Pointtina on se että monien ihmisten kanta muuttuu siitä mitä se oli joskus 20-vuotiaana. Ihminen muuttuu vanhentuessaan mikä näkyy tuossa toisessa tutkimuksessa johon viittasit. Mielestäni 93 opiskelijan mielipiteiden mittaus ei ole pätevä mittari arvioimaan sitä mikä on kaikkien toimittajien yleinen näkemys puolueista. Voisi sanoa, että vain vahvan poliittiset henkilöt vastaavat ylipäätään noihin kyselyihin. Samoin saatoit huomata että joukkotiedotuseliitti on hyvin kokoomuslainen. Eli ne henkilöt, jotka päättävät medioiden linjasta eivät ole punavihreitä. Vasemmistossa olevat tutut pitävät esimerkiksi HS:ää oikeistolaisena lehtenä. Sitten oikeammalla on näkemyksiä siitä kuinka HS on viherkommunistien lehti. Itse väitän tylsästi että se on todennäköisemmin jossain välillä.Mikähän kommentti tämä on? Siis väitätkö nyt, että kun opiskelija saa paperit käteen, niin silloin vaihtuu myös puoluekannatus? Toki se voi joillain vaihtua, mutta vaikea kuvitella, että massoissa vasemmisto/vihreä skaalasta hypätään persujen tai keskustan kelkkaan.
Tämä oli vain yksi kysely ja jokaisessa kyselyssä mitä on tehty, vastaukset on hyvin samantyylisiä. Ongelmana näkisin nimenomaan sen, ettei näitä kyselyitä suoraan toimittajilta ole tehty kovinkaan paljoa.
Kyllä se poliittinen kanta myös vaikuttaa uutisointiin, joka on hyvin vahvasti punavihreä pillupäiväkirjoineen.
Myös Ruotsissa nimenomaan toimittajille tehdyssä kyselyssä vastaajista suurin osa kannatti ympäristöpuoluetta ja vasemmistoa. Luotettavaa tutkimusta suoraan toimittajien puoluekannatuksesta on mahdoton tehdä sillä toimittajat on niinkin avoimia, etteivät halua heistä tällaista kyselyä ja tutkimusta tehtävän.
Toimittajien poliittisia arvomaailmoja yritettiin tutkia Sunnuntaisuomalaisen kyselyssä 2010-luvun alkuvuosina. Suomalaisten lehtitalojen toimittajille osoitetussa kyselyssä ilmeni, että vihreät oli vastaajien keskuudessa suosituin puolue 26 prosentin kannatuksella. Vähiten kannatusta vastaajien keskuudessa sai perussuomalaiset ja 44 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei äänestäisi puoluetta missään tapauksessa. Vain kaksi prosenttia kyselyyn vastanneista toimittajista ilmoitti kannattavansa perussuomalaisia. (Yle 2012) Kyselyyn vastasi yhteensä 285 toimittajaa. Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Yle kieltäytyivät vastaamasta kyselyyn (Yle 2012). Kyselyyn vastanneet edustavat vain pientä murto-osaa suomalaisesta toimittajakunnasta, sillä esimerkiksi Journalistiliittoon kuuluu noin 15 000 journalistia (Journalistiliitto), joten tuloksista ei voida tehdä luotettavia johtopäätöksiä suomalaisen toimittajakunnan arvomaailmasta. Suomalaiselle joukkotiedotuseliitille osoitetussa kyselytutkimuksessa puolestaan ilmeni, että kokoomus nauttii toimitusten johtotehtävissä olevien toimittajien keskuudessa suurinta kannatusta (Ruostetsaari 2014, 121-122). Vastaajat olivat sanomalehtien ja suurimpien aikakauslehtien päätoimittajia sekä Suomen Tietotoimiston päällikkötoimittajia. Sähköisen viestinnän osalta eliittiin sisältyivät Yleisradion, MTV3:n, Nelonen Median ja suurimpien paikallisradioiden johto ja toimituspäälliköt (Ruostetsaari 2014, 70).
Itse tutkimus löytyy google haulla "Kenen joukoissa seisot tutkimus" En osaa sitä linkata kännykällä tähän.
Kyselytutkimus: Journalismin opiskelijat kannattavat punavihreitä aatteita - Suomen Uutiset
Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä tehty "Kenen joukoissa seisot?" - kyselytutkimus journalismin opiskelijoiden arvoista vahvistaa, että valtaosawww.suomenuutiset.fi
Eli sanon että noin pienistä kyselyistä on aika paha sanoa onko koko media punavihreiden hallussa kun puhutaan 44 tai 93 ihmisen vastauksista. Siihen riittää että kyselyyn vastaa 20 änkyrää niin numerot alkavat vaikuttamaan pahoilta. Sitä en tiedä miksi Journalistiliitto ei noita kyselyitä tee jäsenistölleen.
Ja ei en epäile etteikö toimittajissa voisi olla enemmän Vihreiden tai Vasemmistoliiton äänestäjiä kuin väestössä yleisesti. Samoin kuin taloustieteilijöissä on varmaan vähän enemmän Kokoomuksen äänestäjiä kuin väestössä yleisesti. En silti sanoisi että taloustiedettä katsotaan kokoomuslaisten lasien läpi ja tämä on vakava ongelma, joka haittaa suomalaista talouskeskustelua.