Kyllä ne etsivien tapaukset ovat aina vähän merkittävämpiä. Tiedän, koska entinen vakuutusyhtiön työntekijä olen.
Esimerkkitapaus olkoon vaikka sellainen, että henkilölle maksetaan eläkettä vammasta X, olkoon nyt vaikka jalkavamma. Sitten henkilö käy juoksulenkeillä ja kyykkäämässä lenkkipolun varrella. Häh? Mikä jalkavamma?
Maksaa veronmaksajille tai vakuutusyhtiölle kymmeniä tuhansia vuodessa, yhteensä satoja tuhansia ellei jopa seitsennumeroisen luvun verran. Nää on ihan yleisiä huijauksia.
Vakuutusyhtiöissä varmasti näin. Kovin vaikea kuitenkin kuvitella, että Kelan kautta yhtään kenellekään maksettaisi sellaisia määriä tukia, että joku ”kela-etsivä” saisi näitä narautettua vuositasolla edes oman palkkansa (+sivukulut) verran. Yleisimmät tapaukset kuitenkin lienevät juuri niitä, että työtön tai opiskelija tekee jonkun satunnaisen siivous-/lastenhoito-/lemmikkivahtikeikan pimeänä. Toki mahdollista olisi vaikka asua virallisesti jossain, nostaa siihen asumistukea, vuokrata luukkua eteenpäin ja todellisuudessa loisia jonkun toisen nurkissa. Vahvalla mutulla kuitenkin heitän, että tuo ei ole erityisen yleistä.
Tai sitten pitäisi avata joku ”vasikkalinja”, jossa kateelliset ja katkerat kansalaiset saavat ilmiantaa kuvittelemiansa väärinkäytöksiä. Noita tarkistamaan palkataan taas vino pino virkahenkilöitä, ja todellisuudessa meistä yksikään ei tiedä, mitä tukia se tuttu tai tuntematon naapuri tai kaukaisempi ihmiskontakti nostaa.
Ja samaan aikaan tosiaan leikataan määrärahoista, joilla pyritään puuttumaan harmaaseen talouteen. Tää on selkeä profit. Ei toki yllätä, että perssujen vahtivuorolla tällaista valvontayhteiskuntafantasiaa pyöritellään.