Tilanne tällä vuosituhannella on valitettavasti se, että massamaahanmuuttajille ei enää ole töitä, ja siksi rahan ansaitseminen ja kaikessa rauhassa eläminen on osoittautunut liki mahdottomaksi. Kun sossun rahat riittävät vain selviytymiseen.
Asuin itse maahanmuuttajana Ruotsissa, kun töitä oli yllin kyllin. Liksastakin jäi helposti puolet säästöön, Suomessa oli tilanne paljon huonompi.
Kyllä etelän veri silloinkin Tukholmassa kuohahteli mm. assyyrialaisten ja jugoslaavien toimesta, mutta eivät vielä leimanneet katukuvaa.
Joo ei Ruotsi varmastikaan ole enää mikään keskiluokkainen utopia, missä kaikille tulijoille on hyväliksainen vakityö ja Volvo odottamassa. En ole myöskään Ruotsi-asiantuntija, kielenkin ollessa ruosteessa, mutta mitä tulee työelämään 2020-luvulla, odottaisin useilla aloilla duunia olevan tarjolla tekijöille, ihan siinä missä Suomessakin. Maan terveempi väestörakenne huomioiden työvoimapula esimerkiksi palvelusektorilla ja hoitoalalla ei liene niin akuutti kuin täällä, mutta aikaansaavalle ja itsensä likoon laittavalle uskoisin löytyvän töitä edelleen, mikäli motivaatiota vain on. Tämän vuoden heinäkuussa Ruotsin työttömyysaste oli 6,4%, joten valtaosa myös maahanmuuttajataustaisista on työllistyneitä.
Mitä tulee integraatioon yleensä, uskoisin ajan olevan suoraviivaisin lääke. Toisen ja kolmannen sukupolven maahanmuuttajat, tai lapsena maahan tulleet, jotka ovat kasvaneet kiinni ruotsalaiseen yhteiskuntaan eivät omaa samanlaisia sopeutumishaasteita, kuin vanhempansa. Joillain ryhmillä assimilaatio on nopeampi, joillain hitaampi. Esimerkiksi Ruotsiin 1950-1970-luvuilla muuttaneiden suomalaisten ja sinne pysyvästi jääneiden jälkeläiset ovat kutakuinkin täysin ruotsalaistuneita ja monella suomalaisesta taustasta saattaa kertoa enää sukunimi, eikä monella sekään, huomioiden että "seka-avioliitot" suomalaistaustaisten ja "kantaruotsalaisten" välillä ovat alusta lähtien olleet erittäin yleisiä.
Mikäli jotain toivoisin Ruotsin tekevän paremmin vastaisuudessa, olisi tehdä kaikkensa, ettei käytännössä yksinomaan maahanmuuttajien asuttamia alueita pääsisi enää syntymään. Mikäli maahanmuuttaja kohtaa arjessaan vain toisia maahanmuuttajia (ja tarkoitan nyt kirjaimellisesti aikuisena maahan tulleita, en ulkomaalaistaustaisia) ja nykytekniikan mahdollistamana myös elää pitkälti vanhan kotimaansa kulttuurissa, tulee integraatio olemaan hidas myös hänen lapsilleen
Mutta jos teoreettisesti ruotsalaisinsinööri Pehr-Olof perustaa perheen kansainvälisten työkuvioiden kautta löytyneen, vaikkapa argentinalaisen Julietan kanssa ja he lapsineen asettuvat Lidingöön, uskoisin integraation tapahtuvan automaattisesti ilman suurempaa kitkaa.