On hyvä muistaa, ettei korkea verotus ja hyvinvointivaltio ole synonyymeja keskenään. Jotain on asioissa pielessä jo ruohonjuuritasolla, jos yhdellä maailman korkeimmista verotuksista ei saada hyvinvointipalveluita toimimaan kunnolla. Jos rahan käyttö ei ole järkevää, on valtiokin yhtä lailla rahaton kuin juuri omilleen muuttanut piloille hemmoteltu kakara, vaikka rahaa olisi käytettävissä millainen määrä tahansa. Suomessa verotulot ohjautuvat ihan muualle kuin lopulliseen kansalaisten hyvinvointiin ja siksi täällä tarvitaan uudistuksia. Se on ihan toinen kysymys että mitä ne uudistukset olisivat, mutta jos mitään ei uudisteta koska "ei ei ja vielä kerran ei", sitten me jatketaan ainoastaan tätä nykyistä syöksyä alaspäin. Naapurimaat vilkuttivat ohituskaistalta vuosia sitten.
Rahankäytössä varmastikin on ongelmia, mutta kaiketi ainakin osin vastassa nyt vihdoinkin on myös se ikääntyminen, sekä koulutuksessa tehdyt huonot päätökset, tai paremminkin se, ettei sitä ole kehitetty oikein.
Uudistuksiasiis varmastikin tarvitaan monella rintamalla, sekä tietenkin terävöitystä ehdottomasti erilaisten tekijäiden sisällössä. Mainitaan nyt esimerkiksi se työperäinen maahanmuutto, joka jatkuvasti törmää jonkinlaiseen -jos ei suoraan, niin vähintäänkin piilorasistiseen paskaan.
Olisi siis hyvä sisäistää hyvinkin tarkkaan se, ketä me tänne haluamme ja millaisin ehdoin, mutta ilman että se rasismi on siinä yhtään vaikuttava tekijä. Nyt tuntuu, että sivusta seuraavan on hyvin vaikea saada sisäistettyä kokonaisuutta tämänkään suhteen. Esim itse olen sitä mieltä, että ei voida käyttää ihmistä hyväkseen tuottamalla tänne vain halpatyövoimaa voidakseen laskea palkkatasoa maassa. Ja varsinkaan kun minkään työn ei tarvitse olla halapatyötä, jos sitä ei aseteta sellaiseksi. Eli voitaisin hyvinkin kehittää suuntaa myös sellaiseksi, että se vähenätisi aidosti työssä olevien tarvetta sosiaalisiin tukiin. Ei siis voi olla markkinataloudelklisesti oikein, että valtio tai kunnat maksavat näin osan yksityisen voitoista, kun voivat sen kerätä sillä perusteella, että työstä ei makseta riittävää palkkaa. Se on aidosti nöyryyttävää työssä käyvälle henkilölle.
Verotuksellisesti tällä hetkellä -vaikka se kyllä osuukin hyvin itseen- poistaisin tuon pienenkin vähennyksen tuosta polttoaineiden hinnasta. Peruisin kuitenkin sen olut alen, ja ihan vaikka muuta kiristetäänkin alkoholi puolella. Nostaisin luksus ALVia vaikka sen pari pinnaa suoraan, mutta en suin surminkaan koskisi ruuan ALViin.
Lisäksi miettisin kyllä tarkasti, että tarvitseeko tässä kohtaa veroja alentaa missään alinta desiiliä lukuunottamatta, sillä en usko sen tuovan juurikaan lisää entiseen kulutukseen, ja uskon itse vahvasti siihen, että Suomalaisilla on ihan veronmaksuhalukkuutta.
Miettisin myös hyvin vakavasti sitä lapsilisän -ainakin väliaikaista poistamista- sieltä missä sille ei tarvetta ole, sekä alkaisin myös hyvin vakavasti miettimään sitä eläkekattoa kuin myös muutakin eläkkeisiin kajoamista.
Yritystuet olisi myös ehdottomasti tässä kohtaa pitänyt saada työn alle, ja tiputettua sieltä merkittävästi. Energiatukien tilasta yrityksille en tiedä millä tolalla ne ovat, mutta niitä voisi tarkastella kilpailukykyä parantavaksi jos se on mahdollista.
Hyvä olisi tarkastella myös kollektiivista päivähoito-oikeutta, eli onko pakollista -ja jos, niin miksi- ylläpitää tilannetta, jossa kotona olevat vahemmatkin tuovat lapsen kokopäiväiseen hoitoon.