Nyt on kyllä pakko kysyä, että mikä EU:n puolustus? Lähes kaikki EU-maat kuuluvat NATOon, enkä usko että muutaman maan takia aletaan perustelemaan mitään uusia armeijoita tms, varsinkaan nyt kun Brititkin ovat poissa rivistä. En usko, että EU tuo mitään todellisia turvatakuita Suomelle, ennen kuin olemme liittovaltiossa. Siinä liittovaltiossa Suomen ja suomalaisten asema on jotain tyyliin: Pohjois-Karjala/Kainuu nykysuomessa.
Itse olen NATO:n kannalla, joka ratkaisi puolustusongelmat sekä tilanteessa, jossa EU rakentaa yhteisen puolustuksen, että ilman sitä. Mutta kysymyksessä oli siis EU ja sen hyöty Suomelle. Halla-ahon mukaan ei ole.
Trump on yksi avaintekijä. Hänen arvonsa eivät ole eurooppalaisten EU:n suurmaiden arvoja. Eivätkä eurooppalaiset arvot ole Trumpin arvoja. Halla-ahon arvoja Trumpin arvot ovat (ainakin melkein), mutta siitähän ei seuraa, että Halla-ahon ja Trumpin arvot olisivat Suomen etu. Eivät ole.
EU ei aio tässä tilanteessa luottaa liikaa NATO:n ja USA:n suojaan, vaan pyrkii aivan julkisesti vahvistamaan omaa puolustustaan. Eikä vain sitä.
Ranska ja Saksa ajavat liittovaltiota ja sen puolustusliittoa. Euroopan puolustuksen osalta, komissio avasi keskustelun etenemisestä kohti turvallisuus- ja puolustusunionia. Puolustuksen integraatio oli toukokuussa EU:n puolustusministerikkouksessa tärkein asia. Kokouksessa keskusteltiin myös ensimmäisestä askeleesta “pysyvän rakenteellisen yhteistyön”, joka kulkee myös nimellä “Pesco”, muodostamisesta. Ainakin 19 maata, mukaanlukien Ranska, Saksa, Italia ja Espanja, aloittavat keskustelut rahastosta ensi kuussa. Rahaston arvellaan olevan toiminnassa ensi vuonna.
Suomen kanta on toki varovaisempi kuin mm. Saksan ja Ranskan. Presidentti Niinistö totesi eilen, että Suomi haluaa auttaa EU:ta ja Natoa parempaan yhteistyöhön, jotta voimme taata keskinäisen turvallisuusjärjestelmän. Suomi ei halua, että EU:n sisälle syntyy eri blokkeja. Presidentti sanoi, että tässä maailman tilantessa on selvää, että eurooppalaisten on pakko kiinnittää nykyistä enemmän huomiota omaan turvallisuuteensa.
Yhteenvetona voisi todeta, että Halla-ahon näkemys EU-jäsenyyden olevan Suomen etujen vastaista, on politiikkaa, bluffia ja teatteria.
Hieman muuntaen lainatakseni Ahtisaarta, Venäjän vieressä olevan ja yli 1 000 km maarajaa omaavan eurooppalaisen demokratian tulisi kuulua kaikkiin niihin järjestöihin, joihin läntiset demokratiat kuuluvat.
Lähteitä:
Saksa ja Ranska esittävät EU:n yhteistä "puolustusunionia" - Talouselämä
European Commission - PRESS RELEASES - Press release - Euroopan puolustus: komissio avaa keskustelun etenemisestä kohti turvallisuus- ja puolustusunionia
EU-maat harkitsevat yhteisen puolustusrahaston muodostamista - EU-uutiset.fi
Presidentti Niinistö: Suomi näkee paljon käyttämätöntä mahdollisuutta EU:n puolustusyhteistyössä | Yle Uutiset | yle.fi