Orpon hallitus vaikuttaa valinneen keinoksi jos ei kertarysähdystä niin vähän siihen suuntaan 20 vuoden valituksen ja itkun sijasta. Tehdään ikävät päätökset heti hallituskauden alussa ja nautitaan voitoista kauden viimeiset pari vuotta. Siis kun puolitoista tai pari vuotta kärvistellään kulutuksen ja ostovoiman laskun iskiessä osin Orpojen omienkin toimien tuloksena, Suomi lähtee Euroopan kanssa nousuun viimeistään 2024 jälkimmäisellä puoliskolla.
Tämä olisi voinut onnistuakin. Jos olisi tehty kunnon suunnitelma, mitä ei taidettu tehdä. Ja jos suhdanteet olisivat tukeneet mitä ne eivät tehneet. Toteutuva talouskasvu 2024 on jossain 0.1 ja pienen miinuksen välillä. Vuodelle 2025 ennustetaan noin 1.0 prosentin kasvua
Nyt tiedetään ettei Suomen talous kasva kunnolla vielä vuonna 2025 ja sen jälkeisestä ajasta ei ole kenelläkään varmuutta mm. Trumpin politiikan, Ukrainan jälleenrakennuksen kustannusten sekä NATO-maiden tulevan vähintään 3 prosentin säännön/toiveen takia. Myös USA:n, Saksan, Ranskan ja monen muun maan kauppa- ja tullipolitiikan muutokset syövät Suomen vientiä.
Jos kulutus Suomessa kääntyisi nousuun, tilanne muuttuisi paljon. Kuluttajien luottamus on kuitenkin edelleen heikko.
Fiksu hallitus myöntäisi tilanteen ja loisi toivoa elvyttämällä hyvin tarkkaan valituilla tavoilla. Niin se vaan on, että ilman kuluttajien luottamusta käännettä talouteen ei oikeastaan saada aikaan.
Erittäin hyvä kirjoitus, meillä on tismalleen samanlainen tilannenäkemys, joten helppo kompata. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin 2025 talouskasvuennuste 1,0% on mielestäni liian optimistinen ja monetkaan ruohonjuuritason indikaattorit ei tue tätä näkemystä.
Yksityistalouksien taloudellinen toimeliaisuus ei näytä virkistymisen merkkejä, päinvastoin, kuten esimerkiksi kuluttajien luottamusindikaattori talouteen on marraskuussa - 7,4% (
Kuluttajien luottamus pysyi heikkona marraskuussa 2024 – kuva työttömyydestä synkähkö | Tilastokeskus).
Rakennusala kituuttelee työttömyyden kourissa, esimerkkinä täällä Pohjois-Karjalassa kaksi keskisuurta lomautti 80% henkilöstöstään viime viikolla vähintään 90 päiväksi mutta ilmoitettiin ettei laskennassa ole yhtään työmaata, joka käytännössä tarkoittaa että ainakaan 1-1,5 vuoteen ei ole alkamassa yhtään isompaa työmaata, koskee uudis- sekä saneerauskohteita. Pientalojen rakennuslupia on haettu kolme kappaletta ja yksityistalouksien saneeraushaluja jarruttaa kotitalousvähennyksen supistaminen.
Toimin tällä hetkellä maailman suurimmassa kuljetusliikkessä erinäisissä konsultointitehtävissä, niin ensi vuodelle varovaisia arvioita tehdessä vienti-/tuontipuoli arvioidaan olevan -10% rahtitonneissa mitattuna ja kotimaan kuljetukset arvioidaan laskevan edellisvuodesta jopa - 20% rahtitonneissa, johtuen rakennusalan kaamoksesta.
Nämä nyt on niitä ruohonjuuritason esimerkkejä mihin törmään päivittäin omassa tehtävässäni, niin kyllähän ensi vuosi vaikuttaa sinivalkoisin silmin melkolailla surkealta. Minäkin toivoisin että hallitus myöntäisi tilanteen, eikä hakkaisi päätä seinään lisäten kerrannaisvaikutuksia. Aikaisemminkin taisin täällä perätä rakennusalan tukemista esimerkiksi taloyhtiöiden saneeraustarpeiden helpottamista veroporkkanoilla tms. Siihen en ota kantaa, että mikä se oikea tapa olisi mutta esimerkiksi finanssikriisin aikaan taloyhtiöiden saneerauslainoja tuettiin merkittävästi, jolla päästiin pahimman kuopan yli eikä tällaista taantumaa rakennus ja kuljetuspuolella ollut, ne kun kulkee melkolailla käsi kädessä. Toivotaan siis että hallituksessa herättäisiin tähän tilanteeseen.