Vouhotetaan viivelähdöistä yms. Aika moni tietää, että tiukasti trappaavaa joukkuetta vastaan viivelähdöillä pelaaminen toimii erittäin huonosti.
Tästä olen eri mieltä.
Tietenkin ideaalitilanteessa päästään hyökkäämään nopeasti vastustajan järjestäytymätöntä puolustusta vastaan. Mutta aina ei päästä. Se ei yleensä ole edes hyökkäävän joukkueen toiminnasta kiinni, miten nopeasti vastustajan puolustus ehtii järjestäytyä haluamaansa karvauskuvioon. Kurinalainen joukkue (joka mm. jo hyökätessään pitää mielessä kuinka järjestäytyä välittömästi kiekonmenetyksen jälkeen) ehti varsin usein karvauskuvioon jo ennen kuin kiekon voittanut joukkue pääsee hyökkämään.
Siksi olennainen kysymys kuuluukin, kuinka hyökätä silloin, jos vastustaja on jo ehtinyt muodostaa "tiukan träpin"? Pitääkö tällöin silti pyrkiä hyökkäämään niin nopeasti kuin mahdollista, vaikka sitten rintamahyökkäysten ja kenttätasapainon kustannuksella? Vai pitäisikö mieluummin ryhmittää joukkue sovittuun ja harjoiteltuun hyökkäyskuvioon? Ensimainittu tarkoittaa hyökkäämistä nopeasti tai puolinopeasti, jälkimmäinen viivelähtöä.
Itse uskon, että mikäli vastustaja on jo ehtinyt pistämään träpin kuntoon, ainoa järkevä vaihtoehto on lähteä organisoituun kenttätasapainoiseen rintamahyökkäykseen (pakit tukena). Tällaisessa tilanteessa nopean tai puolinopean hyökkäyksen yrittäminen johtaisi liian helposti puskemiseen yhden tai kahden pelaajan voimin vastustajan sumppuun, jolloin kiekko menetetään suurella todennäköisyydellä. Samalla myös mahdollisuus menetetyn kiekon jatkokarvaamiseen vaikeutuu, kun takana ei ole koko viisikkoa, vaan yksinäinen hyökkääjä tai pari.
Eli: ensisijaisesti nopea tai puolinopea hyökkäys ennen kuin vastustaja ehtii saamaan träpin kuntoon. Jos träppi kuitenkin on jo asemissa, silloin mieluummin viivelähtö.
Vaikka viivelähtö ei johdakaan kovin usein suoraan maalipaikkaan, sitä kautta voidaan saada A) kiekko kontrolloidusti alueelle, josta voi syntyä myöhemmin maalipaikka esim. kulmapelin kautta, B) vastustaja joutuu ottamaan jäähyn vahvan kiekkokontrollin takia, C) mikäli kiekko kuitenkin menetetään, on koko viisikko kasassa hyvässä puolustusvalmiudesta, mikä voi johtaa kiekonriistoon, ja sitä kautta päästään edeltävän viivelähdön seurauksena hyökkäämään uudestaan - mutta tällä kertaa nopeasti tai puolinopeasti.
Totta kai on olemassa "harmaa alue", jolloin on hieman epäselvää kannattaisiko pelata viiveellä vai kääntää nopeasti. On helppo jälkiviisastella, että Tanskaa vastaa olisi voinut yrittää muutaman kerran nopeamminkin. Mutta se on semantiikkaa. Ei peli siihen ratkennut.