Petteri Orpon hallitus

  • 1 547 006
  • 18 436

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Lisään vielä edelliseen kirjoitukseeni, että Suomen työllisyys on edellisen hallituksen jäljiltä poikkeuksellisen hyvä. Ongelma tietenkin on, että sen luomiseksi on täytynyt käyttää valtavasti julkista rahaa, mutta toisaalta se kertoo siitä, että jos työtä vain on tarjolla, se kääntyy korkeammaksi työllisyydeksi.

Perusongelma ei ole työhaluisten puute vaan työpaikkojen puute. Tällä hetkellä työllistymisen suurin este on yrittäjien kielteisyys heikompiosaisia kohtaan. Yrittäjät eivät tahdo kantaa sosiaalista vastuutaan ja palkata huonosti selviytyviä, vaikka se olisi heille parasta terapiaa.

Kun huonosti selviytyviltä samaan aikaan viedään julkiset tuet, joiden avulla voisi yrittää eteenpäin, ei hommassa ole järjen häivää.
Työllisyysaste on tosiaan noussut historiallisen korkeaksi, mutta toisaalta tehtyjen työtuntien määrä ei ole kasvanut. Toisin sanoen siis osa-aikatyön osuus on kaiken järjen mukaan kasvanut merkittävästi.

Minusta on ihan oikea lähtökohta hallitukselta priorisoida kokoaikatyötä työllisyyspolitiikassa. Työttömyysturvan suojaosa osa-aikatyön 300 euron tienaamiselle luotiin silloin, kun työllisyysaste oli noin 10 prosenttiyksikköä alhaisempi ja aivan selvästi oli työnantajapulaa, mutta ei niinkään työvoimapulaa. Nyt työvoima- tai vähintään osaajapulaa podetaan todella monella sektorilla. Tässä mielessä peruste osa-aikatyön subventoimiselle on heikentynyt, kun työkykyisen ihmisen mahdollisuus työllistyä halutessaan kokoaikaisesti on selvästi parempi kuin 10-15 vuotta sitten.

On ilmiselvää, että nykyinen regulaatio niin työttömyysturvan kuin asumistuen suhteen on johtanut monin osin vinoutuneisiin rakenteisiin työmarkkinoilla, erityisesti palvelualoilla. On vaikeaa nähdä yhteiskunnan kokonaisedun mukaisena nykyistä tilannetta, jossa esim. Prisman henkilöstörakenne saattaa olla sen kaltainen, että on kolme kokoaikaista työntekijää ja 30 osa-aikaista työntekijää.
 

ipaz

Jäsen
Onhan se, mutta hienoa on sekin, että Vihreiden uusi puheenjohtaja otti pesäeron vasemmistoon. Oppositiojohtajaksi hyvin myönteinen arvio hallitusohjelmasta. Ja kritiikissään on vähintään osaksi oikeassa:


Paljon hyvää, mutta ei kaikki. Saman ajatuksen jakaa käytännössä jokainen hallituspuolueen kannattaja.
Tuo Sofia Virta vaikuttaa näin alkumetreillä järkevältä ja rationaaliselta ihmiseltä. Pyrkii yhteistyöhön kipeissäkin kysymyksissä, eikä kilju että "te teette väärin" ja " meidän tyyli on oikein". Liian usein politiikassa nähdään vain meidän ja teidän tapa toimia unohtaen se iso kuva.

Toisaalta sen ison kuvan näkeminen erilaisin ideologisin linssein aiheuttaa usein varsin erilaisen lähtökohdan miten sitä kohti tavoitellaan.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Kuulostaa jo aika kamalalta hommalta. En tosin usko, että lait vääntyvät millään tämmöiseen asentoon.
Mielestäni olisi tarpeen selvittää myös, jos joku on tarpeeksi sairas, voisiko sairaalasängyn tuupata kadulle. Tämä ratkaisisi osittain myös hoitajapulaa. Toki jonkunlainen porrastus olisi paikallaan. Vaikkapa niin, että sairauden syntymekanismiin nojaten työnnettäisiin alkuunsa vain autokatokseen, jos ei itseaiheutettu.

Kuullostaa sarkastiselta vitsiltä, mutta täältä sorvin äärestä pahalta näyttää.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jos työntekijä on jatkuvasti saikulla ja hänen tuottavuutensa on siten huonontunut, niin ansaitseeko hän työstään samansuuruisen korvauksen, kuin sellainen joka ei ole koskaan saikulla ja jonka tuottavuuteen yritys voi luottaa?
Ei.

Näitä tilanteita varten on kolmikantainen työkyvyn arviointi jossa kartoitetaan työntekijän tilanne mihin töihin hänestä enää on vai onko ollenkaan.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Jollaiselle ei tänä päivänä pääse käytännössä mitenkään. Päinvastoin, hyvinkin kipeitä ihmisiä tuupitaan osa-aikaisiin töihin.

Viime vuoden lopulla työkyvyttömyyseläkkeellä oli Suomessa 181 000 ihmistä. Ihan posketon määrä. Kyllä sinne selvästi pääsee.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Paljonhan demarit vetää neljän vuoden päästä ääniä? Nyt on tietysti hyvä vetää all-in, niin on sitten jotain edes jäljellä taloustalkoista.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Tämä on ikäväkyllä ikävää. Kannattaisin suuresti sitä, jos veroa voisi nostaa ainoastaan itse aiheutettujen sairauksien kohdalla. Tämä ei kuitenkaan liene helposti mahdollista.

Elintapasairaudet on meillä aito ja iso ongelma. Olisin myös vähän sitä mieltä, että ei muiden tarvitsisi maksaa sitä koko laskua, jos nyt itse aloittaisin elintavat jotka johtaisi kyseisiin sairauksiin.
Elintapasairauksien (esim diabetes) kunnollien lääkehoito vähentää huomattavasti sairaanhoidon kustannuksia.
 
Viimeksi muokattu:

Byvajet

Jäsen
Minusta on ihan oikea lähtökohta hallitukselta priorisoida kokoaikatyötä työllisyyspolitiikassa.

Eihän se niin oikeasti tee, vaan sen tarkoitus on kurittaa heikossa asemassa olevia. Jos hallitus priorisoisi kokoaikatyötä, se puuttuisi työnantajien toimintaan, koska siellä ongelman juuret ovat.

Lukuisissa paikoissa kierrätetään suurta joukkoa pienillä tunneilla sen sijaan että tarjottaisiin täysiä tunteja. Julkisella puolella taas ketjutetaan ketjuttamisen perään.

Aivan niin kuin työllistymisen perusongelma on työnantajissa, myös osa-aikatyön perusongelma on työnantajissa.

Jos hallitus ihan oikeasti olisi kiinnostunut työllistämisestä ja osa-aikatyön muuttamisesta kokoaikatyöksi, se kurittaisi työnantajia eikä työnhakijoita.
 

Hexa

Jäsen
Ei sitä koulutusta tarvi kun menee vaan risusavottaan, kokopäiväisesti.
Risusavotta on aliarvostettua monessakin mielessä, varsinkin ansiotason näkökulmasta. Se vaatii hyvän fyysisen kunnon, eikä siinä palkka tule helpolla tekijälle. Monestihan kuntien risusavotat ja muut harvennukset hoidetaan palkkatuettuina töinä. Ei risusavotassa siis mitään vikaa ole, mutta siitä kuuluu saada asianmukainen korvaus.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Viime vuoden lopulla työkyvyttömyyseläkkeellä oli Suomessa 181 000 ihmistä. Ihan posketon määrä. Kyllä sinne selvästi pääsee.

Toki pääsee mutta enemmän sieltä ikääntyvästä päästä, kuten tietysti oikein onkin. Työkyvyttömyyseläke ei voi olla mikään yleisratkaisu siihen että yhteiskunnassa on ihmisiä jokta eivät syystä tai toisesta täysipäiväiseen työhön pysty.
 

Byvajet

Jäsen
Tuollainen kartta tuli ensimmäisellä Google-haulla. Sen perusteella muihin läntisen Euroopan maihin verrattuna Suomessa tehdään pikemminkin vähemmän osa-aikatyötä kuin muissa Länsi-Euroopan maissa.

Suomessa osa-aikatyötä tekee vajaa 17 prosenttia, kun esimerkiksi Saksassa luku on 29 prosenttia ja Itävallassa 28 prosenttia ja Alankomaissa peräti 52 prosenttia.

Ruotsissa luku on 24 prosenttia ja Norjassa 26 prosenttia

Kokoaikatyöllisyys näyttää olevan Itä-Euroopan piirre.

 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Toki pääsee mutta enemmän sieltä ikääntyvästä päästä, kuten tietysti oikein onkin. Työkyvyttömyyseläke ei voi olla mikään yleisratkaisu siihen että yhteiskunnassa on ihmisiä jokta eivät syystä tai toisesta täysipäiväiseen työhön pysty.
Jos ihminen ei ole täysin työkykyinen, mutta pystyy osa-aikatyöhön, niin silloinhan keinovalikoimaan voivat kuulua osasairauspäiväraha, osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki. Ei kai osatyökykyisten kohdalla työttömyysetuus ole oikea tuki kompensoida sitä, ettei voi tehdä kokoaikatyötä, koska työttömyysetuuden saamisen perusedellytys on se, että on valmis hakemaan ja ottamaan vastaan kokoaikatyötä.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Siinä onkin urakkaa, kun tuleva Persusisäministeri alkaa käymään tätä listaa läpi kansliapäällikkönsä kanssa. Todenäköisesti Pimiältä tullaan näkemään kiurumainen viivytystaistelu, jossa jokainen kirjaimen ja pilkun paikka tarkastutetaan asiantuntijoilla vähintään neljään kertaan. Ja hän ehtii melkein puolikkaan hallituskauden hallita ministeriötä, ennen kuin päästään valitsemaan uusi tilalle.
Melkoinen näytön paikkahan Halla-aholla kohta kyllä on. Suomen tunnetuin maahanmuuttokriitikko viimeisen 15 vuoden ajalta sisäministerinä. Hommaforumilla varmasti seurataan tarkkaan kun mestari käärii hihansa.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Meilläkin on töissä muutama osa-aikainen, jotka eivät halua tehdä lisätunteja koska tuet joko lähtevät tai pienentyvät. Minä en pysty ymmärtämään näitä tyyppejä lainkaan, koska hommia olisi, mutta vetoavat työsopimuksessa sovittuun viikkotuntimäärään.

Ihmisillä on monenlaisia motiiveja olla töissä. Joillekin työ on "välttämätön paha" ja/tai välietappi johonkin muuhun. Ei se ehkä työnantajan näkökulmasta aina kivaa ole mutta minkäs teet.

Pitää myös muistaa että työnantajia on yhtä kirjava joukko kuin töiden tekijöitäkin. Teillä on töissä asiat hyvin kun pystytte tarjoamaan lisätunteja mutta kaikilla työnantajilla ei ole resursseja tarjota kokoaikaista työtä vaikka haluaisivatkin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Sebu elementissään. Onneksi vastakkainasettelun aika on ohi.
Kyllähän tässä aika värikästä menoa tulee olemaan - ja mitä vähemmän PS saa reaalisesti tavoitteitaan läpi niin sitä eläväisempää menoa. Etenkin kun tällä hetkellä näyttää hallitusohjelmaa lähemmin tarkastellessa, ettei siellä oikeasti kauheasti ole substanssia PS:n ydintavoitteiden suhteen... Kuten pystyi ennakoimaan niin Kokoomus hallitsi tämän pelin aika suvereenisti.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Mitähän tälläiset ihmiset kuten Venla ajattelevat näistä linjauksista ja leikkauksista:

Venla, 20, ei käy töissä eikä koulussa – hänen kaltaisiaan on iso joukko, ja heistä ollaan huolissaan erityisesti yhdestä syystä

Onko tämäkin kaikki hänen omaa vikaansa? Ei muutakuin vittu töihin laiskimus ja kaikki on kunnossa.

Iso osa työttömistä on työkykyisiä ja heidät pitää De facto pakottaa töihin. Ongelma on juuri siinä, että toki kaikkien tarina ei ole samanlainen, mutta siltikin jotain on yritettävä.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Elintapasairauksien (esim diabetes) kunnollien lääkehoito vähentää huomattavasti sairaanhoidon kustannuksia.

Ja tässä tosiaan olisi tärkeä erotella, että vaikkapa sepelvaltimotauti voi olla geeniperimääkin ja antaisi vähän armoa näille. Elän moisen kanssa ja jos olisin päättäjissä, sallisin hänelle vähän parempia korvauksia lääkkeistä. Itsekään en sairauksiani ole mitenkään voinut valita ja yhteen saa onneksi täyden korvauksen lääkettä.
 

Boogey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Voittamisen kulttuuri
Kuulostaa jo aika kamalalta hommalta. En tosin usko, että lait vääntyvät millään tämmöiseen asentoon.

Tämä olisikin varsin erikoista turvallisuuspolitiikkaa jos henkilöiltä evätään viimeisinkin tuki. Siellä jengit ja rikollisliigat hykertelisi tyytyväisyyttään.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Mitähän tälläiset ihmiset kuten Venla ajattelevat näistä linjauksista ja leikkauksista:

Venla, 20, ei käy töissä eikä koulussa – hänen kaltaisiaan on iso joukko, ja heistä ollaan huolissaan erityisesti yhdestä syystä

Onko tämäkin kaikki hänen omaa vikaansa? Ei muutakuin vittu töihin laiskimus ja kaikki on kunnossa.
Jutusta pisti silmään tämä kohta:

"Venlan normaali olisi tämä: työ, josta hän tykkäisi, ehkä kauneudenhoidon parissa. Matkustelua. Ei pelkkää kahdeksasta neljään arkea ja kotiaskareita, ei ainakaan oravanpyörää."


Arki nyt vaan on arkista.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Jos ihminen ei ole täysin työkykyinen, mutta pystyy osa-aikatyöhön, niin silloinhan keinovalikoimaan voivat kuulua osasairauspäiväraha, osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki. Ei kai osatyökykyisten kohdalla työttömyysetuus ole oikea tuki kompensoida sitä, ettei voi tehdä kokoaikatyötä, koska työttömyysetuuden saamisen perusedellytys on se, että on valmis hakemaan ja ottamaan vastaan kokoaikatyötä.
Ei tietenkään, tältä osin keskustelu on lipsahtanut hiukan sivuraiteelle.

Sen sijaan työttömyysetuudella pitäisi jatkossakin kompensoida sitä että kokoaikaisia töitä ei nyky-yhteiskunnassa ole mitenkään rajattomasti tarjolla. Pikemminkin päinvastoin.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Kyllä. Se ei kuitenkaan poista sitä, että esimerkiksi 2. tyypin diabetes on aivan valtava kustannus yhteiskunnalle, ja olisi poisettavissa ihmisten ottaessa enemmän vastuuta omasta teterveydestään.
Miten jo sairastuneiden kurittaminen ja mahdollisuus etteivät saa tarvitsemiaan lääkkeitä auttaisi asiaa?

Ennaltaehkäisy olisi se avainsana. Nuorten monipuolisen liikunnan tukeminen. Aikuisten liikuntaan positiivinen kannustaminen. Tämä toki ei käy, kun säästöt tulevat viiveellä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kuulostaa jo aika kamalalta hommalta. En tosin usko, että lait vääntyvät millään tämmöiseen asentoon.

Se että tämmöisiä edes selvitellään kertoo kyllä paljon possuhallituksen arvoista.

Toimeentulotukeen on sinänsä helppo suhtautua kyynisesti, teen niin joskus itsekin. Näen sen kuitenkin välttämättömänä pulloruokintana jolla varmistetaan se että mahdollisimman harvat ihmiset joutuvat kadulle. Sieltä käsin on jo vähän hankala hakea kokopäiväisiä töitä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös