Itse asiassa tuo yhden kesän vaikutus ei pidä millään muotoa paikkaansa. Kumpikin hankki nimenomaan sitä raakaa räjähtävää voimaa ensin vuosia jalkoihin kovalla treenillä ja vasta sitten alkoivat hioa tekniikkaa, jolla hiottiin loppusilaus parantuneeseen luisteluun. Se todellinen pohjatyö tehtiin nimenomaan sillä räjähtävän voiman hankkimisella. Ilman sitä minkäänlainen luistelutekniikan kehittäminen ei anna juuri minkäänlaisia tuloksia.
Havainnollistavana esimerkkinä jo aiemmin käyttämäni vertaaminen tilanteeseen, jossa toisen lentokoneen suihkumoottoreiden tehot ovat vaikkapa 100X ja toisen vastaavan tyyppisen lentokoneen moottoreiden tehot ovat sitten vain 75X. Huonommat tehot omaavaa konetta ei saada millään nopeammaksi ja paremmin kiihtyväksi, tai edes samalle tasolle kuin selvästi tehokkaampaa konetta, vaikka kuinka viilattaisiin aerodynamiikkaa paremmaksi, koska lentokoneissa aerodynamiikka on jo valmiiksi varsin pitkälle kehitetty, joten viilauksilla aikaan saatavat muutokset ovat marginaalisia, mikäli moottoreiden tehoa ei pystytä merkittävästi parantamaan. Samat fysiikan lait pätevät todella hyvin myös luisteluun ja siihen kuinka suuri merkitys on sillä, että ne fyysiset edellytykset, eli jalkojen raaka räjähtävä voima on edes suunnilleen samalla tasolla kuin kilpakumppaneilla. Laineella ei todellakaan ole jalkojen fysiikka sillä tasolla, että hän saavuttaisi NHL-tasolla kovan luokan kiihdytystä luistelussaan.
Boldaus oma.
Kerrotko miksi sitten NHL parhaimpiin luistelijoihin kuuluva McDavid ei ole mikään uppotukkijalkainen? Tai Teuvo Teräväinen on sulavaliikkeinen pelaamalla golffia.
Joo. Kyllähän siellä pitää olla sitä jerkkua reidessä ja pohkeessa, mutta ei todellakaan ole kaiken a-ja o.
Käytännössä homma menisi ideaalitilanteessa jotakuin näin:
- hommaat kestävyyttä 1-3v
- hommaat lihasmassaa 1-3
- sen jälkeen hommaat räjähtävyyttä 1v
- hiot luistelua + teränkäyttöä 1v
Kestävyys ja räjähtävyys, ei onnistu samaan aikaan. Siksi niin talonrakennus kuin fysiikkakin vaatii pohjalle sitä mihin rakentaa. Jääkiekon tapauksessa hyvät pohjat, eli lihasmassan sekä kestävyyden. Tämän jälkeen voit laittaa sen itselle tarvittavan massan määrän hyötykäyttöön. Eli repiä siitä kaiken irti. Lyhyessä ajassa - jolloin myös pitäisi palautua nopeammin. Sitten kun tämä kaikki on saavutettu, voi alkaa hiomaan sitä itse tekniikkaa. Tekniikkaa voi toki hioa jo aiemminkin.
Luistelu voi olla myös erilaista. Otetaan nyt esimerkiksi Miro Heiskanen. Ei ole mikään raketti luistimilla, silti pesee niin monet pelaajat luistelussa. Miksikö? Koska häneltä lähtevät ekat potkut hyvin ja sen jälkeen liuku on aivan saatanan hyvä. Tähän yhdistettynä helppo teränkäyttö niin luistelusta saadaan taloudellista. Ei siis vedä itseään piippuun, vaan pystyy toistamaan tuon saman luistelun useampaan kertaan pelin aikana.
Miksi Laine ei tähän samaan pysty? En osaa sanoa. Mutta aivan turha on puhua mistään, että Laine ei olisi kehittynyt. Laine nosteli useamppia kiloja lisää kyykyssä jne kun oli aikoinaan Rautalan opissa. Samalla on tullut aivan takuuvarmasti sitä lihasmassaa sinne. Se miksi Laine ei tuota pysty jalostamaan esille - en osaa sanoa. Mutta sekin voidaan harjoitella kuntoon. Kenenkään ihmisen fysiikka ei ole semmoinen, ettei sitä saisi harjoittelemalla muokattua.
Joo toisilla on hitaampia ja toisilla nopeampi lihasoluja jne. Mutta yhtäkaikki. Itselleen sopivan/riittävän luistelun voi jokainen jääkiekkoa ammatikseen pelaava pelaaja kehittää.