Mitä tulee maahanmuuttoon, niin kannattaa suunnata katse Ruotsin lisäksi myös esim. Saksaan, Hollantiin, Itävaltaan ja Sveitsiin.
Esimerkiksi Saksassa noin 27%:lla väestöstä (yli 22 miljoonaa ihmistä) on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttotausta, mutta mitään Ruotsin kaltaista jengiväkivaltaongelmaa ei ole. Ehkä kannattaa Ruotsin tilanteen taivastelemisen ohessa miettiä, mitä Saksa ja muut em. maat ovat tehneet toisin kuin Ruotsi ja ottaa oppia?
Yksi erottava asia on ainakin maahanmuuttajalähiöiden puuttuminen. Keski-Euroopan kaupungeissa on tietenkin alueita, joissa maahanmuuttajien osuus on paljon maan keskiarvoa suurempi (ja siten paljon suurempi, kuin Suomessa kaiketi missään), mutta ne eivät ole mitään Ruotsin miljoonaohjelman perintönä syntyneitä eksklaaveja, vaan ihan normaaleja kaupunginosia normaaleine palveluineen, työpaikkoineen, infrastruktuureineen ja yhteyksineen. Eron huomaa äkkiseltään ehkä ainoastaan "etnisten" liikkeiden suurempana lukumääränä.
Tietenkin maahanmuuttoon liittyy erilaisia ongelmia myös Keski-Euroopassa, mutta myös niistä voi ottaa oppia.
Tilanteessa, jossa Suomi tarvitsee jatkuvasti kipeämmin työikäistä väestöä ja kilpailu siitä muiden länsimaiden kanssa on jatkuvasti kovempaa (ja tässä kilpailuissa meillä on ainakin toistaiseksi hyvin haasteelliset kortit), on jotenkin paitsi alkeellisen ja lapsellisen oloinen, myös mahdoton ajatus, että ainoa ratkaisu olisi käpertyä kuoreen ja epätoivoisesti yrittää poimia kirsikoita kakun päältä. Ennemminkin näen selkeästi kaksi vaihtoehtoa: 1) kehittyä väestöllisesti länsimaiseksi yhteiskunnaksi ja pyrkiä tekemään siitä muualta oppimalla paras mahdollinen tai 2) sulkeutua ja muuttua ikääntyväksi, näivettyväksi Impivaaraksi jota maantieteellisesti merkittävä osa Suomesta alkaa jo hälyttävästi olemaan.
Kaipaisin eteenpäinpyrkivää ja ratkaisukeskeistä keskustelua asiasta. Persujen suhteen olen tässä kylläkin luopunut toivosta.
Tässä yhteydessä pitää kiittää palstan nimimerkkiä
@Ann Arbor , joka on ansiokkasti pyrkinyt näitä asioita tuomaan esille erityisesti alle linkittämässäni keskustelussa, mutta usein myös muissa ketjuissa.
Suomi on kohdannut ja kohtaamassa lukuisia yhteiskuntaamme vaikuttavia haasteita. Ne voivat olla luonteeltaan ennen kaikkea globaaleja, eikä täten yksin meidän ratkaistavissa, kuten ilmastonmuutos tai Ukrainan sota ja sen laajalle ulottuvat vaikutukset. Osaan ratkaisun avaimet ovat laajalti...
keskustelu.jatkoaika.com