En pysy tässä ajatuksenjuoksussa ihan mukana, tilanne on ehkä se että meillä on erinlainen käsitys siitä mitä pelisysteemi tai pelikirja sisältää.
Itse näen asian niin että pelikirjaan tai systeemiin kuuluu mm. suunnittelu siitä kenelle laukaisupaikkoja ensisijaisesti pelataan, mille sektorille niitä pyritään pelaamaan, millaisia laukauksia pyritään ampumaan, kuka menee maalille, miten pelataan maskia, mihin ensisijaisesti lauotaan (mahdollisen maalivahdin scouttauksen seurauksena), miten harjoitellaan näitä asioita, miten harjoitellaan laukomista, kulmapelaaminen, millaisia roolituksia pelaajien vahvuuksille haetaan, miten valmistaudutaan henkisesti, plus mahdollisesti vielä muitakin asioita joita ei nyt tähän hätään tule mieleen.
Ok, tuossahan on paljon asioita, jotka siellä pelikirjassa pitäisikin olla. Ehkä olen vähän poukkoillut asiasta toiseen, myönnettäköön. Olen kuitenkin pyrkinyt erottamaan maalintekopaikan luomisen ja maalin tekemisen toisistaan ja miten nämä kaksi ovat pelisysteemistä riippuvaisia, kun kiekko putoaa jäähän ottelutilanteessa.
Onko siinä sitten mitään järkeä, johtaako se mihinkään en tiedä? Vaikka nuo mainitsemasi asiat kirjoitettaisiin pelikirjaan, ei se tarkoita välttämättä sitä, että jääkiekkojoukkueen hyökkäyspeli toimisi sen kirjan mukaisesti. Yleensä ongelmaksi tulee se, että yksilöiden taidossa on eroja, jolloin pelisysteemistä painottuvat tietyt asiat. Suomalainen pelaajatyyppi toteuttaa pelisysteemiä niiltä osin, kuin taidot riittävät, mikä on ihan ok ja yleensä pelisysteemi tukee pelaajaa. Mutta sitten kun systeemin merkitys vähenee, suomalainen pelaaja ei ole omimmillaan.
Vaikka kaikki olisi huomioitu omasta mielestäni kaikkein vähiten systeemi auttaa kun kiekko on 10m säteellä maalista, vaikka kuinka sovittaisiin asioita. Johtuen jo ihan pelkästään puolustavasta joukkueesta. Hyökkäävän joukkueen osalta yksilöiden taidon on astuttava esiin. Ja kiekon poistuessa 10m alueelta sovitut asiat palaavat enemmän kuvaan.
Noh, ehkä sekin sitten on eräänlainen pelisysteemin osa, jossa sitten yritetään yksilöille kertoa, että menkää sinne maalille. On kuitenkin eri asia käskeä miestä maalille, kuin että siellä oikeasti tapahtuu hyviä asioita.
En millään muotoa näe että hyökkäysalueella toiminen, tai maalin edessä toimiminen kannattaisi olla pelaajien täysin mielivaltaista toimintaa, miten sinä ilmeisesti tilanteen näet.
Ei sen kannata olla, ideaalissa tilanteessa jopa syöttökombinaatiot maalinedustoillekin saadaan sovittua. Mutta kyllä esim. maalintekosektoriin syöttäminen on taitokysymys, jos mikä.
Tai toisaalta et näe sitä minään mielivaltana koska juurikin kritisoit että tiettyjen ominaisuuksien pelaajia ei rooliteta oikein, eli jos touhu olisi jotain täyttä mielivaltaa niin silloinhan siellä isot ja pienet pyörisivät missä sattuu miten haluaisivat. Nyt jos jollekin isolle kaverilla valmentaja ohjeistaa maskipelaamista ja milloin/miten sitä suoritetaan niin eikä tästä tule silloin osa pelikirjaa ja systeemiä, vai eikö sinusta tule, eli tälläinen ohejeistus olisi jotain muuta irrallaan olevaa, en tiedä mitä?
Eli tätä kautta itse näen että jos maalinteossa on ongelmia niin se on ensisijaisesti systeemikysymys. En vain oikein ymmärrä ajatusmaailmaasi, siis puhut siitä että pitäisi olla roolitusta ja ohjeistusta maalin tekoon, mutta silti näet että maalintekotilanteessa toimitaan täysin vaistonvaraisesti ja hyökkäysalueelle liikutaan jotenkin arvausperusteisesti, eli onko jostain Anttilan ohjeistamisesta sitten tässä katsonnassa mitään hyötyä jos/kun hän kuitenkin siellä vain arvailee ja touhuaa jotain täysin mielivaltaista? En vain pysy mukana tässä ajattelussa.
Hain sitä, että jos pelaaja osaa pelata maalinedessä/10m säteellä maalista, tai tehdä 10m säteellä kiekon saadessaan maalin, hän pärjää tällä alueella pelisysteemistä riippumatta, koska sen merkitys mielestäni vähenee. Enkä mielestäni puhunut hyökkäysalueelle liikkumisesta arvauksenvaraisesti, maalintekopaikan voi luoda pelisysteemillä. Tuskinpa se maalinteko-ongelma pelisysteemissä on, eiköhän ne asiat ole piirretty taululle ja harjoiteltukin yleensä?
Sen sijaan muut, 10m säteen ulkopuoliset, pelilliset asiat, pelaaja joutuu käymäään valmentajansa kanssa läpi. Voi olla, että se 10m säteen alue saadaan hallintaan jonkin pelisysteemin kautta, hienoahan se olisi. Harvoin siinä kuitenkaan onnistutaan, jolloin taas palataan siihen, mitä yksilö osaa/pystyy tekemään tällä alueella.