Mutta asiaan: Työperäisen maahanmuuton rajoittamista kannattavat? Tämähän oli kiva yllätys, haluatko tuoda lihaa luiden päälle tälle väittämälle (PS puhuu jatkuvasti halpatyövoimasta mitä tulee tarvehankintaan).
PS ajaa protektionistista politiikkaa, jonka tähtäimenä on liikkuvuuden rajoittaminen ja sitä kautta työpaikkojen "jyvittäminen" oman maan kansalaisille. Tässä on muutamia ongelmia. Ensinnäkin, suomalainen järjestelmä mahdollistaa työpaikkashoppailun: työttömäksi jäänyt taideterapeutti voi jäädä jonnekin Kainuun takamaille ihmettelemään, että miksei töitä löydy. Työkkäri tietysti yrittää tarjota työtä, mutta koska osaaminen ja kysyntä eivät kohtaa, henkilö jää kotiin odottelemaan parempia tilaisuuksia. Mikäli työlainsäädäntö olisi velvoittavampaa ja kannustavampaa, kyseinen taideterapeutti luultavasti muuttaisi sinne, missä työtä on - senkin uhalla, että oma elinpiiri muuttuu.
On myös ongelmallista, että Suomessa on sellaisia järjestelyjä, jotka sysäävät yksilöitä työmarkkinoiden ulkopuolella. Tässä kohtaa kuvaan astuvat mm. kotihoidon tuki, jonka seurauksena nainen saattaa jämähtää viideksi vuodeksi kotiin. Kun pitäisi palata työelämään, oma vakanssi saattaa olla mennyttä ja osaaminen vanhentunutta. Myös ansiosidonnainen työttömyysturva on varsin anteliasta, jolloin halukkuus ottaa vastaan vähän kehnompaa työtä madaltuu. Tähän kun ynnätään aluepolitiikka, joka palkitsee syrjäseudulle muuttoa, on meillä käsissä jäykkä työmarkkinajärjestelmä.
Palatakseni takaisin Halla-ahoon: hänen visionsa suljetuista työmarkkinoista voisi toimia joten kuten, mikäli sosiaaliturva olisi hyvin niukkaa ja velvoittavaa. Ihmisiä pitäisi käytännössä katsoen pakottaa aloille, jotka heitä eivät kiinnosta; tämä johtaisi luultavasti vain heikompiin oppimistuloksiin ja laskevaan motivaatioon. Luultavasti ihmisiä myös muuttaisi hanakammin muualle.
Passiivinen EU-politiikka: Jos aktiivinen on sitä että kairataan omaa kansaa kakkoseen vain sen vuoksi että "Päästään EU:n kovimpaan ytimeen" niin en kauheasit tuosta pahastu kuitenkaan. Suomen hallitukset ovat viimeiset hallituskaudet keränneet poliittista pääomaa EU:ssa jonka arvo on nolla.
Ei Suomea ole mitään kairattu, mutta toki Suomen pitäisi olla aktiivisempi toimija EU:n sisällä. Sipilä on ollut heikko pääministeri ulko- ja EU-politiikan suhteen, minkä vuoksi Suomen rooliksi on vakiintunut sivusta katsominen.
Halla-aho itse perustelee monia asioita EU-politiikalla. Hän esimerkiksi syyttää EU:ta siitä, että päätöksiä ei synny. Mutta eihän niitä synny, kun Halla-aho hengenheimolaisineen haraa vastaan! Samaten Halla-aho painottaa maahanmuutto- ja kehityspolitiikassa, että "pitäisi auttaa paikan päällä" mutta samanaikaisesti vastustaa kaikkia toimia, jotka tähtäisivät siihen. Toisin sanoen hänellä ei ole mitään ratkaisua, vain ongelmia.
Aluepolitiikka kai riippuu millä näkökulmalla sitä katsoo. Näen itse tässä ongelmia (ei nyt jokaista perähikiää voi pitää asuttuna/palveluita saatavilla), mutta toisaalta ei kaikkien kuulu siirtyä Kehä 3 sisäpuolellekaan. Itse asiassa jos tarkkaan kuuntelee eilistä HS-vaalitenttiä niin taisivat tällä logiikalla kaikki puolueet kannattaa kepulaista aluepolitiikkaa mitä tulee koko Suomen asuttamiseen.
Ei tällaista olekaan ehdotettu. Suuret kaupungit, kuten Tampere, Turku ja Helsinki tulevat kasvamaan tulevaisuudessakin. Onkin syytä panostaa kehittyviin seutukuntiin, joiden sisällä työmarkkinat joustavat.