Petteri Orpon hallitus

  • 1 660 464
  • 19 016

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
No eipä olisi uskonut, että aikuiset ihmiset, joilla ei huolta huomisesta ole,olisivat vielä katkeria siitä,e ttä ei ole vieläkin enemmän itselle. No sitähän on pitkään puhuttu, että siellä varakkaissa tuntuu se kateuskin olevan vielä suurempaa kuin niissä alati haukutuissa "kateellisissa" köyhissä.

Mietin usein, että miksi monelle ihmiselle niin paljon tärkeämpää on tutkailla sitä minkä kokevat menettävänsä, kuin se, minkä he kuitenkin saavat. Jos nyt jollakin se palkka on vaikkapa sen 200K vuodessa, ja käyttöön nyt jäisi vaikkapa se 90K verojen jälkeen, eli kuitenkin melko kohtuullisesti. Ja jos nyt joutuisivat luopumaan vaikkapa kymppitonnista lisää, niin jos ei nyt ihan oikeasti ihminen kykenen tuolla toimeen tulemaan, niin kyllä kai loppu viimeksi on enemmän kyse sen ihmisen omasta ongelmsta ja taloudenpidostaan, kuin mistään muusta.

Miten ihmiset jaksaa tosiaankin aina lukea tilinauhastaan vain sen verojen osuuden, kuin sen mitä tilille tulee.
Kyllä kuitenkin oletan, että melko paljon se yhteiskunta tarjoaa resurssia sitä veroa vastaan, vaikka sitä ei heti osaisikaan ajatella, ja nimenomaan sellaista, jonka turvin voi olettaa sitä rahaa tulevan jatkossakin.

Sitäpaitsi vähempään verotukseen on hyvin helppoa siirtyä vaihtamalla pienipalkkaisempaan duuniin. en edes ymmärrä, miten jou voi kuvitella olevansa niin paljon arvokkaampi, että hänen kuuluisi edes saada jotakin tuollaista ALKOn pääjohtajan palkkaa. Sekin on ihan käsittämätöntä, että sillekin maksetaan yli 400K vuodessa.
En tiedä missä kohtaa maailmassa vääristyi noin pahoin ihmisten käsitys omasta merkityksestään, että kuvittelee edes tuon olevan missään suhteessa omaan panokseensa yhteiskunnassa.

Kyllä tossa vika on ihan sen päässä, joka moiseen on edes lähtenyt, koska ihan varmasti saa osaamista halvemmallakin. Sitäpaitsi, ei tässä maassa niin kovia näyttöjä yritysjohdolla ole pöytään lyödä, että löytyisi perusteita edes vähää alusta tuollaisella palkalle.

Mutta tietenkin ymmärrän, että jokainehan sen ilolla vastaanottaa jos tarjotaan. Mutta se, että joku edes tarjoaa, kertoo kyllä hyvin paljon siitä, miten vääristynyttä koko ajattelu nykyään on.
Enkä siis epäile hetkeäkään etteikö joku tule taas mittailemaan tähän sitä, kuinka
merkittävä hänen panoksensa tässä maassa on, ja kuinka hän joutuu oelmaan palkkakuopassa (reppana) kun touhuaa täällä paskassa Suomessa, jossa vielä verojakin joutuu maksamaan, mutta ei sellaiselle oikein voi edes korvaa lotkauttaa.

Ja ei, kyse ei ole kateudesta, vaan ihan terveestä järjestä.
Tämä on juuri sitä vasemmistolaista aatetta pahimmillaan. Sinä tai valtio päättää, mikä on ihmiselle riittävä palkka verojen jälkeen.

Katsotaanpa asiaa näin: joku tyyppi tekee pitkiä päiviä kehittääkseen itseään, tekee töitä rajusti, perustaa yrityksen ehkä sitten toisenkin. Takana saattaa olla konkurssejakin, eikä tämä ketään kiinnosta. Naureskellaan vaan, kun kaveri ei menesty. Lopulta kuitenkin natsaa. Sanotaan, että hän perustaa pelifirman, joka menestyy.

Nyt rientävät sitten vasurit hakemaan kasseilla rahaa yritykseltä. Likin on tohkeissaan, meidän pitää saada rahat yhteiseen käyttöön! Ei tämä yrittäjä saa nyt näin paljoa ansaita. Rahat pitää saada hyötykäyttöön.

Tällainen ajattelu on todella syvältä. Itse hävettäisi mennä yrittäjälle sanomaan, että et sinä nyt näin paljoa rahaa tarvitse, osa siitä kuuluu minulle, vaikka en ole mitään riskiä yritystoiminnasta ottanut enkä tehnyt pitkiä päiviä menestyksen eteen.

Minusta taas yrittäjä saa ansaita aivan sairaasti rahaa ja ostaa vaikka kymmenen huvilaa itselleen, ihan sama. Myönnän, etten itse tarvitse moista materiaa, mutta minä en ole standardi sille, mitä joku saa laillisella elinkeinollaan ansaita.

Tietenkin tulee myös ottaa huomioon yrittäjän tuottamalla hyöty yhteisölle. On luonut työpaikkoja, sijoittaa rahojaan toiseen liiketoimintaan, myös hyödyttää monia yrityksiä hankinnoillaan. Vaikka sitten niillä kateutta herättävillä.

Taloutta ei muutenkaan hoideta jollakin moraalisilla argumenteilla. Kapitalismi perustuu itsekkäisiin toimijoihin, jotka omaa etuaan ajaessaan tekevät innovaatioita ja samalla tuottavat hyvinvointia laajemmalti. Eipä se hyvinvointivaltio jollakin kommunismilla pysy pystyssä, siitä on jo aika kattava koe tehty 70 vuoden ajan.

Toinen asia on sitten valtion varojen tuhlaus. Siitä on erittäin paljon esimerkkejä. Olennainen kysymys on se, paljonko pääjohtajatason suojatyöstä maksetaan. Ei tarvitsisi maksaa paljoa, sillä veronmaksajat nämä palkat kustantavat. Ja on myös niin, että suojatut markkinat eivät ole mitään markkinoita, vaan läänityksiä.

Oikea toimari tai johtaja toimii kilpailuympäristössä, jossa hänen potkunsa ovat aina seuraavan neljännesvuosikatsauksen päässä. Hän joutuu ottamaan riskejä, hän joutuu vastaamaan tuloksesta koko ajan. Toisaalta hänelle maksetaan työstä ja paineensiedosta erittäin hyvin. Nämä suojatyötoimarit yms. ovat luikerrelleet virkoihinsa ihan muulla tavoin kuin osoittamalla kyvykkyyttä markkinoilla.

Itse vertaisin tätä puolta vaikkapa Mikko Rantaseen. Kaverille maksetaan, koska hän on tosi hyvä. Mutta Mikon hyvyydestä ei seuraa, toisin kuin valtiolla, että kaikki hyökkääjät saisivat vastaavan tuntuisen palkan Liigassa. Näin eliitti kuitenkin valtion johtajien suhteen toimii. Eli suojatyötoimarin pitää saada vertailukelpoinen palkka vapailla markkinoilla toimivan toimarin kanssa. Ei jatkoon tämä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jos saamme talouden syöksyn oikaistua ja muilla toimilla sitten tuottavuuden kasvuun,
Vajeen karsiminen ei tarkoita mitään talouden syöksyn oikaisua - tarvitsemme vahvaa kasvua ja parempaa demografiaa. Piste. Leikkaukset ovat oireen hoitoa, ja toki kuumetta pitää alentaa, mutta tulehdukseen ne eivät vaikuta kuin periferisesti. Ja osa leikkauksista voi kääntyä itseään vastaan vähänkin pidemmällä tähtäimellä ja johtaa uusiin kuluihin. Sanoisin että etenkin lapset ja nuoret (sekä lapsiperheet) ovat sellainen alue, josta ei tule juurikaan karsia. Sellaiset leikkaukset eivät ole säästöä vaan tuhlaamista.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Eipä se hyvinvointivaltio jollakin kommunismilla pysy pystyssä, siitä on jo aika kattava koe tehty 70 vuoden ajan.
Eikä viktoriaanisella, libertaarisella ja sosiaali-darwinistisella kapitalismilla sitä hyvinvointivaltiota synny olekaan. Sen sijaan voi syntyä valtavia pääoman keskittymiä, jotka murentavat niin poliittista prosessia kuin vapaata kilpailuakin. Kapitalismia on hyvin monta lajia, se paras versio lienee pohjoismainen. USA ja Britannia tulevat mm. aika kaukana perässä.
 
Viimeksi muokattu:

12961

Jäsen
Kyllä se yhteiskuntarauha jo nyt elää vähän räjähdysvaiheessa, kun alkaa näkymään, että yhä useammalle nuorelle se rikollisuus alkaa olemaan houkutteleva vaihtoehto, johon ei siis erilaiset koulutusheikennyksetkään ei varmastikaan parannusta tarjoa.
Vielä ei siis olla siinä kohtaa, että se tavan tallaaja nousee barrikaadeille, mutta onko tarkoituksenmukaista edes pyrkiä etsimään sitäkohtaa, jossa näin tapahtuu, vai olisiko kykyä tunnustaa, että asioita siinä markkinataloudessakin pitäisi korjata, kuin myös demokratiassakin.

Ei siinä ole mitään tarkoitusta ketään pelotella, mutta globaaleja ongelmiakin tarkastelessa, sekä jopa rikkaitakin kuunnellessa tulee väistämättä mieleen, että miksi Suomessa yritetään nyt tehdä (jälkijunassa) politiikkaa, joka on jo havaittu ongelmalliseksi kun sitä muualla on testattu.
Kun maailmassa on nyt kiihtyvässä määrin kriisejä, ja taloudenkin kanssa mennään nyt vain kriisistä toiseen, niin tyhmemmänkin luulisi huomaavan, että jotakin on pielessä, enkä suin surminkaan haluaisi nähdä, että miten hirveään tilanteeseen se vielä voi johtaa, jos emme löydä yhteisymmärrystä edes näistä asioista.

Rikollisuuden kokonaiskuvassa marginaalinen lisääntyminen ja syrjäytyminen ovat harmillisia ja mahdollisia seurauksia, mutta silti aivan eri tason asioita kuin yhteiskuntarauhan järkkyminen. Samansuuntaisen tien päässä jossain määrin, mutta valtavan matkan päässä näistä varsin maltillisista leikkauksista ja muutoksista. Siksi pelkästään yhteiskuntarauhan järkkymisestä puhuminen on nykytilanteessa melkoista mörön kuvalla varustetulla ilmapallolla pelottelua.

Kulttuurisetkaan seikat eivät varsinaisesti puolla sitä, että täällä oltaisiin kreikkalaisten tai ranskalaisten kaltaisia kadulle lähtijöitä. Pikemminkin päin vastoin.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Katsotaanpa asiaa näin: joku tyyppi tekee pitkiä päiviä kehittääkseen itseään, tekee töitä rajusti, perustaa yrityksen ehkä sitten toisenkin. Takana saattaa olla konkurssejakin, eikä tämä ketään kiinnosta. Naureskellaan vaan, kun kaveri ei menesty. Lopulta kuitenkin natsaa. Sanotaan, että hän perustaa pelifirman, joka menestyy.

Nyt rientävät sitten vasurit hakemaan kasseilla rahaa yritykseltä. Likin on tohkeissaan, meidän pitää saada rahat yhteiseen käyttöön! Ei tämä yrittäjä saa nyt näin paljoa ansaita. Rahat pitää saada hyötykäyttöön.

Tämä on myös erittäin ansiokkaasti sanottu. Kuinka moni tämän päivän hyvätuloinen on sitä erehdyksen tai parin kautta? Epäilen että aika monella on takana myös aikoja täynnä epävarmuutta ja jopa konkursseja. Palkkatuloilla harvemmin tuonne ylimpään desiiliin mennään, kyllä taitaa yrittäjät olla siellä kumminkin enemmistö. Mutta niinkuin viestissä todettiin ketään ei kiinnosta jos yrittäjällä menee huonosti.
 

rpeez

Jäsen
Vajeen karsiminen ei tarkoita mitään talouden syöksyn oikaisua - tarvitsemme vahvaa kasvua ja parempaa demografiaa. Piste. Leikkaukset ovat oireen hoitoa, ja toki kuumetta pitää alentaa, mutta tulehdukseen ne eivät vaikuta kuin periferisesti. Ja osa leikkauksista voi kääntyä itseään vastaan vähänkin pidemmällä tähtäimellä ja johtaa uusiin kuluihin. Sanoisin että etenkin lapset ja nuoret (sekä lapsiperheet) ovat sellainen alue, josta ei tule juurikaan karsia. Sellaiset leikkaukset eivät ole säästöä vaan tuhlaamista.
Kannattaa tutustua kehysriihen tuloksiin, siellä on muutakin annettavaa kuin leikkauksia, myös lapsille ja nuorille. Linkki kehysriihen tiedotteeseen.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Laitatko linkin listaan mikä sisältää pelkästään mainitsemiisi asioihin kohdistuvia leikkauksia? Onko se hallituksen kokoama, vai jonkun muun instanssin?

Voinen kyllä sellaista listaa odotellessa todeta, että kyllä leikataan paljon muutakin. Heti tulee mieleen ihmisten varoja alvin nostolla, lääkkeiden omavastuuosuutta, hoitajamitoitusta, jne jne.

Suomella nyt vaan ei ole varaa tällä hetkellä pitää menneen kaltaista hyvinvointivaltiota.

Jos saamme talouden syöksyn oikaistua ja muilla toimilla sitten tuottavuuden kasvuun, on hyvin todennäköistä että mainitsemiisi tärkeisiin asioihin saadaan takaisin resursseja ja parempi tulevaisuus tulee sitä kautta. Näillä mennään.
Laitatko linkin...

Olenko minä väittänyt, että mainitsemani asiat ovat ainoita joista leikataan?

Sen sijaan väitän että, esim. nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan leikkaaminen vuosittain 27 miljoonalla on aivan helvetin typerää. Sama koskee etsivää nuorisotyötä ja sen saamaa leikkaussiivua.

Saadaan tulevaisuudessa enemmän resursseja? Tämä on vähän sama, kun tulipaloa aletaan sammuttaa tosissaan, kun kohde on jo kivijalassa. Nämä leikkaukset tehdään ajassa, jossa Suomessa on menossa lasten ja nuorten mielenterveydellinen kriisi.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Mikä kuningasidea oli tässä 1,5 % alv korotuksessa? Eikö olisi ollut parempi laittaa samantien 2 %, kun se puolikas tullaan korottamaan joka tapauksessa muutaman vuoden päästä. Ja nyt ilmeisesti tuo desimaali aiheuttaa ongelmia joissakin järjestelmissä...
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Kannattaa tutustua kehysriihen tuloksiin, siellä on muutakin annettavaa kuin leikkauksia, myös lapsille ja nuorille. Linkki kehysriihen tiedotteeseen.
Kyllä on. Kosmeettista panostamista mm. chattiin. Suhde leikkausten määrään (lapsilta/nuorilta) on tässä tilanteessa vähän kurja. Kyllä näillä toimilla tulevaisuus on taattu ja vienti alkaa vetää.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kannattaa tutustua kehysriihen tuloksiin, siellä on muutakin annettavaa kuin leikkauksia, myös lapsille ja nuorille. Linkki kehysriihen tiedotteeseen.
Sanoisin että olen hieman skeptinen tuon retoriikan suhteen, kun miettii noita lisäleikkauksia ja niiden käytännön toteutuksia ruohonjuuritasolla. Eivät ole ihan lupaavia kohdistuksia jo tällä suht epämääräisellä ylätasolla. Mutta pianhan saamme nähdä, miten lasten ja nuorten palveluiden suhteen käytännössä tulee käymään.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Vajeen karsiminen ei tarkoita mitään talouden syöksyn oikaisua - tarvitsemme vahvaa kasvua ja parempaa demografiaa. Piste. Leikkaukset ovat oireen hoitoa, ja toki kuumetta pitää alentaa, mutta tulehdukseen ne eivät vaikuta kuin periferisesti. Ja osa leikkauksista voi kääntyä itseään vastaan vähänkin pidemmällä tähtäimellä ja johtaa uusiin kuluihin. Sanoisin että etenkin lapset ja nuoret (sekä lapsiperheet) ovat sellainen alue, josta ei tule juurikaan karsia. Sellaiset leikkaukset eivät ole säästöä vaan tuhlaamista.

Parempi demografia olisi tärkeä asia Suomen tulevaisuuden kannalta, olet täydellisen oikeassa. Mutta miten parannat tätä väestörakennetta?

- Syntyvyyden kasvulla? Ei tule näillä (nuorten) aikuisten asenteilla muuttumaan, muuta kuin heikommaksi, eikä siinä auta edes valtion tukitoimet. Eikä meillä ole enää aikaa odotella nuorison viriilisyyden kasvua.

- Maahanmuutolla? Mistä me saadaan tänne porukkaa, joka hyvin nopeasti on osa suomalaista työmarkkinaa? EU:n sisällä on vapaa liikkuvuus, eikä sieltä matalamman tulotason maista ole ihan hirveästi tänne porukkaa tullut, eikä taida olla tulossa? Aasiassa taitaa olla itsessään kohta työvoimapulaa, erityisesti koulutettulle porukalle ja nekin jotka vielä lähtevät taitaavat suunnata enemmin tuonne Keski-Eurooppaan ja Pohjois- Amerikkaan. Lähi-idästä olisi tunkua Eurooppaan, mutta en näe tätä helppona, enkä erityisesti nopeana vastauksena pahenevaan kestävyysvajeeseen. Lähi-idän islamilainen valtakulttuuri on ajautunut niin kauas eurooppalaisesta liberaalista yhteiskuntarakenteesta, että näiden asenteiden muuttaminen tulijoiden keskuudessa on usean sukupolven työ ja vaati paljon sekä taloudellisia, sekä henkilöstöresursseja, joita meillä ei siis nyt ole. Afrikassa on osin samoja haasteita, mutta myös peruskoulutuksen taso on hyvin heikko vastauksena akuuttiin ongelmaamme. Jäljelle jää Latinalainen-Amerikka. Sinne lähettäisin suomalaisia virkamiehiä ja yrityksiä kalastelemaan nuoria osaajia. YLE teki alkuvuodesta jutunkin tällaisesta onnistuneesta rekrytoinnista.

 

12961

Jäsen
Kyllä on. Kosmeettista panostamista mm. chattiin. Suhde leikkausten määrään (lapsilta/nuorilta) on tässä tilanteessa vähän kurja. Kyllä näillä toimilla tulevaisuus on taattu ja vienti alkaa vetää.

Kyse taitaa olla siitä, ettei oikein ole edes rakennettavissa hallituskoalitiota, joka lähtisi korjaamaan demografiaongelmaa työperäisellä maahanmuutolla ja saisi sitä kautta talouden kasvu-uralle. Demografian korjautuessa pienenisivät suhteellisesti myös kansan vanhenemisen aiheuttamat ongelmat. Tässä ovat laaja-alaisesti katsoen ratkaisujen vastavoimina sekä persujen edustama oikeistokonservatismi että myös vasemmistoa otteessaan pitävä AY-liike. Oikeita ja riittäviä, talouskasvun mahdollistavia muutoksia jarrutetaan useammasta suunnasta.

Sisäpoliittinen tilanteemme tai eurooppalainen yleinen poliittinen kehitys/polarisoitumisen suunta eivät tue positiivista kehitystä tulevaisuudessa. Suomi on vahvasti pitkäaikaisella kurjistumisen tiellä. Jos (ja todennäköisemmin kun) kestävää talouskasvua ei saada aikaan, on edessämme jonkinlainen julkisen sektorin karsinta, josta nyt nähty on alkusoittoa.

Yksittäisiä leikkauksen kohteita voi kukin omista lähtökohdistaan kritisoida, mutta mikäli poliittinen iso suunta ei muutu, ei talouskasvua ole mistään taiottavissa, vaikka se toki kurjistumisen estävä lääke olisikin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Parempi demografia olisi tärkeä asia Suomen tulevaisuuden kannalta, olet täydellisen oikeassa. Mutta miten parannat tätä väestörakennetta?

- Syntyvyyden kasvulla? Ei tule näillä (nuorten) aikuisten asenteilla muuttumaan, muuta kuin heikommaksi, eikä siinä auta edes valtion tukitoimet. Eikä meillä ole enää aikaa odotella nuorison viriilisyyden kasvua.

- Maahanmuutolla? Mistä me saadaan tänne porukkaa, joka hyvin nopeasti on osa suomalaista työmarkkinaa?
Syntyvyyteen emme voi radikaalisti vaikuttaa, mutta silti tehdä merkittäviä uudistuksia, esim jakaa kustannuksia tasavertaisesti mies- ja naisvaltaisten alojen välillä, parantaa lapsiperheiden olosuhteita ja kannustaa parempaan syntyvyyteen erilaisilla insentiiveillä.

Työperäinen maahanmuutto tarvitsee seurakseen merkittävää sääntelyn ja työmarkkinoiden joustavointia etenkin palvelusektorilla sekä sen hyväksymistä että tuet tulevat täydentämään matalia palkkoja. Kynnyksen tänne pääsemiseen töihin tulee olla hyvin matala ja maahan jäämiseen kannustava eikä tule suvaita esim. ay-liikkeen ja vasemmiston työmarkkinaprotektionismia. Myöskin tarvitaan erilaisia insentiivejä, verohelpotuksia, väliaikaisia tukia tmv, täällä tutkinnon suorittaneille automaattinen ensimmäinen oleskelulupa jne. Tämä toki vaatisi laajaa konsensusta ja aitoa halua ponnistuksiin asian suhteen. En siis pidättele henkeäni.
 

12961

Jäsen
Parempi demografia olisi tärkeä asia Suomen tulevaisuuden kannalta, olet täydellisen oikeassa. Mutta miten parannat tätä väestörakennetta?

- Syntyvyyden kasvulla? Ei tule näillä (nuorten) aikuisten asenteilla muuttumaan, muuta kuin heikommaksi, eikä siinä auta edes valtion tukitoimet. Eikä meillä ole enää aikaa odotella nuorison viriilisyyden kasvua.

- Maahanmuutolla? Mistä me saadaan tänne porukkaa, joka hyvin nopeasti on osa suomalaista työmarkkinaa? EU:n sisällä on vapaa liikkuvuus, eikä sieltä matalamman tulotason maista ole ihan hirveästi tänne porukkaa tullut, eikä taida olla tulossa? Aasiassa taitaa olla itsessään kohta työvoimapulaa, erityisesti koulutettulle porukalle ja nekin jotka vielä lähtevät taitaavat suunnata enemmin tuonne Keski-Eurooppaan ja Pohjois- Amerikkaan. Lähi-idästä olisi tunkua Eurooppaan, mutta en näe tätä helppona, enkä erityisesti nopeana vastauksena pahenevaan kestävyysvajeeseen. Lähi-idän islamilainen valtakulttuuri on ajautunut niin kauas eurooppalaisesta liberaalista yhteiskuntarakenteesta, että näiden asenteiden muuttaminen tulijoiden keskuudessa on usean sukupolven työ ja vaati paljon sekä taloudellisia, sekä henkilöstöresursseja, joita meillä ei siis nyt ole. Afrikassa on osin samoja haasteita, mutta myös peruskoulutuksen taso on hyvin heikko vastauksena akuuttiin ongelmaamme. Jäljelle jää Latinalainen-Amerikka. Sinne lähettäisin suomalaisia virkamiehiä ja yrityksiä kalastelemaan nuoria osaajia. YLE teki alkuvuodesta jutunkin tällaisesta onnistuneesta rekrytoinnista.


Tarvittaisiin niin suuria sekä syntyvyyttä että työperäistä maahanmuuttoa tukevia poliittisia linjauksia, että todennäköisesti jäävät utopiaksi. Asioihin olisi pitänyt tarttua kauan sitten, väestön vanheneminen ja syntyvyyden lehmänhäntä ovat olleet ennustettavia ja näkyvissä olevia haasteita. Hallitus toisensa jälkeen on luottanut jonkun muun tekevän isot päätökset.

Työperäisen maahanmuuton osalta elämme jonkinlaisessa kuplassa siinä, miten hyvänä yhteiskuntaamme pidämme. Eivät ne Länsi-Euroopan maat (joiden kanssa todellisuudessa kilpailemme) niin paljon huonompia julkiselta palvelutarjonnaltaan ole kuin joskus omahyväisyydessämme itsellemme valehtelemme.

Progressiivisessa verottamisessa olemme niihin verrattuna melkoisesti rajumpia, joka koskee hyvätuloisia maahanmuuttajaperheitä kaikkein rajuimmin, sillä suurimmassa osassa vertailumaita on käytössä perheverotus. Hyvätuloisessa maahanmuuttajaperheessä aikuisten välillä on usein iso tuloero, joten toteutuvaan verotukseen vaikuttaa melkoisesti tulojen jakaminen puolisojen välille ennen verotusta vs meikäläinen yksilöverotus. Suorittavaa työtä tekevissä verotus ei liene karsiva tekijä, vaikka sielläkin perheverotus näyttäytyy perheen perustamisikäisille (ja demografisen muutoksen kannalta juurikin kriittisimmille) työperäisille maahanmuuttajille merkittävänä tekijänä. Valehtelemme itsellemme jos vertaamme verotusta missään tuloluokassa pelkästään yksilön osalta.
 
Viimeksi muokattu:

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
.....nämä asiat ovat mielestäni hyvinvointivaltiosta täysin kiistattomia:
  • on edullisempaa tehdä sairaanhoitoa ja erityissairaanhoitoa yhteisesti kuten myös järjestää puolustus. Se vaihtoehtoinen systeemi on paljon tätä kalliimpi ja tämähän on se, joka syö niitä yhteisiä resursseja kaikista eniten. Vaihtoehtoinen systeemi puolustuksessa on palkka-armeija, joka siis on moninkertaisesti kalliimpi ylläpitää sekä vakuutuksiin perustuva terveydenhuolto, joka maksaa moninkertaisesti.
  • maksuton koulutus mahdollistaa sellaisten ihmisten kouluttautumisen, joilla ei muuten ole resursseja tähän. Historiallisesti meillä on juuri saatu kansan kokonaishyvinvointia parannettua ilmaisella koulutuksella, johon on liittynyt myös esimerkiksi kouluruoka sekä muu huolenpito osana laitoksia.
  • tulonsiirrot mahdollistavat jokaiselle sen minimin, jolla voi elää Suomessa. Tätä järjestelmää voi hyväksikäyttää, mutta lähtökohtaisesti ammumme haulikolla kärpästä, jos tämän ilmiön katsotaan olevan oikeasti syynä Suomen ongelmiin.
Eivä ole kiistattomia. Se mikä on varmaa edullisimmasta tavasta tehdä sairaanhoitoa on se, että se ei ole julkisena palveluna sitä. Luultavasti edullisinta olisi toimiva kilpailutus sekä valvonta ja kilpaillut markkinat ilman byrokratiaa. Lienee toki suomessa mahdotonta läpikorruptoituneen järjestökentän ja hyvävelisysteemin johdosta. Ammattijohtajilla voisi onnistua.

Maksuton koulutus on hyvä asia tiettyyn rajaan asti. Koulutus voi kuitenkin sisältää kaiken esikoulusta kolmanteen tohtoritutkintoon asti. Ei ole mitään järkeä, että suomalaisessa yliopistossa saa akateemisen tutkinnon käytännössä kuka tahansa suomalaisen veronmaksajan rahoittamana ilman mitään velvollisuuksia. Joku ehdollinen lukukausimaksu voisi olla ainakin ulkomaalaisille toimiva.

Tulonsiirrot ovat toki tarpeellisia, mutta kuten julkisesta keskustelusta voimme havaita, on joku saturaatiopiste jo saavutettu ja veronmaksumotivaatio lähenee nollaa sitä nopeammin mitä useammin julkisuudessa joku itkee kuinka ei voi tehdä töitä koska ei ole kivaa.
.......

Nyt jos tullaan tähän hallitukseen niin he säästävät niin monella tavalla samoista ihmisistä: yksinhuoltajista, töissä käyvistä köyhistä, lapsista, asumisesta sekä osatyökykyisistä.
Tulonsiirroista voi vähentää vain niiltä jotka saavat tulonsiirtoja.
Hallitus käytännössä paisuttaa ruokajonoa. Se on aika uskomatonta Suomessa.
Eikä paisuta. Perusturvalla elää suomessa aivan hyvin. Ämpärijonojen pituus ei korreloi ämpäripulan kanssa, mutta ihmiset hakevat kun ilmaiseksi saavat.
 

Salama44

Jäsen
Eilen A Studiössa Kokoomuksen Antti Häkkänen ei aluksi vastannut toittimittajan kusymykseen ovatko hallituksen uusimmat leikkaukset mielestänne oikeudenmukaisia?

Myöhemmin hän kuitekin totesi että emme ole väittäneetkään niiden olevan oikeudenmukaisia. Tällä Häkkänen vahvisti että hallitus tekee avoimen epäoikeudenmukaista politiikkaa muista vaitteistä huolimatta. Se kannattaa muistaa vaaleissa. Oletko epäoikeudenmukasuuden puolella?

Wille Rydman taas totesi että hyvätuloiset ovat yhteiskuntaa kannatteleva voima. Kuitekinkin hallitus hakee suurimmat leikkaukset pienituloisilta ja yrittää sillä pelastaa Suomen talouden. On aika erikoista että he kelpaavat leikkauksien kohteeksi määrältään, mutta se määrä ei ole yhtaiskuntaa samalla tavalla kannatteleva voima. Kommentista näkee miten oikeistolaistunut puolue Perussuomaiset ovat, ei tietoakaan mistää keskemmälle kuulumisesta.
 

rpeez

Jäsen
Jäljelle jää Latinalainen-Amerikka. Sinne lähettäisin suomalaisia virkamiehiä ja yrityksiä kalastelemaan nuoria osaajia. YLE teki alkuvuodesta jutunkin tällaisesta onnistuneesta rekrytoinnista.

Jep, ja videolla oli myös intialainen hyvin menestynyt. Muutenkin tuossa sanotaan että tulijoita ulkomailta on, mutta maahanmuuttovirasto laittaa kokoajan kapuloita rattaisiin. H-ti.

Minusta on aivan mainiota nämä meksikolaiset ja intialaiset tulijat, heihinhän ei ole edes tarvinnut investoida nuorina. Itsellä ollut kumpiakin noista kansallisuuksista työkavereina, hyvin heidän kanssaan tulee toimeen, ja sama kokemus yhdestä meksikolaisesta kuin videolla; syy täällä olon arvostukseen oli turvallisuus.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Eikä paisuta. Perusturvalla elää suomessa aivan hyvin. Ämpärijonojen pituus ei korreloi ämpäripulan kanssa, mutta ihmiset hakevat kun ilmaiseksi saavat.

Pitää myös muistaa että huono-osaisuuteen liittyy usein eriasteisia päihdeongelmia. On kai se ruokajonoon mentävä jos rahat on käytetty juopotteluun. Tätä ei tietenkään voi yleistää mutta tuskin on kovin harvinaistakaan.
 

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Tulonsiirrot ovat toki tarpeellisia, mutta kuten julkisesta keskustelusta voimme havaita, on joku saturaatiopiste jo saavutettu ja veronmaksumotivaatio lähenee nollaa sitä nopeammin mitä useammin julkisuudessa joku itkee kuinka ei voi tehdä töitä koska ei ole kivaa.
Aika jännä päätelmä, kun kuitenkin ihan vasta on asiaa kyselty kansalaisilta.

 

Salama44

Jäsen
Paikallinen sopiminen vapautetaan, laittomista lakoista sanktioidaan nimenomaan työntekijää. Nämähän ovat oivia keinoja AY-mafian vallan pienentämiseen!

On kyllä hieno ilta menossa, taidanpa korkata skumpan vielä tämän kunniaksi.
.. ja liitot maksavat sen työntekijälle takaisin. Tuskin on mitään vaikutusta syksyn lakkoihin.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Aika jännä päätelmä, kun kuitenkin ihan vasta on asiaa kyselty kansalaisilta.

Yllätys, 7/10 maksaa mielellään kun ei oikeasti maksa niitä järjettömiä veroja. Pienillä tuloilla verot on suomessa pieniä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Nyt onneksi leikattiin myös yritystuistakin; Business finland tuista ja väylätuista. Vielä pitäisi leikata enemmän, kuten asiantuntijat sanovat.

Myös valtionavustuksista ja ministeriöistä leikattiin. Hyvä että eduskuntakin osallistuu talkoisiin.
Kuntien kotoutumisrahojakin leikataan onneksi.

Kehitystyörahoista leikattiin myös lisää. Kuten Rydman eilen sanoi, että kehitysyhteistyörahoista ei ole kukaan muu pystynyt leikkaamaan kuin persut.
Ihme touhua.

Hyvä toki verojen korotuksiakin tulee persujen ja RKP:n toimesta. Eikä kaikki ole pelkkiä leikkauksia. Nyt taisi olla suhde aika 50/50% kehysriihessä.
 
Viimeksi muokattu:

12961

Jäsen
Eilen A Studiössa Kokoomuksen Antti Häkkänen ei aluksi vastannut toittimittajan kusymykseen ovatko hallituksen uusimmat leikkaukset mielestänne oikeudenmukaisia?

Myöhemmin hän kuitekin totesi että emme ole väittäneetkään niiden olevan oikeudenmukaisia. Tällä Häkkänen vahvisti että hallitus tekee avoimen epäoikeudenmukaista politiikkaa muista vaitteistä huolimatta. Se kannattaa muistaa vaaleissa. Oletko epäoikeudenmukasuuden puolella?

Wille Rydman taas totesi että hyvätuloiset ovat yhteiskuntaa kannatteleva voima. Kuitekinkin hallitus hakee suurimmat leikkaukset pienituloisilta ja yrittää sillä pelastaa Suomen talouden. On aika erikoista että he kelpaavat leikkauksien kohteeki määrältään, mutta se määrä ei ole yhtaiskuntaa samalla tavalla kannatteleva voima.

Oikeudenmukaisuuden määrittelee toki kukin omista lähtökohdistaan itse ja se sopii politiikassa hyvin oikeastaan vain populistiseksi lyömäaseeksi.

Kaikki poliittinen päätöksenteko on tietysti poliittista kompromissia vaativaa, ja minusta tällä hallituskokoonpanolla nämä olivat aika lailla odotusten mukaisia ja syntyivät varsin maltillisen julkisen miekkailun tuloksena. Ei oikeudenmukaisuus ole mikään kompromissien ajuri vaan lähinnä omista mielipiteistä johdetun jeesustelun keppihevonen.
 
Viimeksi muokattu:

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Aika jännä päätelmä, kun kuitenkin ihan vasta on asiaa kyselty kansalaisilta.

Nämä ihmisten keskustelut ovat vähän sellaisia, kun joku/jotkut purnaavat vaikka työpaikalla, että on kallista niin kuuntelija myöntelee yleisen ilmapiirin vuoksi, että niin on. Harva siinä alkaa pätemään, että on tuotteet kyllä kallistuneet, mutta pärjään edelleen vallan mainiosti, mihin te oikein rahanne hassaatte. Kyselytutkimuksissakin osa sievistelee mielipiteitään omasta mielestään soveliaammiksi.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Sen sijaan väitän että, esim. nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan leikkaaminen vuosittain 27 miljoonalla on aivan helvetin typerää. Sama koskee etsivää nuorisotyötä ja sen saamaa leikkaussiivua.

Aamutelsussa puhuttiin juuri amiskoulutuksesta. Siellä mainittiin moninaisia syitä, miksi ammattikouluissa opiskellaan. Yksi on juuri terveyssyistä pakollinen alanvaihto. Jos kohta ei ole oikeutta aikuiskoulutustukeen, eikä kuntoutusrahaan, pitääkö tuollaiset potkia sitten suosiolla nopeammin eläkkeelle? Tiedän epilepsiaa sairastavien tuskan, kun aikuisena lähtee ajokortti ehkä pidemmäksi aikaa, eikä ainakaan ammattitautoilu tule enää kyseeseen. Tällainen kaipaa apua, kun työhön kykenee kuitenkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös