Eli jos maalinsyntytapatilastoa katsoo, niin hyökkäys kannattaa päättää maalilaukaukseen välittömästi siniviivan ylityksen jälkeen, ja jos tämä ei mene maaliin, alkaa rakentaa maalipaikkaa kulmapelillä tai kalastaa tällä kiekon pitämisellä vastustajan päädyssä jäähy. Jos eka laukaus siis tulee reboundina tai menee ohi mutta sadaan omaan haltuun, sitä ei kannata yrittää heti syöttää uudestaan maalipaikkaan, sillä tällä tavoin maaleja on syntynyt vain 48kpl
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Tämä ei ole kyllä fakta jos ja kun asiassa huomioidaan myös Mestis, joka on voitettu kaksi kertaa putkeen nopealla pystysuunnan kiekolla. Mielestäni näitäkin esimerkkejä on hyvä tuoda esiin, jotta keskustelu ei mene liian yksipuoliseksi.

Mestis ei kai ole SM-Liiga? Ja erona näillä sarjoilla on pelaajien taso, joka ei Mestiksessä kyllä päätä huimaa, en ihmettele yhtään jos siellä voitetaankin puhtaalla pystysuunnan lätkällä. Mestis on paikka jossa tulevaisuuden koutsit käyvät harjoittelemassa hommia ja pelitapoja ja varmasti aikanaan ottavat vaikutteita myös huippusarjoista.

Mazza kirjoitti:
Jos puhutaan SM-liigasta niin tosiaan sitä voi voittaa vain yhdenlaisella pelikirjalla kerrallaan. JYP:n mestaruudesta on aikaa keväällä vasta kolme vuotta joten aika hiljattain on todistettu että suoraviivaisella ja nopealla pelin kääntämisellä voidaan Kanada-malja voittaa. Jos taas ajatellaan niin että se tapa millä hallitseva mestari pelaa on ainoa ja oikea niin tällainen keskusteleminen ylipäätään on ihan turhaa.

Kolme vuotta ei ole hiljattain vaan se on ikuisuus, koska peli muuttuu jo yhdessä kaudessa radikaalisti ja kaikki valmentajat sekä pelaajat kehittyvät taktisesti. Taas kerran, kukaan ei ole sitä kiistänytkään, vaan on todistettu lähinnä se, että kolmeen vuoteen sillä ei ole saanut kuin lämpimän henkäyksen.

Mazza kirjoitti:
Kun puhutaan karkeasti pystysuunnan jääkiekko vs. kiekkokontrollijääkiekko, niin verrataanko nyt pelkästään joukkueiden hyökkäyksiin lähtöjä vai sisältyykö siihen myös se miten vastustajan siniviivan jälkeen pelataan? Miksei nopeasti peliä kääntävä joukkue pystyisi pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä yhtälailla kuin hitaammin pelaava joukkue siinä vaiheessa kun kiekko on saatu syvälle vastustajan päätyyn?

Hyökkäyksiinlähtöjä on pakko verrata, koska siinä tulee pelitapojen ja peli-ideologioiden keskeinen ero. Toisessa on kaksi rytmiä ja toisessa neljä tai jopa viisi, joten ymmärrätkö missä tulee ensimmäinen ero? Pitkiä hyökkäyksiä voi toki tehdä mutta nyt unohdat välistä keskialueen ja sen miten se pitää ylittää jotta päästään pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä.

Ja kaikista tärkein on miettiä se, miten sitä päästään tekemään systemaattisesti. Pystysuunnan joukkueet luopuvat kiekosta herkemmin ja peli on vähemmän ennalta-arvattavaa.

Mazza kirjoitti:
Olen ymmärtänyt niin että JYP kaatui kaksi kertaa peräkkäin siihen, ettei joukkueella ollut kunnollista hyökkäyspelisuunnitelmaa vaan pelaaminen oli liian staattista jonka vastustajat yksinkertaisesti puolustivat pois. Tähän vaikutti erittäin suurelta osin Immosen menettäminen, mies oli Dufvalle korvaamaton eikä häntä paikata millään pelitavallisella muutoksella. Käytettävissä olevilla pelaajilla on niin suuri merkitys valmentajan ja pelitavan menestyksellisyydelle että joskus tuntuu että tämä pelikirjakeskustelu ottaa liian ison roolin kun pohditaan joukkueiden voimasuhteita ja menestyksen syitä.

Ei nyt taas mennä siihen pelaajamateriaali vs. pelikirja-diipadaapaan, toivoin, että se olisi jo loppuunkäsitelty. Immosen menettäminen oli korvaamatonta, kyllä, mutta yhtä lailla joukkue porskutti menemään ilman Immosta runkosarjassa. Playoffeissa tuli ennen kaikkea taktinen turpiinotto kahdesti putkeen.

Ja pelaaminen toden totta oli staattista, johtuen juuri siitä, että vastustajat veivät ne aseet pois. JYPin ei annettu pitää tempoa, koska kiekko oli itsellä, JYP yritti luistella matkaa kiinni karvatessaan jolloin alta tultiin helposti pois ja kun vielä lisätään se, ettei JYPillä ollut olemassa hitaita lähtöjä niin sen peli meni täysin siihen, että se hakkasi päätä seinään.

Mazza kirjoitti:
Olen aika varma kuitenkin siitä että pian tulee taas sellainen vaihe jossa joku alkaa menestyä nopeammalla pelaamisella ja oman alueen kiekottelun merkitys ja suosio taas vuorostaan vähenee. Näinhän pelitavalliset trendit jääkiekossa aina ovat vaihdelleet joten miksi se loppuisi nyt?

Onko joku väittänyt, että se loppuu? Itse veikkaan, että peli "hidastuu" entisestään, ts. siihen tulee järkeä enemmän. Tuohon tapaan mitä Mike Bossy jo esitti.

Mazza kirjoitti:
Sidney Crosby on aika hyvä esimerkki loistavasta pystysuunnan pelaajasta. Kiekko omalla alueella tai keskialueella syötöstä haltuun ja täydellä vauhdilla kohti vastustajan maalia. Kun löytyy myös ylivertaista kiekollista taitoa, niin mies on aika mahdoton pysäytettävä parhaimmillaan.

Minusta tuossa kuvaillaan täydellinen kiekkokontrollisentteri :)
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Ässien joukkueessa hyvä esimerkki on Mika Niemi, taiteilija, jota harjoittelu ei kovinkaan paljon kiinnosta, jonka luistelu on hassun ja naurettavan välimaastossa, mutta joka ymmärtää peliä loistavasti. 2000-luvun alussa Mika Niemi olisi pudotettu viimeistään b-junnuissa pois, koska hän ei olisi ehtinyt karvaamaan pelikirjan mukaisesti.

Totta, Mika Niemi olisi ollut valovuosien päässä liigapaikasta 2000-luvun alussa. Ja minä väitän, että tuohon aikaan niitä parempia pelinlukijoitakin oli pilvin pimein jopa SM-Liigassa. Jos ne samat pelaajat pelaisivat nyt SM-Liigassa tätä nykykiekkoa niin Mika Niemi olisi edelleen yhtä kaukana pelipaikasta.

Sihvosen hellimä ajatus tiukasta pelikirjasta on murenemassa, peli siirtyy entistä voimakkaammin älykkäiden pelaajien käsiin. Karrikoituna Matikaisen on turha neuvoa Mi Granlundia, hän tietää mitä tehdä ja kertoo sen kentälliselleen.

Tiukkaa pelikirjaa helli Jukka Rautakorpi vuosina 1999-2003 ja tavallaan myös Risto Dufva JYPissä. Sihvosen moderni peli ja varsinkin nyt esille tuoma Meidän peli on päiväkotilasten pelikirja siihen kuriin verrattuna. Jos joku olisi kuunnellut Jukka Jalosta silloin aiemmin 2000-luvulla niin tietäisi miksi hän uskoo tähän tiettyy pelityyliin. Siinähän peli on nimenomaan pelaajilla mutta kuitenkin se on pitkälle organisoitua. Pihahöntsyjen aika sen sijaan taitaa liigatasolla olla ohi.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Eli jos maalinsyntytapatilastoa katsoo, niin hyökkäys kannattaa päättää maalilaukaukseen välittömästi siniviivan ylityksen jälkeen, ja jos tämä ei mene maaliin, alkaa rakentaa maalipaikkaa kulmapelillä tai kalastaa tällä kiekon pitämisellä vastustajan päädyssä jäähy. Jos eka laukaus siis tulee reboundina tai menee ohi mutta sadaan omaan haltuun, sitä ei kannata yrittää heti syöttää uudestaan maalipaikkaan, sillä tällä tavoin maaleja on syntynyt vain 48kpl

Lasketaanko se riistoksi jos voittaa laukausen jälkeen kiekon kulmassa vastustajalta hyvän rakenteen ansiosta?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mestis ei kai ole SM-Liiga? Ja erona näillä sarjoilla on pelaajien taso, joka ei Mestiksessä kyllä päätä huimaa, en ihmettele yhtään jos siellä voitetaankin puhtaalla pystysuunnan lätkällä. Mestis on paikka jossa tulevaisuuden koutsit käyvät harjoittelemassa hommia ja pelitapoja ja varmasti aikanaan ottavat vaikutteita myös huippusarjoista.

Joukkueet ovat sarjan sisällä saman tasoisia, joten pelitaktinen analyysi on samanarvoista näiden välillä ihan kuten Liigassakin.


Kiekollinen pelitapahan on itse asiassa vähemmän henkilökohtaisia taito-ominaisuuksia vaativaa kuin pystysuunnan lätkä.

Kiekkokontrolliskiekossa riittää, kun osaa antaa lyhyen syötön ja vastaanottaa tällaisen sellaisesta rintamasuunnasta (pään kääntöliikkeen rajaaman katselualeen sisäpuolelta), että näkee kiekon lähtevän liikkeelle. Perustaitoja siis. Kunhan oppii viisikkona liikkumisen ja osaa syöttää, voidaan rakentaa kontrollijoukkue.

Pystysuunnan lätkä asettaa ihan eritason vaatimuksia henkilökohtaiselle taidolle, kun syötöt ovat pitkiä ja tulevat suurimmaksi osaksi katsesuunnan takaa (selän puolelta, joiden lähteistä et nää ilman kokovartalon kääntöä lusiteluvauhdissa.. roppakoordinaatiohallintaa). Kiekon syöttö ja vastaanottotaito pitää olla tällöin huomattavasti paremmalla tasolla, kuin lyhytsyöttöpeliä harrastavalla joukkueella.

Taktiset taidot on opetettavissa, mutta sitten Jaloslaista oman harkinnan käyttämiseen perustuvaa taitoa, eli pelisilmää, onkin jo vaikeampaa opettaa. Tähän taas auttaa harjoittelu, eli toistot, joita kiekkokontrolli harjoittelu ja pelaaminen kokoajan lisää. Siksi väitän, että kontrollijoukkueen peli kehittyy kauden aikana enemmän kuin pystykiekkojoukkueen. Koska kiekkokontrollijoukkue saa toistoja myös peleissä ja henkilökohtainen taito ei ole niin avainasemassa kuin pystysuunnan joukkueella, jolta toistoja uupuu.

Maalinteko toki vaati taitoa, mutta tämä taitotaso on aina sarjakohtaisesti aika tasainen, ja maalinteosaskin toisto on avainasemassa, niin laukauksen laadussa kuin ajoituksessakin. Poikkeusyksilöt on aina tietty erikseen, ja poikkeusyksilöt saattavat olla ratkaisevia mestaruuksia ratkottaessa, pelitavasta riippumatta (esim se Immonen)
 

Fordél

Jäsen
Mestis ei kai ole SM-Liiga? Ja erona näillä sarjoilla on pelaajien taso, joka ei Mestiksessä kyllä päätä huimaa, en ihmettele yhtään jos siellä voitetaankin puhtaalla pystysuunnan lätkällä. Mestis on paikka jossa tulevaisuuden koutsit käyvät harjoittelemassa hommia ja pelitapoja ja varmasti aikanaan ottavat vaikutteita myös huippusarjoista.

Tarkistin ja tosiaan Mestis ei ole SM-liiga. Tarkistin myös ja missään ei kait kuitenkaan ollut puhe vain SM-liigasta vaikka itse lausunnollasi tarkoitit sitä. Kuitenkin Mestiksessä on pystysuunnan kiekolla voitettu mestaruuksia ja mielestäni tämä on hyvä tuoda näissä keskusteluissa esille vaikka se on mielestäsi ilmeisesti kovin heikkotasoinen sarja. Olen tästä asiasta eri mieltä, mutta se on toisen ketjun aiheita se.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Tarkistin ja tosiaan Mestis ei ole SM-liiga. Tarkistin myös ja missään ei kait kuitenkaan ollut puhe vain SM-liigasta vaikka itse lausunnollasi tarkoitit sitä. Kuitenkin Mestiksessä on pystysuunnan kiekolla voitettu mestaruuksia ja mielestäni tämä on hyvä tuoda näissä keskusteluissa esille vaikka se on mielestäsi ilmeisesti kovin heikkotasoinen sarja. Olen tästä asiasta eri mieltä, mutta se on toisen ketjun aiheita se.

Huoh, no kirjoitan tähän sitten 1763:n kerran, että KYLLÄ pystysuunnanjääkiekolla on mahdollista voittaa. Miten tästä asiasta ei nyt millään päästä eteenpäin :D
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Lasketaanko se riistoksi jos voittaa laukausen jälkeen kiekon kulmassa vastustajalta hyvän rakenteen ansiosta?

Ei, mutta vaikka laskettaisiinkin, niin näistä suoran hyökkäyksen 2nd changesta tulee todella vähän maaleja, eli vaikka laskettasiinkin niin se olisi 115 riistot ja 48 2nd change.

Maalivideoista kun ei voi tilastoida sitä, kuinka monesta ohilaukauksesta on saatu kiekko oman joukkueen haltuun, jos siitä ei tule maalia (tilasto on koottu 4:sen maalivideoista).

Ehdottelinkin varovasti ensikaudelle tämmöstä yhteisöllistä avoimen tilastoinnin hanketta, jossa joka ottelu katsottaisin kokonaan ja tilastoitaisiin kaiken näköstä. Kukaan ei pysty siihen yksin, eikä yksihenkilö / joukkue riitä, mutta jos saatas kasaan isompi porukka, joka sopii tilastointikriteerit ja tilastoisi näitä oman joukkueensa kohdalta.. saatas aika mahtavaa dataa :-)
 

Fordél

Jäsen
Kiekollinen pelitapahan on itse asiassa vähemmän henkilökohtaisia taito-ominaisuuksia vaativaa kuin pystysuunnan lätkä.

Kiekkokontrolliskiekossa riittää, kun osaa antaa lyhyen syötön ja vastaanottaa tällaisen sellaisesta rintamasuunnasta (pään kääntöliikkeen rajaaman katselualeen sisäpuolelta), että näkee kiekon lähtevän liikkeelle. Perustaitoja siis. Kunhan oppii viisikkona liikkumisen ja osaa syöttää, voidaan rakentaa kontrollijoukkue.

Pystysuunnan lätkä asettaa ihan eritason vaatimuksia henkilökohtaiselle taidolle, kun syötöt ovat pitkiä ja tulevat suurimmaksi osaksi katsesuunnan takaa (selän puolelta, joiden lähteistä et nää ilman kokovartalon kääntöä lusiteluvauhdissa.. roppakoordinaatiohallintaa). Kiekon syöttö ja vastaanottotaito pitää olla tällöin huomattavasti paremmalla tasolla, kuin lyhytsyöttöpeliä harrastavalla joukkueella.

Hyvin mielenkiintoinen näkemys ja mun mielestä tästä olisi mukava saada lisää keskustelua. Edellä tuodaan esille syöttöpeli, mutta miten on esimerkiksi 1 vs.1 tilanteiden kanssa, jossa joudutaan haastamaan vastustaja kiekon kanssa: kummassa tulee niitä enemmän?
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Tosiaan tämä mainitaankin videolla, ja sikäli siis rajataan käsiteltyä aihetta. Tekstiosuuden, jossa luodaan kuvaa laajemmasta pelikirjan analyysistä, on ehkä kirjoittanut joku muu kuin Sihvonen itse.

Tämä ensimmäinen SM-liigajoukkueiden päävalmentajien pelikirjan oman puolustusalueen hyökkäyksiinlähtöjen (nopeat, puolinopeat ja HVP-lähdöt) analysointi liittyi lyhyeen, yhteen olennaiseen pelitilanteeseen keskittyneeseen tilanteeseen. Videon katsottuaan selviää, että HVP-hyökkäyksistäkin keskityttiin vain pelitilanteeseen, missä myös P=palauttaminen olisi ollut mahdollista, jos Hiitelän pelikirja sisältäisi myös pelin rytmittämisen HVP-lähdöillä omalta puolustusalueelta hyökkäyksiin lähdettäessä. J. Grönvall on ansiokkaasti täällä todennut, että, jos Hiitelän pelikirja sisältäisi myös Meidän Pelin HVP-lähdöt, niin kyseisessä pelitilanteessa kiekon palauttaminen maalin taakse omalle pelaajalle olisi oman pelin kannalta järkevä ratkaisu. Viivelähdöistä ovat Jukka Jalonen ja Petteri Sihvonen keskustelleet seikkaperäisesti Urheilulehden video-osuudessa ja siitäkin on jo täällä keskusteltu aiemmin.

Omalta osalta voin kertoa, että sain uuden, mielenkiintoisen seurantakohteen tuon palauttamis-mahdollisuuden seurantaan. Katsoin jälkilähetyksenä eilen illalla Edmonton-Detroit ottelun. Palauttamisesta on NHL:ssä muodostunut eniten käytetty HVP-lähtö. Nopean pystysuunnan joukkueethan eivät palauttelu kuin aivan poikkeustapauksissa pari kertaa peliä kohti, koska palauttaminen ei kuulu ko. joukkueiden päävalmentajien pelikirjoihin. Edmonton palautteli kiekon alaspäin 17 kertaa ja Detroit 20 kertaa. UL:n videossa näkyneitä palautusmahdollisuustilanteita oli muutama noista 37:stä palautuksesta. Detroitin Datsyuk näytti taiturimaisuuttaan, kun sai kiekon oman puolustusalueen oikeaan kulmaan ja kaksi Edmontonin hyökkääjää antoi välittömän paineen Datsyukiin. Datsyuk kääntyi päälle käyneisiin karvaajiin päin ja taikurimaisilla kiekonkäsittelyillä syötti kiekon oman maalin takana syöttöä odottavalle puolustajalle, joka rauhoitti tilanteen Detroitin hyökkäystä varten. Datsyukin temppu kertoi Jukka Jalosen peräänkuuluttamasta pelirohkeudesta. Sanoisin kuitenkin, että äärirajoilla Babcockin pelikirjan pelirohkeuden kanssa liikuttiin tuossa Datsjukin ja puolustajan yhteistyössä.
 

Fordél

Jäsen
Huoh, no kirjoitan tähän sitten 1763:n kerran, että KYLLÄ pystysuunnanjääkiekolla on mahdollista voittaa. Miten tästä asiasta ei nyt millään päästä eteenpäin :D

Niin ei tuota tarvitse kirjoittaa, koska se on selvää niille, jotka ovat seuranneet suomalaista huippukiekkoa. Ihmettelin vain lausuntoasi, joka kielsi asian.

Mitä tulee keskusteluun niin päästää etiäpäin ja johan täällä on päästy. Hienoa keskustelulua saatu aikaan vaikkakin vähän vierastan tällaista pelitapojen vastakkainasettelua, koska keskustelu on monesti liian yksipuolista. Muuttujia tekijöitä kun on pelitavan lisäksi muitakin.
 

Fordél

Jäsen
Videon katsottuaan selviää, että HVP-hyökkäyksistäkin keskityttiin vain pelitilanteeseen, missä myös P=palauttaminen olisi ollut mahdollista, jos Hiitelän pelikirja sisältäisi myös pelin rytmittämisen HVP-lähdöillä omalta puolustusalueelta hyökkäyksiin lähdettäessä.

Keskustelu on täällä lähtenyt hienosti käyntiin ja se varmasti jatkuu mielenkiintoisena jatkossakin, mutta edelleen toivon sinulta siffa vastausta esittämääni kysymykseen:

kenen käsialaa on Ilveksen pelitapa eli kuka sen on kehittänyt?

Yllä olevan lainauksen mukaan se on Hiitelän käsialaa eli tämäkö on vastauksesi kysymykseeni?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
miten on esimerkiksi 1 vs.1 tilanteiden kanssa, jossa joudutaan haastamaan vastustaja kiekon kanssa: kummassa tulee niitä enemmän?
Tämmöstä tilastoa ei ole saannissa, mutta sen verran voidaan katsoo, miten joukkueet on tehny maaleja 1:1 tilanteista. Tilastoin suorien hyökkäysten maalit siten, onko kyse 1:1, 2:1, 2:2, 3:1, 3:2 tai 3:3+ (ja yksinläpiajot). 1:1 tilanteiksi laskin nekin maalit, jotka tulivat rintamahyökkäyksistä, mutta jossa kiekon ylöstuova pelaaja haastoi pakin 1:1 tilanteena ja teki maalin. Ikävä kyllä ihan kaikki suorien hyökkäysten maalit ei löydy tästä, koska määrittelemättömäksi jäi reilu 10 maalia…

eli tilasto EI kerro paljonko 1:1 tilanteita tulee, mutta paljonko sellaisia maaleja on tehty
1:1= 30 maalia 289 maalista (ja 11 määrittelemätöntä)
eniten näitä on tehnyt HPK ja KalPa, molemmat 6kpl

huominonarvosita on, että KalPa tekee maaleistaan suorista hyökkäyksistä selvästi Liigan keskiarvoa vähemmän ja näistäkin yksinläpimaalien osuus on isoin. 7 yksinläpimaalia ja 6 1:1 vastaan maalia kertoo jotain harhaa KalPan kiekottelevasta ja hitaasta pelitavasta…
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Joukkueet ovat sarjan sisällä saman tasoisia, joten pelitaktinen analyysi on samanarvoista näiden välillä ihan kuten Liigassakin.

Kyllä ja ei. Pelaajamateraali tekee sen, että kaikkia "hienouksia" ei voi käyttää, koska pelaajat eivät ole riittävän hyviä toteuttamaan/tajuamaan niitä.

Kiekollinen pelitapahan on itse asiassa vähemmän henkilökohtaisia taito-ominaisuuksia vaativaa kuin pystysuunnan lätkä.

Kiekkokontrolliskiekossa riittää, kun osaa antaa lyhyen syötön ja vastaanottaa tällaisen sellaisesta rintamasuunnasta (pään kääntöliikkeen rajaaman katselualeen sisäpuolelta), että näkee kiekon lähtevän liikkeelle. Perustaitoja siis. Kunhan oppii viisikkona liikkumisen ja osaa syöttää, voidaan rakentaa kontrollijoukkue.

Pystysuunnan lätkä asettaa ihan eritason vaatimuksia henkilökohtaiselle taidolle, kun syötöt ovat pitkiä ja tulevat suurimmaksi osaksi katsesuunnan takaa (selän puolelta, joiden lähteistä et nää ilman kokovartalon kääntöä lusiteluvauhdissa.. roppakoordinaatiohallintaa). Kiekon syöttö ja vastaanottotaito pitää olla tällöin huomattavasti paremmalla tasolla, kuin lyhytsyöttöpeliä harrastavalla joukkueella.

Pystysuunnan lätkä ei mielestäni ole millään mittareilla enemmän henkilökohtaista taitoa vaativaa. Päinvastoin, jokainen osaa pelata ylös ja jos vielä pelataan laidan kautta niin sen oppii viikossa. Sitten kun annetaan pitkiä syöttöjä, niin ok, ne tulevat kovempaa mutta toisaalta on enemmän aikaa myös ottaa kiekkoa haltuun tai sitten sen voi jopa jatkaa ykkösellä päätyyn. Mitä tulee siihen, että syötöt tuevat katsesuunnan takaa niin mielestäni sitä on vähän heikko käyttää perusteluna, koska se on lähinnä tyhmää pelata koko ajan niin.

Rintamasuunnan pitäminen on helppoa jos siihen on opetettu mutta sitäkin pitää osata soveltaa ottelun aikana eri tilanteissa. Toisekseen kiekkokontrollipelaamisessa tulee tilanteita joissa yksilötaito vasta korostuukin, johtuen siitä, että siinä otetaan mm. omalla alueella tietoisia "riskejä" ja toisaalta keskialueella korostuu taito pelata pää ylhäällä. Edelleen, lyhyen syötön antaminenkaan ei ole ihan niin helppoa eivätkä kaikki osaa sitä laittaa oikeaan vauhtiin. Vaaditaan mainiota tuntumaa kiekkoon, hyvät kädet syöttöjen antamiseen ja erinomaista luistelutekniikkaa muutenkin kuin suorassa luistelussa.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Niin ei tuota tarvitse kirjoittaa, koska se on selvää niille, jotka ovat seuranneet suomalaista huippukiekkoa. Ihmettelin vain lausuntoasi, joka kielsi asian.

Mitä tulee keskusteluun niin päästää etiäpäin ja johan täällä on päästy. Hienoa keskustelulua saatu aikaan vaikkakin vähän vierastan tällaista pelitapojen vastakkainasettelua, koska keskustelu on monesti liian yksipuolista. Muuttujia tekijöitä kun on pelitavan lisäksi muitakin.

Kielsi kyllä, koska puhe oli suomalaisesta huippukiekosta ja näin ollen SM-Liigasta. Vastakkainasettelua harrastavat edelleen ne samat henkilöt jotka itkevät siitä, että harrastetaan vastakkainasettelua. Absurdia menoa.

Kun nyt kerrankin päästäisiin siihen, että jostain pelityylistä voi kirjoittaa ilman, että kohta on joku vinkumassa, että ei tuo ole ainoa tapa pelata. Jos siinä kirjoitetaan ja koitetaan analysoida juuri SITÄ tapaa, niin mitä helvetin väliä sillä on jos on muitakin pelitapoja? :D
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Pystysuunnan lätkä ei mielestäni ole millään mittareilla enemmän henkilökohtaista taitoa vaativaa. Päinvastoin, jokainen osaa pelata ylös ja jos vielä pelataan laidan kautta niin sen oppii viikossa.


Yksi pelin tärkeimmistä pelaajakohtaisista kiekonkäsittelytaidoista on muiden pallojoukkuepelin ohella syötönvastaanottotaito sekä syötönantotaito.

Kun syötön lyhyen syötön, sen tarkkuuden ei tarvitse olla kovin suuri, sillä sen kulkeman pitkittäismatkan aikana poikkeama ei ehdi kasvaa liian isoksi vastaanottajalle. Jos syöttö on pitkä, sen poikkeama ehtii kasvaa vastaanottajalle isoksi (ei tule tarpeeksi lähelle lapaa)

Eli syöttötaidon ei tarvitse olla lyhytsyöttöpelissä yhtä hyvää kuin pitempiin syöttöihin perustuvassa pystysuunnan kiekossa (no, joo pystyynkin voi pelata lyhyillä, mutta aluevoitto jää huonoksi, ja sitä siten pelataan yleensä pitkillä syötöillä)


Syön vastaanotossa on kyse siitä, kuinka kauan näet kiekon liikkeen, ennen kuin se täytyy ottaa haltuun. silmä käsi koordinaatio. Lyhytsyöttöpelissä näkee yleensä kiekon liikkeelle lähdön, ja tietää sen näin ollen olevan tulossa. Pelaajan rintamasuunta on kiekon lähettävään pelaajaan sellainen, että kiekko tulee päänkäännön rajoissa täysin näkyvänä lähdöstään lähtien.

Pystysyötössä kiekko tulee pelaajan takaa, eikä tämä näe sitä ennekuin sen ollessa aivan haltuunottoetäisyydellä. silmäkäsi koordinaation on oltava siten nopeampi tai tarkempi. Vaihtoehtoisesti selkä kiekon tulosuuntaan päin olevan pelaajan on käännettävä koko vartaloaan kiekon tulosuuntaan nähdäkseen sen riittävän pitkään ennen haltuunottoa, joka tarkoittaa huomattavasti vaativampaa luistelun ja vartalon koordinaatiotaitoa.

Eli henkilökohtainen syöttötaito, sekä vastaanottotaito on oltava parempaa pystysuunnan kiekkoa harjoittavalla kuin paljon poikittain ja rintaman hyökkäävällä joukkueella menestyäkseen samantasoisesti.

TästäKIN johtuu se, että kiekkokontrollijoukkueet menestyvät paremmista yksilöstä kostuvia joukkueita vastaan, koska taitoero tasoittuu juuri pelitavan ansioista (hyvä esimerkki Suomi ja MM 2011).
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Eli henkilökohtainen syöttötaito, sekä vastaanottotaito on oltava parempaa pystysuunnan kiekkoa harjoittavalla kuin paljon poikittain ja rintaman hyökkäävällä joukkueella menestyäkseen samantasoisesti.

TästäKIN johtuu se, että kiekkokontrollijoukkueet menestyvät paremmista yksilöstä kostuvia joukkueita vastaan, koska taitoero tasoittuu juuri pelitavan ansioista (hyvä esimerkki Suomi ja MM 2011).

Selvä, eli syöttämiseen pelinsä perustava joukkue ei tarvitse niin paljoa syöttötaitoa kuin pitkiin syöttöihin ja luisteluun perustava jengi? No, minä olen edelleen eri mieltä mutta nyt en valitettavasti ehdi enempää vastaamaan, kun työt kutsuvat!

Jälkimmäiseen vain se, että nyt puhut pelin organisoinnista, etkä pelkästään taidosta. Venäjä persraiskaisi Suomen jokainen kerta jos ne pelaisivat identtistä jääkiekkoa, ja tämä on vain sitten teoriassa. Tosin niinhän se Venäjä tekee nytkin, koska yksilötaito vain on kovempi kuin Suomella.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos syöttö on pitkä, sen poikkeama ehtii kasvaa vastaanottajalle isoksi (ei tule tarpeeksi lähelle lapaa)
Lisäksi pitkien syöttöjen pitää olla kovempia kuin lyhyiden syöttöjen ja näin maalaisjärjellä ajateltuna kovan syötön antaminen kestää kauemmin ja on muutenkin vaativampi (= riskialttiimpi) suoritus.

Tosin voivathan ne kahdenkin metrin syötöt joskus mennä kolme metriä ohi. :)
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Selvä, eli syöttämiseen pelinsä perustava joukkue ei tarvitse niin paljoa syöttötaitoa kuin pitkiin syöttöihin ja luisteluun perustava jengi? No, minä olen edelleen eri mieltä mutta nyt en valitettavasti ehdi enempää vastaamaan, kun työt kutsuvat!

Jälkimmäiseen vain se, että nyt puhut pelin organisoinnista, etkä pelkästään taidosta. Venäjä persraiskaisi Suomen jokainen kerta jos ne pelaisivat identtistä jääkiekkoa, ja tämä on vain sitten teoriassa. Tosin niinhän se Venäjä tekee nytkin, koska yksilötaito vain on kovempi kuin Suomella.

Mielestäni Tarinankertoja on aivan oikeassa. Muistelepa vaikka 2008 ja 2009 maailmanmestaruuskisoja ja Venäjän peliä siellä. Tämä oli Bykovin aikaa parhaimmillaan ja Venäjän pelityyli varsin omaperäinen ja varmaankin lähempänä nopeaa ylöspäin pelaamista kuin HVP-pelaamista. Tämä Bykovin pelityyli vaati todella kovaa yksilötaitoa nimenomaan syöttötekniikassa. Välimatkat olivat todella pitkiä ja syötöt todella tarkkoja ja kovia. Sm-liigassa ei pelaa varmaan yhtäkään pelaajaa, joka pystyisi teknisesti näihin syöttöihin.
Ylipäänsä jos joukkue pelaa nopeaa pystysuunnan peliä, vaatii sen hyvä toteuttaminen taitavia pelaajia, kun monesti mennään alivoimaisia hyökkäyksiä ja tilaa on vähän.

Lyhytsyöttöpelaaminen ei ole teknisesti niin vaativaa, riittää että saat sen muutaman metrin syötön kaverin lapaan. Toki pelitavallisesti haasteita riittää mm. viisikon sijoittumisessa. Selvää kuitenkin on, että kun pelaajat kehittyvät teknisesti, tarjoaa se paljon enemmän vaihtoehtoja myös pelitavallisesti.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Totta, Mika Niemi olisi ollut valovuosien päässä liigapaikasta 2000-luvun alussa. Ja minä väitän, että tuohon aikaan niitä parempia pelinlukijoitakin oli pilvin pimein jopa SM-Liigassa. Jos ne samat pelaajat pelaisivat nyt SM-Liigassa tätä nykykiekkoa niin Mika Niemi olisi edelleen yhtä kaukana pelipaikasta...

...Siinähän peli on nimenomaan pelaajilla mutta kuitenkin se on pitkälle organisoitua. Pihahöntsyjen aika sen sijaan taitaa liigatasolla olla ohi.

Mielestäni pelaajien paremmuus menneisyydessä on myytti, jolle ei ole perusteita. Peli on muuttunut entistä enemmän taitoa suosivaksi, mutta taito on vähentynyt? Minusta hyvin ristiriitainen lausunto.

Peli on organisoitunut pitkälle, se on totta. Minusta Sihvosen edustaa Suomessa puusilmäistä pelikirja ajattelua, missä lasketaan erilaisten lähtöjen määrää ja siitä päätellään käytetyn pelikirjan taso. Näiden lähtöjen sijaan pitäisi tilastoida oikeiden ja väärien ratkaisujen määrät.

Viime Venäjä pelissä palauteltiin paljon, mutta oliko jokainen palautus oikea ratkaisu? Laskemalla palauttelut, Suomi saattoi pelata hyvän pelin, mutta laskemalla oikeat ratkaisut, tilanne voikin olla toinen.

Karrikoiden voidaan sanoa, että joukkue voi pelata täydellisen pelin ilman yhtään palautusta tai syöttöä sentterille.
 

Nwoke

Jäsen
Suosikkijoukkue
SAINTS salibandy, Spiral-liiga, Tampere
OEdmonton palautteli kiekon alaspäin 17 kertaa ja Detroit 20 kertaa. UL:n videossa näkyneitä palautusmahdollisuustilanteita oli muutama noista 37:stä palautuksesta. Detroitin Datsyuk näytti taiturimaisuuttaan, kun sai kiekon oman puolustusalueen oikeaan kulmaan ja kaksi Edmontonin hyökkääjää antoi välittömän paineen Datsyukiin. Datsyuk kääntyi päälle käyneisiin karvaajiin päin ja taikurimaisilla kiekonkäsittelyillä syötti kiekon oman maalin takana syöttöä odottavalle puolustajalle, joka rauhoitti tilanteen Detroitin hyökkäystä varten. Datsyukin temppu kertoi Jukka Jalosen peräänkuuluttamasta pelirohkeudesta. Sanoisin kuitenkin, että äärirajoilla Babcockin pelikirjan pelirohkeuden kanssa liikuttiin tuossa Datsjukin ja puolustajan yhteistyössä.

Tässä tulee hyvin esiin oma pointtini. Tuo palauttelu tukalassa tilanteessa vaatii loistavaa pelinlukutaitoa ja tilanteen reagoimista, lisäksi useamman kauden harjoittelua. Venäjän turnauksen joukkueessakin oli Suomella useita pelaajia, joilta tuo palauttelu ja reagointi ei onnistu mikäli vain vähänkin painetta on. Tai onnistuu toki, mutta virheiden määrä kasvaa merkittävästi ja liian paljon hyötyyn nähden. Puhumattakaan sitten SM-liiga-tason keskiverto pelaajista.

Ja eikö tuokin nyt jotain kerro, että 37:stä vain muutama oli tuon videon kaltaisia palautuksia ja ainakin yksi niistäkin kohtuullisen pelikäsityksen omaavan Datsjukin tekemä kyseenalainen rajatapaus.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös