@peterra Osuvasti kirjoitettu. Ymmärrän talouden reunaehdot, mutta aivan selvää on, että tämä leikkaussuma tulee kokonaisuutena myöhemmin todella kalliiksi. Opiskelua hankaloitetaan entisestään kautta linjan ja amiksen taso on jo vuosia ollut täysi vitsi, mutta ei ilmeisesti tarpeeksi vitsi. Mielenterveyspalvelut, sote ja lastensuojelu retuperällä. Aika vitun rankkoja toimenpiteitä jo valmiiksi pahoinvoivan nuorison näkökulmasta. Ei ihme että pahoinvointi ja päihdeongelmat kärjistyvät nuorisolla, kun näköaloja romutetaan täydellä vimmalla. Ei siinä, ei edellinenkään hallitus esittänyt mitään suuria visioita näiden asioiden korjaamiseksi, mutta ihan näin silmitöntä tuhoamisvimmaa ei toki ollut.
Kyllä tässä haisee luokkayhteiskunnan mahdollisimman nopea palauttaminen. Persaukiset älkööt opiskelko, tai ainkaan ei tarvitse asua kohta missään.
Tämän hallituksen touhut, sekä jutut alkavat olemaan kyllä sellaista todellisuudesta kadonnutta paskaa, että oksat pois. Koko ajan enemmän ja enemmän kaadetaan huono-osaisten ja yksinyrittäjien niskaan tätä paskaa, sekä tuhotaan opiskelua, sillä se olkoon tulevaisuudessa vain joillekin tarkoitettu.
Toki, jos noita opiskeluun liittyviä "säästöjä" tehdään, niin ne nimenomaan pitää sitten kohdistaa sinne ikuisten opiskelijoiden toimiin, eli juurikin siihen koulutusten keräilyyn.
Sitten vastaavasti pitää alkaa merkittävästi enemmän panostaa aikuispuolella, sekä kakkosammatissa siihen työssäoppimiseen, jossa sitten pitäisi kyllä myös palkankin liikkua, eli oppisopimuspainotteiseksi vaan, Silloin luulisi työnantajienkin saavan sitä osaavaa henkilökuntaa. Yritystukien painotus siis enenevissä määrin esim juurikin oppisopimuskoulutukseen.
Lääkkeiden ALV kannan siirto suoraan neljä prossaa isompaan kantaan on aivan täyttä vittuilua eläkeläiselle, sekä pienituloiselle, joka aina vaan enemmän ajautuu nurkkaan.
ALV-kantaa olisi pitänyt nostaa vain se prossa, yhteisöveroa sitten vaikka se puoli prossaa. tuloveroa olisi niinikään voinut nostaa vaikka sen puoli prossaa, ja sitten perua kalja-alen kokonaan, ja nostaa mielummin koko alkoholiverotusta kaikissa luokissa vaikka sen puoli prossaa.
Yksityisille terveyspalveluille -sijoittajavetoisille sellaisille- olisi voinut laittaa oman ALV-kannan kehiin, esim 2%. Yksityiselle terveydenhuollon ammattilaisen vetämälle palvelulle tätä ei olisi tarvinnut asettaa.
Sokerivero (siirto isompaan ALV-luokkaan) varmaankin jees, mutta kyllä näissä touhuissa pitäisi kuitenkin miettiä myös eteenpäin vaikutuksia myynteihinkin, sillä jos kultutus kovin muuttuu, se heijastuu väistämättä myös työllisyyteen.
Näissä ei koskaan pitäisi mennä ideologisesti vain yhtä reittiä, vaan ihan kaikki pitää asettaa alttiiksi tällaisessa tapauksessa. Muuten se kostautuu aina vaan enenevissä määrin samaan kansanosaan, ja juuri siihen, jolla ei juurikaan ole voimaa pitää puoliaan.
Tämä hallitus on hölmöläisten sukukuntaa, ja touhuaa samalla tavoin kuin hölmöläiset kantaessaan valoa mökkiin säkeissään. Toimii varmaankin tosi hyvin. No tietenkin ero on siinä, että varmaankin rahaa säästyy, mutta samalla kyllä ne Suomea melko kivasti rahoittavat pk-yritykset ajautuvat kärsijöiksi, jos eivät saa noita asiakkiden maksettaviksi. Kuitenkin ollut vuonna -21, joku luokkaa 409 000 pk-yritystä, joista suuri osaa ei varmaankaan kovin vankkaa verokikkailuakaan voine harrastaa, niin ihan persehommaahan tämä touhu on.
Jos sähköautoilu asetetaan edes liki samalle viivalle verotuksellisesti muun autoilun suhteen, niin sitä voidaan pitää hyvänä ratkaisuna, sillä kyllä sillekin ihan perusteet löytyvät.
Tässä kohtaa kuitenkaan en näe kovin viisaaksi ruveta ALV:lla ohjailemaan ihmisten ostokäyttäytymistä, kun siellä kuitenkin olisi tärkeää pitää se ostovoima kondiksessa. Siksi voi taas kerran mennä ihan metsään nuo laskelmat sen suhteen, mitä oikeasti veroa tuottavat, ja siksi sitä veropohjaa pitää ajatella laajasti, eikä tällä tavalla.