Persutkin ovat sorvanneet
vaihtoehtobudjettinsa, jota eduskuntaryhmän pj Leena Meri oli eilen Politiikkaradiossa esittelemässä. Esityksen nimi on osuvasti "Jotain rajaa", mikä kuvastaakin ehdotuksista nousevia ajatuksia. Tämä esitys kuulosti radiossa niin hauskalta, että päätin lueskella sen läpi.
Kuten olettaa sopii, fokus on jälleen maahanmuutossa. Heti kärkeen todetaan napakasti, että Suomesta pitää tehdä Pohjoismaiden vähiten houkutteleva maa maahanmuutolle ("haittamaahanmuutto seis!"). Ilmeisesti tämä on kovakin runsaudensarvi, vaikka Suomeen tulee sellaiset muutama tuhat turvapaikanhakijaa vuosittain. Luonnollisesti rahaa saadaan satoja miljoonia (tarkalleen 335 M), kun leikataan leijonanosa kotouttamistuista. Seurauksia sisäiseen turvallisuuteen, syrjäytymiskehitykseen tai tukiriippuvuuteen ei pysähdytä miettimään. Persujen mielestä terveydenhuollon kohteidenkin suhteen tulee olla tarkkana. Vaarana on, että mamunryökäleille jaellaan liikaa: "...tai jopa tarjota laittomasti maassa oleskeleville parempaa palvelua kuin oman maan kansalaisille."
Myös kehitysavusta ollaan leikkaamassa (jälleen). Tämä on sitä perussuomalaista "auttamista paikan päällä". Uutena ehdotuksena kehitysapuun ollaan tuomassa vapaaehtoisulottuvuutta; tässäkö konkretisoituu "suvakit maksakoot itse"-logiikka? Voisiko samaa soveltaa veropolitiikkaan yleisemminkin?
Ahvenanmaalta ollaan nappaamassa 100 miljoonaa, vaikka he ovat jo nykyisellään nettomaksajia. Perusteluksi Meri totesi radiossa, että "kyllä tästäkin pitää voida puhua".
Paljon on myös perinteistä politiikkapuhetta esim. sääntelystä: "Hyvinvointiyhteiskuntamme on vähittäin paisunut holhousyhteiskunnaksi, jossa byrokraatti säätelee pienintäkin asiaa. Järjettömäksi pöhöttynyttä byrokratiaa ja epäonnistunutta sääntelyä on purettava." Eli tutulla tunkiolla pöyhitään, mutta konkretiaa saa etsiä tiheällä kammalla.
Ilmastoahdistusta kokeville on onneksi luvassa helpotusta: "Perussuomalaiset ottavat ilmasto- ja ympäristökysymykset vakavasti." Uskoo ken haluaa.
EU-kysymyksiä sivutaan lyhyesti: "Perussuomalaiset katsoo, että suomalaisten valitsemien päättäjien on ensisijaisesti puolustettava kotimaansa ja kansalaistensa etua, ei liittovaltioideologiaa tai muiden etua suomalaisten kustannuksella". Vaikea sanoa, mihin tällä konkreettisesti viitataan. Vähän pelottaisi persujen ollessa vallassa, että jotain Brexitin kaltaista, Suomen taloudelle negatiivista hässäkkää siellä viriteltäisiin. Suoraan sanottuna tämä osa vaihtoehtobudjettia herättää aika kylmääviä ajatuksia persujen EU-linjasta. Pieni otos kokonaisuudesta: "Viis uhkasakoista, jos kansakunnan etu sitä vaatii. Nöyristelyn aika on ohi – perussuomalaiset haluavat itsenäisen Suomen vallan takaisin."
Energia-asioissa perinteinen linja jatkuu. Esityksessä todetaan seuraavaa: "tuulivoiman tuotantotuki tulee poistaa ja kohdella erienergianlähteitä yhtäläisistä lähtökohdista teknologianeutraalisti." Ilmeisesti tämä yhtäläinen kohtelu ei koske turvetta, jonka perusteettomia energiatukia ei mainita sanallakaan (vrt. tuulivoima, joka on nostettu kappaleen otsikkoon ja jota käsitellään parin kappaleen verran). Samat vanhat, tieteeseen perustumattomat väitteet jatkavat myös elämäänsä esityksen sivuilla: "tuulivoimarakentamisen haittoja kuten melu, välke ja muut haitat, ei myöskään ole juuri lainkaan huomioitu."
Panostukset sinällään menevät varmaan ihan perusteltuihin kohteisiin, kuten vanhustenhoitoon ja koulutukseen. Rahanjako on kuitenkin helppoa, kun ensin on napattu miljarditasolla ties mistä spekulatiivisista budjettikohdista. Esim. 10 miljoonaa on laskettu saatavan siitä, että laittomasti maassa olevat savustetaan ulos. Tämä tapahtuisi persujen mielestä niin, että heidät sullotaan parakkeihin, jolloin menohalut kasvavat. Sitä, miten tämä eroaa aiemmista, ongelmallisiksi havaituista turvapaikkakeskuksista, ei käsitellä.
Maanviljelijöille ehdotetaan lisätukea (70 M), koska why the fuck not? Vastahan sinne lapioitiin kesällä lähes 100 miljoonaa. Ehkä tämäkin lisärahoitus napsitaan niistä mamuista.
Menopuolella on myös jonkin verran veronkevennyksiä, kuten perintöveron "kohtuullistaminen". Huono homma sikäli, että perintöveron on todettu olevan talouden kannalta ihan ok rahankeräysmuoto. Ansiotuloverotusta ollaan myös keventämässä 300 M verran.
Jos tätä nyt jotenkin summaisi, niin yksi vitsihän tuo Persujen vaihtoehtobudjetti on. Rahaa saadaan kaikesta päätellen ikuisesti kahdesta kohteesta: uusiutuvan energian tuista ja maahanmuutosta/kehitysavusta. Ainiin ja Yle-veron madaltamisesta. Jos jotain positiivista etsii, niin menopuolen sijoitukset ovat maltillisia ja budjetti on jota kuinkin tasapainossa (itse asiassa ylijäämäinen verrattuna hallituksen esitykseen).
Linkki suoraan pdf-tiedostoon persujen vaihtoehtobudjetista.