En katsonut ihan viimeisimpiä lukuja mutta oma käsitykseni on että kilpailijaverrokeihin joihin aina innokkaasti viitataan eli muihin pohjoismaihin ja Saksaan verrattuna ollaan jo kilpailukykyisellä tasolla tuolla 20:llä, eli pienimpiä. Se, että sitä laskettaisiin esim tuohon 18:n tuskin saa enää isoa liikettä aikaan ja toisaalta voisi hyvinkin olla että sieltä joudutaan palaamaan ylöspäin kun tuo EU tason asia etenee.
EU-maista tulisi katsoa todellisia lukuja. Suomessa veropohja on selvitysten mukaan muita laajempi ja efektiivinen yhteisövero käytännössä sama kuin nimellinen veroaste. Suuri ero on sitten rajaveroasteessa Suomen tappioksi.
Esimerkiksi Ruotsissa nimellinen verokanta (20,6 %) on Suomen verokantaa korkeampi, mutta yritysten todellinen keskimääräinen verorasitus jäi vuonna 2021 Suomea alhaisemmaksi. Lisäksi investointikannustimiin vaikuttaa investoinnin efektiivinen rajaveroaste (EMTR), joka kertoo investoinnin minimituottovaatimuksesta verotus huomioiden. Investointien efektiivinen rajaveroaste oli Ruotsissa ja Tanskassa merkittävästi Suomen tasoa alhaisempi vuonna 2021.
”Suomen yritysverotus ei houkuttele investointeja” – päätös yhteisöveron alentamisesta tehtävä nyt | Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Suomi perii yrityksiltä niiden tuloksesta 20 prosentin yhteisöveroa. Vaikka nimellinen verokanta ei ole kansainvälisesti korkea, Suomessa veropohja on laaja. Monessa valtiossa veronalaiset tulot määritellään Suomea suppeammin ja menot ovat laajemmin vähennyskelpoisia.
www.sttinfo.fi