Kyllähän tämäkin tuntuu propagandalta.Espoossa saa 300 000 eurolla 50 neliön kaksion, sieltä Pohjois-Carolinan suunnalla tuolla sai 250 neliön omakotitalon. Terveysvakuutuksen perheelle hoitaa firma. Vaimo hoitaa lasta kotona, sillä miehellä vain työlupa. Suomalaista propagandaa, että jenkeissä joihinkin sellaisiin ”kuluihin” menisi 50 000 euroa vuodessa, jotka Suomessa valtio antaa ”ilmaiseksi”.
Kirkkonummen Sundsbergista, joka on aivan Espoon rajalla, ja siellä on yksi Suomen korkeimmista keskituloasteista (kutsutaan myös Onnelisten kyläksi, HS), saa n. 300 000 € jo aika mukavan rivitalo/paritalosasunnon. Matka Helsinkin on lyhyt, ja sujuu joko Länsiväylää pitkin tai junalla.
USA:ssa asuvalla kaverillani on työnantajan kustantama terveydenhuoltovakuutus. Lapsen synntys maksoi silti omavastuineen n. 10 000 $. Ilman vakuutusta olisi tehnyt paljon enemmän. Päivähoito on muutama 1000 $/kk. Koulut kymmeniä tuhansia - siis ne, joihin kukaan lapsiaan (heillä 3 kpl) rakastava haluaa jälkikasvuaa laittaa.
Olen itse keskustellut useammankin yrityksen (mm. pelialalta) edustajan kanssa heidän ulkomaisesta rekrytoinnistaa. He kaikki sanovat samaa: Suomi ei ole helpoin maa saada työvoimaa, mutta onneksi työntekijätkään eivät arvosta kaikki samoja asioita (esim. korkinta mahdollista nettopalkkaa), vaan Suomella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa - ja osa arvostaa juuri nykyisiä vahvuuksiamme.
On siis niitäkin, jotka itse ottavat yhteyttä, ja tarjoutuvat tulemaan Suomeen, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi. Joukossa on ihmisiä, jotka ennakkokäsityksen perusteella arvostavat Suomea, ja maan hyviä puolia. Heille palkka ei yleensä ole kynnyskysymys, eivätkä he odota saavansa samaa kuin Piilaaksossa, mutta tietenkin he haluvat suomalaisittain "hyvän" palkaan. Heille juuri kliseishet puhtaus, turvallisuus, luonnonläheisyys ja myös laadukkaat julkiset palvelut, kuten päivähoito ja koululaitos ovat tärkeitä.
Yllättävän moni kehuu suomalaista byrokratiaa muita maita vähäisemmäksi ja koko julkista palvelujärjestelmää joustavammaksi ja "ystävällisemmäksi" kuin muualla. Viime mainittu voi kuulostaa yllättävältä, mutta asiaan voi liittyä suomalaisten keskimääräistä parempi englanninkielentaito tai se, että viranomasten kanssa voi keskustella asioista myös sähköpostitse, eikä pelkästään kirjeitse tai jonottamalla virastossa. (Jälkimmäisestä kuulin juuri tällä viikolla kauhuesimerkkejä mm. Belgiasta.)
Suomen kannattaa ilman muuta kehittää heikkouksiaan, mutta myös pitää kiinni vahvuuksista, jos halutaan tänne saadaa myös kovia tekijöitä ja erityisen päteviä maahanmuuttajia työn tai koulutuksen perässä. Jos maasta tehdään luotaantyöntävä, niin ensimmäisenä täältä poistuvat (tai jättävät tulematta) ne parhaat työntekijät. Haittoja, byrokraattista simputusta ja rasismia sietävät yleensä parhaiten kaikkein epätoivoisimmat ja heikoimmassa asemassa olevat, joille kelpaa mikä vain...
Nykyinen hallitus ei ole vielä onneksi konkreettisella tasolla tehnyt mitään maakuvaa ja vetovoimaa heikentäviä uudistuksia. Uskoisin, että negatiivissävyinen keskustelu ei ole vielä levinnyt kovin laajalti maailmalla. Maakuva on paljon pitkäaikaisemmista muuttujista kiinni kuin muutaman ministerin kommentointi. Mutta vaikka mitää korvaamatonta ei olisi vielä tapahtunutkaan, niin ei vetovoimaa heikentäviä uudistuksia kannattaisi kyllä viedä eteenpäinkään...