Itse ajattelisin niin, että säästö tulee siitä kun yksityinen kykenee tekemään asiat tehokkaammin ja paremmin. Eli säästö tulee paremmasta terveydenhuollosta ja kansalaisten paremmasta terveydestä, sekä siitä ettei pieni tai pienehkö lokaali toimija tarvitse sellaista koneistoa taakseen kuin julkinen ja tämän toisi osaltaan säästöjä. Toki lääkärit ja yrittäjät itsessänsä vaurastuisivat ja se pitäisi hyväksyä.
En minäkään muista tai edes tiedä mitä hinnoittelumalleja on kokeiltu. Tietysti hinnoittelumalleja on niin monia kuin on niiden keksijöitä. Ja kiinteän ja tuntilaskutuksen välissä on myös moninaisia mahdollisuuksia. Toki järjestelmän tulisi olla suhteellisen yksinkertainen, jotta se ei taas vaatisi valtavaa koneistoa pyöriäkseen.
Ja tottakai tietyillä alueilla pitäisi subventoida. Toki meidän tulisi hyväksyä tässä mallissa myös se, että tietyillä alueilla siellä on palveluina lähinnä lääkäri ja stetoskooppi ja sitten tiistaisin käy bussi hakemassa lähellämme isommalle terveydenhuolto asemalle kaikki sitä tarvitsevat. Tällöin palvelu olisi tuotettavista hyvin edullisesti. Ja halutessa tällaiseen voi ympätä vaikka apteekkipalveluita jotta pieni lääkäriasema olisi hitusen kannattavampi.
Jos tätä miettii liiketoiminnan kulujen kautta, erikoissairaanhoito tarvitsee laitteistoa, joka voi olla yksityiselle toimijalle liian kallis investointi suhteutettuna tuloihin. Leikkaustoiminnassa tarvitaan rtg ja/tai mri kuvia, ja niiden laitteistojen hankinta, ylläpito, ja takaisinmaksu vie pieneltä toimijalta mahdollisuuden kannattavaan liiketoimintaan. Tämä vaatisi ennestään leveitä hartioita, ja niitä löytyy jo nyt esim Tervestalolta ja muilta isoilta yksityisiltä toimijoilta.
Jäljelle jää vaihtoehdot jossa yksityinen toimija käyttää julkisen puolen fasiliteetteja operatiiviseen toimintaan. Muistaakseni näin tapahtuu Lappeenrannassa, jossa Terveystalo(?) pyörittää tai joskus pyöritti osaa erikoissairaanhoidosta Lappeenranna keskussairaalassa. En tiedä mitä kokemuksia toiminnasta on saatu. Ehkä jokin paikallinen osaisi valaista…
Toinen vaihtoehto on antaa yksityisen keskittyä johonkin tiettyyn erikoissairaanhoidon alaan. Ainakin kaihileikkauksissa on jonkin verran yksityistä toimijaa, mutta en osaa sanoa onko kilpailu vaikuttanut hintoihin, koska Silmäasemalla tuntuu olevan aika iso kakku markkinoista. Ongelma on julkisen puolen palvelusetelin taso, joka ei näytä lisäävän kilpailua markkinoilla. Joitain vuosia sitten kaihiseteli oli 800-1000e paikkeilla, mutta kulujen jälkeen siitä ei jäänyt paljoa viivan alle. Tätä mieltä olivat yksityiset toimijat.
Lopulta, yksityisen toimijan hallintohimmeli pitäisi olla mahdollisimman ohut, eli omistajan pitäisi itse operoida ja samalla johtaa tehokkaasti liiketoimintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että omistajalääkärin pitää itse olla puikoissa. Lopulta omistaja varmaan vertaa yritystoiminnasta saatavia tuloja julkisen puolen palkkatuloon tai tekemällä ”renkinä” hommia jollekin toiselle isolle yksityiselle ketjulle.