Petteri Orpon hallitus

  • 1 150 794
  • 14 785

Boogey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Voittamisen kulttuuri
Annoin riittävästi sinulle tilaa perääntyä ja todeta, että väitteesi hallituksen lupauksesta 100 000 uudesta työllisestä on puppua.

Semanttista kikkailua; sen verran isosti Satonen lukujensa kanssa oli esillä. Oli sitten kyse työpaikoista, työllisistä tai jostain toiveesta. Nyt ja lähitulevaisuudessa arvioidaan puheita, tekoja ja tuloksia.

Tulokset puhukoon puolestaan ja pulinat pois.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Näitä kannanottoja alkaa kuulua aika monilta järjestöiltä, onneksi. Tätä en oikein niele itsekään. Joo, iso osa toiminnoista pohjautuu vapaaehtoisuuteen, mutta kaikkeen tarvitaan jonkinlainen vankka runko. Terveydenhuollosta puhutaan, kuinka kolmas sektori auttaa sitten jälkihoidossa, mutta eipä auta tällä tavalla.

On se minusta ihan aito ongelma ollut, että toisin kuin monissa muissa länsimaissa, Suomen kolmannen sektorin rahoitus on pitkälti ollut valtion ja kuntien varassa. Tässä mielessä kolmannen sektorin avustusten leikkaus isossa kuvassa on ihan oikein, koska aika kiistatta voidaan sanoa nykysysteemin laiskistaneen kolmannen sektorin toimijoiden omaa varainhankintaa.

Yksittäistapauksista voidaan keskustella, mutta noin mutuna arvelisin, että syöpäjärjestöjen ei luulisi olevan ihan mahdotonta korvata leikattuja valtion avustuksia yrityksiltä, yksityishenkilöiltä tai säätiöiltä saatavilta lahjoituksilta. Joku vapautuvien vankien eteen työtä tekevä järjestö lienee paljon vaikeammassa asemassa yksityisten lahjoitusten keräämisen suhteen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
On se minusta ihan aito ongelma ollut, että toisin kuin monissa muissa länsimaissa, Suomen kolmannen sektorin rahoitus on pitkälti ollut valtion ja kuntien varassa. Tässä mielessä kolmannen sektorin avustusten leikkaus isossa kuvassa on ihan oikein, koska aika kiistatta voidaan sanoa nykysysteemin laiskistaneen kolmannen sektorin toimijoiden omaa varainhankintaa.

Sama laiskistuminen pätee myös moneen muuhun julkista rahoitusta saavaan tahoon. En tiedä onko esimerkkinä urheilijoiden saama tuki 1.5 prosenttia urheilun tuesta laskettu oikein, mutta ehkä oikeaan suuntaan kuitenkin. Ja tämä vaikuttaa tutulta:

"Ministeriön rahoittaman toiminnan kirous on se, että systeemi palkitsee ihan samalla tavalla laadukkaan kuin heikon toiminnan. Yleisellä tasolla rahaa valuu yhä järjettömiä määriä vanhanaikaiseen, tehottomaan järjestötoimintaan." 151 miljoonan euron potista riitti urheilijoille vaivaiset 1,5 prosenttia – näihin paikkoihin rahat upposivat
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Niin on lääkärikin, mutta jostain syystä heille maksetaan myös isoja summia rahaa.
Joka onkin käsittämätöntä. Siihenkin olisi varmasti muutos hoidettavissa hyvinkin helposti. Täällä tehdään alati niin tyhmiä päätöksiä siellä sun täällä, että ei ihme kun metsään mennään. Rahaa jaellaan joillekin ihan vailla mitään tolkkua, ja selitellään, että minkäs teet. No vaikkapa sen, että ei vaan makseta. Itsehän sitä omilla toimillaan ne päättävät tahot kustannuksia nostavat, kun tällaiseen epäterveeseen kilpailuun lähtevät, tahi sellaiselle pohjaa luovat. Ihmistehän siellä kuitenkin ovat asioista päättämässä. Ei se markkina siellä ilman ihmistä toimi kuitenkaan.
 
Viimeksi muokattu:

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Annoin riittävästi sinulle tilaa perääntyä ja todeta, että väitteesi hallituksen lupauksesta 100 000 uudesta työllisestä on puppua. Sen sijaan lähdit selittelemään. Se tie ei vie keskustelussa kuin ojaan, joten päätän tämän osaltani ilman turhia viestejä.

Totean vielä kerran, että hallitus ei ole luvannut 100 000 uutta työllistä. Mutta hallitus tekee työtä sen eteen mm. raivaamalla rakenteita, jotka estävät työllistymistä.
Viestin sisältö ei ole erityisesti tarkoitettu lainatulle kirjoittajalle, mutta toimi kyllä kannustimena tämän Suomessa vallitsevan talouspoliittisen uskonnon pieneen kuohintaan.

Jos yksinkertaisteen asiaa, niin ei kai työllistymistä estä kuin kaksi asiaa. Joko puuttuva koulutus haettuun paikkaan (osin ratkaistavissa myös työantajan omalla koulutuksella), tai päätös olla työllistämättä syystä tai toisesta, vaikka tarvetta sille olisi. Ei kai kukaan ole kieltänyt työllistämästä? Ainoa este työllistymiselle siis ovat loppuviimeksi ne työantajat, joten johtopäätöksenä voisi ajatella, että ei sitten olekaan oikeaa tarvetta työllistää. Ja jos taas ei ole, niin sitten pitää taas hallintojen miettiä sitä, että miten ne ilman työtä jäävät elätetään, ja siihen taas ei kaiketi ole muita ratkaisuita, kuin puuttua tulonjakoon. Sitten on toki se vaihtoehto, että hallintojen toimilla saadaan kilpailua markkinoille, joka taas vaatii yhä vahvempaa tukea uusille yrityksille, ja/tai yritysostojen (myös innovaatioiden kohdalla) rajoittamista voimaakkaammin, sillä nehän vain monopolisoivat loppuviimeksi alaa kuin alaa.

Joo tiedän, että on (osin) sarkastista, jos ei jopa sardonista pilailua aiheella, mutta tosiasiassahan hallitus tekee vain ideologista (voisi jopa sanoa, että intressi-) politiikkaa, ja valinnat ovat sen mukaisia. Turhaa niitä on mitenkään valkopestä miksikään muuksi, kuin mitä oikeasti ovat. On ihan kornia jopa puhua vaikkapa niistä työpaikoista, saati sitten, että oltaisiin jotenkin sen tulevaisuuden hyvinvointia pelastamassa, kun kerran se ei ole mitenkään johtava ajatus toimissaan, eikä edes mitään todellisuudesta irti olematonta dataa noiden toimiensa tueksi näytä olevan.

Olisi siis virkistävää olla vaan avoimen rehellinen näissä asioissa, niin ihmistenkin olisi täällä ruohonjuuressa helpompaa tarkastella mm sitä ketä tulevaisuudessa äänestävät.

Itse en lainkaan arvosta tällaista epärehellisyyttä, joka näissä ulostuloissa on taustalla, enkä varsinkaan jatkossa sellaiselle ääntäni anna, joka moiseen paskaan sortuu. Sen kun rehellisesti vaan myöntää, että tuntuu niin ihanalta se tunne, kun johonkin sattuu, eikä edes muuta esitä niitä kulmakarvoja mediassa tuskaisesti vääntelemällä yrittääkseen puristaa jonkun kyyneleen silmäkulmasta.

Voidaan itsellemme uskotella, että demokratia elää ja voi hyvin, ja että tämänkaltainen markkinatalous veisi ihmiskuntaa kohti auvoa, mutta itseasiassa saa olla ammatimainen itselleen valehtelija, jos ei muka näe, että isompi kriisi on vasta edessä, koska niin kaukana alkaa demokratia olemaan monen tavan tallaajan elämästä.

Olen jo kauan ollut sitä mieltä, että isossa kuvassa ihmisten pitää paljon enemmän päästä vaikuttamaan siihen demokratiaan; ennenkaikkea sen sisältöön ja toteutumiseen, sillä tällaisella vaalitavalla se ei totisesti koskaan toteudu. Mutta ehkä pitää tulla vielä isompi kriisi, koska näemmä ei mene jakeluun näiden yhä kiihtyvässä tahdissa tulevien erilaisten tapahtumien, lisääntyvän rikollisuuden sun muiden kriisien myötävaikutuksella. Itse toivoisin, että ihan sotaan asti ei päädyttäisi, ja henkienkin menemistä jo muussakin muodossa voisi alkaa rajoittamaan sillä paremmalla politiikalla, jolla ihmisellä olisi edes jonkinlainen usko tulevaisuuteen sekä omiin mahdollisuuksiinsa.

Velkakriisiinkin on jo kohta demokratioissa pakko reagoida niiden alasajamisella, tai kriisit vain kiihtyvät joka tasolla.

Mutta kukin tietenkin tässä kohtaa saa ihan itsenäisesti päättää sen, millaiseen tulevaisuuteen uskoo, mihin haluaa asioita painotta; omaan, vai yleiseen etuun, ja sitten sen mukaista poliittiista ajatteluakin harrastaa. Mutta se ei sulje pois sitä tosiasiaa, että epätasa-arvoisutta lisäämällä homma kriisiytyy vieläkin nopeammin, ja toimintakyky menee kohta hyvinkin yleisellä tasolla.

EU-tasollakin pitäisi jo keskittyä isoon kuvaan, eikä nysvätä kaiken maailman paskaa siellä juuri nyt, koska niillä ei ole hevon peffaa enempää merkitystä, jos ei isoa kuvaa saada kestävälle pohjalle, ja kaikille mahdollisimman tasa-arvoiseksi, joka taas tekee demokratioista vahvan.

Edit. @Cobol :n hyvään pointtiin halusin vielä lisätä, että täydellsitä tasa-arvoisuutta ei varmastikaan saavuteta koskaan, mutta kyllä meillä on varaa -ja ihan jopa Suomessakin- siirtyä niiden tuloerojenkin kohdalla niitä kaventavaan suuntaan, eikä suinkaan ajatella, että maailmalla valloillaan oleva suuntaus siihen toiseen suuntaan olisi millään muotoa parempi.

Eli en koskaan ole tarkoittanut, että kaikilla esim pitäisi olla sama palkka, ja etteikö omistaja voisi ja saisi saada hyötyä. Mutta esim. siihen "samanpalkkaisuuteen" ratkaisuna -ainakin osassa töitä- olisi paluu tuotantolisän kaltaisiin ratkaisuihin, joilla voisi hyvinkin ratkaisevasti lähestyä niitä keskijohdon palkkoja mennä ohikin, sillä kuitenkin se tuotanto tulee, jota ilman kukaan ei tienaa mitään. Se olisi myös oikeudenmkaistakin, sillä silloin ei makseta pärstän ja kivojen puheiden pohjalta, vaan täsmälleen sen mukaan miten hommaa pystyy tekemään. Peruspalkkatasot aloille, ja sitten tuottavuuslisät kehiin. Ei siellä voi se keskijohtokaan kateelliseksi alkaa, jos tuottava osa palkoissa ohittaa, tai vaikka ohittaisi koko firman johdonkin. Tai vaikka omistajankin, jos kerran kuitenkin sitä tuottoa saa, kun se tuotto kuitenkin syntyy vasta sitä tekemällä.

Pitkään kuitenkin on valloilla ollut ihan erilainen suuntaus tässäkin asiassa, ja joka kerta kun työntekijä selviytyy ns "liian hyvin", niin häneltä leikataan sinne johtoon ja omistukseen, ettei tule paha mieli.
On ihan omakohtaista kokemusta tällaisesta ajattelusta, ja se lähti hyvin nopeasti kehittymään juurikin tuolla 80- luvun puolivälin tienoilla, ja siitä on vain koko ajan huonompaan menty. Meinaan kyllä se liikkuva raha kuitenkn loppuviimeksi eniten hyödyttää niin sitä innovointia kuin investointeijakin kun kysyntää kuitenkin riittää.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Viestin sisältö ei ole erityisesti tarkoitettu lainatulle kirjoittajalle, mutta toimi kyllä kannustimena tämän Suomessa vallitsevan talouspoliittisen uskonnon pieneen kuohintaan.

Jos yksinkertaisteen asiaa, niin ei kai työllistymistä estä kuin kaksi asiaa. Joko puuttuva koulutus haettuun paikkaan (osin ratkaistavissa myös työantajan omalla koulutuksella), tai päätös olla työllistämättä syystä tai toisesta, vaikka tarvetta sille olisi. Ei kai kukaan ole kieltänyt työllistämästä? Ainoa este työllistymiselle siis ovat loppuviimeksi ne työantajat, joten johtopäätöksenä voisi ajatella, että ei sitten olekaan oikeaa tarvetta työllistää. Ja jos taas ei ole, niin sitten pitää taas hallintojen miettiä sitä, että miten ne ilman työtä jäävät elätetään, ja siihen taas ei kaiketi ole muita ratkaisuita, kuin puuttua tulonjakoon. Sitten on toki se vaihtoehto, että hallintojen toimilla saadaan kilpailua markkinoille, joka taas vaatii yhä vahvempaa tukea uusille yrityksille, ja/tai yritysostojen (myös innovaatioiden kohdalla) rajoittamista voimaakkaammin, sillä nehän vain monopolisoivat loppuviimeksi alaa kuin alaa.

Joo tiedän, että on (osin) sarkastista, jos ei jopa sardonista pilailua aiheella, mutta tosiasiassahan hallitus tekee vain ideologista (voisi jopa sanoa, että intressi-) politiikkaa, ja valinnat ovat sen mukaisia. Turhaa niitä on mitenkään valkopestä miksikään muuksi, kuin mitä oikeasti ovat. On ihan kornia jopa puhua vaikkapa niistä työpaikoista, saati sitten, että oltaisiin jotenkin sen tulevaisuuden hyvinvointia pelastamassa, kun kerran se ei ole mitenkään johtava ajatus toimissaan, eikä edes mitään todellisuudesta irti olematonta dataa noiden toimiensa tueksi.

Olisi siis virkistävää olla vaan avoimen rehellinen näissä asioissa, niin ihmistenkin olisi täällä ruohonjuuressa helpompaa tarkastella mm sitä ketä tulevaisuudessa äänestävät.

Itse en lainkaan arvosta tällaista epärehellisyyttä, joka näissä ulostuloissa on taustalla, enkä varsinkaan jatkossa sellaiselle ääntäni anna, joka moiseen psakaan sortuu. Sen kun rehellisesti vaan myöntää, että tuntuu niin ihanalta se tunne,kun johonkin sattuu, eikä edes muuta esitä niitä kulmakarvoja mediassa vääntelemällä.

Voidaan itsellemme uskotella, että demokratia elää ja voi hyvin, ja että tämänkaltainen markkinatalous veisi ihmiskuntaa kohti auvoa, mutta itseasiassa saa olla ammatimainen itselleen valehtelija, jos ei muka näe, että isompi kriisi on vasta edessä, koska niin kaukana alkaa demokratia olemaan monen tavan tallaajan elämästä.

Olen jo kauan ollut sitä mieltä, että isossa kuvassa ihmisten pitää paljon enemmän päästä vaikuttamaan siihen demokratiaan; ennenkaikkea sen sisältöön ja toteutumiseen, sillä tällaisella vaalitavalla se ei totisesti koskaan toteudu. Mutta ehkä pitää tulla vielä isompi kriisi, koska näemmä ei mene jakeluun näiden yhä kiihtyvässä tahdissa tulevien erilaisten tapahtumien, lisääntyvän rikollisuuden sun muiden kriisien myötävaikutuksella. Itse toivoisin, että ihan sotaan asti ei päädyttäisi, ja henkienkin menemistä jo muussakin muodossa voisi alkaa rajoittamaan sillä paremmalla politiikalla, jolla ihmisellä olisi edes jonkinlainen usko tulevaisuuteen sekä omiin mahdollisuuksiinsa.

Velkakriisiinkin on jo kohta demokratioissa pakko reagoida niiden alasajamisella, tai kriisit vain kiihtyvät joka tasolla.

Mutta kukin tietenkin tässä kohtaa saa ihan itsenäisesti päättää sen, millaiseen tulevaisuuteen uskoo, ja sen mukaista poliittiista ajatteluakin harrastaa, mutta se ei sulje pois sitä tosiasiaa, että epätasa-arvoisutta lisäämällä homma kriisiytyy vieläkin nopeammin, ja toimintakyky menee kohta hyvinkin yleisellä tasolla.

EU-tasollakin pitäisi jo keskittyä isoon kuvaan, eikä nysvätä kaiken maailman paskaa siellä juuri nyt, koska niillä ei ole hevon peffaa enempää merkitystä, jos ei isoa kuvaa saada kestävälle pohjalle, ja kaikille mahdollisimman asa-arvoiseksi, joka taas tekee demokratioista vahvan.

Mielenkiintoinen kirjoitus. Osan väitteistäsi allekirjoitan ainakin puoliksi. Läntistä oikeusvaltioon perustuvaa demokratiaa en näe samalla tavalla ongelmana enkä minään ratkaisuna tuloerojen tasaamista. Ne ovat Suomessa muutenkin maailman pienimpiä. Pikemminkin on niin, että meidän tulee sallia nykyistä suurempi rikastuminen niille, jotka siihen kykenevät.

Aiemmin vielä joskus 1990-luvulla tai vähän sen jälkeen tulevaisuutta pohdittiin mahdollisuuksien kautta. Nyt näyttäisi olevan toisin. Tulevaisuutta katsotaan lukuisten kriisien kautta sillä erotuksella, että ilmastokriisi on tehnyt tilaa turvallisuuskriiseille. Venäjä, Ukraina, Gaza, itäraja jne. Nämä vaikuttavat myös kriisien ulkopuolisilla alueilla ihmisten ajatteluun ja nuorten tulevaisuusnäkemyksiin.

Turvallisuuskriisit on mahdollistanut keskustaoikeiston ja myös laitaoikeiston nousua EU-valtioissa. Suomessa sen tuloksena on Orpon hallitus. Olen samaa mieltä siitä, että hallitus toteuttaa intressipolitiikkaa. Koska kyseessä on oikeistokonservatiivinen hallitus, politiikka poikkeaa edellisen vasemmistokeskustalaisen konservatiivihallituksen intressipolitiikasta.

Oikeistokonservatiivit eivät ole suopeita maahanmuutolle tai ilmastotoimille. Suurin virhe, mitä moni on itseni lailla käsitellyt satoja kertoja. Kyse on ennen kaikkea Suomen yritysten innovaatioiden ja teknologioiden hyödyntämisestä osana eurooppalaisia ratkaisuja. Ei talouskasvua saada Suomessa ainakaan ilman tämän perusasian ymmärtämistä.

Ja jos ei tule talouskasvua, velka sen kun kasvaa vaikka leikkaisimme lähes mitä tahansa.

Yksi lähde Miksi Eurooppa oikeistolaistuu? Oikeistolla on ”salainen ase”, koska pelko leviää
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Jep mun mielestä kansanedustajien palkkiota pitäisi korottaa jos niille jotain halutaan tehdä jotta saataisiin houkuteltua tuonne päteviä ihmisiä ehdolle.

Nykyinen palkkio (about 7000€/kk) ei ole kovin houkutteleva jos vertaa siihen, että tänä päivänä asiantuntijatehtävissä esim it alalla tienaa aika helposti tuon ja enemmänkin. Kuitenkin itse eduskuntavaalikampanja maksaa ja 4 vuoden välein joutuu ottamaan riskin jatkuuko vai ei ja samalla sijoittamaan uudelleenvalintaan taas rahaa.
Olen samaa mieltä siitä, että kansanedustajan palkkaus pitää olla kunnossa, jotta sinne hakeutuisi fiksua porukkaa. Mutta pitää myös muistaa, että kansanedustajan palkkio ja muut maksetut edut eivät ole ihan samalla viivalla peruspalkansaajan kanssa, eli kansanedustajan nettoeuro on reilusti isompi kuin perus palkansaajan. Siksi Arkadianmäen bruttoansioita ei voi verrata suoraan alamaisen hiellä ja verellä ansaitsemaan. Kuten asia selvisi twitterissä demariedustajalle:







 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Yksittäistapauksista voidaan keskustella, mutta noin mutuna arvelisin, että syöpäjärjestöjen ei luulisi olevan ihan mahdotonta korvata leikattuja valtion avustuksia yrityksiltä, yksityishenkilöiltä tai säätiöiltä saatavilta lahjoituksilta. Joku vapautuvien vankien eteen työtä tekevä järjestö lienee paljon vaikeammassa asemassa yksityisten lahjoitusten keräämisen suhteen.

Näen itse niin monen portaan järjestötoimintaa, että ymmärryskin löytyy, miksi täysin vapaaehtoispohjalla toimivat tarvitsee julkista rahoitusta ehkä sen kattojärjestönsä kautta. Enkä puhu missään kohtaa siis vain syöpäjärjestöistä, soten kolmannella sektorilla nämä organisaatiot on niin erilaisia, ehkäpä sairauksien/vammojen esiintyvyyden mukaan. Myös yhtä monia lausuntoja on nyt tullut hallituksen suuntaan.

Ehkä itse lähtisin kokoamaan kokonaisuutta myös niin, että on edelleen se yksi liitto, mutta alla olisikin yhtä monta toimijaa kuin on hyvinvointialueita. Osin mietin, että olisi vain viisi, yliopistollisten mukaan. Varsinkin kun puhutaan vaikka monista neurologisista sairauksista, joita hoidetaan lähinnä yliopistollisissa.

Nämä vähän kimurantteja omassakin mielessä, mutta liian nopeasti napsauttamalla muutosta ei saisi tehdä, koska kaikilla ei ole resursseja muuttaa asioita vaikka niin, että etsittäisiin lahjoittajia.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
3,5 kuukautta ollut nykyisen hallituksen budjetti voimassa. Olisiko se negatiivinen suunta alkanut edellisen hallituksen päätösten seurauksena, vai olisiko peräti syynä jokin muu? Hmm.

Vuosi olisi ollut aikaa saada kuluttajien luottamusta nousemaan.

Minä olen siirtynyt riikan rakastamaan ankeustalouteen ja olen vähentänyt reippaasti kulutusta ja lisännyt säästämistä ja ajattelin samaa jatkaa niin kauan kuin ankeuttajahallitus lupaa vain tuskaa ilman mitään näkemystäkään keinoista kasvattaa taloutta. Tuo Tilastokeskuksen kuluttajaluottamuksen indikaattori on paljon positiivisempi kuin oma luottamusindikaattorini.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Minä olen siirtynyt riikan rakastamaan ankeustalouteen ja olen vähentänyt reippaasti kulutusta ja lisännyt säästämistä ja ajattelin samaa jatkaa
Niin myös, itse säästän negatiivisesti eli lyhennän luottovelkoja & osamaksuja nopeutetusti. Tällä vauhdilla olen velaton noin 2 vuoden kuluttua.
 

Tuamas

Jäsen
Jahas, yleinen ALV nousemassa 25,5% tasolle ja alennetut kannat jäävät voimaan, joskin niin että kaikki paitsi kirjat ja lehdet nousevat 14% tasolle.

 
Viimeksi muokattu:

Kale

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Tom Laaksonen
Jahas, yleinen ALV nousemassa 25,5% tasolle ja alennetut kannat jäävät voimaan, joskin niin että kaikki paitsi kirjat ja lehdet nousevat 14% tasolle.


Kirjat kuuluvat tuohon 14%:n nousevien joukkoon. Ainoastaan sanoma- ja aikakauslehdet jäävät 10%:n.

"Edellä mainituista kaikki muut paitsi sanoma- ja aikakauslehdet on määrä siirtää 14 prosentin arvonlisäveron piiriin todennäköisesti ensi vuonna. Tämä päätös ei ole uusi, vaan siitä hallitus sopi jo hallitusneuvotteluissa."
 

NIN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fucking Horseshit
Jahas, yleinen ALV nousemassa 25,5% tasolle ja alennetut kannat jäävät voimaan, joskin niin että kaikki paitsi kirjat ja lehdet nousevat 14% tasolle.

Suomi nousee 25,5% alvillaan Euroopan kakkoseksi. Vain sivistysvaltio Unkari heiluu edellä 27% alvillaan. Näin sitä pitää.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Jahas, yleinen ALV nousemassa 25,5% tasolle ja alennetut kannat jäävät voimaan, joskin niin että kaikki paitsi kirjat ja lehdet nousevat 14% tasolle.


Toivottavasti kukaan ei nyt väitä että kaikki eivät osallistu. Tämä on itseasiassa omalla mutulla taloudelle vähiten vahingollisia verotuksen muotoja ja ohjaa siihen että maksat siitä mitä käytät.
B2B toimintaan yleisen ALV:n korotus ei juuri vaikuta ja se on talouden kannalta hyvinkin oleellinen asia.

Hyvä avaus.
 
Viimeksi muokattu:

DrE

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kehysriihen vääntö jatkuu ja ehkä on hyvä muistaa, että hallitus tavoittelee julkisen talouden vajeen saada kutistamista yhteen prosenttiin viimeistään vuonna 2027.

Tällä hetkellä tavoite erittäin haastavalta. Ainoa keino taitaa olla julkisen puolen menojen jatkoleikkaaminen + talouskasvun luominen. Jälkimmäiseen ei ole Suomessa juurikaan päästy 15 vuoteen, joten miten se olisi mahdollista Orpoilla? Työperäisenkin maahanmuuton näkyvät vaikutukset tulevat vaikutuksista riippuen vuosia tai vuosikymmeniä perässä.

Suomen talous on ollut kroonisesti alijäämäinen ja valtionvelka on paisunut tasaisesti aina vuodesta 2009 lähtien. Koska työikäisten määrä supistuu Suomessa, taloutta on vaikea saada tuottamaan edes sitä mitä viimeiset 15 vuotta on keskimäärin nähty.

Itse en näe montaa muuta vaihtoehtoa ja alla joitakin poimintoja:

a) erityisesti ulkomaalaistaustaisten naisten saamisen nykyistä enemmän työelämään,
b) sosiaaliturvan heikentämisen useilla eri tavoilla koskien myös maksussa olevia eläkkeitä,
c) erityisohjelman luominen saamaan työntekijöitä Suomeen kehittyvistä maista (vrt Japani, Italia, Saksa),
d) kokonaisveroasteen lievän nostamisen kun se on nyt laskusuunnassa.

Kolmannen kohdan osalta PS on minusta laitettava ruotuun ja saatava ymmärtämään se, miksi esimerkiksi erittäin maahanmuuttokielteinen Melonin hallitus Italiassa käänsi kelkkansa työperäisen maahanmuuton osalta. Tämä muutos vaikuttaisi hitaasti, mutta ilman sitä olemme vielä suuremmissa ongelmissa 5-15 vuoden päästä.
C kohdan ruotuun laittamisella Kokoomuksella ei olisi enää oikeisto hallitusta vedettäväksi. PS:ltä lähtee kannatus, jos antavat periksi tuossa kysymyksessä.

Verokorotukset ovat tässä kohtaa pettymys. Sen pitäisi olla viimeinen keino ja vielä ei ole otettu kaikkia säästöjä irti.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Väkevien alkoholijuomien verotus myös nousee. Väkevien verotusta nostettiin jo viime vuonna mutta nyt sitä nostetaan vielä uudestaan.

 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Muutenkin paras olisi jos kansanedustajan ehdokasajalle tulisi katto, eli maksimissaan voit olla kaksi kautta putkeen eduskunnassa jonka jälkeen yksi kausi pitää olla pois. Ei tuosta saa ammattia kenellekään tulla.
Kuulun itsekin kansanedustajakausien rajoittamisen puolestapuhujiin. Mielestäni nykyinen malli, jossa käytännössä edustaja tekee koko ajan vain ja ainoastaan uudelleenvalitsemiseen tähtäävää politiikkaa, ei ole kestävä. Lisäksi nykyiset kansanedustajat ovat pääosin poliittisia broilereita, joiden työhistoria koostuu lähinnä poliittisissa järjestöissä toimimisesta. Ministereiksi taas suosisin enemmänkin sitä, että valitaan tehtäviin tarvittaessa eduskunnan ulkopuolelta parhaita käytettävissä olevia asiantuntijoita, eikä välttämättä niitä, jotka ovat sattuneet eniten ääniä saamaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
C kohdan ruotuun laittamisella Kokoomuksella ei olisi enää oikeisto hallitusta vedettäväksi. PS:ltä lähtee kannatus, jos antavat periksi tuossa kysymyksessä.

Totta, mutta on siihen pystynyt mm. Melonin puolue Italian veljet ja vielä kannatustaan nostamalla. PS on tilanteessa, jossa se voisi modernisoida politiikkaansa ja ajaa silti halutessaan oikealta Kokoomuksen ohi. Ehkä vain teoreettinen mahdollisuus vaikka muistaakseni Italian veljien kannatuspohja on jossain määrin samanlainen (suurten kaupunkien ulkopuolella, miesvoittoinen jne).

Verokorotukset ovat tässä kohtaa pettymys. Sen pitäisi olla viimeinen keino ja vielä ei ole otettu kaikkia säästöjä irti.

Valtio tarvitsee lisää rahaa. Menot kasvavat joka hetki useista eri tekijöistä johtuen. Sopeutustoimena alv:n nostaminen oli ehkäpä eniten talousasiantuntijoiden suosiossa.

Orpon hallitukselta melkeinpä pakkoratkaisu ja kuten @Murkula ylempänä kirjoittaa, tähän ratkaisuun kerätä valtiolle lisätuloja osallistuvat kaikki. Jokainen voi myös itse säätää kulutustaan.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Orpon hallitukselta melkeinpä pakkoratkaisu ja kuten @Murkula ylempänä kirjoittaa, tähän ratkaisuun kerätä valtiolle lisätuloja osallistuvat kaikki. Jokainen voi myös itse säätää kulutustaan.
Jos ja kun ihmisillä ei ole enempää rahaa käytettävissään kuin aiemminkaan, niin totta kai hän säätää kulutustaan alaspäin, eikä veroja kerry sitten kuitenkaan odotettua miljardia.
Jos taas on aiemmin pystynyt laittamaan rahaa sivuun, ja tinkii sieltä päästä jatkaen kulutusta kuten ennenkin, niin veroja kertyy enemmän.

Tarkoitan tuolla sitä, että onko vaikuttavuusarvioissa otettu huomioon kulutuksen väheneminen?
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Jippii, julkisen liikenteen hinnat nousevat. Noh ei ehkä oikeastaan niin kiva asia loppujen lopuksi saattaa osua niihin vähävaraisimpiin enemmän kuin niihin joilla on enemmän rahaa. No ei siinä tuostahan päätettiin jo aiemmin.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
a) erityisesti ulkomaalaistaustaisten naisten saamisen nykyistä enemmän työelämään,
b) sosiaaliturvan heikentämisen useilla eri tavoilla koskien myös maksussa olevia eläkkeitä,
c) erityisohjelman luominen saamaan työntekijöitä Suomeen kehittyvistä maista (vrt Japani, Italia, Saksa),
d) kokonaisveroasteen lievän nostamisen kun se on nyt laskusuunnassa.

Onko sosiaaliturvan heikentäminen säästö vai kannustin? Millaisia oletuksia sen talousvaikutuksista on/mihin ne perustuvat?

Joka tapauksessa lisäisin listaan panostuksen koulutukseen. Esim. Helsingissä hukataan tällä hetkellä tulevaisuutta täysin riittämättömään tukeen, mitä peruskouluun ym. tulee. Kerrannaisvaikutukset tulevat olemaan taloudellisesti kauaskantoisia ja merkittäviä. Varhaiskasvatus on jo aikaa sitten mennyt "pilalle" tavalla, joka on johtamassa krooniseen työntekijäpulaan. Peruskoulu seuraa perässä, eikä aiemmin koulutuksestaan ylpeillyt maa näytä olevan moksiskaan. Tältä liki kahden vuosikymmenen säästötoimenpiteet, milloin mihinkin inkluusion kaapuun puetut, näyttävät:

 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tottahan tuo mitä kirjoitat ja vaikutusarvioissa puhutaan staattisista luvuista. Niissä ei ole huomioitu mahdollista kulutuksen vähentymistä.
Pahuksen ihmiset, aina sotkemassa ekonomistien laskelmia!

Nyt kun talouden kriisitietoisuus on saatu nuijittua ihmisten tietoisuuteen, ja toivoa huomisesta on jaettu niukasti tai ei ollenkaan, niin toivottavasti kulutuksen korjaaminen ei mene yli. Tarkoitan sitä, että myös ne ihmiset, joilla olisi varaa jatkaa kulutusta kuten ennenkin, alkavat tinkiä siitä ja säästää vielä pahempien päivien varalla. Minun ihmistuntemuksella se on varsin mahdollinen skenaario.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Onko sosiaaliturvan heikentäminen säästö vai kannustin? Millaisia oletuksia sen talousvaikutuksista on/mihin ne perustuvat

Hallitusohjelman liitteessä on valtiovarainministeriön laskelmat talousvaikutuksista. Parempia ei itselläni ole ja liitteet löytyvät tästä.

Joka tapauksessa lisäisin listaan panostuksen koulutukseen. Esim. Helsingissä hukataan tällä hetkellä tulevaisuutta täysin riittämättömään tukeen, mitä peruskouluun ym. tulee. Kerrannaisvaikutukset tulevat olemaan taloudellisesti kauaskantoisia ja merkittäviä. Varhaiskasvatus on jo aikaa sitten mennyt "pilalle" tavalla, joka on johtamassa krooniseen työntekijäpulaan. Peruskoulu seuraa perässä, eikä aiemmin koulutuksestaan ylpeillyt maa näytä olevan moksiskaan. Tältä liki kahden vuosikymmenen säästötoimenpiteet, milloin mihinkin inkluusion kaapuun puetut, näyttävät:

Ehdottomasti koulutukseen tulisi panostaa enemmän. En ole ymmärtänyt koskaan - Sipilänkään hallituksen aikana tai sitä ennen - koulutusleikkauksia. Vielä oudommalta ne tuntuvat kun koulutuksen merkittävyyttä korostavat erityisesti Vihr, Vas, SDP ja Kok. Nämä puolueet ovat olleet yhdessä tai erikseen vallassa leikkaamassa koulutuksen resursseja koko sen ajan kun merkittäviä leikkauksia tai muita resursseja heikentäviä päätöksiä on tehty.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
C kohdan ruotuun laittamisella Kokoomuksella ei olisi enää oikeisto hallitusta vedettäväksi. PS:ltä lähtee kannatus, jos antavat periksi tuossa kysymyksessä.
Siis todellako se keskiverto persuäänestäjä vierastaa nimenomaisesti työperäistä maahanmuuttoa, että kannatus tippuisi? Voi näin toki ollakin, vaikkei sille mitään järkiperusteita oikein voi keksiäkään. Luulisi Persujenkin intresseissä oleva hyvinvoiva ja menestyvä Suomi, mikä nykyisellä koko ajan ikääntyvällä väestöllämme on vaikea tavoite ilman merkittävää työperäistä maahanmuuttoa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös