Onhan se silti ihan totta, että eläkeläisillä on huomattava valta. Silti osin ymmärrettävää, että ensisijaisesti leikataan niiltä ketkä siitä kärsivät oletettavasti vähemmän ja kenen on mahdollisuus kompensoida leikkauksia joillain muilla tavoilla. Ei se Suomi lopulta nouse eläkeläisiä kurjistamalla vaan sillä, että useampi maksaisi itse oman eläkkeensä töitä tekemällä. Toki tätä hyötyä korostaakseen eläkeleikkurit voisi olla ihan paikallaan. Kyseessä on kuitenkin valtava osuus kansasta. Joka kolmas 16 vuotta täyttänyt suomalainen sai eläkettä viime vuonna.
Eläkeläisten valta on eri ryhmistä suurin juuri siksi, että kuten aiemmin on todettu, he äänestävät innokkaasti.
Suomalaista eläkejärjestelmää on varsin haastava uudistaa. Ex-yrittäjänä ja ex-johtajana tiesin hyvin, millaiseen eläkekertymään tähtäsin ja sen yli jääneet eläketurvarahat sijoitin itse vuosikymmeniä. Tällöin eläke on pienempi, kuten oli tavoitekin. Ei välttämättä sovi kaikille tai kaikki eivät pidä oman vastuun laajentamisesta.
Koska eläkerahastoja voidaan hyödyntää paremmin riskejä kasvattamalla, yksi tie voisi olla joskus Sirpa Pietikäisen esille nostama eurooppalainen eläke. Pietikäisen mukaan se olisi turvallinen, siirrettävissä jäsenmaasta toiseen ja ehdoiltaan sellainen, että alivakuuttaminen ei ole mahdollista. Tärkeää olisi myös, että tämä eläkemaksu olisi pakollinen myös yrittäjille. Suomalaisten eläkevakuuttajien riskien laajentaminen voisi toimia paremmin osana laajaa eurooppalaista eläkemuutosta. Muussa tapauksessa riskit jonkin tahon sijoitusepäonnistumisista kasvavat. Ehkä turhankin korkeiksi.
Pienten eläkkeiden leikkaaminen ei toimi, sillä leikkaamalla eläkettä siirretään eläkeläinen muun sosiaaliturvan piiriin. Sellainen eläkejärjestelmä, jossa maksettaisiin hieman nykyistä enemmän pieniin eläkkeisiin ja rokotettaisiin suurempia, voisi olla yksi ratkaisu tai yksi osa ratkaisua.