Hallitus asetti työryhmän ammatillisen koulutuksen osittaiseksi uudistamiseksi. Aikaa on vuoden 2024 loppuun asti. Tarkempi toimeksianto löytyy
tästä. Jos uudistuksiin löydetään konkretiaa toimeksiannon tavoitteiden mukaisesti, tulos voi olla positiivinen.
Työryhmän tehtävänä on valmistella hallitusohjelman mukaisesti esitykset
• ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi
• koulutuksen järjestäjien toiminnanohjauksen uudistamiseksi
• koulutustarjonnan suuntaamisesta nykyistä paremmin työelämän tarpeiden mukaisesti
• tilauskoulutuksen mahdollisuuden avaamiseksi
• aikuisten tutkintokoulutusta suuntaamiseksi koulutustasoa nostavaan tai työmarkkina-asemaa
parantavaan koulutukseen sekä tutkintoja pienempien osaamiskokonaisuuksien suorittamiseen
• velvoitteesta maahanmuuttajien kielikoulutuksen jatkamisesta kielitaitovaatimuksen saavuttamiseksi.
----
Yllä tuon toimeksiannon tavoitteet koosteena. Muutama kommentti näihin:
- Rahoitusta uudistetaan "kannustavampaan suuntaan", en tiedä mitä tämä käytännössä rahoituksen määrän suhteen tarkoittaa mutta omaan korvaan kuulostaa siltä, että järjestetään olemassaolevilla resursseilla asiat eri tavalla. Työelämän tarpeisiin vastattaisiin paremmin sillä, että sinne siirtyvät opiskelijat omaisivat edes ne teoreettiset valmiudet joita tarvitaan työtä soveltaessa, juuri näiden kanssa on nyt ollut suuresti ongelmia.
-Toiminnanohjauskirjaus vaikuttaa aika suoraan poliittiselta jargonilta.
-Koulutustarjonnan suuntaaminen työelämän tarpeisiin kuulostaa hyvältä tavoitteena, toivottavasti tämän yhteydessä käydään aktiivista dialogia elinkeinoelämän kanssa.
- Tilauskoulutuskokonaisuutta en tarkemmin kahlannut mutta tällä ilmeisesti tarkoitetaan mm. yksityisten toimijoiden tarjoamia muuntokoulutuksia? Tämä vaikuttaa kyllä varsin järkevältä suuntaukselta, olen seuraillut jonkunverran oman alan puolesta mm. gamesjobs.fi (Northstartalent / aiemmin Saranen) kautta tarjottavia täsmäkoulutusohjelmia. Tuolta kautta aikanaan saatiin ihan hyvin uutta talenttia pelialalle joka veti silloin porukkaa hyvään tahtiin. Toisaalta näen tuossa myös aikalailla rahastuksen mahdollisuuden, jos
tilauskoulutus pääsee toimimaan pullonkaula tilanteessa alasta riippumatta.
- Tutkintoa pienemmät osakokonaisuudet oli mainittu jo aiemmassa kohdassa, mutta aikuiskoulutuksen osalta pidän tätä järkevänä suuntauksena. Nuoremmilla hankala sanoa, voi edesauttaa tutkintojen edistymistä mutta kyllä lähtökohtaisesti koulutus pitäisi tähdätä kuitenkin tutkinnon loppuunsaattamiseen. Aikuiskoulutuksessa taas tutkintoa pienemmät osakokonaisuudet tukevat varmasti muuntokoulutusta hyvin, kun työuraa ja kokemusta on jo pohjalla. Pienemmilläkin osakokonaisuuksilla saa päivitettyä nopeammin itselleen uutta suuntaa.
- Kielikoulutus lienee suoraan persujen vaatima kirjaus. Sinänsä tärkeä, mutta mielestäni Suomessa pitäisi olla rehellinen jo sen suhteen että myös englannin pitää riittää jos se riittää työelämän tarpeisiin. Osalla toimialoista se on kuitenkin jo lähtökohtaisesti ammattikieli. Tässä mielestäni voisi tehdä lisää yhteistyötä myös yritysten kanssa, järjestää kielikursseja työn ohessa (näitä voisi hyvin valtio tukea osana työllisyystoimia). Työ ja sen ohessa tapahtuva kielen oppiminen (+apu kulttuurillisiin eroihin ja byrokratiaan liittyviin käytäntöihin) on hyvä yhdistelmä integroitumista auttamaan.
Näinhän se on. En tiedä onko kukaan muu lukenut hallitusohjelmaa, mutta joka tapauksessa se sisältää useita ristikkäisiä, vastakkaisia ja jopa aivan outoja pyrkimyksiä tai tavoitteita. Puolueiden erilaiset lähtökohdat ja intressipiirit huomioiden ei toki ihme.
No kieltämättä se kuva tässä on muodostunut. Kokoomus haluaa olla koulutusmyönteinen puolue mutta teot ei oikein aina vastaa tahtotilaa. Politiikka on kompromisseja, mutta TKI panostusten ohella koulutukseen pitäisi uskaltaa panostaa myös sitä rahaa jatkuvan tehostamispuheiden sijaan.
Kataisen aikana Kokoomus(kin) halusi uudistaa koulutusta nykyiseen suuntaan. Katsottiin, että on aivan järkevää tukea ammatinvaihtoa ja/tai lisäkoulutusta aikuisena.
Ja näin sen pitäisikin olla. Ehkä se oli tuo Sipilän hallituksen toimet (ja nyt ennen kaikkea opiskelijoihin osuvat leikkaukset) jotka saaneet omalta osalta miettimään että ei kai koulutukseen panostaminen nyt voi muodostua vihreiden ja vasemmiston agendaksi?