Mainos

Petteri Orpon hallitus

  • 1 630 067
  • 18 850

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Lievä offtopic: @Baldrick antamasi tapaus on malliesimerkki siitä, miten vapaan markkinatalouden kannattajat näkevät palkkojen "itseohjautuvuuden" ja miksi heidän mielestään AY-liikettä ei tarvita. Työnantajan ei tarvitse olla rationaalinen tai olla halukas maksaa työntekijälle kilpailukykyistä palkkaa, ei, vaan kilpailu itsessään tekee sen - juuri kuvaamallasi tavalla, työntekijä vaihtaa työpaikkaa, jos toisessa palkka on parempi.

Itse asetan tälle mekanismille silti reunaehtoja, joista tärkein on se, että työvoiman vapaa liikkuvuus toteutuu täysimääräisenä vain harvassa tapauksessa. Esimerkiksi vaikkapa Kiinassa "hikipajalla" työskentelevän on todella vaikea vaihtaa työpaikkaa vaikkapa Japaniin saati sitten länsimaihin. Mutta noin teoreettisena mallina, kyllä, työvoiman vapaa liikkuvuus pitää palkat kilpailukykyisenä.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Suomessa on lukuisia työnantajia, jotka liikevoiton optimointihöyryissään näkevät henkilöstön pakollisena kulueränä, joka pitää pitää mahdollisimman hyvin kurissa.

Työnantajat eivät aina pidä hyvistä työntekijöistä kiinni moninaisista syistä. Omalla kohdallani olin työssä, jossa TA luotti, että kukaan ei kuitenkaan lähde vaikka vähän narisikin, ja palkankorotukset olivat aina melkoisen väännön takana, että sai edes jotakin. Palkkaus ei siis tehtävässä ollut huikea ja vain vääntämällä siitä sai säädyllistä. Vaikka siis tiimini jäsenet kaikki olivat tosi vaikeasti korvattavissa. Jossain vaiheessa kerroin sitten palkkaväännön yhteydessä, että alan katsella muualle, mutta sillä ei ollut vaikutusta ja työnantaja näki yhteisymmärryksen saavutetun, koska sai oman tavoitteensa läpi ja nimet paperiin. Tässä yhteydessä vielä tarkistin irtisanomisajankin lyhyeksi alleviivatakseni aikomuksiani.

Löysin toisen paikan, järjestin muuttoasiat ja otin möten esimiehen kanssa, että irtisanoudun tehtävästäni. Vasta tässä vaiheessa alkoikin kukkaron nyörit löystyä huomattavasti, mutta siinä vaiheessa olikin jo myöhäistä. Lopulta minut saatiin paniikissa korvattua itseäni huonommin suoriutuvalla ja kokemattomammalla työntekijällä, sekä isommalla liksalla kuin itse alunperin pyysin. Tämä vain siksi, että työnantajani yritti pitää palkkakuria, vaikka varaa olisi ollut pyyntini maksaa.

Ei työnantajat aina ole täysin rationaalisia ja jos olettavat, että työntekijä on riippuvainen työstään, ovat kyllä valmiita käyttämään sitä hyödykseen, toiset enemmän ja toiset vähemmän.

Suomessa, varsinkin merkittävällä teollisuuden alalla jossa itse toimin, johtavissa asemissa on useimmiten insinöörejä ja diplomi-insinöörejä. Yleensä heidän strateginen pelisilmä ja osaaminen on hyvin heikkoa, jolloin se johtaminen on usein kuvailemasi kaltaista: kustannussäästöt ovat ainoa keino luoda "arvoa". Ihan pahimmillaan se voi olla tuota, että vängätään jostain 100 eurosta jonkun palkasta, ja kun saadaan pidettyä se alemmalla tasolla, niin tunnetaan kuinka taas on tehty firmalle rahaa. Kolikon toinen puoli on sitten se, että väkisin tehdään diilejä joissa esimerkiksi ei ole riskejä diskontattu projektin arvoon, ja projektit epäonnistuvat arvon luonnissa. Suomalaiset pörssiyritykset ovat täynnä tälläisiä insinöörejä merkittävissä johtotehtävissä, joilla ei ole todellisia edellytyksiä sellaisiin liiketaloudellisiin johtotehtäviin. Onneksi suomalainen insinööriosaaminen on edelleen korkealla tasolla, joka paikkaa huonoa johtamista.
 

Lynx_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Minun mielipiteeni on, että vastikkeeton mukava ja leppoisa elämä veronmaksajien rahoilla ei luo pitkässä juoksussa hyvää yhteiskuntaa, vaan merkittävä osa kansasta jää tukien varaan niin kuin hämähäkinseittiin. Ja tukien varassa eläminen tutkitusti jatkuu ylisukupolvisesti. Kyllä sen huomaa jatkuvasti kun haistelee ilmapiiriä Suomessa. Hyvin suuri osa kansasta tuntuu suorastaan sekoavan, jos heidän nauttimiin yhteiskunnalta tuleviin tukiin ja etuisuuksiin ollaan koskemassa. Kyllä minua huolestuttaa, mikä on sellaisen kansan tulevaisuus.
Täytyy huomioida, että hyvin merkittävä osa tuensaajista on töissäkäyviä:


Asiaan vaikuttavia asioita on pieni palkka, vähäiset työtunnit ja korkeat vuokrat. Sitä on sitten vaikea arvioida, että kuinka moni tekee vähempiä tunteja omasta tahdostaan ja kuinka moni työnantajan velvoitteesta. Yksilönvastuuta korostetaan aina työntekijän kohdalla, mutta harvemmin palkanmaksajan tapauksessa. Varmasti on monia työnantajiakin, jotka ovat tyytyväisiä Suomen tukijärjestelmään. Heillä vaikeutuisi huomattavasti löytää osa-aikaiset työntekijät ja he joutuisivat tarjoamaan täyden tunnin pestejä, jos tuet leikattaisiin pois.
Vastaavasti, jos palkka ei riitä elämisen menoihin edes täysillä tunneilla, täytyisi maksaa parempaa palkkaa.

Onhan hallituspuolueidenkin juhlapuheissa ollut, että työllä pitää tulla toimeen. Työnantajien suuntaan tätä painetta ei vain juurikaan anneta, vaan mahdollistetaan kaikki nollatuntisopimuksista lähtien.

Lisäksi esimerkiksi asumistuen leikkaaminen johtaa muiden tukien hakemiseen.


Toimeentulotuen tarve voi päinvastoin kasvaa, kun hallitus aikoo samaan aikaan leikata asumistukea ja työttömyysturvaa.

– Se yleensä tarkoittaa sitä, että ihmiset joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen. Eli hallituksen tavoite on vähän ristiriitainen, Kelan tutkija Tuija Korpela sanoo.

Mutta hyviäkin ajatuksia hallituksella on, esimerkiksi laittaa toimeentulotukien saajia koulutuksiin tai töihin julkisorganisaatioihin. Nämä tosin vasta ajatuksen tasolla, joten toimien toteutumista ei voi ennustaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kuinka järkevää on se, että matalapalkka-aloilla palkkaa jatketaan yhteiskunnan tuella? Jos tämä käytäntö lisääntyisi entisestään, valtio ottaisi muun velan päälle joka vuosi miljardeja lisävelkaa maksaakseen matalapalkka-aloilla ihmisille erilaisia tukia.

Kannatin aikoinaan periaatetta, jossa julkinen sektori maksoi työntekijälle asumistuen tms kautta subventiota, jotta hän pysyisi työssä ja pääkaupunkiseudun työt saataisiin tehtyä. Olen samaa mieltä edelleen. Ainakin osin.

Entäs jos lopetetaan valtakunnalliset sopimukset ja siirrytään paikalliseen sopimiseen nostamalla samalla yhtenä kolmesta asiasta valtakunnallisesti sitovana minimipalkkaa esimerkiksi 15 euroon? Miten veikkaatte työpaikkojen käyvän - lisääntyvätkö vai vähentyvätkö? Vaikka mitään täysin kattavaa tutkimusta asiasta ei ole silmiini osunut, työnantajan kustannuksilla kyse olisi luokkaa 19 euron minimipalkasta eikä näin korkea palkka toimi matalapalkka-aloilla. Työttömyys siis lisääntyisi.

Nyt valtio maksaa eri tavoin osan siitä palkasta, joka ei ole työnantajan näkökulmasta maksettavissa. Asumistuki ja toimeentulotuki ovat työssä oleville palkan jatke. Jos palkkoja mataloitettaisiin edelleen lisää, pääsisimmekö korkeampaan työllisyysasteeseen? Ruotsin Konjukturinstitut on päätynyt arvioon, että kerroin on miinus 0.25. Se tarkoittaa, että kun alimpia palkkoja alennetaan esimerkiksi kymmenen prosenttia, työllisyys tarkasteltavassa ryhmässä kohenee 2.5 prosenttia.

Palkkoja mataloittamalla kohennetaan todennäköisesti työllisyyttä. Samalla lisätään verotuloja julkiselle puolelle. Ja todennäköisesti lisätään tukia asumistuen ja toimeentulotuen kautta. Tätäkin kannattaisi tutkia myös Suomessa. Olisiko lopputulos palkkoja mataloittamalla kuitenkin lopulta positiivinen mm. työllisyysvaikutusten, ehkä jonkin verran lisääntyneen kulutuksen ja verotulojen kautta. Toisessa kupissahan olisi tukien kasvu.

En usko siihen, että nykyinen tilanne olisi paras. Meillä on paljon työttömiä ja paljon avoimia työpaikkoja. Tämä korkeasuhdanteessakin. Nyt emme ole sellaisessa, jos joku kaivaa tilastoja loppuvuodelta 2023.
 

Baldrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pimeä Aitio
Lievä offtopic: @Baldrick antamasi tapaus on malliesimerkki siitä, miten vapaan markkinatalouden kannattajat näkevät palkkojen "itseohjautuvuuden" ja miksi heidän mielestään AY-liikettä ei tarvita. Työnantajan ei tarvitse olla rationaalinen tai olla halukas maksaa työntekijälle kilpailukykyistä palkkaa, ei, vaan kilpailu itsessään tekee sen - juuri kuvaamallasi tavalla, työntekijä vaihtaa työpaikkaa, jos toisessa palkka on parempi.

Itse asetan tälle mekanismille silti reunaehtoja, joista tärkein on se, että työvoiman vapaa liikkuvuus toteutuu täysimääräisenä vain harvassa tapauksessa. Esimerkiksi vaikkapa Kiinassa "hikipajalla" työskentelevän on todella vaikea vaihtaa työpaikkaa vaikkapa Japaniin saati sitten länsimaihin. Mutta noin teoreettisena mallina, kyllä, työvoiman vapaa liikkuvuus pitää palkat kilpailukykyisenä.
Itseasiassa en siirtynyt paremmin palkattuun pestiin, vaan otin urallani väliaikaisen downshiftauksen, kunhan vain sai vaihdettua maisemaa.

Itse en usko, että koskaan voidaan saavuttaa tilannetta, jossa työvoiman liikkuvuus olisi niin kitkatonta, että palkat seuraisivat tehokkaasti markkinaa. Se on puhdasta idealismia. Työntekijöillä on paljon erilaisia esteitä työpaikanvaihtoon, kuten talo, lapset, töiden vähyys yms., joiden vuoksi ei uskalla tai ole varaa vaihtaa työpaikkaa, tai ihan vain irtisanoutua ja alkaa etsiä uutta, jos TA on perseestä. Näissä erityisen haavoittuvaisia ovat matalasti koulutetut ja palkatut.

Itseasiassa kapitalistisen utopian kaltaiset tehokkaat työmarkkinat, tai edes lähelläkään sitä, on mahdoton siitä syystä, että sitä operoi ihmiset. Siellä missä on ihmisiä, on myös virheitä.

Sama pätee myös aina yhtä huvittavaan väittämään, että pörssit ovat äärimmäisen tehokkaat ja kaikki tulevat tapahtumatkin on hinnoiteltu kurssiin. Siitä huolimatta kurssit heiluu ihmisten laumamentaliteetin vuoksi ja monet tekevät rahaa ihmisten typeryydellä, kun merkittävä osa henkilösijoittajista ei tee minkäänlaista taustatyötä, vaan katsovat, että viimeaikaiset luvut ovat vihreitä, joten ne tulee jatkossakin olemaan. Tiedän myös tyypin, joka muuten on fiksu, mutta saa välillä päähänpinttymiä, joista ei pääse eroon. Hän sai päähänsä, että rahaa tulee enemmän, jos on lukumääräisesti enemmän osakkeita ja pisti sievoisen osan säästöistään matalan yksikköhinnan osakkeisiin. Tällaisia ihmisiä on monia ja siksi ”halvoilla” osakkeilla käydään keskimäärin enemmän kauppaa. Käsittääkseni myös splittejä on tehty tätä varten.

Toki siinä missä työnantajat on ihmisiä, niin on myös palkansaajatkin. Toiset kuvittelevat, että työnantajalla ei ole oikeutta tehdä voittoa heidän työllään ja osa muuten vain kuvittelee, että kahvihuoneessa istumalla ison osan päivästä on silti ansainnut enemmän kuin muut. Jotkut tällaiset saattavat olla vielä hyvää pataa hölmön työnantajan kanssa ja saakin pitää pestinsä kaikilla eduilla, vaikka ei ole sopiva tehtäväänsä. Sitten kun firmalla menee huonosti (ehkä juuri tämän tyypin vuoksi jos on esimiesasemassa), niin joku tuottavampi saa lähteä säästösyistä.

On se AY-liikekin täynnä hupiukkoja. Ahtaajien nokkamies esimerkiksi.

Mitä tässä yritän sanoa, on se, että kenenkään on turha esittää, että yksikään osapuoli on täysin rationaalinen tai jotenkin yhteisen edun puolella. Yksittäiset henkilöt ovat, mutta nykytilanne on melko blokkiutunut. Yleisesti ottaen katson kuitenkin asioita hieman työntekijän eduksi, koska usein valta-asetelma ja sen tuomat edut ovat työnantajilla. Erityisesti nyt, kun hallitus toteuttaa lähes täysimittaisesti työnantajaosapuolen toiveita.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Itseasiassa en siirtynyt paremmin palkattuun pestiin, vaan otin urallani väliaikaisen downshiftauksen, kunhan vain sai vaihdettua maisemaa.
Palkka ja työ vastaavat paremmin toisiaan? Sitä tarkoitin ja mietinkin, että pitäisikö postaukseen lisätä, että tällainen palkkoja kilpailukykyisenä pitävä ideaali työvoiman vapaasta liikkuvuudesta käsittää myös alan tai tehtävän vaihdot suuntaan tai toiseen.

Mitä tässä yritän sanoa, on se, että kenenkään on turha esittää, että yksikään osapuoli on täysin rationaalinen tai jotenkin yhteisen edun puolella. Yksittäiset henkilöt ovat, mutta nykytilanne on melko blokkiutunut. Yleisesti ottaen katson kuitenkin asioita hieman työntekijän eduksi, koska usein valta-asetelma ja sen tuomat edut ovat työnantajilla.
Olen postauksesta yleisesti aika tavalla samaa mieltä, ja juurikin olen pyrkinyt useammassa keskustelussa kertomaan siitä, että ideaalit ovat ideaaleja, ne eivät useinkaan toteudu reaalimaailmassa suunnitellulla tavalla.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Toivottavasti aikuiskoulutustuki leikkauksia ei tehdä. Järjetön ehdotus. Luulen, että olisi iso apu siihen, että monien alojen työvoimapulaa voitaisiin helpottaa.

Aikuiskoulutukseen eli erityisesti aikuisia varten järjestettyyn ja organisoituun koulutukseen osallistui vajaat 1,5 miljoonaa eli lähes puolet 18–64-vuotiaasta väestöstä vuonna 2022. Osallistuminen on pysynyt samalla tasolla kuin viisi vuotta aikaisemmin.

Pitkän pohjakoulutuksen saaneet osallistuivat aikuiskoulutukseen selvästi muita useammin. Heistä aikuiskoulutukseen osallistui lähes kaksi kolmesta (63 %), mikä on yhtä suuri osuus kuin vuonna 2017.

Suurin osa saadusta aikuiskoulutuksesta oli ammatillista eli koulutukseen oli osallistuttu työhön tai ammattiin liittyvistä syistä. Vuonna 2022 oli tällaisessa koulutuksessa työvoimasta (työssä käyvistä ja työttömistä) vajaat 1,1 miljoonaa eli 46 %.

Naiset osallistuivat työhön tai ammattiin liittyvään koulutukseen aktiivisemmin kuin miehet. Heistä 51 % oli osallistunut tämän tyyppisiin opintoihin, kun miehistä niitä harjoitti 41 % työvoimasta.

 

Lynx_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Suomessa, varsinkin merkittävällä teollisuuden alalla jossa itse toimin, johtavissa asemissa on useimmiten insinöörejä ja diplomi-insinöörejä. Yleensä heidän strateginen pelisilmä ja osaaminen on hyvin heikkoa, jolloin se johtaminen on usein kuvailemasi kaltaista: kustannussäästöt ovat ainoa keino luoda "arvoa". Ihan pahimmillaan se voi olla tuota, että vängätään jostain 100 eurosta jonkun palkasta, ja kun saadaan pidettyä se alemmalla tasolla, niin tunnetaan kuinka taas on tehty firmalle rahaa. Kolikon toinen puoli on sitten se, että väkisin tehdään diilejä joissa esimerkiksi ei ole riskejä diskontattu projektin arvoon, ja projektit epäonnistuvat arvon luonnissa. Suomalaiset pörssiyritykset ovat täynnä tälläisiä insinöörejä merkittävissä johtotehtävissä, joilla ei ole todellisia edellytyksiä sellaisiin liiketaloudellisiin johtotehtäviin. Onneksi suomalainen insinööriosaaminen on edelleen korkealla tasolla, joka paikkaa huonoa johtamista.
Tämä on kyllä kummallista, itsekin nähnyt vastaavaa varsinkin teollisuudessa. Se duunari menee pyytämään euron tai kahden palkankorotusta, niin yleisin vastaus on ”No nyt on tällainen tilanne, että ei ole varaa nostaa palkkoja”. Edes kompromisseihin ei olla valmiita, että sitä tuntipalkkaa ei nosteta edes eurolla.
Ja nykyäänhän lähes jokaisen firman talouden luvut löytää pikaisella googlauksella ja sieltä on sitten helppo nähdä liikevaihto ja liiketulos, joka antaisi kyllä myöden tehdä palkankorotuksia.

Osaava työntekijä vaihtaa sitten työpaikkaa ja tilalle rekrytään vuokrafirman kautta joku. Tämä tietysti maksaa enemmän, kuin suora rekryäminen. Tokihan tilaajayrityksestäkin jonkun on käytettävä työaikaansa työhaastatteluun yms.
Sitten uudelle työntekijälle hommataan työvaatteet ja muut pakolliset tarvikkeet.
Tämän lisäksi jonkun on opastettava uutta työntekijää uuden työn oppimisessa, jolloin tämä on vanhan työntekijän tuottavuudesta pois. Lisäksi saattaa kestää viikkoja tai kuukausia, että uusi tekijä alkaa tuottamaan työssään itsenäisesti.
Homma ei välttämättä luonnistukaan ja tilalle pitää palkata uusi kokeilija, joten sama rumba alkaa alusta.

Tällä kaikella rekryämiseen, opettamiseen, hankkimiseen ja tuottavuudesta pois olemiseen käytetään enemmän rahaa, kuin olisi mennyt osaavan työntekijän palkankorotukseen monen vuoden ajalta.
Mutta sitten tosiaan johtoportaassa taputetaan käsiä, kuinka säästettiin työvoimakustannuksissa.

Sama kuin, että firma tarvitsee tuotteen X, joka maksaa naapurissa 15€ ja 20 kilometrin päässä 10€, niin joku työntekijä lähtee hakemaan halvempaa tuotetta, kun ei se kulkeminen ja aika ilmeisesti mitään maksa. Jotkut luulevat tässäkin säästävänsä firman rahoja.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Suomessa, varsinkin merkittävällä teollisuuden alalla jossa itse toimin, johtavissa asemissa on useimmiten insinöörejä ja diplomi-insinöörejä. Yleensä heidän strateginen pelisilmä ja osaaminen on hyvin heikkoa, jolloin se johtaminen on usein kuvailemasi kaltaista: kustannussäästöt ovat ainoa keino luoda "arvoa". Ihan pahimmillaan se voi olla tuota, että vängätään jostain 100 eurosta jonkun palkasta, ja kun saadaan pidettyä se alemmalla tasolla, niin tunnetaan kuinka taas on tehty firmalle rahaa. Kolikon toinen puoli on sitten se, että väkisin tehdään diilejä joissa esimerkiksi ei ole riskejä diskontattu projektin arvoon, ja projektit epäonnistuvat arvon luonnissa. Suomalaiset pörssiyritykset ovat täynnä tälläisiä insinöörejä merkittävissä johtotehtävissä, joilla ei ole todellisia edellytyksiä sellaisiin liiketaloudellisiin johtotehtäviin. Onneksi suomalainen insinööriosaaminen on edelleen korkealla tasolla, joka paikkaa huonoa johtamista.

Ja hallitusketjuun kun liittyy voimakkaasti tulot ja verorahat, niin samalla voi sanoa, että julkisella puolella usein johdossa on ihmisiä joilla ei ole juurikaan annettavaa siihen pestiin. Työkokemusta ja palvelusvuosia pidetään jonain ylimaallisena tekijänä myös erilaisiin esimies- ja johtovirkoihin. Huono johtaminen julkisella puolella tulee kalliiksi yhteiskunnalle, aivan kuten mainitsemasi pointti yrityksistä, jossa huono johtaminen näkyy lopulta aina heikompina verotuloina tavalla tai toisella.
 

1313

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tämä on kyllä kummallista, itsekin nähnyt vastaavaa varsinkin teollisuudessa. Se duunari menee pyytämään euron tai kahden palkankorotusta, niin yleisin vastaus on ”No nyt on tällainen tilanne, että ei ole varaa nostaa palkkoja”. Edes kompromisseihin ei olla valmiita, että sitä tuntipalkkaa ei nosteta edes eurolla.
Ja nykyäänhän lähes jokaisen firman talouden luvut löytää pikaisella googlauksella ja sieltä on sitten helppo nähdä liikevaihto ja liiketulos, joka antaisi kyllä myöden tehdä palkankorotuksia....
Esittämässäsi kuviossa on helpompaa näyttää, mitä säästettiin kuin tuoda vaihtoehtoiset kustannukset esille. Vaikka tilanne lopulta etenisikin kuvailemallasi tavalla.

Molempien osapuolten, sekä palkansaajan että työnantajan, etu olisi laskea verotusta, jolloin palkkaaminen olisi edullisempaa ja palkansaajalle jäisi enemmän käteen.

Julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella tuollainen ei vaan tahdo kelvata ainakaan vasemmisto-oppositiolle eikä äänekkäälle osalle toimittajakuntaa.

Orpon hallitus on toisin sanoen ottamassa oikeansuuntaisia, joskin aivan liian kevyitä askeleita.
 
Tämä on kyllä kummallista, itsekin nähnyt vastaavaa varsinkin teollisuudessa. Se duunari menee pyytämään euron tai kahden palkankorotusta, niin yleisin vastaus on ”No nyt on tällainen tilanne, että ei ole varaa nostaa palkkoja”. Edes kompromisseihin ei olla valmiita, että sitä tuntipalkkaa ei nosteta edes eurolla.
Ja nykyäänhän lähes jokaisen firman talouden luvut löytää pikaisella googlauksella ja sieltä on sitten helppo nähdä liikevaihto ja liiketulos, joka antaisi kyllä myöden tehdä palkankorotuksia.
Tuntipalkan nostaminen eurolla tai kahdella ei ole välttämättä mikään pieni korotus tuollaisilla aloilla. Teollisuudessa monessa paikassa kuitenkin pekkaset jo ”hämäävät” tuntipalkkaa pienemmäksi.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
Tässä asiaa siitä mistä kirjoitin aiemmin. Ideologisista syistä, Orpon hallitus vetää maton alta ja aiheuttaa suuren määrän työttömyyttä Suomeen. Täysin älyvapaa päätös hallitukselta. Vaikutukset ulottuvat matkailuun, hotelleihin ja moneen muuhunkin alaan.

– Kannustimen malli on valtiolle riskitön, automaattinen rahantekokone eli ei ole pois mistään. Tuotantokannustin rahoittaa itse itseään ja synnyttää moninkertaisesti työtä ja tuloja. Alalle ne ovat todella kriittisiä rahoja, Kuulasmaa kertoo.

Jos kannustin poistetaan, kariutuu kansainvälinen yhteistyö, mihin kotimaassa on panostettu vuodesta 2017 lähtien. Sen toiminta on tärkeä osa elokuvatuotantoja ja kansainvälisiä yhteistöitä.

– Tämä tulee pahimmalla mahdollisella hetkellä. Suomen maine on kansainvälisesti kiirinyt, ja nyt olisi enemmän ja enemmän kansainvälisiä hankkeita tulossa Suomeen, hän kommentoi leikkauksia.


 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tässä asiaa siitä mistä kirjoitin aiemmin. Ideologisista syistä, Orpon hallitus vetää maton alta ja aiheuttaa suuren määrän työttömyyttä Suomeen. Täysin älyvapaa päätös hallitukselta. Vaikutukset ulottuvat matkailuun, hotelleihin ja moneen muuhunkin alaan.

– Kannustimen malli on valtiolle riskitön, automaattinen rahantekokone eli ei ole pois mistään. Tuotantokannustin rahoittaa itse itseään ja synnyttää moninkertaisesti työtä ja tuloja. Alalle ne ovat todella kriittisiä rahoja, Kuulasmaa kertoo.

Tuotantokannustimessa kyse on siitä, että jos elokuvataan Suomessa 10 miljoonan edestä, yhtiölle "palautetaan" muutama miljoona veronmaksajien rahaa tai valtio ottaa saman verran lisävelkaa. Kyse kansainvälisestä kilpailusta, kuka maksaa eniten tukea isoille elokuvahankkeille. Kannustimen myöntäminen nimittäin edellyttää, että tuotannon budjetista vähintään 25% on ulkomaista rahaa ja tuotannoille on määritelty tietty minimibudjetti. Vuoden 2023 aikana on jaettu 9.5 miljoonaa euroa tuottajille takaisin Business Finlandin tileiltä.

Vaikka olen pitänyt ja pidän edelleen kannustinta plussien ja miinusten jälkeen enemmän plussan puolella, onhan tässä taustalla isojen yhtiöiden keino halpuuttaa tuotantojaan eri maiden veronmaksajien taskusta. Minusta Suomen tulee olla tässä mukana, mutta sopeutustoimien aikana ymmärrän toisenlaisenkin ajatuksen.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
Tuotantokannustimessa kyse on siitä, että jos elokuvataan Suomessa 10 miljoonan edestä, yhtiölle "palautetaan" muutama miljoona veronmaksajien rahaa tai valtio ottaa saman verran lisävelkaa.
BF palauttaa 25%. Suomi, veronmaksajat ja tuotantoon liittyvät firmat pitävät loput. Jos tuosta 25%:sta, luovutaan, luovutaan samalla siitä lopustakin 75%:sta. Lisävelkaa valtion ei tarvitse ottaa.

Vaikka olen pitänyt ja pidän edelleen kannustinta plussien ja miinusten jälkeen enemmän plussan puolella, onhan tässä taustalla isojen yhtiöiden keino halpuuttaa tuotantojaan eri maiden veronmaksajien taskusta.
Hyvä jos olet pitänyt. On laskettu että kannustin tuottaa valtiolle siihen varatun rahan 2,2 kertaisena takaisin. Mitä se sopeuttaa jos tästä tuotosta luovutaan? Toinen asia on se, että suomalaisten omat tuotannot menevät ulkomaille koska muualla niitä halutaan. Ei tuen vuoksi vaan koska ne tuovat työtä ja ulkomaista rahaa. Esim. Estonia sarjan jälkityöt tehtiin Belgiassa koska siellä tuki on 60%. Ja edelleen kannattavaa jakaa. Sisu -elokuvaa ei oltaisi tehty Suomessa ilman kannustinta. Kyllä Purra ensi-illoissa tykkää patsastella mutta haluaa tuotannot silti pois Suomesta.
Tuki on tässä yhteydessä väärä sana, investointi on oikeampi. Kannustin pitää Suomessa alan hengissä, kompensoi menetyksiä ja on valtiolle tuottoisa. Edellisen hallituksen ongelma oli varovaisuus. Esim. Bond elokuvan kuvaukset Suomi menetti koska kannustin eli tuotto on rajattu liian pieneksi suuriin tuotantoihin. Norja kiitti ja kumarsi ja teki hyvän tilin.
Suomi on viimeisten vuosien aikana juuri saanut nimeä ja osaamista ja tuotantoja sisään. Nyt jo on menetetty ensi vuodelle useampi kansainvälisestikin merkittävä ja erittäin tuottava tuotanto hallituksen aiheuttaman epävarmuuden ansiosta. Tällä politiikalla leikkaamiset eivät lopu koskaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
BF palauttaa 25%. Suomi, veronmaksajat ja tuotantoon liittyvät firmat pitävät loput. Jos tuosta 25%:sta, luovutaan, luovutaan samalla siitä lopustakin 75%:sta. Lisävelkaa valtion ei tarvitse ottaa.

Asian voi ilmaista näinkin, mutta todellisuudessa BF saa valtiolta eli veronmaksajilta varansa ja jakaa niitä eri tavoin. Se että on luotu ylipäätään rahoitussysteemi, jossa kulttuuri ei toimi ilman suurta tukea, ei ole poikkeuksellista. Mutta se olisi poikkeuksellista, jos elokuvatuotanto pysähtyisi siihen, että tukirahat vähenevät.

Puhtaasti omasta näkökulmastani BF:n tulisi edellyttää käsikirjoituksilta samaa laatua kuin mm. Tanskassa edellytetään ja pitää huolta siitä, että suomalaiskäsikirjoittajat ovat nykyistä fiksumpia ja osaavampia. Tällöin tuen voisi nostaa vaikka 9.5 -> 20 miljoonaan kun tuote olisi priimaa. Mutta en usko, että Purra ja Orpo asiaa näin katsovat.

Leikkauksia on tultava BF:n elokuvatuotannon rahoitukseen, koska leikkauksia tulee kaikkeen muuhunkin. Hyväksyn tämän.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
Asian voi ilmaista näinkin, mutta todellisuudessa BF saa valtiolta eli veronmaksajilta varansa ja jakaa niitä eri tavoin.
Ei se näin mene. Se 25% on palautus Suomeen tuodusta ja käytetystä rahasta. Veronmaksaja on nettosaaja. Kannustin tuki eroaa SESin tuesta juuri siinä että se maksetaan jälkeenpäin ei tukena etukäteen.
se olisi poikkeuksellista, jos elokuvatuotanto pysähtyisi siihen, että tukirahat vähenevät.
Ei varmaan lopu mutta laatu putoaa radikaalisti. Sen sijaan ulkomaiset tuotannot loppuvat saman tien. Ja sieltä tulee rahaa ja työtä Suomeen ja se loppuu myös, on loppunut jo ainakin siihen asti kunnes kannustin palautetaan.
Puhtaasti omasta näkökulmastani BF:n tulisi edellyttää käsikirjoituksilta samaa laatua kuin mm. Tanskassa edellytetään
Tämä kaikki liittyy kansainvälistymiseen joka halutaan Suomesta hallituksen toimesta lopettaa. Suomi oli juuri tuohon suuntaan menossa kannustimen ansiosta.
Leikkauksia on tultava BF:n elokuvatuotannon rahoitukseen, koska leikkauksia tulee kaikkeen muuhunkin. Hyväksyn tämän.
Ajatuksen juoksusi on hämmästyttävä. Mitä hyödyttää luopua voitoista kun valtion menot ovat suuremmat kuin tulot? Mitä tulojen pienentäminen edistää? Kannustin ei ole rahoitusta vaan osan käytetyistä kuluista palauttamista.
 

Jan Koller

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät ♠, Carolina Hurricanes
Tässä asiaa siitä mistä kirjoitin aiemmin. Ideologisista syistä, Orpon hallitus vetää maton alta ja aiheuttaa suuren määrän työttömyyttä Suomeen. Täysin älyvapaa päätös hallitukselta. Vaikutukset ulottuvat matkailuun, hotelleihin ja moneen muuhunkin alaan.
Se, että tukea leikataan ei aiheuta suurtyöttömyyttä. Juuri hetki sitten oli uutisissa, kuinka suurelle tuotantoyhtiölle kelpasi tukirahat, mutta laskut jäi Lapissa maksamatta, mikä oikeasti aiheutti suuren ongelman paikallisille toimijoille. Lopulta taisivat sitten maksaa, mutta pienyrittäjien taloutta haittasi pahasti, kun he eivät voi jättää omia laskujaan maksamatta.

En pidä kaikista hallituksen leikkaustoiminta, mutta niitäkin on pakko tehdä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei se näin mene. Se 25% on palautus Suomeen tuodusta ja käytetystä rahasta. Veronmaksaja on nettosaaja. Kannustin tuki eroaa SESin tuesta juuri siinä että se maksetaan jälkeenpäin ei tukena etukäteen,

Tulee ihan mieleen demarit, joilta Lepomäki aikakaan kysyi: jos jaettavat tuet tuottavat niin hyvin veronmaksajille, miksi ette ota kerralla 100 mrd lisää tukia? Tai 1 000 mrd? Silloin veronmaksajan netto-osuus voisi olla jopa 300 mrd...

Kuten totesin, en ole kannustinta vastaan, mutta ymmärrän senkin leikkaamisen - jos näin siis tehdään - osana muita sopeutustoimia. Ulkomaiset tuotannot voivat tehdä raportit power pointilla ja voi vaan kuvitella, miten helposti kuluja voidaan muuttaa ja valvontaa vaikeuttaa. Ehkä kuitenkin pystyvät maksamaan velkansa palveluiden ostajille ettei näitä ajeta konkurssiin. Viittaan yllä olevaan.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
Tulee ihan mieleen demarit, joilta Lepomäki aikakaan kysyi: jos jaettavat tuet tuottavat niin hyvin veronmaksajille, miksi ette ota kerralla 100 mrd lisää tukia? Tai 1 000 mrd? Silloin veronmaksajan netto-osuus voisi olla jopa 300 mrd...
Tässä esimerkissä on kaikki mahdollinen pielessä, lähtien siitä että kannustin ei ole tuki vaan palautus kotiutetusta tuotosta. Vähän niinkuin vero mutta pienempi kuin osinkoverossa. Siinä mielessä Lepomäen kysymys on validi että miksi valtion saama taloudellinen hyöty kannattaisi rajata vain pienen voittoon kun isompaakin on tarjolla? Tai niin kuin nyt, lopettaa kokonaan.

Annan helpommin ymmärrettävän esimerkin.
Olemme tehneet sopimuksen; annan sinulle 4 euroja josta maksat, rahat saatuasi, yhden euron takaisin. Kieltäydytkö sopimuksesta rahapulaasi vedoten?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tässä asiaa siitä mistä kirjoitin aiemmin. Ideologisista syistä, Orpon hallitus vetää maton alta ja aiheuttaa suuren määrän työttömyyttä Suomeen. Täysin älyvapaa päätös hallitukselta. Vaikutukset ulottuvat matkailuun, hotelleihin ja moneen muuhunkin alaan.

– Kannustimen malli on valtiolle riskitön, automaattinen rahantekokone eli ei ole pois mistään. Tuotantokannustin rahoittaa itse itseään ja synnyttää moninkertaisesti työtä ja tuloja. Alalle ne ovat todella kriittisiä rahoja, Kuulasmaa kertoo.

Jos kannustin poistetaan, kariutuu kansainvälinen yhteistyö, mihin kotimaassa on panostettu vuodesta 2017 lähtien. Sen toiminta on tärkeä osa elokuvatuotantoja ja kansainvälisiä yhteistöitä.

– Tämä tulee pahimmalla mahdollisella hetkellä. Suomen maine on kansainvälisesti kiirinyt, ja nyt olisi enemmän ja enemmän kansainvälisiä hankkeita tulossa Suomeen, hän kommentoi leikkauksia.


Eikös näiden yritystukien leikkaaminen ole ollut enemmänkin vasemmiston ideologiaa? Eiku sori joo. Tämähän oli taiteen tukemista eikä missään nimessä yritystuki... Itse olen sitä mieltä, että yritystukiin pitää suhtautua kriittisesti.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Tuo Kaisa Juuso ei ministerinä kyllä vakuuta ihan tuosta vaan. Nyt puhuu erikoissairaanhoidon keskittämisestä. Ärh. Hän ei ehkä tiedä, mutta nyt jo yliopistollisilla on omat vahvuutensa. Esim. allekirjoittaneen sairaudessa pari yliopistollista on jo keskittynyt niihin hankalimpiin tapauksiin (tässä löytyy hyvinkin selkeä porrastus). Ja väestö kun ikääntyy, varmaan esim. ortopediaa tarvitaan enemmän. Onko sitä silloin järkevää olla vain yhdessä paikassa? Hyvä kirjoitella tätä Turusta, jossa tuolla erikoisalalla pyyhkii hyvin yksityiselläkin. Viiden yliopistollisen ympärille muodostuvilla hyvinvointialueilla tätä osattaisiin puntaroida ehkä hieman toisin päin.

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Annan helpommin ymmärrettävän esimerkin.
Olemme tehneet sopimuksen; annan sinulle 4 euroja josta maksat, rahat saatuasi, yhden euron takaisin. Kieltäydytkö sopimuksesta rahapulaasi vedoten?

Unohda nyt jo tuollaiset. Voi olla vaikea ymmärtää, mutta eihän valtio saa 4 euroa ja anna 1 euroa takaisin. Valtio varaa todellisuudessa budjetteihin rahoituksen eri kuluille ja joutuu niitä sopeutustoimien vuoksi merkittävästi pienentämään eri kuluissa.

Filmiyhtiöt eivät saa BF:ltä vaikkapa 400 000 euroa, josta maksavat rahat saatuaan 100 000 euroa takaisin. Todellisuudessa BF antaa säännösten mukaisesti ennalta määrätyn osuuden tietyistä kuluista tietyillä ehdoilla vasta kun raportit on tehty ja hyväksytty.

Tuotantokannustin on enintään 25 prosentin maksuhyvitys Suomessa toteutetun tuotannon kustannuksista ja hyväksytyille menoerille on tarkat rajoitteet. Samoin maksettavalle summalle. Käytännössä se on pääosin luokkaa kymmeniä tai satoja tuhansia, ei miljoonia.

Valtiolle suoranaiset kulut olivat 2023 luokkaa 9.5 miljoonaa euroa. Tämän verran rahaa on siis jo jaettu. Enempää ei jaetakaan, koska määrärahat loppui.

Syy miksi olen tukenut tuotantokannustinta on se, että ilman sen vaikutusta Suomeen tulisi vähemmän mm. kuvattavia elokuvia. Tuotantokannustin tuli Sipilän hallituksen toimesta ja oli 10 miljoonaa euroa. Jos edellisen M-hallitusten ministereissä olisi ollut kulttuurialan asiantuntemusta tai liike-elämästä hieman ymmärtäviä, tukea olisi nostettu mainitsemaani 20 miljoonaan. Sekin on kovin vähän vrt kilpailijamaihimme.

Oma näkemys oli se, että 20 miljoonaa olisi paljon parempi kunhan saataisiin hieman sisällöllisiä parannuksia tuota tai muuta kautta suomalaisiin sarjoihin. En kuitenkaan näe, että tuki olisi kaikkine kuluineen ja valvontoineen sekä käsittelyineen välttämättä veronmaksajien kannalta nettopositiivista. Voi toki olla.

Jos varsinkin tulevia veronmaksajia ajatellaan, kestävyysvajetta ja väestörakennetta tulee korjata yhdessä kaiken ikäisten liikunnan lisäämisen kanssa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Sanoisin että elokuvateollisuuden (ja kansainvälisille markkinoille suuntautuvien suurien tv-tuotantojen) tukeminen olisi juurikin järkevää subventiota kansallisen kulttuurin ja ja kielen sekä ihan maabrändin kannalta. Summat ovat pieniä ja maksavat itsensä takaisin - tietenkin tuen suuntautumista ja rakennetta kannattaa miettiä. Voisimme tässä(kin) noudattaa skandinaavisten serkkujemme esimerkkiä...
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
Filmiyhtiöt eivät saa BF:ltä vaikkapa 400 000 euroa, josta maksavat rahat saatuaan 100 000 euroa takaisin. Todellisuudessa BF antaa säännösten mukaisesti ennalta määrätyn osuuden tietyistä kuluista tietyillä ehdoilla vasta kun raportit on tehty ja hyväksytty.
Näin se nimenomaan on ja tätä olen yrittänyt tässä selittää. Ensin valtio voittaa ja seuraavaksi hyvittää voitostaan osan pois. Ja tämä ei enää ideologisista syistä kelpaa.
Mutta antaa olla, tänään on pelipäivä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Sanoisin että elokuvateollisuuden (ja kansainvälisille markkinoille suuntautuvien suurien tv-tuotantojen) tukeminen olisi juurikin järkevää subventiota kansallisen kulttuurin ja ja kielen sekä ihan maabrändin kannalta. Summat ovat pieniä ja maksavat itsensä takaisin - tietenkin tuen suuntautumista ja rakennetta kannattaa miettiä. Voisimme tässä(kin) noudattaa skandinaavisten serkkujemme esimerkkiä...

Tämä on totta. Mutta budjettiin löytyisi monia muitakin suomalaisten ja taloutemme kannalta fiksuja lisämäärärahoja tai määrärahojen korotuksia. Nyt kun mennään kohti laskusuhdannetta tai jo ollaan siinä, ymmärrän budjetin tekijöitä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös