Laajensin omalta puolustusalueelta lähteneiden hyökkäysten tarkastelun tänä keväänä KHL-liigaan, kun sen pudotuspelit näytettiin YLE Areenalta. Yksi tarkoitus oli nähdä, pelataanko KHL:ssä HVP-hyökkäyksiinlähdöillä rytmitettyä jääkiekkoa. Tännehän linkitettiin Kari Jalosen blogikirjoitus viime syksyltä. Kari Jalonen kirjoitti siinä, että Venäjällä ei käydä Meidän Peli-tapaista keskustelua ollenkaan. Halusin sitten KHL:n huippupeleistä todentaa, minkälaista jääkiekkoa siellä parhaiden joukkueiden päävalmentajat harjoituttavat ja peluuttavat. Hitaat HVP-lähdöt omista kuuluivat kaikkien parhaiden KHL-joukkueiden pelikirjoihin olennaisina elementteinä. Missään muussa kansainvälisessä huippusarjassa en ole havainnut määrällisesti niin paljon HVP-lähtöjä kuin KHL:n huippujoukkueiden kohtaamisissa. KHL:n mestari Dynamo Moskova Olegs Znarokin valmennuksessa viljeli niitä eniten.
Esimerkkinä 6. finaaliottelu Traktor Tsheljabinski-Moskovan Dynamo: Traktorin HVP:t koko ottelussa olivat 3+6+31=40, Dynamon luvut 4+20+21=45. Dynamo ratkaisi tuossa ottelussa 4-2 voitoin KHL:n mestaruuden itselleen. Maaleja KHL:n pudotuspeleissä tehtiin vähän, joten suuri HVP-lukujen määrä korreloi paremmin tiiviin puolustuspelin kuin maaliin johtavien hyökkäysten onnistumisiin. Toinen esimerkki siitä, mitä on KHL-jääkiekko parhaimmillaan oli 1. finaaliottelu Dynamo-Traktor: Dynamon HVP:t 3+19+30=52 ja Traktorin 8+17+34=59. Tämä ottelu päättyi 2-1 Dynamon voittoon, mikä kertoo molempien joukkueiden puolustuspelaamisen tehokkuudesta johtuen tiiviistä viisikkopelaamisesta. KHL:ssä hidastellaan (pakki-pakki-pakki..) vähän, mutta palautuksia on enemmän kuin missään muussa kärkiliigoista. Palautushan (syötöt ja luistelu omin päin) on suhteessa nopeaan ylöspäin suuntautuvaan pystysuunnan jääkiekkoon mahdollisimman hidasta pelaamista, kun edetään päinvastaiseen suuntaan. Palauttelun jälkeen hitainta pelaamista on, kun seisotaan maalin takana, maalin sivulla tai sen edessä ja vedetään oma viisikko kasaan hyökkäyksiin lähtöä varten. Hidastaminen (pakki-pakki-pakki..) on hieman hitaampaa ylöspöin pelaamista kuin puolinopea (pakki-pakki) hyökkäyksiinlähtö.
Olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että viivelähtöjen Meidän Pelin optimiluku 7/erä on Jukka Jaloselta tarkoin ja hyvin valittu luku. Kun katsoin Traktorin ja Dynamon välisen 3. finaaliottelun, niin siinä 1. erässä pelattiin jo minunkin makuun "liian hidasta" jääkiekkoa. Viivelähtöjä oli 1. erässä Traktorilla 10 ja Dynamolla 9 sekä lisäksi molemmilla 10 palauttelua. Tsheljabinskin katsomosta en kuitenkaan kuullut Yle Areenan välityksellä yhtään buuausta runsaiden viivelähtöjen aikana. Suomessahan siitä on tullut käytäntö, että varsinkin vastustajan viivelähtöjen aikana alkaa buuaus- ja vihellyskonsertti. HIFK:n kannattajat buuasivat Sormusen aikana viivelähdöille, mutta Summasen lisättyä HIFK:n viivelähtöpelaamista joihinkin otteluihin, eivät IFK-kannattajat reagoineet niihin mitenkään.
Tämä on mielenkiintoinen ilmiö tämä HVP-hyökkäyksiinlähtö. Se on keskusteluttanut selvästi eniten jääkiekkoasiantuntijoita eri medioissa. Suomessa lähes kaikissa medioissa HVP-lähdöt ja niistä puhuminen/kirjoittaminen ovat rankan arvostelun kohteina. Niistä keskustellaan muka liikaa, näin siitä huolimatta, että eihän HVP-lähdöistä keskustella jääkiekkoon olennaisina elementteinä kuuluvina tekoina muualla kuin täällä Jatkoajassa ja Urheilulehdessä. Valtamedioissa keskustelu jääkiekon pelikirjoista on vielä lapsenkengissä. Omalta osaltani jatkan HVP-tilastointiani ainakin tämän kevään ajan MM-kisojen ja NHL:n pudotuspelien osalta ja julkaisen ne täällä Jatkoajan pelitapakeskustelussa.