Se, että siffa laskee lähtöjä, johtuu Petteri Sihvosesta ja siitä, että hän alkoi painottaa pelin rytmittämistä joku vuosi takaperin. Pitää ymmärtää tämäkin jatkumo, jotta ymmärtää täällä käytävää keskustelua ja tähän liittyvää agendaa.
Toisaalta iso osa pelistä kiinnostuneista ja ymmärtävistä ajattelee myös niin, että ilman muuta pelin rytmittäminen on tärkeää. Se on sitä niin karvauksessa kuin hyökkäyksiin lähtiessäkin. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että nämä päätökset joukkueen valitsemasta rytmistä ovat aina riippuvaisia vastustajasta ja sen valitsemista teoista, sen takia en näe oikeastaan mitään järkeä laskea näitä ellei oteta huomioon kokonaisuutta ja sen ottaminen huomioon on tilastollisesti erittäin työlästä. Hienoa, että Keltainen Jaffa on kantanut tilastointiin oman kortensa kekoon tässä suhteessa ja niihin saadaan huomattavasti lisää substanssia.
Siffan tilasto kertoo toki sen, millä lailla rytmittäminen kuuluu kunkin valmentajan pelitapaan ja ehkä jotain vaihteluita pitkällä aika välillä, mutta muita johtopäätöksiä niistä ei minusta kannata vetää ollenkaan. Erityisesti lausunnot, että joku joukkue pelasi "varsin hyvää meidän peliä", johon Petterikin syyllistyi uusimmassa UL:ssä, vievät heikoille jäille. Tästähän luonnollisesti seuraa jatkokysymys, että mikä sitten on sitä hyvää meidän peliä, mikä on parempaa ja mikä on sitä parasta meidän peliä. Jälleen ollaan siinä umpikujassa, koska mitään optimia ei ole, koska kaikki on riippuvaista vastustajasta.
Jääkiekko-ottelu ratkeaa useimmiten laadullisiin tekijöihin eli siihen kuinka hyvin hyökkäät, kuinka hyvin puolustat, kuinka hyvin ja fiksusti rytmität peliä, ei siihen kuinka paljon määrällisesti jotain tapahtuu. Sen lisäksi esim. erikoistilanteet ja maalivahtipeli voi kääntää otteluja radikaalisti toiseenkin suuntaan. Vaikka siffa ei hypoteesiään täällä ole kovin hyvin missään vaiheessa ilmaissut, niin jotenkin tuntuu, että vähintäänkin puolipiilotetusti siffa pyrkii todistamaan ja toivomaankin, että mitä suuremmat HVP-luvut sen paremmin pyyhkii ja sen paremmin joukkue pärjää. Valitettavasti vain tämän todisteluun, ei taida ihmisikä riittää, koska tilasto on niin vajavainen.
Ehkä olisi keskustelun kannalta hyvä, että siffa vielä kertaa ja terävöittää koko tilastointinsa tarkoituksen, mahdolliset hypoteesit sekä minkälaisia johtopäätöksiä tilastoista on mahdollista tehdä. Joka tapauksessa toivottavasti tämä keskustelu ei enää kahden vuoden kuluttua jankkaa tämän saman asian ympärillä.