Nykyinen hallitus on ottanut esim. rakennusalan kanssa täysin vastakkaisen linjan ja tuloksena konkurssien määrän huima kasvu. Tämä on sikäli huono juttu, että se leikkaa kasvua kun nousukausi joskus koittaa, koska yritysten tilanne on sellainen, että välttämättä tekijöitä ei ole tarpeeksi.
Helmikuussa sinne kuitenkin lisättiin 750 miljoonaa euroa auntorahaston tukivaltuuksia etenkin ARA-tuotantoon.
Rakennusalan haasteet lähtivät liikkeelle joskus 2018-2019 kohonneen rakennuskustannusinflaation takia. Tulevina vuosina Suomeen rakennettiin todella paljon, mutta pääasiassa kysyntävetoisesti. Varsinaiset puheet kuplasta ovat kuitenkin ylimitoitettuja eikä me onneksi ihan kuplaan sitä markkinaa saatu.
Nollakorkojen aikana moni suomalainen rakennusfirma ajautui haasteisiin. SRV:n haasteet ovat monelle tuttuja eikä se muutoinkaan ollut mitään kultakautta rakentajille. Tässä iso tekijä oli toki lisääntynyt kilpailu ja etenkin lisääntynyt kilpailu tonttimaasta. Tästä on ikäviä esimerkkejä Helsingissä Kalasatama ja Vantaalla Kivistö. Alueita joissa kaupunki hinnoitteli tonttimaan aivan liian korkeaksi. Isojen alueiden rakentamisessa tuli ajoittain myös ylitarjontaa joka rajoitti hintojen nousua ja lisäksi rakennuskustannusten nousu loi omat haasteensa.
Viimeisen parin vuoden aikana rakentamisessa on tapahtunut hurjasti. Ukrainasta emme saa enää terästä, palkkainflaatio on ollut hurjaa samoin kun yleisten rakennuskustannusten inflaatio. Samalla korkotaso on noussut selkeäti. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että sijoittamisen tuottovaade on noussut merkittävästi.
Omasta mielestä on ollut ihan hyvä, että Hallitus ei ole lähtenyt tässä tilanteessa liikaa ruokkimaan inflaatiota tukirakentamalla. Jo nyt on selvää, että asuin- ja toimitilojen hinnat tulevat nousemaan merkittävästi lähitulevaisuudessa. Tämä tulee olemaan meillä rakentamisen suhteen myös hidastava tekijä ja kaupungistumista edelleen voimistava asia. Näin ollen on ihan positiivista jos inflaatiota saadaan hidastettua edes prosentin tai pari, sillä se tulee näkymään meillä kustannustasossa pitkään tulevaisuuteen. Tämän lisäksi on tehty hintojen nostoa hillitsevä vaikutus koventamalla verotusta - eli poistettu ensiasunnon ostajan verovapaus.