En osaa muutoksestasi sanoa, mutta Kokoomus on aiempaa enemmän pro-market puolue. Pari esimerkkiä. Helsingin kritisoituun tonttien jakoon on saatu aiempaa enemmän kilpailua. Alkoholinmyyntiä ollaan edelleen vapauttamassa. Veikkauksen monopoli puretaan osin. Näissä ja useissa muissa vastaavissa asioissa Kokoomus on ajanut muutosta.
Somessa elää edelleen Schubak mukamas Kokoomuksen muuttumisen keulakuvana. Todettakoon, että hän oli Kokoomuksen nuorten varapuheenjohtaja lyhyen aikaa. Ei muuta. Noora sai nenälleen siitä, miten hän sanoi. Mutta sanomansa asia - työllisten määrän lisääminen tukia karsimalla - on syystä osa hallitusohjelmaa. Koski oli kauden ja se siitä.
Suomi on yksi maailman tukiriippuvaisimmista maista. Taloutta pyöritetään tukien avulla ja Euroopassa Suomi on Ranskan kanssa kärkimaa. Yritystukiin olisi myös syytä koskea, mutta se ei ainakaan nyt ole mahdollista. Demokraattien johdolla USA on lisännyt yritystukia ja vielä niin, että USA:ssa protektionismi lisääntyy. Valitettavasti sama suuntaus on demarien Saksassa. Toivottavasti kyse on ohimenevästä tilasta. Itse en enää usko ohimenevään suuntaukseen vaan mm. Saksa, USA ja Ranska tulevat edelleen lisäämään oikeastaan mistään piittaamatta tukia. Suomen kannalta suuntaus on vaarallinen, mutta markkinataloudesta vähät välitetään.
Noista yritystuista. Vapaan markkinatalouden hengessä tuotanto on siirtynyt Aasiaan todella kauan. Globaalit kriisit kuten Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota, sekä viimeisimpänä Ukrainan sota on herättänyt päättäjiä näistä riippuvaisuuksista. Protektionismi on nyt trendi, jota jenkeissä myös rebulikaanit harjoittavat. Turha siis maalata tästä jotain vasemmisto-oikeisto asiaa, etenkin huomioiden, että rebulikaanit ovat myös tämän kannalla. Voin myös taata, että nuo Yhdysvaltojen demokraatit ovat paljon enemmän pro-market, kuin meidän kokoomus.
Hyvä esimerkki kotimaan yritysten tukemisesta on infrahankkeet uusien biotuotetehtaiden yhteyteen. Näistä vanhempi, eli Äänekosken tehdas, sai 32 miljoonaa suoraa energiatukea valtiolta.
Suomen kannalta suuntaus on vaarallinen? Nyt naton jäsenmaana ja entistä enemmän länteen suuntautuvana meille aukeaa uusia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Nokian tilanne todennäköisesti helpottuu, kun ei tarvitse Huawein kanssa yhtä tiukasti. Pienenä vientimaana meidän tulisi siis enemminkin sopeutua tilanteeseen, johon nyt on hyvät edellytykset, kuin haikailla vanhojen ”hyvien aikojen” perään.