Petteri Orpon hallitus

  • 1 150 630
  • 14 785

12961

Jäsen
Kyllä on. Kosmeettista panostamista mm. chattiin. Suhde leikkausten määrään (lapsilta/nuorilta) on tässä tilanteessa vähän kurja. Kyllä näillä toimilla tulevaisuus on taattu ja vienti alkaa vetää.

Kyse taitaa olla siitä, ettei oikein ole edes rakennettavissa hallituskoalitiota, joka lähtisi korjaamaan demografiaongelmaa työperäisellä maahanmuutolla ja saisi sitä kautta talouden kasvu-uralle. Demografian korjautuessa pienenisivät suhteellisesti myös kansan vanhenemisen aiheuttamat ongelmat. Tässä ovat laaja-alaisesti katsoen ratkaisujen vastavoimina sekä persujen edustama oikeistokonservatismi että myös vasemmistoa otteessaan pitävä AY-liike. Oikeita ja riittäviä, talouskasvun mahdollistavia muutoksia jarrutetaan useammasta suunnasta.

Sisäpoliittinen tilanteemme tai eurooppalainen yleinen poliittinen kehitys/polarisoitumisen suunta eivät tue positiivista kehitystä tulevaisuudessa. Suomi on vahvasti pitkäaikaisella kurjistumisen tiellä. Jos (ja todennäköisemmin kun) kestävää talouskasvua ei saada aikaan, on edessämme jonkinlainen julkisen sektorin karsinta, josta nyt nähty on alkusoittoa.

Yksittäisiä leikkauksen kohteita voi kukin omista lähtökohdistaan kritisoida, mutta mikäli poliittinen iso suunta ei muutu, ei talouskasvua ole mistään taiottavissa, vaikka se toki kurjistumisen estävä lääke olisikin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Parempi demografia olisi tärkeä asia Suomen tulevaisuuden kannalta, olet täydellisen oikeassa. Mutta miten parannat tätä väestörakennetta?

- Syntyvyyden kasvulla? Ei tule näillä (nuorten) aikuisten asenteilla muuttumaan, muuta kuin heikommaksi, eikä siinä auta edes valtion tukitoimet. Eikä meillä ole enää aikaa odotella nuorison viriilisyyden kasvua.

- Maahanmuutolla? Mistä me saadaan tänne porukkaa, joka hyvin nopeasti on osa suomalaista työmarkkinaa?
Syntyvyyteen emme voi radikaalisti vaikuttaa, mutta silti tehdä merkittäviä uudistuksia, esim jakaa kustannuksia tasavertaisesti mies- ja naisvaltaisten alojen välillä, parantaa lapsiperheiden olosuhteita ja kannustaa parempaan syntyvyyteen erilaisilla insentiiveillä.

Työperäinen maahanmuutto tarvitsee seurakseen merkittävää sääntelyn ja työmarkkinoiden joustavointia etenkin palvelusektorilla sekä sen hyväksymistä että tuet tulevat täydentämään matalia palkkoja. Kynnyksen tänne pääsemiseen töihin tulee olla hyvin matala ja maahan jäämiseen kannustava eikä tule suvaita esim. ay-liikkeen ja vasemmiston työmarkkinaprotektionismia. Myöskin tarvitaan erilaisia insentiivejä, verohelpotuksia, väliaikaisia tukia tmv, täällä tutkinnon suorittaneille automaattinen ensimmäinen oleskelulupa jne. Tämä toki vaatisi laajaa konsensusta ja aitoa halua ponnistuksiin asian suhteen. En siis pidättele henkeäni.
 

12961

Jäsen
Parempi demografia olisi tärkeä asia Suomen tulevaisuuden kannalta, olet täydellisen oikeassa. Mutta miten parannat tätä väestörakennetta?

- Syntyvyyden kasvulla? Ei tule näillä (nuorten) aikuisten asenteilla muuttumaan, muuta kuin heikommaksi, eikä siinä auta edes valtion tukitoimet. Eikä meillä ole enää aikaa odotella nuorison viriilisyyden kasvua.

- Maahanmuutolla? Mistä me saadaan tänne porukkaa, joka hyvin nopeasti on osa suomalaista työmarkkinaa? EU:n sisällä on vapaa liikkuvuus, eikä sieltä matalamman tulotason maista ole ihan hirveästi tänne porukkaa tullut, eikä taida olla tulossa? Aasiassa taitaa olla itsessään kohta työvoimapulaa, erityisesti koulutettulle porukalle ja nekin jotka vielä lähtevät taitaavat suunnata enemmin tuonne Keski-Eurooppaan ja Pohjois- Amerikkaan. Lähi-idästä olisi tunkua Eurooppaan, mutta en näe tätä helppona, enkä erityisesti nopeana vastauksena pahenevaan kestävyysvajeeseen. Lähi-idän islamilainen valtakulttuuri on ajautunut niin kauas eurooppalaisesta liberaalista yhteiskuntarakenteesta, että näiden asenteiden muuttaminen tulijoiden keskuudessa on usean sukupolven työ ja vaati paljon sekä taloudellisia, sekä henkilöstöresursseja, joita meillä ei siis nyt ole. Afrikassa on osin samoja haasteita, mutta myös peruskoulutuksen taso on hyvin heikko vastauksena akuuttiin ongelmaamme. Jäljelle jää Latinalainen-Amerikka. Sinne lähettäisin suomalaisia virkamiehiä ja yrityksiä kalastelemaan nuoria osaajia. YLE teki alkuvuodesta jutunkin tällaisesta onnistuneesta rekrytoinnista.


Tarvittaisiin niin suuria sekä syntyvyyttä että työperäistä maahanmuuttoa tukevia poliittisia linjauksia, että todennäköisesti jäävät utopiaksi. Asioihin olisi pitänyt tarttua kauan sitten, väestön vanheneminen ja syntyvyyden lehmänhäntä ovat olleet ennustettavia ja näkyvissä olevia haasteita. Hallitus toisensa jälkeen on luottanut jonkun muun tekevän isot päätökset.

Työperäisen maahanmuuton osalta elämme jonkinlaisessa kuplassa siinä, miten hyvänä yhteiskuntaamme pidämme. Eivät ne Länsi-Euroopan maat (joiden kanssa todellisuudessa kilpailemme) niin paljon huonompia julkiselta palvelutarjonnaltaan ole kuin joskus omahyväisyydessämme itsellemme valehtelemme.

Progressiivisessa verottamisessa olemme niihin verrattuna melkoisesti rajumpia, joka koskee hyvätuloisia maahanmuuttajaperheitä kaikkein rajuimmin, sillä suurimmassa osassa vertailumaita on käytössä perheverotus. Hyvätuloisessa maahanmuuttajaperheessä aikuisten välillä on usein iso tuloero, joten toteutuvaan verotukseen vaikuttaa melkoisesti tulojen jakaminen puolisojen välille ennen verotusta vs meikäläinen yksilöverotus. Suorittavaa työtä tekevissä verotus ei liene karsiva tekijä, vaikka sielläkin perheverotus näyttäytyy perheen perustamisikäisille (ja demografisen muutoksen kannalta juurikin kriittisimmille) työperäisille maahanmuuttajille merkittävänä tekijänä. Valehtelemme itsellemme jos vertaamme verotusta missään tuloluokassa pelkästään yksilön osalta.
 
Viimeksi muokattu:

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
.....nämä asiat ovat mielestäni hyvinvointivaltiosta täysin kiistattomia:
  • on edullisempaa tehdä sairaanhoitoa ja erityissairaanhoitoa yhteisesti kuten myös järjestää puolustus. Se vaihtoehtoinen systeemi on paljon tätä kalliimpi ja tämähän on se, joka syö niitä yhteisiä resursseja kaikista eniten. Vaihtoehtoinen systeemi puolustuksessa on palkka-armeija, joka siis on moninkertaisesti kalliimpi ylläpitää sekä vakuutuksiin perustuva terveydenhuolto, joka maksaa moninkertaisesti.
  • maksuton koulutus mahdollistaa sellaisten ihmisten kouluttautumisen, joilla ei muuten ole resursseja tähän. Historiallisesti meillä on juuri saatu kansan kokonaishyvinvointia parannettua ilmaisella koulutuksella, johon on liittynyt myös esimerkiksi kouluruoka sekä muu huolenpito osana laitoksia.
  • tulonsiirrot mahdollistavat jokaiselle sen minimin, jolla voi elää Suomessa. Tätä järjestelmää voi hyväksikäyttää, mutta lähtökohtaisesti ammumme haulikolla kärpästä, jos tämän ilmiön katsotaan olevan oikeasti syynä Suomen ongelmiin.
Eivä ole kiistattomia. Se mikä on varmaa edullisimmasta tavasta tehdä sairaanhoitoa on se, että se ei ole julkisena palveluna sitä. Luultavasti edullisinta olisi toimiva kilpailutus sekä valvonta ja kilpaillut markkinat ilman byrokratiaa. Lienee toki suomessa mahdotonta läpikorruptoituneen järjestökentän ja hyvävelisysteemin johdosta. Ammattijohtajilla voisi onnistua.

Maksuton koulutus on hyvä asia tiettyyn rajaan asti. Koulutus voi kuitenkin sisältää kaiken esikoulusta kolmanteen tohtoritutkintoon asti. Ei ole mitään järkeä, että suomalaisessa yliopistossa saa akateemisen tutkinnon käytännössä kuka tahansa suomalaisen veronmaksajan rahoittamana ilman mitään velvollisuuksia. Joku ehdollinen lukukausimaksu voisi olla ainakin ulkomaalaisille toimiva.

Tulonsiirrot ovat toki tarpeellisia, mutta kuten julkisesta keskustelusta voimme havaita, on joku saturaatiopiste jo saavutettu ja veronmaksumotivaatio lähenee nollaa sitä nopeammin mitä useammin julkisuudessa joku itkee kuinka ei voi tehdä töitä koska ei ole kivaa.
.......

Nyt jos tullaan tähän hallitukseen niin he säästävät niin monella tavalla samoista ihmisistä: yksinhuoltajista, töissä käyvistä köyhistä, lapsista, asumisesta sekä osatyökykyisistä.
Tulonsiirroista voi vähentää vain niiltä jotka saavat tulonsiirtoja.
Hallitus käytännössä paisuttaa ruokajonoa. Se on aika uskomatonta Suomessa.
Eikä paisuta. Perusturvalla elää suomessa aivan hyvin. Ämpärijonojen pituus ei korreloi ämpäripulan kanssa, mutta ihmiset hakevat kun ilmaiseksi saavat.
 

Salama44

Jäsen
Eilen A Studiössa Kokoomuksen Antti Häkkänen ei aluksi vastannut toittimittajan kusymykseen ovatko hallituksen uusimmat leikkaukset mielestänne oikeudenmukaisia?

Myöhemmin hän kuitekin totesi että emme ole väittäneetkään niiden olevan oikeudenmukaisia. Tällä Häkkänen vahvisti että hallitus tekee avoimen epäoikeudenmukaista politiikkaa muista vaitteistä huolimatta. Se kannattaa muistaa vaaleissa. Oletko epäoikeudenmukasuuden puolella?

Wille Rydman taas totesi että hyvätuloiset ovat yhteiskuntaa kannatteleva voima. Kuitekinkin hallitus hakee suurimmat leikkaukset pienituloisilta ja yrittää sillä pelastaa Suomen talouden. On aika erikoista että he kelpaavat leikkauksien kohteeksi määrältään, mutta se määrä ei ole yhtaiskuntaa samalla tavalla kannatteleva voima. Kommentista näkee miten oikeistolaistunut puolue Perussuomaiset ovat, ei tietoakaan mistää keskemmälle kuulumisesta.
 

rpeez

Jäsen
Jäljelle jää Latinalainen-Amerikka. Sinne lähettäisin suomalaisia virkamiehiä ja yrityksiä kalastelemaan nuoria osaajia. YLE teki alkuvuodesta jutunkin tällaisesta onnistuneesta rekrytoinnista.

Jep, ja videolla oli myös intialainen hyvin menestynyt. Muutenkin tuossa sanotaan että tulijoita ulkomailta on, mutta maahanmuuttovirasto laittaa kokoajan kapuloita rattaisiin. H-ti.

Minusta on aivan mainiota nämä meksikolaiset ja intialaiset tulijat, heihinhän ei ole edes tarvinnut investoida nuorina. Itsellä ollut kumpiakin noista kansallisuuksista työkavereina, hyvin heidän kanssaan tulee toimeen, ja sama kokemus yhdestä meksikolaisesta kuin videolla; syy täällä olon arvostukseen oli turvallisuus.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Eikä paisuta. Perusturvalla elää suomessa aivan hyvin. Ämpärijonojen pituus ei korreloi ämpäripulan kanssa, mutta ihmiset hakevat kun ilmaiseksi saavat.

Pitää myös muistaa että huono-osaisuuteen liittyy usein eriasteisia päihdeongelmia. On kai se ruokajonoon mentävä jos rahat on käytetty juopotteluun. Tätä ei tietenkään voi yleistää mutta tuskin on kovin harvinaistakaan.
 

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Tulonsiirrot ovat toki tarpeellisia, mutta kuten julkisesta keskustelusta voimme havaita, on joku saturaatiopiste jo saavutettu ja veronmaksumotivaatio lähenee nollaa sitä nopeammin mitä useammin julkisuudessa joku itkee kuinka ei voi tehdä töitä koska ei ole kivaa.
Aika jännä päätelmä, kun kuitenkin ihan vasta on asiaa kyselty kansalaisilta.

 

Salama44

Jäsen
Paikallinen sopiminen vapautetaan, laittomista lakoista sanktioidaan nimenomaan työntekijää. Nämähän ovat oivia keinoja AY-mafian vallan pienentämiseen!

On kyllä hieno ilta menossa, taidanpa korkata skumpan vielä tämän kunniaksi.
.. ja liitot maksavat sen työntekijälle takaisin. Tuskin on mitään vaikutusta syksyn lakkoihin.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Aika jännä päätelmä, kun kuitenkin ihan vasta on asiaa kyselty kansalaisilta.

Yllätys, 7/10 maksaa mielellään kun ei oikeasti maksa niitä järjettömiä veroja. Pienillä tuloilla verot on suomessa pieniä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Nyt onneksi leikattiin myös yritystuistakin; Business finland tuista ja väylätuista. Vielä pitäisi leikata enemmän, kuten asiantuntijat sanovat.

Myös valtionavustuksista ja ministeriöistä leikattiin. Hyvä että eduskuntakin osallistuu talkoisiin.
Kuntien kotoutumisrahojakin leikataan onneksi.

Kehitystyörahoista leikattiin myös lisää. Kuten Rydman eilen sanoi, että kehitysyhteistyörahoista ei ole kukaan muu pystynyt leikkaamaan kuin persut.
Ihme touhua.

Hyvä toki verojen korotuksiakin tulee persujen ja RKP:n toimesta. Eikä kaikki ole pelkkiä leikkauksia. Nyt taisi olla suhde aika 50/50% kehysriihessä.
 
Viimeksi muokattu:

12961

Jäsen
Eilen A Studiössa Kokoomuksen Antti Häkkänen ei aluksi vastannut toittimittajan kusymykseen ovatko hallituksen uusimmat leikkaukset mielestänne oikeudenmukaisia?

Myöhemmin hän kuitekin totesi että emme ole väittäneetkään niiden olevan oikeudenmukaisia. Tällä Häkkänen vahvisti että hallitus tekee avoimen epäoikeudenmukaista politiikkaa muista vaitteistä huolimatta. Se kannattaa muistaa vaaleissa. Oletko epäoikeudenmukasuuden puolella?

Wille Rydman taas totesi että hyvätuloiset ovat yhteiskuntaa kannatteleva voima. Kuitekinkin hallitus hakee suurimmat leikkaukset pienituloisilta ja yrittää sillä pelastaa Suomen talouden. On aika erikoista että he kelpaavat leikkauksien kohteeki määrältään, mutta se määrä ei ole yhtaiskuntaa samalla tavalla kannatteleva voima.

Oikeudenmukaisuuden määrittelee toki kukin omista lähtökohdistaan itse ja se sopii politiikassa hyvin oikeastaan vain populistiseksi lyömäaseeksi.

Kaikki poliittinen päätöksenteko on tietysti poliittista kompromissia vaativaa, ja minusta tällä hallituskokoonpanolla nämä olivat aika lailla odotusten mukaisia ja syntyivät varsin maltillisen julkisen miekkailun tuloksena. Ei oikeudenmukaisuus ole mikään kompromissien ajuri vaan lähinnä omista mielipiteistä johdetun jeesustelun keppihevonen.
 
Viimeksi muokattu:

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Aika jännä päätelmä, kun kuitenkin ihan vasta on asiaa kyselty kansalaisilta.

Nämä ihmisten keskustelut ovat vähän sellaisia, kun joku/jotkut purnaavat vaikka työpaikalla, että on kallista niin kuuntelija myöntelee yleisen ilmapiirin vuoksi, että niin on. Harva siinä alkaa pätemään, että on tuotteet kyllä kallistuneet, mutta pärjään edelleen vallan mainiosti, mihin te oikein rahanne hassaatte. Kyselytutkimuksissakin osa sievistelee mielipiteitään omasta mielestään soveliaammiksi.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Sen sijaan väitän että, esim. nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan leikkaaminen vuosittain 27 miljoonalla on aivan helvetin typerää. Sama koskee etsivää nuorisotyötä ja sen saamaa leikkaussiivua.

Aamutelsussa puhuttiin juuri amiskoulutuksesta. Siellä mainittiin moninaisia syitä, miksi ammattikouluissa opiskellaan. Yksi on juuri terveyssyistä pakollinen alanvaihto. Jos kohta ei ole oikeutta aikuiskoulutustukeen, eikä kuntoutusrahaan, pitääkö tuollaiset potkia sitten suosiolla nopeammin eläkkeelle? Tiedän epilepsiaa sairastavien tuskan, kun aikuisena lähtee ajokortti ehkä pidemmäksi aikaa, eikä ainakaan ammattitautoilu tule enää kyseeseen. Tällainen kaipaa apua, kun työhön kykenee kuitenkin.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Eilen A Studiössa Kokoomuksen Antti Häkkänen ei aluksi vastannut toittimittajan kusymykseen ovatko hallituksen uusimmat leikkaukset mielestänne oikeudenmukaisia?

Myöhemmin hän kuitekin totesi että emme ole väittäneetkään niiden olevan oikeudenmukaisia. Tällä Häkkänen vahvisti että hallitus tekee avoimen epäoikeudenmukaista politiikkaa muista vaitteistä huolimatta. Se kannattaa muistaa vaaleissa. Oletko epäoikeudenmukasuuden puolella?

Wille Rydman taas totesi että hyvätuloiset ovat yhteiskuntaa kannatteleva voima. Kuitekinkin hallitus hakee suurimmat leikkaukset pienituloisilta ja yrittää sillä pelastaa Suomen talouden. On aika erikoista että he kelpaavat leikkauksien kohteeksi määrältään, mutta se määrä ei ole yhtaiskuntaa samalla tavalla kannatteleva voima. Kommentista näkee miten oikeistolaistunut puolue Perussuomaiset ovat, ei tietoakaan mistää keskemmälle kuulumisesta.

Valtiolla, tai laajemmin koko julkisella sektorilla on lompakko, josta esim. jaetaan eri tahoille eri summa rahaa. Kun se lompakko ei täyty tarpeeksi, niin sitten sitä pitää jakaa vähemmän tai vähentää erilaisia julkisen sektorin toimintoja. Kenelle sieltä lompakosta jaetaan? Erilaisina avustuksina pienituloisille, eikö niin? Suurituloiset eivät juuri saa näitä avustuksia, paitsi lapsilisää. Eli miten suurituloisilta voidaan siis leikata? Ns. suurituloisilta voidaan ottaa enemmän, eli verottaa enemmän tämän lompakon täytteeksi. Mikä olisi tarpeeksi suurituloisten osalta? Nyt jokainen vuodessa 100 000 euroa tienaava maksaa 41 000 euroa tähän lompakkoon jaettavaksi, kun taas 50 000 euroa tienaava "tallettaa" sinne 15 200 euroa ja 20 000 euroa tienaava laittaa yhteiseen lompakkoon 2400 euroa. Viimeksi mainittu "ulosmittaa" sieltä avustuksina varmasti enemmän kuin tuon 2400 euroa, mutta 41 tuhannella eurolla saat sitten julkisia palveluja saman kuin kaikki muutkin.

En nyt kauheasti kehtaisi repiä suutani tuosta "suurituloisten suosimisesta". Usein nämä tulot ovat itse omalla osaamisella hankittua, eivät siis mitään yhteisiä, jaettavia varoja, kuten vasemmistossa tunnutaan aijattelevan. Muistuttaisin myös näitä huutelijoita, että Virossa veroprosentti on kaikille sama 20. Sitä voi yksi jos toinenkin hyvätuloinen kokea kiusausta siirtää toimintansa Tallinnaan, se on kovin lähellä ja onhan tuota työsukkulointia ollut jo parikymmentä vuotta. Suunta voi lähiaikoina muuttua, osin on jo muuttunut. Ja jos palveluista puhutaan, niin ainakin omien suomalaisten perhetuttavien mukaan eivät vaihtaisi virolaista perhelääkärisysteemiä suomalaiseen "soteen". Koulutustuloksetkin taitaa painaa jo kaukana suomalaisten edellä.
 

molari

Jäsen
Eilen A Studiössa Kokoomuksen Antti Häkkänen ei aluksi vastannut toittimittajan kusymykseen ovatko hallituksen uusimmat leikkaukset mielestänne oikeudenmukaisia?

Myöhemmin hän kuitekin totesi että emme ole väittäneetkään niiden olevan oikeudenmukaisia. Tällä Häkkänen vahvisti että hallitus tekee avoimen epäoikeudenmukaista politiikkaa muista vaitteistä huolimatta. Se kannattaa muistaa vaaleissa. Oletko epäoikeudenmukasuuden puolella?

Wille Rydman taas totesi että hyvätuloiset ovat yhteiskuntaa kannatteleva voima. Kuitekinkin hallitus hakee suurimmat leikkaukset pienituloisilta ja yrittää sillä pelastaa Suomen talouden. On aika erikoista että he kelpaavat leikkauksien kohteeksi määrältään, mutta se määrä ei ole yhtaiskuntaa samalla tavalla kannatteleva voima. Kommentista näkee miten oikeistolaistunut puolue Perussuomaiset ovat, ei tietoakaan mistää keskemmälle kuulumisesta.

Ottamatta kantaa oikeudenmukaisuuteen, (suurimmat) leikkaukset henkilöillä loogisesti kai kohdistuvat sinne, missä eniten leikattavaa on ja etuisuuksia on annettu, sellaisilta kai on aika hankala leikata, joilta leikattavaa ei ole.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Valtiolla, tai laajemmin koko julkisella sektorilla on lompakko, josta esim. jaetaan eri tahoille eri summa rahaa. Kun se lompakko ei täyty tarpeeksi, niin sitten sitä pitää jakaa vähemmän tai vähentää erilaisia julkisen sektorin toimintoja. Kenelle sieltä lompakosta jaetaan? Erilaisina avustuksina pienituloisille, eikö niin?

Näinhän se menee. Melkein pisti naurattamaan SDP:n Lindtmanin leikkauslista. Vuosi oppositiossa ja vihdoin sellainen löytyi. Se mikä jäi kuvitteellisesta listasta mieleen oli kysymys. Miksi SDP ei toteuttanut listaansa vuosi sitten pääministeripuolueena vaan ajoi Suomea täysillä kohti yhä heikompaa taloustilannetta. Joka on yksi syy nykyisille ongelmille Marinin sote-ratkaisun kanssa.

Sekin on totta, että Kokoomuksen johtama hallitus väistää osin samat päätökset kuin SDP:n johtama hallitus. Orpon hallitus on sentään tehnyt useita vaikeita ratkaisuja, jotka Marinit jättivät väliin halutessaan ostaa ääniä. Mutta veropohjan laajentaminen noin esimerkiksi säätiöihin ja ay-liikkeen tuottoihin jäi tälläkin kertaa tekemättä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
,,,,
Valtiolla, tai laajemmin koko julkisella sektorilla on lompakko, josta esim. jaetaan eri tahoille eri summa rahaa. Kun se lompakko ei täyty tarpeeksi, niin sitten sitä pitää jakaa vähemmän tai vähentää erilaisia julkisen sektorin toimintoja. Kenelle sieltä lompakosta jaetaan? Erilaisina avustuksina pienituloisille, eikö niin? Suurituloiset eivät juuri saa näitä avustuksia, paitsi lapsilisää.
Hmm, onkos suurituloisilla siis lukukausimaksut, perus- ja erityissairaahanhoidon kulut, maksut henkilökohtaisen turvallisuuden takaamiseksi yksityisille poliiseille, palokunnille ja muulle pelastustoimell e jne jne? Harva edes keskiluokassakaan taitaisi ihan omillaan pärjätä...
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
,,,,

Hmm, onkos suurituloisilla siis lukukausimaksut, perus- ja erityissairaahanhoidon kulut, maksut henkilökohtaisen turvallisuuden takaamiseksi yksityisille poliiseille, palokunnille ja muulle pelastustoimell e jne jne? Harva edes keskiluokassakaan taitaisi ihan omillaan pärjätä...
Olet kirjoittajana palstan fiksuimmasta päästä, joten oletan kysymyksessä olevan vahinko, tai liian kiire, sillä:

Nyt jokainen vuodessa 100 000 euroa tienaava maksaa 41 000 euroa tähän lompakkoon jaettavaksi, kun taas 50 000 euroa tienaava "tallettaa" sinne 15 200 euroa ja 20 000 euroa tienaava laittaa yhteiseen lompakkoon 2400 euroa. Viimeksi mainittu "ulosmittaa" sieltä avustuksina varmasti enemmän kuin tuon 2400 euroa, mutta 41 tuhannella eurolla saat sitten julkisia palveluja saman kuin kaikki muutkin.
 

Urasiili

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Eilen A Studiössa Kokoomuksen Antti Häkkänen ei aluksi vastannut toittimittajan kusymykseen ovatko hallituksen uusimmat leikkaukset mielestänne oikeudenmukaisia? ... Se kannattaa muistaa vaaleissa. Oletko epäoikeudenmukasuuden puolella?
Tässä vaiheessa voisi kysyä, että mikä päätös on koskaan ollut kaikkien kannalta oikeudenmukainen?
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Kohtullisen raskasta lukea iltapuluja kun jokaisen säästötoimen kohdalta on etsitty joku kertomaan miksi juuri tästä ja tästä leikkaaminen oli äärimmäisen väärin ja mitä kaikkea se nyt vaikuttaa.
Pitää leikata ja säästää kunhan ei leikata ja säästetä meiltä.
Kyllä jokainen, jopa valtionvarainministeri tietää että AVL% nosto ei ole hyvä mutta se huonoista vähiten huono. Ainakin jollain mittarilla.

Hyvä sanonta jota tuli hetki sitten käytettyä pukukopissa treenipautetta lapsille antaessa. "Selittäjät ja valittajat eivät voita ja voittajat eivät selitä ja valita."


E: ja tuosta "oikeudenmukaisuudesta" sanon että jos ihminen saa 21k€ /kk liksaa niin se ei ole laiska eikä tyhmä. Tuollaisille tuloille päästäkseen pitää tehdä töitä ja sinne tuloihin päätyy vain tavoitteelliset. Mitä ihmeen oikeudenmukaisuutta on että tuollaisen yksilön pitäisi maksaa yli puolet tuloistaan valtiolle? Ei mitään, kyllä tuon tason statukseen pääsevän kuuluu saada tilinsä eikä tuollainen progressio ole millään mittarilla oikeudenmukaista. Ajatelkaa vaikka jääkiekkoilija joka saa 240k€ vuosiansiot, montako tuntia siihen on treenattu ja töitä tehty ja mistä massasta on noustu siihen statukseen, miten vitussa tuollaisen jätkän kuuluisi maksaa tulostaan yli puolet valtion pohjattomaan kassaan?

Huomautan, että en itse kuulu tuohon joukkoon ja että siksi kirjoittaisin moista. Minua ei myöskään henkilökohtaisella tasolla progressio niinkään vaivaa ja syy on moniakin teitä kovasti harmittava. On tullut kuitenkin oltua mm viime vuonna kunnan suurin yhteisöveronmaksaja niin ei hirveämmin omantunnon tuskia ole, mitä veronmaksuun tulee.
 
Viimeksi muokattu:

Alejandro

Jäsen
Tässä vaiheessa voisi kysyä, että mikä päätös on koskaan ollut kaikkien kannalta oikeudenmukainen?
Varmaan markan devalvaatio on melko lähellä. Siinä kärsivät niin rikkaat, kuin köyhätkin. Rikkaat varsinkin, jos olivat pankin suosituksesta hankkineet ulkomaalaisia valuuttalainoja.

Mielestäni tuollaiset kysymykset ovat sellaisia, että ei niihin voi vastata ikinä oikein. Joku aina mussuttaa. Lisäksi vasemmistopuolueen edustajana on aina valttikortti mitä voi käyttää, kun toteaa, että he olisivat leikanneet ennemmin rikkailta, kuin köyhiltä.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllä jokainen, jopa valtionvarainministeri tietää että AVL% nosto ei ole hyvä mutta se huonoista vähiten huono. Ainakin jollain mittarilla.
Joku näppärähän voisi laskea, että mikäli arvonlisävero olisi nostettu suoraan 26%, mitä kaikkia yksilöityjä leikkauksia sillä olisi voitu välttää tai vähintään siirtää.

Arvonlisäveron nostamisenhan voi nähdä varsin solidaarisena, ettei se yksilöi nuorta eikä vanhaa, hyvä- tai vähäosaista, mitä nyt toki suurituloiselle ei ole niin väliä, maksaako nyt sata euroa maksavasta tuotteesta puolitoista euroa enemmän, mutta monelle pienituloiselle on.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nämä ihmisten keskustelut ovat vähän sellaisia, kun joku/jotkut purnaavat vaikka työpaikalla, että on kallista niin kuuntelija myöntelee yleisen ilmapiirin vuoksi, että niin on. Harva siinä alkaa pätemään, että on tuotteet kyllä kallistuneet, mutta pärjään edelleen vallan mainiosti, mihin te oikein rahanne hassaatte. Kyselytutkimuksissakin osa sievistelee mielipiteitään omasta mielestään soveliaammiksi.
Kun vasemmistoliiton kansanedustaja pitää somekuvassa lappua missä lukee "haluan maksaa lisää veroja", niin kuinkahan moni sitä rahaa on valtionkonttorin tilille sitten laittanut? Aivan, ei yksikään. Koska kun vasemmisto sanoo, että haluaa maksaa lisää veroja, se tarkoittaa, että vasemmisto haluaa että sinä maksat lisää veroja.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä on myös erittäin ansiokkaasti sanottu. Kuinka moni tämän päivän hyvätuloinen on sitä erehdyksen tai parin kautta? Epäilen että aika monella on takana myös aikoja täynnä epävarmuutta ja jopa konkursseja. Palkkatuloilla harvemmin tuonne ylimpään desiiliin mennään, kyllä taitaa yrittäjät olla siellä kumminkin enemmistö. Mutta niinkuin viestissä todettiin ketään ei kiinnosta jos yrittäjällä menee huonosti.
Varmastikin ansiokkaasti sanottu juu, ja olen täsmälleen smaa mieltä tuosta -ja oikeastaan vain siitä tässä kohtaa- että yrittäjää kyllä on ihan yhteiskunnankin taholta mukava roimia pitkin persnahkoja, jos homma kusee, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että ero on siinä kohtelussakin hyvin pitkälle sen suhteen, mikä se yritysmuoto on ollut, ja kuinka paljon siinä niitä sijoittajia on.

Nythän hallituksen touhu rankaisee niitä useampaa sataa tuhatta pien-, ja yksiyrittäjää, kun useat ei todellakan voi siirtää mitään muutoksia niihin hintoihin, tai myynti loppuu äkkiseltään. Ja useilla loppuu jo siksin, että niin moninkertaiset vaikutukset on jo nyt niitä erilaisia palveluita ostaviin tahoihin, joten toiminta voi osalla sen vaikutuksesta loppua kokonaan, tai homma siirtyy sielläkin enenevissä määrin harmaan talouden puolelle, niin pääsee ihan kaikki kiertämään sitten sitä veroa.
Aina on hyvä sitten onnistuessaan kuitnekin muistaa se, että ei sinne koskaan kuitenkaan pelkästään omalla työllä päästä kuin marginaalisella alalla. Eli hyvin usein sen menestyksen takana on kuitenkin porukka joka sen kykenee tuotteistamaan. Vaikka itsellä olisi kuinka hyvä idea, niin harvalla kuitenkaan kykyä sitä itsenäisesti tuotteistaa.
Hyvin useat yritykset myös niiden verojen kautta hyötyvät juurikin siitä yhteiskuntarauhasta, koulutuksesta, toimivasta ja ketterästä infrasta ym. joten kyllä niistä veroista aina takaisin saa ihan jokainen. Ja voidaan ajatella, että onnistuessaan ideassaan, niin saa suhteessa hyvinkin paljon sellaista joka turvaa sitä jatkuvuutta. Ihan puusilmäistä ajatella, että tasavero olisi siten jotenkin perusteltua.

Ei tässä kukaan huuda mitään samanpalkkaisuutta, tai että ei olisi oikeus vaurastua, vaan enemmänkin juuri sitä, että on hyvä pyrkiä yleiseen vaurauteen, jossa kuitenkin sillä itsellä voi olla enemmän, jos sen kerran näkee itsellään ainoaksi hyvän elämän mittariksi.

Kyse siis on vain siitä, että mikä mahtaa olla tarpeeksi, että voisi vaikka todeta, että enempää en vaan tarvitse.
Ei ole mitenkään kommunistista pyrkiä vaikuttamaan omalla työllään, ja yrittämisellään sellaista yleistä yhteiskunnallista hyvää, ja siten turvallista toimintaympäristöä, mutta jos ainao ajatus on se, että tuolla toisaalla joku saa enemmän kuin minä, niin onpa viehliäisen paska valtio, kun en itse saa pitää kaikkea.

Edelleenkin tuossa naapurissa on valtio, jossa saa pitää enemmän itsellä, ja kas kummaa siksihän tuo taitaa edelleen joitakin moraaliltaan hyvinkin korkealentoisia yrittäjiä ja yrityksiä houkuella siellä toimimaan, ja kauppaakin käymään.

Mutta kuten jo todettua, niin ymmärrän (ainakin yritän) ajatuksianne, mutta itse en vaan näe samalla tavalla asioita, ja sittenkään en ole kommunisti, enkä vähääkään sellaista neuvostoliiton mallia kannata, koska senkin melko ahneet paskiaiset kuitenkin onnistuivat pilaamaan, eikä se totisesti ollut mikään innovaatioiden keskittymä, mutta ei siellä myöskään pelkkiä idiootteja asustellut, koska kaikesta huolimatta saivat raketinkin avaruuteen asti. Siitäkin huolimatta ihan tunkio.

Mutta ihmisoikeuksia pitää voida tarkastella kriittisesti myös läntisessä maailmassa, ja nimenomaan siinä markkinataloudessakin. Ei sielläkään ihan kaikki esim. sen "absoluuttisen köyhyyden" suhteen kestä päivänvalossa tarkastelua, kun tiedetään millaisesta summasta on kyse kun puhutaan siitä. Tilla on tullut nyt se suhteellisen köyhyyden määre, ja se näyttää olevan pahinta nimenomaan siellä raha-ihmisten keskellä, koska siellä ollaan aina suhteellisesti köyhiä, jos jollakin vaan on enemmän tai isompi; ihan mikä vaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös