Rinne/Marinin hallitus järjesti tukea hyväosaisille tuhansilla euroilla.
Viittaatko vuoden 2022 tukiin? Ne liittyivät Ukrainan sotaan ja siitä seuranneeseen kohonneeseen inflaatioon ja moninkertaistuneisiin sähkönhintoihin. Kuten tietysti varsin hyvin tiedätkin.
Minustakaan ne eivät olleet kaikilta osin tarpeellisia, mutta ymmärrän toisaalta, että tilanne oli poikkeuksellinen ja poliittinen paine kova. Aina ei myöskään tukia onnistuta nopealla aikataululla laatimaan siten, että ne kohdistuvat juuri oikein.
Ylimääräistä lapsilisää, sähkötukea, bensa-alea jne.
Lapsilisä oli kepun vaalilahja. Bensa-ale puolestaan oli tilapäinen reagointi edellä kuvailemaani vuoden 2022 poikkeustilanteeseen. Ja toki myös kepulle tärkeä.
Tuen lisäksi Rinne/Marinin hallitus ei suostunut laajentamaan veropohjaa demarien lupauksista huolimatta. Hyväosaisten säätiöitä ei veroteta ja hyväosaisten ansiotuloja siirrellään helposti pääomatuloiksi. Listaamattomat yhtiöt jakavat edullisia osinkoja jne.
Säätiöiden ja listaamattomien veroedut säilytettiin rkp:n vaatimuksena (osin myös kepun). Tämänkin kyllä tiedät mutta jätät tietoisesti mainitsematta.
Kyse on osin siitä, että vasemmisto käyttää oppositiossa hyväuskoisten kohtelua keppihevosenaan päästäkseen valtaan jatkamaan samaa tai jopa lisäämään sitä. Toinen syy on kansainvälinen verokilpailu. Kolmas syy on se, että jo nyt hyväosaiset maksavat osin keskituloisten ja lähes kokonaan pienituloisten saamat erilaiset tuet.
Tämä poliittinen keskustelu on siitä hupaisaa seurattavaa, että kaikki osapuolet tuntuvat valehtelevan itselleen, jotta ideologinen yhtenäisyys pysyy. Tuumaakaan ei anneta periksi, vaan vastapuoli on aina se paholaisesta seuraava.
Käynnissä oleva vasemmiston ivailu on suoraa seurasta siitä, että kokoomuslaiset etunenässä ovat maalailleet pitkin sosiaalista ja perinteistä mediaa kuvaa, että Marinin hallitus ajoi Suomen konkurssia ja ties mitä kommunismia. Orpon piti tuoda radikaali muutos, mutta näyttääkin siltä, että muutos on luokkaa miljardi-pari per vuosi. Ja siitäkin säästöstä osa menee harakoille, kun omia intressiryhmiä varten on laadittava veronalennuksia, jotka sitten taiotaan ideologisella puheella "yhteiskunnan hyödyksi".
Ero konkurssin ja vastuullisen talouspolitiikan välillä on siis karkeasti se, onko valtion budjetti 81,3 miljardia vai 83 miljardia. Jokainen voi tykönään miettiä, ovatko nämä vaihtoehdot niin hurjan kaukana toisistaan.
Edelleen isona kuvana säilyy se, että Suomessa on katastrofaalinen ikärakenne sekä yksi Euroopan alhaisimmista väestötiheyksistä. Kolmantena ongelmana ovat työmarkkinat, jotka pohjautuvat menneisyyden korporatistiseen malliin, johon sekä sdp että kokoomus eivät ole valmiita koskemaan ns. isolla luudalla. Näiden kolmen ongelman ratkaiseminen on minun mielestä tärkein poliittinen kysymys.
Totesin Rinteen hallituksen aloittaessa, että kyseessä on ohimenokausi, jonka aikana ei saada mitään merkittävää aikaan. Ennusmerkit Orpon poppoosta ovat samansuuntaiset: joitakin hyviä uudistuksia, mutta isossa kuvassa mikään ei muutu. Bonuksena päälle täysin järjenvastainen maahanmuuton vastustaminen.