Tässä näkyy mielestäni tilastointisi toinen vajaus. Pitäisi katsoa vielä yksi tai kaksi askelta noista luvuista eteenpäin. Nythän laukaisukartta jo osoittaa, että korkeista HVP-lukemista huolimatta Tappara ei päässyt juurikaan edes hyökkäysalueelle ja se kai lopulta on näiden HVP-tekojen tarkoitus, päästä tasapainoisiin hyökkäysiin hyvällä prosentilla. HVP-lukema voi toki kertoa sen, mihin joukkue pyrkii, mutta tällä kertaa suoritus oli huono. Lähinnä tuntuu, että Tappara menetti kiekon jo ennen keskialuetta ja se tuskin oli joukkueen tarkoitus.
Nyt, kun on keskusteltu Tapparan 1. erän oman puolustusalueen puolustus- ja hyökkäyspelaamisesta, niin HVP-luvut kertovat siitä, että viisikot vedetään kasaan omalle puolustusalueelle (palautukset ja viiveet sekä osin hidastukset) hyökkäyksiä varten, joten puolustusvalmius kiekon menetyksissä omalla, keski- ja hyökkäysalueella on korkea, kun viisikot ovat tiiviinä. Tapparan keskialueen ylityksistä en ole kirjoittanut tarkasti mitään, niinkuin ei ole kukaan muukaan. Ässät pelasi Tapparan kiekkokontrollilähdöissä tiivistä keskialueen ohjauspeliä ja sen ohittaminen on aina vaikeaa kaikille joukkueille, näin oli myös Tapparalle eilen ja tulee olemaan kaikissa muissakin tulevissa finaaliotteluissa. Näin kävi ja tulee käymään myös Ässille.
Tilastointini vajauksesta on keskusteltu paljon täällä ennenkin. Sen tiedän minä itse parhaiten. Olen kirjoittanut tänne Jukka Jalosen Meidän Pelin pelikirjan jo pariin otteeseen otsikkotasolla. Kun tämä asia tulee esille aina silloin tällöin, niin lyhyt kertaus lienee paikallaan:
JUKKA JALONEN: PELITAVAN RAKENTAMINEN JA KEHITTÄMINEN
I MINKÄLAISTA PELIÄ HALUAN JOUKKUEENI PELAAVAN
A. Hyökkäysalueen puolustuspeli
B. Keskialueen puolustuspeli
C. Puolustusalueen puolustuspeli (PAPP)
-- mies-mies-puolustus
-- aluepuolustus
-- edellisten yhdistelmä
D. Puolustusalueen hyökkäyspeli (PAHP)
-- avaus paineen alta (vs. agressiivinen karvaus)
-- avaus paineettomasti (vs. ohjauspeli)
-- vastahyökkäys (vs. organisoimaton puolustus)
--kontrolloitu hyökkäys (vs. organisoitu puolustus)
E. Keskialueen hyökkäyspeli
F. Hyökkäysalueen hyökkäyspeli
G. Erikoistilanteet
H. Maalivahtipeli
I. Pelin rytmittäminen tilanteen mukaan
-- puolustus: nopea paine vai alue?
--hyökkäys: nopea vai kontrolloitu hyökkäys
J. Pelinopeus
K. Puolustus- ja hyökkäyspelin tasapaino
L. Voittamisen vaatimukset
II PELAAJAMATERIAALIN VAIKUTUS PELITAPAAN
--....
III PELITAVAN OPETTELU
--....
Oma mielenkiintoni on viime vuosina kohdistunut yhteen pelin yksityiskohtaan PAHP:hen, koska pelitapojen ero on selvimmin nähtävissä tuosta pelin osa-alueestaa. PAHP sisältää mm. viime vuosina paljon puhutut viivelähdöt. Niistä puhuminen ja kirjoittaminen on lisääntynyt koko ajan. Eilen oli hienoa kuulla, kun otteluselostaja Jani Alkio puhui Ässien lähtevän viiveellä. Se on edistystä siitä, kun vielä viime syksynä tv-selostajien enemmistö piti viivelähtötilanteita joukkueille ongelmina. Samoin tv-studioihin on alkanut löytyä asiantuntijoita, jotka huomioivat peleistä viivelähdöt, mutta harvassa he vielä ovat. HIFK:n kannattajat lyttäsivät Sormusen viivelähtöpelaamisen, mutta Summasen lisättyä HIFK:n viivelähtöjä, oltiin hiljaa. Viivelähdöt jakavat jääkiekon kannattajat eri leireihin ja käsitykseni on, että suurin osa suomalaisista jääkiekkokannatajista on viivelähtöjä vastaan. Tämän kauden KHL:n neljä parasta joukkuetta pelasivat/pelaavat maailman huippujoukkueista eniten viivelähtöjä. NHL:ssä kentän koko ja kova päätykarvauspeli eivät mahdollista vastaavaa määrää viivelähtöjä, mutta kyllä ne NHL:ssäkin pelikirjoissa ovat mukana.