Iso osa ja sanoisin, että entisestään kasvava osa ko. alan palveluliiketoiminnasta pyörii eri maissa maahanmuuttajataustaisten toimesta. Hinnat eivät perustu sunnuntailisiin. Kun eurooppalainen turisti katselee Helsingin hintoja, toki hän tietää kalliimpiakin löytyvän. Tosin ei aina. Helsinki on hinnoissa luokkaa TOP-20 koko maailmassa eikä hinnoissa oikeastaan ole enää järkeä, jos ne suhteuttaa tuotteeseen.
Ne menestyvät, jotka voivat vetää pienemmillä henkilöstökuluilla. Tähän suuntaan meilläkin mennään.
Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla sunnuntai yleensä hinnoitellaan arvokkaammaksi kuin peruspäivä. Toki markkinatalouden ehdoilla hinta määräytyy lopulta sen mukaan mitä kuluttajat ovat valmiita maksamaan, mutta yllättävän moni ala kykenee jo suhteuttamaan hintansa kustannusten mukaan - toki ei suoraan kohoavaksi.
Kovimmilla tässä on suurimmat työvoimapainotteiset alat, lähinnä ruokaravintolat - ja isotöisimmän ruuan ravintolat. Sunnuntai sulkujen taustalla on kuitenkin myös muita tekijöitä kuin työn hinnoittelu. Yksi merkittävimmistä on se, että ihminen tarvitsee sen 2 vapaapäivää viikkoon ja ravintola-alalla sunnuntai-maanantai on ne loogisimmat maanantain ollessa ylivoimaisesti viikon hiljaisin päivä ja tiistaisin firmat jo aktivoituvat. Samalla mitä työläämmän ruuan ravintola sitä spesifimpää osaamista keittiö tarvitsee ja tämän myötä myös rekrytoinnit hankaloituvat.
Noh... hankala kokonaisuus kaikkineen ja varmasti firmoja helpottaisi kustannusten jakaantuminen tasaisemmin.