Kukaan ei liene eri mieltä siitä, että velkaantuminen täytyy saada kuriin. Se, että onko se just tämän hetken asia kun ollaan lamassa on jo toinen kysymys. Mahdottomalla kiireellä ajaa nyt Kokoomus persut hanslankarinaan leikkauksia, ihan niinkuin ne olisi just nyt tällä sekunnilla tehtävä. Totuus on, että ei ole, vaan aivan hyvin voitaisiin odottaa seuraavaa nousukautta oli se sitten vuoden tai kahden päässä.
Kiire taitaa kuitenkin olla ennemminkin subjektiivinen tunne. On siellä esimerkiksi tällä viikolla nostettu eläkkeitä ja työttömyysturvaa massiiviset 5,9%. Muutenkin nyt tehdyt muutokset on lopulta varsin pieniä ja olisivat voineet tai jopa pitäneet olla suurempia.
Se on aika suuri statement sanoa, että olisimme hyvin voineet odottaa. Todellisuudessa olemme odottaneet jo aivan liian kauan ja näitä muutoksia ja suurempiakin sellaisia olisi pitänyt tehdä 90-luvun laman aikaan ja välittömästi sen jälkeen. Silloin jo ajateltiin, että voidaan hyvin jäädä odottamaan parempia aikoja, mutta kappas kun niitä parempia aikoja ei ole koskaan tullut.
Nousukauden odottelu on siitäkin hankalaa, että Suomessa edellinen nousukausi on ollut joskus vuosina 2004-2006. Eli noin 20 vuotta sitten. Suomen nykyjärjestelmä ei ole onnistunut luomaan tänne talouskasvua 20 vuoteen, eli ei meillä ole mitään takeita, että se pystyisi siihen tulevaisuudessakaan.
Tähän jopa ennemmin päin vastoin. Kun katsotaan eteenpäin, meillä on tulossa eläkepommit, kestävyysvaje ja ilmastonmuutos. Meitä on tulevaisuudessa vielä vähemmän tekemässä sitä talouskasvua ja huolehtimassa laajemmasta kokonaisuudesta kuin edelliseen 20 vuoteen. Eli se missä ei 20 vuoteen ole onnistuttu, pitäisi onnistua vielä suuremmaksi paisuneella julkisella sektorilla ja kapeammilla omilla hartioilla.
Ajatus siitä, että olisimme voineet jäädä odottelemaan seuraavaa nousukautta törmää siis ensimmäiseen perusongelmaan siinä, että ei meillä ole ollut mitään nousukausia ja sehän se pohjasyy onkin sille, että joudutaan leikkaamaan.
Enkä nyt tiedä olisiko se edes tunnepuolella oikein alkaa leikkaamaan julkisia menoja sitten siinä vaiheessa kun yksityiset tulot lähtevät paisumaan.