Miten tätäkin edellisen hallituksen luomaa karmeaa tilannetta voidaan korjata? Suuret kaupungit varoittivat Marinia moneen kertaan, mihin valittu sote johtaa. Ei kiinnostanut.
Sydänpotilaiden tehon siirtosuunnitelmat vaarantavat lääkäreiden mukaan elinsiirrot, vaikka ne ovat Suomessa olleet maailman turvallisimpia.
www.hs.fi
Vähän sekava kirjoitus, sori siitä.
Ei niitä hoitajia silti tuhkasta tule. Naiset vielä kun hoitoalalla kokoajan kinastelevat, joka johtaa että ihmiset lähtevät alalta pois. Meillä on ollut vuosikymmeniä hoitajapulaa, ei tämä mikään uusi ongelma ole.
Ylipäätään meijän väestö on kokoajan vanhempi ja *lihavampi*, joten ongelmia tulee sitä myötäkin.
Miksei hoitajia kohdella hyvin, johon uutisessa viitataan. Näkeekö johto hoitajat/sairaanhoitajat välttämättömänä pahana? Miksei työntekijöiden työhyvinvoinnista huolehdita?
Missäs nämä elinsiirrot sitten tehdään, jollei yliopistollisessa sairaalassa. Ei tämmöstä taitoa miltään yksityiseltä löydy siinä mittakaavassa. Mistä yhtäkkiä saadaan kokeneita tekijöitä, johon uutisessa viitataan. Ei mitkään lähihoitajat tälläiseen pysty. Matalalla koulutuksella pitäisi näitä haastavia operaatioita tehdä, mutta silti vaaditaan kokemusta. Aika ristiriitaista, joten ymmärrän työntekijöiden rutinan.
Uutisesta pari poimintaa:
Hus tekee ainoana Suomessa elinsiirtoja ja muita kaikkein vaativimpia sydänleikkauksia, jotka menevät jopa muiden yliopistosairaaloiden osaamisen yli.
Nykyinen sydänpotilas on siis Meilahdessa parhaassa mahdollisessa turvassa.
Tämä vaatii ammattilaisilta tiukkaa erikoistumista, jatkuvaa harjoittelua, kouluttautumista ja uusimman teknologian ja lääketieteen kehityksen seuraamista.
Tällä hän viittaa varsinkin kokeneisiin hoitajiin leikkaussaleissa ja teho-osastolla. Tällaisessa työssä perehdytys vie helposti vuoden, mutta senkin jälkeen osaa vasta perusasiat.
Käytännössä HS:n aiemmin Siltasairaalasta
haastattelemat ammattilaiset teholta, leikkaussaleista ja päivystyksestä ovat kritisoineet sitä, että heidän pitäisi ohuella perehdyttämisellä pystyä hoitamaan täysin eri tyyppisiä potilasryhmiä.
Hoitajia on jo
irtisanoutunut tästä ja muista taustalla vaikuttavista syistä.
”Ei pitäisi puhua työvoimapulasta yleensä. Jopa muualla Husin sisällä on yksiköitä, joissa hoitajapulaa ei ole, koska hoitajia kohdellaan hyvin”, hän puuskahtaa.
”Olen myös huolissani varsinkin hoitajien työhyvinvoinnista. Moni on niin väsynyt jatkuviin muutoksiin”, Wilkman sanoo.