Makeisveron korotus on hyvä esimerkki siitä, että hyvien päätösten tekeminen on vaikeaa:Veron korotus iskee ihan yhtä lailla ulkomaisiin makeisiinkin. Fazer uskoo, että karkkeja myydään jatkossa vähemmän, joten eivät investoi uuteen tehtaaseen.
Luulisi, että makeisten veron korotus olisi sopeutus, josta oltaisiin yhtämielisiä, mutta näköjään sekin on opposition fanien mielestä bad.
Tietenkin sokerimakeisten syönnin väheneminen edistäisi kansanterveyttä, ja kunhan se ei kuitenkaan laske liikaa, niin se lisää verotuloja. Mutta sitten se kääntöpuoli:
Hinnan noustessa jossain tuoteryhmässä, ihmiset usein siirtävät kulutusta halvempiin vaihtoehtoihin. Kaikkein edullisimpia ovat usein ulkomailla halvemmalla työvoimalla tuotettuja. Siksi moni toimiala on kokonaan tai lähes kokonaan lopettanut tuotantotoiminnan Suomesta.
Makeisbisneksessä mielikuvilla (ja ihan konkreettisilla makuelämyksillä) on niin suuri merkitys, että ihmiset ovat olleet valmiit maksamaan haluamansa brändin tuotteista enemmän kuin halvemmista ulkomaalaisista. Siksi Suomessa on ollut kannattavaa tuottaa makeisia korkeammista henkilöstö- ja muista kustannuksista huolimatta.
Fazerin johdossa selvästi uskotaan, että yleisesti nouseva makeisten hinta iskee eniten kotimaiseen tuotantoon, ja siksi kotimainen investointi (joka olisi tuonut työpaikkoja ja verotuloja) peruutetaan. En ihmettelisi, jos seuraavaksi Fazer ilmoittaisi investoivansa ulkomaille, jossa tuotantokustannukset ovat halvemmat. Silloin Fazerin Sinisen hinta voi kaupan hyllyllä pysyä samana: korkeampi vero, mutta halvemmat tuotantokustannukset.
Tällöin kansanterveys ei parane, työpaikkoja ei synny, makeisvero ehkä tuottaa jotain niin pitkään kuin ihmiset eivät ala rahtaamaan karkkia ulkomailta suuremmassa mittakaavassa, mutta vastaavasti menetetään teollisuusinvestoinnin verotulot sekä paranevan työllisyyden positiiviset vaikutukset (joiden arvelen olevan paljon makeisveroa merkittävämmät).
Ai niin, unohdinkin mainita, että Fazerilla on jo tehdas Puolassa. Sieltä ei ole tuotu Fazerin Sinistä Suomeen brändiin liittyvistä mielikuvasyistä. (Pääsin aikoinani maistamaan puolalaista Fazerin Sinistä: maku oli melkein sama, mutta ei aivan. Sen jälkeen käärepaperit piti suunnilleen pistää silppuriin jotta kukaan ei saa tietää tuotteen olemassaolosta.) Mutta ehkä meillä on kohta kaupan hyllyillä Fazerin Sinistä suklaata "Made in EU" (valmistuspaikka Gdansk)...
Tai sitten karkkia aletaan tilata ulkomailta lavoittain, ja Tulli järjestää erikoistarkastuksia käräyttääkseen verottoman etämyynnin, ja kyselee, oletko järjestänyt itse kuljetuksen vai myyjä? Eikös byrokratian pitänyt vähentyä...