Tähän mennessähän eduskunnan toiminnan perustuslaillisuuden valvonta perustuslakivalikunnan kautta on toiminut hyvin siksi, että siellä on istunut pääpiirteittäin vastuunsa tuntevaa porukkaa.
Voiko luottaa siihen, että näin olisi aina?
Mielestäni ei, koska jos päivastaisesti kävisi, niin silloin kakka tietyllä tavalla olisi jo housuissa ja olisi myöhäistä toimia.
Ydin lienee siinä, tulisiko perustuslain asemaa vahvistaa suhteessa muuhun lainsäädäntöön. Tällä voitaisiin ainakin osin estää mahdollinen ääriryhmä X:n lainsäädännöllinen tulkinta esimerkiksi Unkarin tai aiemmin Puolan tapaan.
Ymmärrän siis hyvin että Kokoomus ja hallitus torppaa tämän ensimmäisen kysymyksen (halutessaan puolustaa lainsäädännön perustuslaillisuuden puoluepoliittista valvontaa), mutta miksi ihmeessä myös tämän jälkimmäisen mihin ei ollut mitään pakkoa?
Kyse on siis konkreettisesta esityksestä eli ilmeisyysvaatimuksen poistamisesta perustuslaista. Kokoomusta edustavan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Vestmanin mukaan tämä muuttaisi olennaisesti perustuslainmukaisuuden valvontaa sekä lainsäätäjän ja tuomioistuinten valtasuhteita. Tämä on nähdäkseni koko puolueen kanta.